Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu - Strona 1453

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026

Kto wygra MŚ?

Hiszpania
4
15%
Francja
3
11%
Anglia
3
11%
Brazylia
5
19%
Argentyna
1
4%
Portugalia
6
22%
Niemcy
1
4%
Holandia
1
4%
Belgia
0
Brak głosów
Ktoś inny
3
11%
Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 126

Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » wczoraj, 9:35

Patrząc na drabinkę od 1/16 - czy jakbyśmy wyeliminowali niespodzianki, a mecze równych rywali poszły w 2 stronę zmieniłby się skład półfinałów ?

Francja grałaby z Niemcami w 1/8 i z Holandią w 1/4,
Anglia z Brazylią w 1/4,
Hiszpania z Chorwacją w 1/8,
Argentyna z Australia w 1/8 i z Kolumbią w 1/4.

Największe szanse miałaby chyba Brazylia na powrót do top4, nie możnaby było wykluczyć odrodzenia Niemiec czy Holandii.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 118

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » wczoraj, 10:19

Devourer pisze:
wczoraj, 9:35
Patrząc na drabinkę od 1/16 - czy jakbyśmy wyeliminowali niespodzianki, a mecze równych rywali poszły w 2 stronę zmieniłby się skład półfinałów ?
Być może skład byłby taki sam, ale byłoby więcej ciekawych spotkań, przynajmniej na papierze. Dla mnie ten mundial mało interesujący, bo za mało spotkań między topowymi drużynami. Dużo bardziej bym wolał mecz Francji z Niemcami czy Argentyny z Kolumbią od tego co było. Niestety dodanie większej liczy drużyn zmniejszyło te topowe pojedynki do minimum. Wiadomo, nikt nie bronił tym lepszym awansować dalej, ale jednak dla samego formatu imo lepiej jak dochodzi więcej spotkań między tymi lepszymi repkami. Fajne są niespodzianki i przygody jak Wyspy Zielonego Przylądka teraz, czy taka Kostaryka w 2014, ale jak takich "niespodzianek" jest za dużo, to gdzieś ten turniej się dla mnie trochę rozmywa.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4322
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 10:33

Devourer pisze:

Anglia z Brazylią w 1/4,

Największe szanse miałaby chyba Brazylia na powrót do top4, nie możnaby było wykluczyć odrodzenia Niemiec czy Holandii.
Drabinka Argentyny to dalej bylby śmiech na sali

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » wczoraj, 10:46

Sammyy pisze:
wczoraj, 10:19
Devourer pisze:
Być może skład byłby taki sam, ale byłoby więcej ciekawych spotkań, przynajmniej na papierze. Dla mnie ten mundial mało interesujący, bo za mało spotkań między topowymi drużynami. Dużo bardziej bym wolał mecz Francji z Niemcami czy Argentyny z Kolumbią od tego co było. Niestety dodanie większej liczy drużyn zmniejszyło te topowe pojedynki do minimum. Wiadomo, nikt nie bronił tym lepszym awansować dalej, ale jednak dla samego formatu imo lepiej jak dochodzi więcej spotkań między tymi lepszymi repkami. Fajne są niespodzianki i przygody jak Wyspy Zielonego Przylądka teraz, czy taka Kostaryka w 2014, ale jak takich "niespodzianek" jest za dużo, to gdzieś ten turniej się dla mnie trochę rozmywa.
Tutaj na całą fazę pucharowa były 2 niespodzianki, jak dla mnie za mało. Skoro reszta świata coraz bardziej odstaje od topu, to pokazuje, ze rozszerzenie do 48 zespołów nie miało sensu. Tak jak na Euro spadła jakość przy rozszerzeniu stawki do 24 zespołów.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6552

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » wczoraj, 10:48

Jedynym słabym punktem w drabince Argentyny był Egipt, który paradoksalnie bardzo zasłużył żeby na tym etapie zagrać. To nie wina Argentyny że Kapowerde sobie wyszły z drugiego miejsca.

Co więcej, naprawdę niewiele brakowało a ich drabinka do finału mogła wyglądać: Urugwaj, Belgia, Portugalia i Anglia.

Pewnie i wtedy by się znalazły jakieś "ale".

Ile można słuchać tych bzdur o drabince...

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » wczoraj, 11:21

Devourer pisze:
wczoraj, 10:46
Tutaj na całą fazę pucharowa były 2 niespodzianki, jak dla mnie za mało.
Może trochę nieprecyzyjnie też dobrałem słowa, bo przez niespodzianki miałem ogólnie na myśli mecze z udziałem słabszych reprezentacji. Z grup powychodziły Kanada, RPA, Bośnia, Austria, Algieria, Australia, Kongo czy RZP i tak szczerze powiedziawszy żadna z tych ekip nie grała jakoś wybitnie. Po prostu inni grali jeszcze gorzej. Fajnie jest co turniej obserwować jakiegoś kopciuszka, który robi wynik ponad stan, ale tutaj tych słabszych ekip ślizgających się przez turniej było jak dla mnie za dużo.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2351

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » wczoraj, 11:27

Eyesmon pisze:
wczoraj, 10:33
Devourer pisze:

Anglia z Brazylią w 1/4,

Drabinka Argentyny to dalej bylby śmiech na sali
takie to gadki, ze gdyby "nie bylo niespodzianek" to argentyna mialaby na papierze jedna z ciezszych drabinek. juz w 1/16 urugwaj (gdyby ci zajeli drugie miejsce za hiszpanami w swojej grupie), a w 1/4 portugalie (gdyby ta wygrala swoja grupe zamiast dawac sie wyprzedzic kolumbii)

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » wczoraj, 11:47

Sammyy pisze:
wczoraj, 11:21
Devourer pisze:
wczoraj, 10:46
Tutaj na całą fazę pucharowa były 2 niespodzianki, jak dla mnie za mało.
Może trochę nieprecyzyjnie też dobrałem słowa, bo przez niespodzianki miałem ogólnie na myśli mecze z udziałem słabszych reprezentacji. Z grup powychodziły Kanada, RPA, Bośnia, Austria, Algieria, Australia, Kongo czy RZP i tak szczerze powiedziawszy żadna z tych ekip nie grała jakoś wybitnie. Po prostu inni grali jeszcze gorzej. Fajnie jest co turniej obserwować jakiegoś kopciuszka, który robi wynik ponad stan, ale tutaj tych słabszych ekip ślizgających się przez turniej było jak dla mnie za dużo.
Wszystko to jest efektem rozszerzenia - w starym systemie te drużyny nie wyszłyby z grupy. Z 48 drużyn musiało wyjść 32 i ciezko to nazwać niespodziankami. Na dobrą sprawę tylko odpadnięcie Urugwaj było większą niespodzianką. Może jeszcze awans RPA, bo więcej szans dawało się Czechom i Korei Południowej.
A ślizgaja to się faworyci często jedna bramką, nierzadko odrabiając straty. Zamiast pokazać klasę i różnice, aby nie było od początku wątpliwości.

Awatar użytkownika
Sammyy
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sammyy » wczoraj, 11:53

Devourer pisze:
wczoraj, 11:47
A ślizgaja to się faworyci często jedna bramką, nierzadko odrabiając straty. Zamiast pokazać klasę i różnice, aby nie było od początku wątpliwości.
To prawda, ale wtedy ten turniej byłby jeszcze nudniejszy, jakby te spotkania były jednostronne. :wink:

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » wczoraj, 12:06

Sammyy pisze:
wczoraj, 11:53
Devourer pisze:
wczoraj, 11:47
To prawda, ale wtedy ten turniej byłby jeszcze nudniejszy, jakby te spotkania były jednostronne. :wink:
Tak to po którymś tam razie spotkania wydają się wyreżyserowane. Jak po raz enty wychodzi wyrównane spotkanie z którego i tak psim swędem awansuje faworyt to w końcu mecze przestają budzić emocje.
I tak mamy pierwszą 4 rankingu w półfinałach, więc jest najnudniejszy przebieg play off w historii.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2351

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » wczoraj, 12:15

jeden narzeka ze malo hitow bo sie wczesniej faworyci niespodziewanie wysypali, drugi narzeka ze w polfinalach czterej najwieksi faworyci i jest to najnudniejszy przebieg playoffow w historii. co ciekawe obaj mowia o tym samym turnieju. i tak to sie kreci :P

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1414
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » wczoraj, 16:38

Jaminton Campaz dołożył cegiełkę do odpadnięcia reprezentacji Kolumbii z tegorocznych mistrzostw świata. Skrzydłowy zmarnował świetną szansę w dogrywce, a później jego zespół przegrał po rzutach karnych. Zamiast wrócić z kadrą do ojczyzny, piłkarz ukrył się w Argentynie. Powodem są groźby śmierci wymierzone w niego i jego pięcioletnią córkę.

Mijają lata, ale pewne zachowania związane z Kolumbią pozostają bez zmian. Oby skończyło się tylko na groźbach i nie było powtórki z tego co wydarzyło się na innym mistrzowskim turnieju, swoją drogą również rozgrywanym na boiskach USA.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8592
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » wczoraj, 16:50

Ja zaraz po tym pudle pomyślałem właśnie o 1994...

Awatar użytkownika
PietroBosman
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 944

Post Wyświetl pojedynczy post autor: PietroBosman » wczoraj, 16:53

cloner pisze:
wczoraj, 16:50
Wtedy to był samobój.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8592
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » wczoraj, 16:55

PietroBosman pisze:
wczoraj, 16:53
cloner pisze:
wczoraj, 16:50
Wtedy to był samobój.
Eeee, wiem, oglądałem. Piszemy o pudle z dogrywki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”