Grupa A: Meksyk, Republika Południowej Afryki, Korea Południowa, Czechy - Strona 6

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Prawdalf
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0
Kibicuję: RPA

Grupa A: Meksyk, Republika Południowej Afryki, Korea Południowa, Czechy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Prawdalf » 25 cze 2026, 8:40

Podoba mi się reprezentacja RPA, bardzo mi się podoba . Jako jedna z nielicznych drużyn kultywuje odwieczne wartości. Biały wciąż kieruje 😁😁

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3956

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 25 cze 2026, 8:41

Boromir pisze:
25 cze 2026, 8:16
Czechy - wszyscy napiszą że wstyd no ale to przeciętna reprezentacja jest, nawet w europejskiej skali, nieprzypadkowo awansowali dopiero po barażach (w grupie eliminacyjnej mieli potężne Wyspy Owcze, Czarnogóra i Gibraltar). My byśmy się w tej grupie zaprezentowali podobnie.
Ale chociaż jeden mecz mogli wygrać, np. z RPA.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2569
Kibicuję: INAC Kobe + Tokyo Verdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 25 cze 2026, 9:07

Patrząc na drabinkę to Koreańczykom chyba bardziej opłaca się wyść z 3 miejsca niż z 2-giego... może włączyli kalkulator.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 25 cze 2026, 10:10

7lechus pisze:
25 cze 2026, 9:07
Patrząc na drabinkę to Koreańczykom chyba bardziej opłaca się wyść z 3 miejsca niż z 2-giego... może włączyli kalkulator.
Tak teraz patrzę. W większości możliwych wariantów trafiają na zwycięzcę grupy G i może to być Iran lub Egipt, to by się zgadzało. Szkoda tylko, że niezależnie od wariantu w 1/8 czekałaby Brazylia, Holandia/Maroko, Francja :P

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 25 cze 2026, 11:16

Cóż... nawet jeden teoretycznie łatwiejszy mecz w środku turnieju może zrobić dużą różnicę.

Wychodzi na to, że Koreańska prasa też nie bardzo wierzy w tę porażkę z RPA... :wink:

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 25 cze 2026, 11:22

@7lechus, ogólnie atmosfera wokół kadry Korei jest ciężka i to się zaczęło jeszcze przed pierwszym meczem, ale to pewnie wiesz :) Koreańskim dziennikarzom nie pasował nawet sposób rozgrzewki Sona a co do dopiero styl gry zespołu.

Awatar użytkownika
7lechus
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 7lechus » 25 cze 2026, 11:28

@matt_NIe do wiary... to oni mają tam więcej kanapowych specjalistów piłkarskich niż my? :D

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 25 cze 2026, 11:44

W dodatku zawistnych, bo to chyba od tego zaczęła się ta cała afera, że Son uniknął służby wojskowej a ktoś inny nie :P

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 136

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 25 cze 2026, 12:53

7lechus pisze:
25 cze 2026, 9:07
Ale nie jest pewne czy wyjdą. Na razie są przed Szkocją na pewno, ale potrzebują jeszcze 3 drużyn słabszych od nich.

Czechy dziadowskie jednak, troche jak nasza kadra, z pół godziny jeszcze jako tako, ale potem już tylko gorzej. I Meksyk rozegrał chyba najlepsze swoje spotkanie.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 605

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 25 cze 2026, 13:15

Czesi strasznie słabo, totalny zawód. Nie ma tam oczywiście dużo jakości ale nie jedna słaba drużyna potrafiła dać z siebie więcej mimo braków jakościowych, a Czesi mają grupę doświadczonych piłkarzy. To wina przede wszystkim trenera, ograniczyli się do SFG, trzeba było to rozegrać inaczej, starć się wykorzystać dobrą wydolność swoich zawodników, a jest tam sporo takich ludzi do biegania i walki z przeciwnikiem. Totalne rozczarowanie, zwłaszcza patrzą na grupie do której trafili.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 210

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 25 cze 2026, 14:13

Moje typy przed turniejem
Meksyk - RPA 1-1 (2-0)
Meksyk - Korea Płd. 1-2 (1-0)
Meksyk - Czechy 1-0 (3-0)
RPA - Korea Płd. 0-1 (1-0)
RPA - Czechy 1-0 (1-1)
Korea Płd - Czechy 1-0 (2-1)

Finalnie :

1. Korea Płd. - Meksyk
2. Meksyk - RPA
3. RPA - Korea Płd.
4. Czechy - Czechy
W tej grupie jak widać udało mi się co najwyżej przewidzieć kompromitacje Czechów, ale rozczarowaniem dla mnie jest Korea Płd. która zajęła dopiero 3 miejsce a typowałem ich na zwycięzcę grupy. Ogólnie na ten moment drużyny z grup A i B które reprezentują Azję zagrały poniżej oczekiwań, bo Katar przecież zajął 4 miejsce w swojej grupie. Koreańczycy z Południa dzięki słabej postawie Czechów mają jeszcze matematyczne szanse na awans do fazy pucharowej. Grupę zdominował Meksyk który wygrał wszystkie mecze bez straty gola i jak w przypadku Szwajcarów w grupie B tak też tutaj trudno ocenić czy grupa była tak słaba czy Meksyk taki mocny? Rzutem na taśmę awansowało RPA które rozczarowało w meczu otwarcia, ale może po prostu zjadła ich presja i z meczu na mecz grają coraz lepiej, na tyle dobrze, że w ostatecznym rozrachunku awansowali z drugiego miejsca w tej grupie co jest zaskoczeniem patrząc, że drużyna ta nie zachwycała swoją grą na turnieju.
Uważam, że któraś z drużyn gospodarzy zajdzie daleko w turnieju, ale czy to będzie Meksyk? na dziś takiego czarnego konia bardziej upatruje w kadrze USA, ale kto wie? Meksykanie radzą sobie bardzo dobrze, są skuteczni, potrafią rozegrać szybki atak, całkiem solidnie w obronie o czym świadczy brak straconych bramek i cały czas mają atut gospodarza. Na pewno trzeba ich obserwować, bo stać ich na niespodziankę. RPA w moim odczuciu szybko odpadnie z fazy pucharowej, ale po tym co zaprezentowali, to i tak osiągneli sukces awansując z grupy. Korea Płd. jeśli awansuje do fazy pucharowej to będzie o dziwo trudnym przeciwnikiem, nie będę ich skreślał bo zagrali słaby mecz z RPA, ten zespół stać na niespodzianki i mają w sobie jakość gry, tylko muszą przełożyć to na wyniki, mimo, że rozczarowali mnie w tej grupie, bo liczyłem, że ją wygrają, to w przypadku awansu nadal wierzę, że mogą zaskoczyć.
Czechów przemilczę.

Największe zaskoczenie - RPA
Największe rozczarowanie - Czechy - aczkolwiek tu przewidziałem ich słabą postawę i bardziej mnie chyba rozczarowała kadra Korei Płd. od której oczekiwałem więcej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”