Filmy - Strona 62

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 60

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 07 cze 2010, 10:23

(L)oczkerson pisze:I błagam jeśli ktoś jeszcze nie obejrzał, to niech nie ogląda Kick-Ass :pray:
Too late :P
Oglądałem Kick-Ass według mnie jest to film do oglądnięcia jeśli nie ma co się innego do oglądania. Jakiegoś tam super zachwytu nie odczuwałem po jego obejrzeniu.

Oglądnąłem ten film o sędziowaniu zarekomendowany przed fieldy'ego :) Film dość ciekawy, pokazuję z jaką presją muszą się liczyć sędziowie podczas wielkich spotkań. Było kilka śmiesznych momentów jak np. Leo który ostro był wku***** po decyzji Webb'a :D Nawet pacan Ovrebo był przez 5 sek na filmie. Ogólnie film fajny i fajni się go ogląda :D

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 14 cze 2010, 0:44

Pewnie wszyscy już widzieli, ale napisać i tak mogę o Shutter Island. Moim zdaniem film się świetnie rozwijał, fabuła, przeprowadzenie intrygi, napięcie, świetna strona wizualna, każdy kadr wydawał się znaczący, rodził pytania... ale końcówka zepsuła całość. Wiem, że film był na podstawie książki i nie mógł się inaczej skończyć, ale chciałbym, żeby rozwiązanie tajemnicy było inne. Głównie dlatego, że chociaż wypadło efektownie, to niestety mało wiarygodnie. Końcowy twist wyglądał jak zrobiony na siłę, nie miał takiej siły przebicia jak zakończenia Szóstego Zmysłu, Memento czy Podziemnego Klubu. Dla mnie raczej wyglądał na zrzynkę z tego typu filmów, jakby to koniecznie musiał być mindfucker, bo thriller z elementami horroru to za mało. Film oglądało się świetnie, a by pozostał świetnym, przeszkodziła niestety ta końcówka. Czekam na to co Scorsese zrobi dla HBO z Boardwalk Empire, bo to wygląda w końcu na normalna, liniową historię, a nie przeładowaną, bombastyczną jak Shutter Island, czy wcześniejsze The Departed.

Ostatnio oglądałem też Invictusa, na ten film czekałem ponad rok. Niecierpliwie. Tematyka wydawała się świetna, Eastwood ma rękę do oryginalnych fabuł, no i po prostu lubię oglądać jego filmy, więc miałem wielkie oczekiwania względem tego. Tymczasem wszystko tutaj było dobre, skrojone na miarę i dokładnie to co można było sobie wyobrazić przed obejrzeniem. Zero zaskoczenia. Morgan doskonale poprawny, Damon doskonale poprawny, opowiedzenie historii również. Koniec końców wydawało się to trochę bezbarwne. U Eastwooda zawsze podobało mi się rozwinięcie postaci, skupienie się na nich i oglądanie zdarzeń poprzez obserwowanie osobowości bohaterów. Czy to była Rzeka Tajemnic, Doskonały Świat czy Million Dollar Baby. Tutaj również próbuje to robić, w końcu cały czas oglądamy w akcji albo Mandelę, albo Pienaara, ale nie dowiadujemy się o nich nic nowego, a opisują ich głównie krótkie komentarze osób trzecich. Za dużo skupienia na problemie, za mało na postaciach. Próba analizy, zrozumienia Mandeli przez Pienaara, dwie szybkie rozmowy i wizyta w więzieniu (ona mi się chyba najbardziej podobała z całego filmu), to dla mnie trochę mało. Czy da się w ten sposób pokazać oryginalnie taką historię? Np. scena pojednania czarnego chłopca z, początkowo pogardliwie nastawionymi do niego policjantami, wydaje się dość oczywista i banalna. Taki film mógłby nakręcić każdy ze znanych reżyserów, brakowało mi czegoś, co by go wyróżniło. Film pod każdym względem poprawny, ale wg mnie mało wnosi, a liczyłem na następne Million Dollar Baby. Oczywiście warto też obejrzeć, inaczej bym nie pisał, ale oczekiwań nie spełnił :).

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 23 cze 2010, 18:45

Prorok / Un Prophète

"Prorok" to zdobywca Grand Prix festiwalu w Cannes, nominowany do Oscara, okrzyknięty przez krytyków jednym z najlepszych filmów ostatnich lat. Krwista gangsterska saga o francuskiej mafii, kolejna po włoskiej „Gomorze” znakomita europejska odpowiedź na filmy Scorsese i de Palmy. Dziewiętnastoletni Malik zostaje skazany na sześć lat więzienia. Nie potrafi czytać ani pisać. Jest zupełnie sam, ale ma w sobie spryt, który sprawia, że szybko się uczy. Z chłopca na posyłki, stanie się szefem mafii. Jak to zrobi? "Wyobraźcie sobie 'Chłopców z ferajny' z francuskim akcentem i papierosami Gauloises zamiast włoskiego spaghetti". (FilmWeb)

Swietny,mocny,realistyczny. Ten film zmiazdzyl mnie klimatem. Francuzi robia jednak kawal dobrego kina. Odtworca glownej roli Tahar Rahim juz jest nazywany nastepca Al'a Pacino. Polecam !

Awatar użytkownika
and1
Skład B
Skład B
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: and1 » 07 lip 2010, 21:44

piwus pisze:Pewnie wszyscy już widzieli, ale napisać i tak mogę o Shutter Island. Moim zdaniem film się świetnie rozwijał, fabuła, przeprowadzenie intrygi, napięcie, świetna strona wizualna, każdy kadr wydawał się znaczący, rodził pytania... ale końcówka zepsuła całość. Wiem, że film był na podstawie książki i nie mógł się inaczej skończyć, ale chciałbym, żeby rozwiązanie tajemnicy było inne. Głównie dlatego, że chociaż wypadło efektownie, to niestety mało wiarygodnie. Końcowy twist wyglądał jak zrobiony na siłę, nie miał takiej siły przebicia jak zakończenia Szóstego Zmysłu, Memento czy Podziemnego Klubu. Dla mnie raczej wyglądał na zrzynkę z tego typu filmów, jakby to koniecznie musiał być mindfucker, bo thriller z elementami horroru to za mało. Film oglądało się świetnie, a by pozostał świetnym, przeszkodziła niestety ta końcówka. Czekam na to co Scorsese zrobi dla HBO z Boardwalk Empire, bo to wygląda w końcu na normalna, liniową historię, a nie przeładowaną, bombastyczną jak Shutter Island, czy wcześniejsze The Departed.

Bezsprzecznie jeden z najlepszych filmów jakie ostatnio widziałem :!: "Shutter Island" to thriller, dramat psychologiczny czy coś w ten deseń. 2 godzinki naprawdę dobrego kina, a sama końcówka jak dla mnie miażdży :!: Pokręcony film, przy którym trzeba się skupić. Oglądał ktoś :?: Jeżeli nie to szczerze polecam, a jak ktoś obejrzał to jaka jest wasza opinia na temat głównego bohatera :?: Moim zdaniem on niestety był pacjentem. Świetnie to widać na samym początku filmu, kiedy przybywa promem na wyspę i wypowiada słowa "Twoi chłopcy są dziwnie rozdrażnieni", ponieważ został on 'wypuszczony' na wolność więc są czujni ;>

Dobrym czasoumilaczem jest komedia 'She's out of my league' :) Film opowiada zabawną historię faceta, który poznaje piękną dziewczynę. Jest z czego się pośmiać.

Po meczu obejrzę 'Law abiding Citizen' ponoć dobry film akcji.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 16 lip 2010, 13:06

Ostatnio oglądałem takie filmy jak:
Repo Man
Remember Me
Clash of Titans
Brooklyn's Finest

Dość dobre filmy :) Na pewno któryś przypadnie do gustu :D

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 16 lip 2010, 13:20

Clash of Titans
Straszny gniot. Dawno tak slabego filmu nie ogladalem.

Awatar użytkownika
KajoFC
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: KajoFC » 16 lip 2010, 15:39

Bienias pisze:
Clash of Titans
Straszny gniot. Dawno tak slabego filmu nie ogladalem.
W sumie powiem Ci że lubię takie filmy nawiązujące do mitologii ale ten film widać jak by był robiony "na szybko" według mnie trochę źle opowiedzieli tą historię. Film można opisać w kilku słowach chłopak się pojawia -> wyrusza na misję -> zabija bestie -> zabija następną -> wraca -> zabiją jeszcze większą bestie -> happy end. Film jak na taką opowieść zdecydowanie za krótki dobra obsada ale za mało po prostu tego było.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 16 lip 2010, 22:08

KajoFC pisze:Film można opisać w kilku słowach chłopak się pojawia -> wyrusza na misję -> zabija bestie -> zabija następną -> wraca -> zabiją jeszcze większą bestie.
To w takim stylu jest też Solomon Kane, ale za to ma jakieś zarysy klimatu. Szkoda, bo to byłby niezły film, gdyby nie wrażenie, że bohater ma słuchawkę w uchu i ktoś mówi do niego, "szybciej, szybciej, zabij go wreszcie, bo już musimy kończyć film" (scena z von Sydovem wymiotła - prawdopodobnie najszybsze ojcobójstwo w historii kina). Całość wyglądała jak dwuczęściowy odcinek serialu. Ale za to fajnie zobaczyć Purefoya, który grał Antoniusza w Rzymie w głównej roli. Tutaj też dobrze wypadł, ale scenarzyści się nie popisali, bo nie miał za wiele do grania. ładne efekty - dopiero później przeczytałem, ze była to produkcja w całości europejska. Dla fanów nawalanki w średniowiecznej scenerii.
6,2556/10

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6602

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 17 lip 2010, 20:37

Nie rozumiem, przecież to od początku miał być film przygodowy nastawiony na akcję i na efekty i na Krakena.

Ale dobrze, że nie poszedłem na niego do kina :lol:

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 24 lip 2010, 16:18

STOIC
http://www.filmweb.pl/film/Stoic-2009-483230

Dla mnie film miazga. Polecam!

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Diamen23 » 24 lip 2010, 16:40

słyszałem o tym filmie i planowałem obejrzeć. Chyba jedyne dzieło Uwe Bolla, niekoronowanego króla reżyserskich nieudaczników, chwalone przez krytyków. I do tego Edward Furlong, który nabrał trochę ciałka od czasów Terminatora i American History X, ale talent aktorski nadal ma.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 28 lip 2010, 0:02

baziu pisze:STOIC
http://www.filmweb.pl/film/Stoic-2009-483230

Dla mnie film miazga. Polecam!
Skonczylem wlasnie ogladac. Jestem tak cholernie poruszony,wstrzasniety,wzruszony i wkur...y,ze chyba nie zasne dzis zbyt predko... Niesamowity film,takich nie zapomina sie do konca zycia.

Z podobnych filmow polecam 'American Crime'.

Awatar użytkownika
baziu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: baziu » 28 lip 2010, 8:59

Mogę polecić jeszcze AFTER LIFE http://www.filmweb.pl/film/After.Life-2009-363364
z czystego sentymentu dla polskiej reżyserki. Film ogólnie okej, opinie są podzielone choć mi osobiście się nawet podobał.

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 28 lip 2010, 12:32

Ja ostatnio z nudów obejrzałem film Closer i muszę przyznać, że naprawdę bardzo mi się podobał. Taki luźny, przyjemny, z naprawdę bardzo dobrą obsadą (Clive Owen, Jude Law, Natalie Portman i Julia Roberts), która zapewnia naprawdę fajnie spędzone 104 minuty. Krótki opis filmu:
filmweb pisze:Jest to zawikłana historia czwórki dorosłych ludzi, którzy gubią się w gąszczu uczuć, romansów i kłamstw. Tak właściwie, to nie wiedzą, czego chcą od życia. Nie potrafią się zatrzymać i często bardzo ranią najbliższe im osoby... Są ze sobą, rozchodzą się, wracają i tak w kółko. Czy można jednak tak nieskończenie wiele razy odchodzić i wracać do jednej osoby? Gdzie i kiedy w takim razie zaczyna się granica, której nie wolno przekroczyć, aby wszystkiego ostatecznie nie zburzyć? Odpowiedź znajdziecie właśnie w tym filmie...
Mocne strony to bez wątpienia gra aktorska, każdy trzymał naprawdę wysoki poziom (moim skromnym zdaniem oczywiście), a także dialogi i sceny humorystyczne (niewiele ich w sumie było, ale przynajmniej poszli na jakość, a nie ilość).

Polecam. :wink:

Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 30 lip 2010, 22:57

Widział już ktoś Incepcję? Jeśli tak, to jak wrażenia?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”