Polscy kibice - Strona 30

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kibic idealny:

gardło i serce dla klubu
103
61%
klient fetujący w krawacie jest mniej awanturujący się
17
10%
JP, JP na 100%
17
10%
kibice w Polsce będą dopiero jak wyrzuci się kiboli mówiących wyrazy na K, P, J, C, S
23
14%
ogląda mecz tyłem do murawy
10
6%
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Hools

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 16 maja 2009, 23:19

Szczot to żaden miernik, on zarabia akurat dużo więcej od pozostałych piłkarzy.
Kibicom generalnie nic do tego, ile zarabiają zawodnicy. Oni są kolosalnie przepłaceni, i to widzi każdy. Powinno się za to winić zarząd, a nie piłkarzy. Ciekaw jestem, czy jakiś z kibiców powiedziałby - nie, nie chcę zarabiać 22 tysięcy złotych miesięcznie. Jestem wart 10 tysięcy, więc tyle chcę w kontrakcie. :roll:
Kibice mają prawo mobilizować. Nie mają prawa terroryzować i wymuszać na piłkarzach niczego, a to miało miejsce wczoraj.
I niech nikt nie pieprzy, że takie sytuacje, jak z wczoraj, mają miejsce na świecie. Co innego przyjść na trening, a co innego zmuszać zawodników i wchodzić na murawę. :roll:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 16 maja 2009, 23:26

Dla Ciebie Wilmore...
Aleksandar Vuković od kilku miesięcy zamiast w koszulce Legii, biega po greckich boiskach. "Vuko" zawsze był znany z tego, że jest nie tylko piłkarzem, ale również zagorzałym kibicem Partizana Belgrad. Obecnie Vuković ma okazję zapoznać się z greckim stylem kibicowania. "Kibice mają tu naprawdę dużo do powiedzenia. Grecy są szaleńcami na punkcie piłki i rzeczywiście potrafią w różny sposób zademonstrować swoje oczekiwania wobec drużyny. Naturalną rzeczą są na przykład odwiedziny na treningu - kibice przychodzą na zajęcia i wyrażają swoje pretensje do piłkarzy czy trenera. Najczęściej dzieje się to zresztą za pozwoleniem władz klubu" – opowiada były kapitan Legii.
W rozmowie z "Dziennikiem" Vuković przyznaje, że w Grecji przeżył już wizytę kibiców na treningu. "Było dużo hałasu, ale czy coś z tego wynika? Na pewno działa to na wyobraźnię zawodników. Kiedy fani Iraklisu przyszli na trening grała akurat druga drużyna z juniorami, czyli piłkarze, którzy w ogóle nie brali udziału w ligowych meczach. Ale że byli, to akurat na nich spadły wszelkie pretensje. W tym czasie pierwsza drużyna była już w szatni po pomeczowym rozbieganiu. W Polsce takie rzeczy się nie dzieją i dobrze, bo to nie jest droga, którą idzie cywilizowany świat. Sam, gdy byłem kibicem Partizana, wielokrotnie wściekałem się na piłkarzy czy koszykarzy tego klubu. W życiu nie przeszło mi jednak przez myśl, że można iść w grupie na trening. Są inne sposoby wyrażania swojego niezadowolenia" – uważa "Vuko".

Wizyty kibiców na treningach to nie jedyne atrakcje greckich stadionów. "Tu panuje 'wolna amerykanka'. Mecze często są przerywane, a kibice chodzą sobie po boisku. Na meczu Iraklisu też się zdarzyło, że fani postanowili sobie wyjść pochodzić i 'Gibon' musiał ich wyganiać. Wychodzą na boisko ot tak - wystarczy, że im się nie spodoba kilka decyzji sędziego. Podczas derbów Salonik pomiędzy PAOK-iem i Arisem nie da rady wykonać rzutu rożnego. Strach podejść do narożnika, bo z trybun leci masa przedmiotów. Na Arisie jeden z piłkarzy został trafiony butelką. Nie wytrzymał i odrzucił ją w trybuny, a wtedy to dopiero zrobiło się zamieszanie. Co tu dużo kryć - prawo stadionowe w Grecji nie istnieje" – kończy Vuković.
...mysle ze wchodza na trening podyskutowac z pilkarzami

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 16 maja 2009, 23:27

Przyznaję rację, nie wiedziałem, że takie cuda mają miejsce.
Co nie zmienia faktu, że to nadal jest bandytyzm i dokonywanie takich rzeczy w innych krajach nie tłumaczy głupoty kibiców Górnika.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 16 maja 2009, 23:31

Fishbone pisze: W Górniku jest inaczej. Tam jest potężny sponsor, zawodnik zarabia miesięcznie więcej niż ja przez rok i taki kibic musi płacić ciężko zarobione pieniądze,
fajnie tylko w skladzie Gornika brak jakosci, a kwestia zarobkow jest wyznaczniekiem tego, ze Gornik buduje sie od dupy strony
Fishbone pisze:rozwiązanie mobilizujące
tylko lepiej niech nie wyciagaja pochopnych wnioskow, biorac pod uwage dzisiejsze spotkanie. Wg mnie to wprowadzilo tylko i wylacznie zamieszanie a nie zmobilizowalo graczy, zreszta nie widzialem jakielkowiek zmiany w grze gornika
No ale teraz czesc uczstnikow "meskiej rozmowy" bedzie myslec ..o to moja zasluga.... gowno prawda.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2009, 23:33 przez czeher, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 16 maja 2009, 23:32

"Kibice Manchesteru United otoczyli w około 1000 osób budynek klubowy w trakcie mistrzowskiej fety, stanowczo się domagając pozostania Carlosa Teveza w Manchesterze United!". Normalnie pseudokibice czerwonych diabłów sterroryzowali klub! Każą grać Tevezowi na Old Trafford bez jego zgody! :lol:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 16 maja 2009, 23:48

Czy Ty naprawdę w zaślepieniu nie widzisz różnicy między protestami kibiców, a zmuszaniem ludzi do pewnych konkretnych działań w bardzo bezpośredni sposób?
Żeby do Ciebie dotarło - wyczuwasz pewną subtelną różnicę między tym, że stanę Ci pod oknami i będę się wydzierał "kibicuj Ruchowi", a moim wtargnięciem do Twojego domu bezpardonowo, i zmuszeniu Cię w "męskich słowach" i pod groźbą przejścia do czynów do przemalowania pokoju na niebiesko?

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 16 maja 2009, 23:53

Wilmore pisze:Czy Ty naprawdę w zaślepieniu nie widzisz różnicy między protestami kibiców, a zmuszaniem ludzi do pewnych konkretnych działań w bardzo bezpośredni sposób?
Żeby do Ciebie dotarło - wyczuwasz pewną subtelną różnicę między tym, że stanę Ci pod oknami i będę się wydzierał "kibicuj Ruchowi", a moim wtargnięciem do Twojego domu bezpardonowo, i zmuszeniu Cię w "męskich słowach" i pod groźbą przejścia do czynów do przemalowania pokoju na niebiesko?
Widzę. Ale uważam, że to co zrobili to nic poważnego. Nie doszło do rękoczynów, jedynie rozmowa mobilizująca. Trener mobilizuje to i kibice mają prawo osobiście. Podeszli, wręczyli koszulki i zażyczyli sobie, że oczekują od nich większego zaangażowania i tyle.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 17 maja 2009, 0:05

Nie łudź się, że tak było.
Nawet jeśli jednak zachowaliby się tak, jak napisałeś, to i tak byłoby to zachowanie naganne. Trybuny dla kibiców, murawa dla piłkarzy, i tego należałoby przestrzegać.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 17 maja 2009, 0:12

Kibice to nie kółko różańcowe, więc ciężko wymagać by reagowali jak takowe. Piłkarzom decydując się na taki zawód muszą się liczyć, że rozliczają ich osoby, które potrafią być bardziej stanowcze w momentach kluczowych. Wątpię by celem było zastraszenie czy pobicie któregoś z zawodników. Chcieli nimi wstrząsnąć, to się udało. A że musieli piłkarze wysłuchać paru mocniejszych słów i przeżyć stresową sytuację? Doprowadzili do pewnego ekstremum, dobry trener, dobra płaca, wyniki żałosne to kibice postanowili ich obudzić. Dla zawodników niekoniecznie musi mieć znaczenie w jakiej lidze gra Górnik, czują się bezpieczni, bo i tak dostaną wypłatę, najwyżej odejdą do jakiegoś innego klubu. Taki krótki wstrząs mógł byc tylko dobry dla klubu, a to jest jedyny cel dla kibiców. Koszulek nie nazwałbym upokorzeniem, to co piłkarze słyszą na trybunach łatwo zignorować, taki sygnał ciężko przeoczyć. Musieli usłyszeć parę mocniejszych słów w stylu "Załóż to kur.., teraz nie potem, wolałbyś nas nie wkur..." itp., ale to nie są dzieci, nikt nie zniszczył im psychiki. Gdyby kibice zaprosili zawodników na oficjalne spotkanie przy kawie, to jak mogliby do nich trafić? Parę banialuk i formułek,w zruszenie ramionami i nic się nie zmienia, bo właściwie co mnie Górnik obchodzi ja tu tylko gram. Klub nie jest firmą (przynajmniej w Polsce jeszcze długo nie), kibice nie są tylko konsumentami. Bardziej klub jest sektą, a kibice wiernymi. Dopóki nie zajdzie naruszenie nietykalności, wg mnie można sięgać po takie radykalne środki w wyjątkowych okolicznościach. Wątpię by taki incydent miał miejsce w Górniku, który był bez pieniędzy, sprowadzał Brazylijczyków, którzy nie dali sobie rady w Serie C, czy Japończyków, którzy nie chcieli wracać do kraju po testach w Europie. Jeśli chodzi o to jakby np. Hajto zareagował, to wątpię by ktoś mu taką koszulkę wręczył, a co do reszty nie miałby raczej problemów, bo sam w podobny sposób motywował kolegów. Notabene Cracovia odwiedziła swoich piłkarzy w Zakopanem nie dawno i też tłumaczyła dlaczego ważne jest, by paski się utrzymały. Nie histeryzują zawodnicy, nie było nawet przecieków do prasy (bo pewnie tacy zastraszeni, no ba :lol:).

Henryk Kasperczak pisze:Wizyta kibiców na naszym piątkowym treningu? Przyjmujemy to z satysfakcją. Kibice nam pomogli. Cieszymy się, że są z nami.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8642
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 17 maja 2009, 0:24

Jak wszyscy pseudo-trenerzy mają takie podejście do kibiców jak Wilmore, to ja się nie dziwię, że PZPN co tydzień narzuca takie kary.

W głowach się przewraca niektórym gwiazdeczkom. Dziś układowicze z Wodzisławia mecz odpuścili, więc niby jest okey. Ale przyjedzie wykartkowana Cracovia i łatwo nie będzie, choć sędziowie sprzyjają :lol:
Wilmore pisze:Trybuny dla kibiców, murawa dla piłkarzy
Księżyc dla księży.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 maja 2009, 0:36

Mysle ze nie jeden kibic Milanu z checia zalozylby taka koszulke pilkarzom tego klubu a Seedorfowi to nawet dwie :lol:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8642
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 17 maja 2009, 0:51

Wilmore pisze:Co nie zmienia faktu, że to nadal jest bandytyzm
Chlopaczek pisze:Mysle ze nie jeden kibic Milanu z checia zalozylby taka koszulke pilkarzom tego klubu a Seedorfowi to nawet dwie :lol:
Ty bandyto :lol:

Awatar użytkownika
MENDEZ
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 17 maja 2009, 1:22

Oglądał ktoś na C+ Ligę + :?:
Pytam bo ja tak. I to dlatego, że poruszono temat tego zajścia między kibicami a piłkarzami. O ile można nazywać ich kibicami...

Tak, tak tu chyba zgodzę się z Wilmorem [sic! :mrgreen: ] ale również z Twarowskim, Ruckim czy Mielcarskim. Kibice nie mają prawa robić takich rzeczy :!: W lidze+ przedstawili to w mniej więcej taki sposób:
Co będzie się działo jak nadal kibicom będzie się pozwalało na coś takiego :?: Z czym będziemy mieć do czynienia jak prezes GZ będzie się wypowiadał jak ostatnio [że kibice mają prawo tak się zachowywać i wynikało, że to zawodnicy sa przecież winni, że GZ ma takie miejsce w lidze i jest to jak najbardziej normalne i moralne, w ogóle tego nie potępił] :?: A no możliwe [bo skoro teraz kazali im ubrać specjalne koszulki], że skąd nie mamy pewności, że przyjdą na następny trening [ot mogą pomyśleć - wygrali - to działa!] i powiedzą coś w stylu: wiemy gdzie chodzi twoja córka itp :?: Śmieszne :?: Takie coś należy tępić by skala się nie nasilała. A prezes zdecydowanie inaczej powinien do tego podejść - jak to powiedzieli na C+ - jak zareaguje sam prezes jak do niego przyjdą ci "kibice" z koszulką "transfery się przeprowadza a nie tylko obiecuje", z którą będzie miał chodzić cały tydzień :wink:

Pozdrawiam zdrowo myślących

E: spodobało mi się zdanie Clonera z tymi księżycem. Prawie jak pamiętna "ziemia dla ziemniaków" :lol: Nie no spoko w Wilnie murawa była i dla kibiców :lol: a efekty znane

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 17 maja 2009, 2:05

Dokładnie. A co jak jakiś piłkarz się postawi i spalą mu dom? A co jak jakiś dziennikarz o tym napisze i przybiją mu do drzwi zabitego szczura? A co jak ktoś nie będzie śpiewał na stadionie i dostanie siekiera między oczy? A co jeśli po meczu autobus się spóźni i kibice powieszą kierowcę? To wszystko może się wydarzyć.

Awatar użytkownika
Babel
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 242

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Babel » 17 maja 2009, 9:30

Już widze jak taki Sobolewski przyjmuje podobna koszulke od kibiców Wisły. Wiem, że przykład z dupy.

Może róznica w opinii to jest kwestia tego, że ja np. bardzo sobie cenie swoja niezależność tzn. choćby to jakie koszulki zakładam czy przeswiadczenie, że chodzac sobie po ulicach nikt nie może mi grozić, motywowac czy jak to tam nazwiecie.Nie uważam tych ludzi za bandytów profesjonalnych, nieprofesjonalnych, połprofesjonalnych. W mojej opinii przesadzili. Osobiscie bym sie nie popłakał jakby mnie tacy panowie na trenigu zaczepili, ale koszulki tez bym nie założył liczac sie z konsekwencjami. Jak pisze Chłopaczek, że wielu pewnie chciałoby Seedorfowi założyc dwie podobne koszulki. Róznica miedzy chęcią zrobienia czegoś a zrobieniem jest duża i chyba nie musze tłumaczyć na czym polega.

Istnieje tez drugi aspekt. Aspekt stricte sportowy. Ja uważam podobnie jak taki mierny trener Lozano (choć z innej sportowej beczki), że podczas treningu zawodnicy musza skupiac sie tylko i wyłacznie na nim. Nic nie moze ich rozpraszac. Mysle, że Lozano bardzo szybko przegoniłby takie towarzystwo nie patrzac czy oni sie uwazaja za sekte, zakonników czy za Maryle Rodowicz. Trening to trening a nie pogaduchy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”