Grupa C: Argentyna, Arabia Saudyjska, Meksyk, Polska - Strona 36

Dział poświęcony turniejowi w Katarze
Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1370
Kibicuję: AC Milan

Grupa C: Argentyna, Arabia Saudyjska, Meksyk, Polska

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 25 lis 2022, 17:17

https://www.transfermarkt.pl/statistik/weltrangliste

Meksyk 13, Polska 26, a większość, że to Polacy byli faworytem, że trzeba było Meksyk cisnąć...football to niby romantyczna gra - patrz dzisiejszy wynik i styl gry Iranu, ale na romantyzmie i footballu pozytywnym daleko nie zajechaliśmy np. kadra Sousy, ba nawet taka prehistoria jak nasze występu na MŚ za Engela czy Benhaakera (gdzie odpowiednio Korea i Ekwador pokazali nam gdzie nasze miejsce).

Wszyscy zagraniczni eksperci stawiali Polskę przed tym turniejem w koszyku z takimi drużynami jak Katar, o szczebel niżej niż np. taki Meksyk. Ale nie Polska to potęga, Lewy w każdym meczu będzie siekał hat-tricka, a Zieliński pobije rekord asyst turnieju, bo to przecież wielkie gwiazdy. NIE NA TYM POLEGA GRA NA WYNIK, Michniewicz ze swoim stylem NIGDY się nie krył, nie wiem czego się spodziewaliście.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1123
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 25 lis 2022, 17:19

no ale aby nie móc wymienić prostych podań ? tylko desperacka laga?

można się bronić spoko, ale nie w takim stylu "niski" pressing a potem odcina prąd jak chcemy wyjść przy kontrach

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 25 lis 2022, 17:20

MazurXIII pisze:
25 lis 2022, 17:17
Meksyk 13, Polska 26
Że ktoś rankingiem fifa będzie się sugerować podczas dyskusji o mozliwościach drużyn to sie nie spodziewałem...

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8349

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 25 lis 2022, 17:25

MazurXIII pisze:
NIE NA TYM POLEGA GRA NA WYNIK
jaki wynik? Zagraliśmy na 0-0 bez założenia, żeby nawet strzelić gola. W obliczu porażki Argentyny i przy założeniu, że na Argentynie o punkty będzie trudno, to zagraliśmy tak, że musimy liczyć bramki i patrzeć na rywali. To nie jest dobry wynik.
MazurXIII pisze:
Michniewicz ze swoim stylem NIGDY się nie krył, nie wiem czego się spodziewaliście.
ale można w sumie 15x pisać i dalej będziecie swoje. Ja nie mam problemu z defensywnym nastawieniem i grą na zero z tyłu. Niech sobie tak gra, ale my oprócz murowania nie pokazaliśmy absolutnie nic z przodu. Żadnego ryzyka, nic, absolutnie nic. Jakbyśmy stworzyli ze dwie-trzy sytuacje, które mogły dać bramkę, ale by nie wpadło, to pewnie by się pokręciło pod nosem, że "ale brzydko graliśmy", ale by się jakoś to przyjęło, że no cóż - zagraliśmy bezpiecznie, coś tam mogliśmy strzelić, nie udało się, ale to się zdarza. Natomiast tu nie było żadnej okazji, nic, null, z gry nie stworzyliśmy nawet pół zagrożenia. A karny to też z dupy, bo nie była to konsekwencja jakiejś ładnej akcji, tylko pojedynczego szarpnięcia i frajerstwa rywala - nawet to nie było naszą zasługą, tylko głupotą przeciwnika.

Jak mam chwalić trenera, który zaproponował pół planu na mecz? Pomysł był tylko na to, żeby gola nie stracić, ale już takiego na strzelenie nie było w ogóle. To jest coś, czym mamy się szczycić? Bo się baliśmy wyjść z połowy? Tak to byle głupi może zagrać, a dobry trener to do defensywki przygotuje jakiś plan na gola albo chociaż przećwiczy stałe fragmenty, żeby z tego strzelić. A tu ani jednego, ani drugiego, tylko bunkrowanie się na własnej połowie.

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 79

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 25 lis 2022, 17:27

MazurXIII pisze:
Michniewicz ze swoim stylem NIGDY się nie krył, nie wiem czego się spodziewaliście.
Spodziewałem się meczu chociaż jak ze Szwecją w barażu. Ustawienia drużyny na 40m i lagowania na osamotionego napastnika się nie spodziewałem. Brzęczek za styl został wywalony z roboty, a on - wydaje mi się - przynajmniej próbował jakoś grać do przodu, a na pewno nie unikał takiej gry przez całe 90min. Nie umiał grać do przodu i kadra wyglądała fatalnie, ale wydaje mi się, że próbował. Michniewicz otwarcie i jawnie ustawił drużynę przed bramką, zabronił przekraczać połowę i nawet nie spróbował zaatakować. Pomimo tego mam uznać, że Brzęczek był do bani (bo był i nigdy nie powinien zostać selekcjonerem), a Michniewicz wymyślił mityczny plan na mecz, a jego zimna strategia dała nam cenny punkt. Punkt, który może nic nam nie dać z uwagi na zwycięstwo Arabii z Argentyną. Po meczu Argentyny - a już na pewno widząc jak beznadziejny jest Meksyk - powinien zagrać odważniej. Nie, postanowił ośmieszyć naszych piłkarzy i nas kibiców. Przeciez na bank na świecie się z nas śmieją. Argumenty, że to była super taktyka, bo dała punkt są nieco na wyrost, bo ten punkt zapewniła nam głównie kompletna nieudolność naszego rywala. Ten Meksyk pogubił się jak raz zapressowaliśmy. Myślę, ze pogubiłby się kilka razy więcej, ale postanowiliśmy tego nie sprawdzać, bo jeszcze poszłaby kontra.

I nawet jak wygramy z Arabią, nawet jak zagramy dużo lepiej, to Michniewiczowi tego meczu zapominać nie wolno. Może jakieś mini rozgrzeszenie jeśli po niezłym meczu z Argentyną wyjdziemy z grupy, ale raczej i tak będę czuł obrzydzenie.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 25 lis 2022, 17:44

piotrcies pisze:
25 lis 2022, 17:25
jaki wynik?
Najlepszy start na MŚ od lat 80-ych. Ludzie na prawdę nie potrafią obiektywnie ocenić siły naszej kadry. Szczyt to był ćwierćfinał Euro za Nawałki.
Michniewicz poprawnie moim zdaniem ocenił gdzie leży siła a gdzie słabości naszego materiału ludzkiego, dobrał do tego taktykę, przekonał do niej zawodników i gra o awans z grupy.
Dla mnie piłka nożna to nigdy nie była zabawa w styl, ale nacisk na wynik. Całe życie kibicuję calcio na litość boską, bardziej wyrachowanego footballu na świecie nie ma.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2022, 18:09 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Hersk
Ćwierkator
Ćwierkator
Reputacja: 3052
Kibicuję: Reprezentacji Polski

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hersk » 25 lis 2022, 17:46

To Walii szczytem ze słabszą kadrą był półfinał? Gra jak jak równy z równym z Portugalią to szczyt? przegrana w karnych to szczyt? Prosze cie. Szczyt determinują okolicznosci, moglismy dojsc do finalu na euro, w półfinale czekała Walia.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2022, 17:49 przez Hersk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 25 lis 2022, 17:47

MazurXIII pisze:
25 lis 2022, 17:44
Najlepszy start na MŚ od lat 80-ych.
0-0 kuźwa bez jednej okazji. Fajnie to brzmi, można powiedzieć również, że Polska od ponad 4 lat nie przegrała na mundialu, to w sumie ten sam poziom gry faktami.

Awatar użytkownika
MazurXIII
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MazurXIII » 25 lis 2022, 17:48

piotrcies pisze:
25 lis 2022, 17:47
0-0 kuźwa bez jednej okazji. Fajnie to brzmi, można powiedzieć również, że Polska od ponad 4 lat nie przegrała na mundialu, to w sumie ten sam poziom gry faktami.
W sumie ten karny w wykonaniu Lewgo to nie była nawet okazja. Zgadzam się :beer:

Edit : I takie 0-2 z Koreą, 0-2 z Ekwadorem czy 1-2 z Senegalem lepsze od 0-0 z Meksykiem. Okaaay.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2022, 17:52 przez MazurXIII, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piotrcies

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 25 lis 2022, 17:50

MazurXIII pisze:
25 lis 2022, 17:48
W sumie ten karny w wykonaniu Lewgo to nie była nawet okazja. Zgadzam się
pisałem kilka razy. To trochę tak jakby sobie Meksykanie sobie kopnęli do własnej bramki, a my byśmy chwalili naszych za okazję bramkową.

Ale jak już chwalimy Czesia za wynik, to jest to wynik na poziomie Smudy na Euro, faktycznie można chwalić.

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu » 25 lis 2022, 17:59

Mazur ma sporo racji, jak weźmiemy pod uwagę, że sporo reprezentacji spośród tych sensownych zaczęło gorzej niż remis z porównywalnym rywalem (USA, Argentyna, Dania, Niemcy, Chorwacja, Urugwaj) to skala krytyki jest kompletnie poza proporcjami. Co świetnie pokazuje fakt, że zamiast poczekać do jutrzejszego meczu (gdzie wygrana daje nam fajną sytuację) to ludzie wolą walić kolejny dzień w ten sam bęben.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6531

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 lis 2022, 18:30

Wy jeszcze nie wiecie najlepszego.

Jak wygramy z Arabią i do awansu będzie nam wystarczył remis z Argentyną to nawet lagi na Lewego nie będzie, Czesiu postawi taki autobus że tam naszym najbardziej wysuniętym graczem będzie Jędrzejczyk.

Awatar użytkownika
gilardino11
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1290

Post Wyświetl pojedynczy post autor: gilardino11 » 25 lis 2022, 18:37

Jak doliczymy do tego tuzów i magików gry od tyłu z Sampdorii ( każdy milanista wie co się z tym gościem dzieje gdy wychodź na niego Milan od kilku lat) benevento czy spezii A na 35 metr twarza do bramki wychodźi do gry z półpowaznej ligi krychowiak to jakiego ataku pozycyjnego oczekujecie. Jutro będzie kolejny raz defensywka bo 90% naszej kadry gra właśnie taka piłkę Albo tłucze się po śmiesznych ligach. Najlepsze że jest akurat na tym forum wielu fanów serie A którzy akurat glika kwiora cze beresia znają i wiedza jaki oni kibel grają w ataku pozycyjnym Ale tu się dziwią.
Jeszcze tylko czekać jaki kapitalny sezon grają piątki zalewscy czy Milik

No tak bo jest Zieliński.i.lewadowski Ale gdzie jest innych 8 do gry po ziemi...

WKB
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1596

Post Wyświetl pojedynczy post autor: WKB » 25 lis 2022, 18:40

sa jakies przecieki dotyczace skladu na arabow? jak nie wyjdziemy na dwoch napastnikow tylko samotny lewy dalej bedzie przepychal sie z 3 obroncami w pojedynke to :pogrzeb:

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1506
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 26 lis 2022, 8:39

Jako nie za duży kibic repry odczuwam dziś małe podekscytowanie, przyjemne uczucie. Oby były te 3 punkty.
Nie wiem co Łaner przeżywa, ale trzymaj się brachu. :beer:
Vamos!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2022 Katar”