3. runda el. LM: FC Barcelona - Wisła Kraków [dwumecz] - Strona 5

Europejskie puchary: Liga Mistrzów, Liga Europy, Liga Konferencji, Superpuchar Europy, UEFA | Mecze oraz inne pucharowe ciekawostki
ODPOWIEDZODP
CHarlie
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: CHarlie » 13 sie 2008, 20:04

No niestety mam dla kibiców Barcelony złe wiadomości. Przeprowadziłem analizę i wychodzi, że wasza Barca wcale nie jest faworytem. Nie jest pewne, czy trzecia drużyna Hiszpanii zagra takim składem, ale nawet jeśli nie, to nie ma to większego znaczenia.
Oto ta analiza:
Bramkarz: Pawełek i Valdes są niedoceniani i o obu mówi się, że są za słabi, żeby reprezentować takie kluby jak Wisła i Barcelona. Jednak Pawełek w tamtym sezonie puścił jednak tylko 0,55 gola na mecz, a Valdes aż 0,88 gola na mecz. Tak więc 1-0 dla Wisły
Prawa obrona: Baszczyński vs Dani Alves - podobni gracze, obaj świetnie radzą sobie w ofensywie, a czasem zapominają o obronie. Remis, tak więc 2-1 dla Wisły
Środek obrony: Cleber vs Marquez - Cleber wyznaje zasadę, że piłka może koło niego przejść, ale zawodnik z piłką już nie. MArquez takiej zasady nie wyznaje stąd punkt dla Wisły. 3-1
Środek obrony; Diaz vs Puyol - Puyol został uznany za najlepszego obrońcę mistrzostw Europy. Diaz z kolei regularnie gra w reprezentacji Kostaryki. W dodatku Diaz wygląda trochę jak Ronaldinho. W dodatku jest wyższy od Puyola. Ale niech będzie remis. 4-2 dla Wisły
Lewa obrona: Piotr Brożek vs Abidal - Kolejna porównywalna para, Piotr jest lepszy w ofensywie, a Eric ciut lepszy w obronie. Remis, 5-3 dla Wisły.
Prawa pomoc: Łobodziński vs Hleb - Po tym co pokazał Łobodziński z Beitarem chyba nie ma wątpliwości kto jest lepszy. Czy Hleb zaliczył kiedyś asystę przewrotką? Nie wydaje mi się. W dodatku reprezentant Białorusi jest nowy w Barcelonie i jeszcze nie jest zgrany z drużyną, czego o Łobo powiedzieć nie można. Punkt dla Wisły, 6-3.
Defensywny pomocnik: Sobolewski vs Yaya Toure - obaj dysponują niezłym uderzeniem z dystansu i obaj są dobrzy w destrukcji. Remis 7-4
Defensywny pomocnik: Cantoro vs Keita - Mauro może ma za sobą najlepsze lata, ale to wciąż świetny defensywny pomocnik i doświadczony, czego o Keicie nie można powiedzieć. Jednak Seydou też nie jest złym graczem, więc niech będzie remis, jednak ze wskazaniem na Mauro. 8-5 dla Wisły.
Ofensywny pomocnik: Jirsak vs Xavi - Jirsak w Wiśle aklimatyzował się długo, ale już wiosną prezentował wyborna dyspozycję. Xavi coś tam grał na mistrzostwach Europy, więc też nie jest zły. Obaj potrafią zagrać dobrą prostopadłą piłkę, jednak o takiej bombie z dystansu jaką na Jirsak Xavi może tylko pomarzyć. W dodatku Jirsak strzelił bramkę Liverpoolowi, a Xavi wraz z całą drużyną Barcelony dał dupy przeciwko Liverpoolowi 1,5 roku temu. Punkt dla Wisły. 9-5
Lewa pomoc: Boguski vs Iniesta. Iniesta na ME grał na skrzydle i nie wychodziło mu to najlepiej, zdaniem niektórych był najsłabszym ogniwem mistrzów Europy. Natomiast Boguski to urodzony skrzydłowy, który wyróżnia się wielką pracowitością i walecznością. Oczywiście punkt dla Wisły, 10-5
Napastnik: Paweł Brożek vs Henry - Guardiola nie lubi Eto'o, więc pewnie zagra Henry. Paweł Brożek to prawdziwa maszynka do strzelania goli, jest w znakomitej formie i boja sie go wszyscy bramkarze. Henry w dobrej dyspozyzji był pare lat temu, teraz jest cieniem piłkarza z Arsenalu, a jego wyczyny strzeleckie nie umywają się do wyczynów Brożka. Kolejny punkt dla Wisły, 11-5.

Wynik 11-5 dla Wisły, ale postanowiłem jeszcze porównać 2 istotne rzeczy.

Trener: Maciej Skorża vs Josep Guardiola - Skorża ma doświadczenie, zdobył w Polsce wszystko co było do zdobycia. A Guardiola? Piłkarzem był dobrym, ale póki co jako trener nie osiągnął nic. Punkt dla Wisły, 12-5.

Kibice: Kibice Wisły dopingują swój zespół przez 90 minut, kibice Barcelony przez 90 minut wpierdalają popcorn. Jak piłkarze Barcelony usłyszą doping przy Reymonta to pewnie się posrają ze strachu. Kolejny punkt dla Wisły 13-5.

Wynik 13-5 nie pozostawia żadnych wątpliwości. Barcelona nie ma szans w starciu z Wisłu i będzie grać tylko o uniknięcie kompromitacji. Ale nie martwcie się Puchar UEFA to całkiem przyjemne rozgrywki, dzięki którym będziecie mogli skupic się w końcu na PD, gdzie od 2 lat leje was Real. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 13 sie 2008, 20:07

Brozek to rodak, chocby to. poza tym wiadomo ze to nie reprezentacja ale gra poski klub i gdyby sie udalo(tak, uwazam ze jest to mozliwe-tylko bez loli) to korzysci z tego zwyciestwa idą na całą Polske a nie tylko na klub z Krakowa. Tak samo jak w przypdaku reprezentacji.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2135

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 13 sie 2008, 20:08

Hmm...
Jeśli ktoś się fascynuje danym klubem od 10 lat, zna składy, zawodników, żył z klubem razem z sukcesami i porazkami, na wozie i pod wozem...
Polską piłką się nie interesuje, nie zna nikogo, nie obchodzi go to.
I teraz nagle w jednym meczu ma być przeciwko niemu z racji tego, gdzie się urodził?
Patriotyzm?
Wybacz, ale domaganie się w ramach patriotyzmu by na dwa dni przestał być kibicem drużyny, którą kocha, to ośmieszanie tego ważnego określenia, z którego Polak może byc dumny.

Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 13 sie 2008, 20:12

CHarlie, powinieneś pisać więcej takich porównań. Napiszesz mi porównanie Valencii z Victorią Koronowo?

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 13 sie 2008, 20:29

Charlie jako jedyny chce walczyc na argumenty, szkoda tylko, ze nasza edukacja wczesnoprzedszkolna wyprala mu mozg.

Troche off-topic orientuje sie ktos, czy bilety na rewanz pojawia sie na allegro? Bo czytalem, ze Legia dogadala sie z allegro, ze takie proby beda zaraz usuwane.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 13 sie 2008, 20:41

lisek_chz pisze:CHarlie, powinieneś pisać więcej takich porównań. Napiszesz mi porównanie Valencii z Victorią Koronowo?
Jestem z Bydgoszczy, czyli dość niedaleko od Koronowa, więc ja mogę

Awatar użytkownika
Steven Gerrard
Trampkarz
Trampkarz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Steven Gerrard » 13 sie 2008, 20:43

CHarlie pisze:
Steven Gerrard pisze:----------------------Pawełek---------------------
----------------------------------------------------
Baszczyński Cleber Diaz Piotr Brożek
-------------Cantoro-----Sobolewski------------
Boguski-------------------------------Zieńczuk--
---------------------Jirsak------------------------
-----------------Paweł Brożek-------------------
Mnie się wydaje, że zagra Łobodziński na prawym skrzydle, a na lewym Boguski. Obaj pokazali więcej niż Zieńczuk w meczach z Beitarem
tak ale Skorża bardziej ufa Zieńczukowi a nie Łobodzińskiemu

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » 13 sie 2008, 20:45

(L)oczkerson pisze:co to za przymus kibicowania polskim zespołom w europejskich pucharach :?: Czy jak w tym meczu kibicuje Barcy to jestem "mniej polakiem" w niektórych przekonaniu :?: Czy to nie zaczyna śmierdzieć jakimś "nacjonalistyczny torrorem" :?:
A jeśli już kibicuje tej Barcelonie, to czy nie mogę być przekonany że wygra, mimo że wszystko przemawia za moim stanowiskiem bo jestem w mniejszości i jestem "politycznie niepoprawny" czy jak to tam będzie w języku kibica :?:
[/quote]

Różnica Polega na tym, że Polak jest Polakiem... i taki zagraniczny klub ma z nim tyle wspólnego co nic. Natomiast Polskie kluby zwykle posiadają Polskich zawodników, zawodników którzy potrzebują ogrania międzynarodowego by potem mogli powalczyć o grę w kadrze. Później wszyscy się dziwią, że Polacy jako repra się nie nadaje bo nie ma doświadczenia. Skoro sami mamy tych zawodników gdzieś bo 'kochamy' Europejskie gwiazdki to nic dziwnego.

Ponadto praktycznie każdy z nas komuś w OE kibicuje... czy to Wisła, Legia, Lech nie ma znaczenia... im dalej Polski zespół zajdzie tym więcej punktów dostanie Polska Liga, większy prestiż etc. Na tym nie korzysta jeden zespół i kilku ludzi, ale cały ogół naszej ligi.

Wyobrażasz sobie sytuację, że na IO ktoś z tu obecnych kibicuje Phelpsowi zamiast np. Korzeniowskiemu bo akurat Amerykanina 'bardziej lubi' ? Dla mnie jest to śmieszne i irracjonalne.

Co do drugiej części wypowiedzi. Wiara, a racjonalizm to są dwie różne sprawy. Ja wiem, że to nie było bezpośrednio do mnie, natomiast uważam że co innego napisać 'Barcelona i jest lepsza i wygra', a co innego 'Kocham Barcelonę i mam gdzieś 'Polskich grajków''. No, a zwrotu 'byle nie kopali po kostkach' z pewnego postu nie skomentuję.
nie widzę, aby kibic Barcelony miał większy związek z Brożkiem niż z Eto'o.
To jak zobaczysz ten związek to pogadamy bo teraz nie mamy o czym. Oczywistych rzeczy tłumaczył nie będę. Zresztą już choćby jeden z powodów został gdzieś po drodze przez kogoś podany.

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 13 sie 2008, 20:50

CHarlie To naprawdę było dobre :D

Gdyby nie było takie długie to pewnie znalazło by się w Zlotych ustach :P

CHarlie
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: CHarlie » 13 sie 2008, 20:53

Sammyy pisze: Różnica Polega na tym, że Polak jest Polakiem... i taki zagraniczny klub ma z nim tyle wspólnego co nic.
O widze, że ktoś w końcu napisał coś sensownego. Większość "kibiców" Barcelony po prostu zobaczyła kiedyś mecz Barcy w TV, spodobała się ich gra więc wybrali sobie ten klub jako ukochany, chociaż nie byli na żadnym jego meczu. Gdyby w momencie rozpoczęcia ich kibicowania Barcelona była w 3 lidze, to nawet by na nia nie spojrzeli.
Steven Gerrard pisze:tak ale Skorża bardziej ufa Zieńczukowi a nie Łobodzińskiemu
Mimo wszystko obstawiam grę Łobo, zwłaszcza po tym co Zieńczuk pokazał z Beitarem w pierwszym meczu.

Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 13 sie 2008, 21:01

Za godzine przekonamy sie czy to Barcelona nie poradzi sobie z presja czy Brozek bedzie mial miekkie nogi. Do tego czasu Charlie i spolka mozecie napinac sie do woli. Wszak wiara w cuda jest wsrod kibicow polskich klubow dosc powszechna. Pamietajcie jednak, ze nadzieja umiera ostatnia!

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 13 sie 2008, 21:14

Sammyy pisze: Różnica Polega na tym, że Polak jest Polakiem... i taki zagraniczny klub ma z nim tyle wspólnego co nic.
Jakto nic :?: :shock: Jak Kibicuje JUVE czy Barcy to tylko dlatego że jestem z tymi drużynami emocjonalnie związany i zawsze będę im kibicował, to się sprowadza do miłości. Wiśle nigdy nie kibicowałem i to że jestem Polakiem wcale nie zmusza mnie do tego by nagle z tym zespołem zaczeły mnie łączyć jakieś emocje. Mogę im dobrze życzyć, ale w konfrontacji z "moimi" drużynami idzie to na dalszy plan a zmuszanie mnie do kibicowania polskiej drużynie, pod pozorem patriotyzmu, jest idiotyzmem, bo po pierwsze sporwadzasz patriotyzm do ślepego założenie "Polak kocha tylko polskie" na podstawie, którego powstał skrajny nacjonalizm i faszyzm. Już nie wspominając o tym, że coś pięknego czym jest patriotyzm i z czego jestem bardzo dumny sprowadzasz nie do uczucia, a do ślepej formy przymusu.

Awatar użytkownika
Bobi_FCB
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bobi_FCB » 13 sie 2008, 21:20

(L)oczkerson pisze:
Jakto nic :?: :shock: Jak Kibicuje JUVE czy Barcy to tylko dlatego że jestem z tymi drużynami emocjonalnie związany i zawsze będę im kibicował, to się sprowadza do miłości. Wiśle nigdy nie kibicowałem i to że jestem Polakiem wcale nie zmusza mnie do tego by nagle z tym zespołem zaczeły mnie łączyć jakieś emocje. Mogę im dobrze życzyć, ale w konfrontacji z "moimi" drużynami idzie to na dalszy plan a zmuszanie mnie do kibicowania polskiej drużynie, pod pozorem patriotyzmu, jest idiotyzmem, bo po pierwsze sporwadzasz patriotyzm do ślepego założenie "Polak kocha tylko polskie" na podstawie, którego powstał skrajny nacjonalizm i faszyzm. Już nie wspominając o tym, że coś pięknego czym jest patriotyzm i z czego jestem bardzo dumny sprowadzasz nie do uczucia, a do ślepej formy przymusu.
Oczywiście zgadzam się z (L)oczkersonem. Wiśle dobrze życzyłem jak grali z Beitarem, ale teraz np gdy grają z moim ukochanym klubem to jest oczywiste komu będę kibicować.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 13 sie 2008, 21:20

(L)oczkerson pisze:jeśli odpowiadasz idiotyzmem na idiotyzm, to wcalnie nie oznacza to że jesteś mniejszym idiotą od przedmówcy
mistyk pisze:Do tego czasu Charlie i spolka mozecie napinac sie do woli.
A nie widzicie, że to wy się nadymacie, a my mamy po prostu mamy z tego kupę radości? Kto przy zdrowych zmysłach dawałby polecenie "podaj mi racjonalne powody, dla których Wisła ma wygrać z Barcą" :lol:.

Co do kibicowania polskim klubom, to ja myślę, ze to zależy od człowieka. Są starsi ludzie, którzy chodzą na oba krakowskie kluby, są też ludzie, których bardziej cieszy porażka rywala, niż zwycięstwo własnego klubu. Myślę, że zdrowy rozsądek jest gdzieś pośrodku. W każdym razie jak Wisła grała a Panathinaikosem, to Olympiakos życzył powodzenia, jak z Iraklisem, to PAOK, jak z Realem, to Athletico :P. I mieli w dupie, że to rodacy. Akurat w tej kwestii nie wciskałbym nikomu poglądów.

Awatar użytkownika
kon2r
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kon2r » 13 sie 2008, 21:21

Barcelona: Víctor Valdés, Dani Alves, Puyol, Márquez, Abidal, Xavi, A. Iniesta, Keita, Pedro, Henry, Eto'o.

zapewnie nietylko mnie troche to zszokowalo bo takiego zestawienia nikt nie mogl przewidziec, zobaczymy kjak bedzie sobie poczynal pupil Pepa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Puchary Europejskie”