Manchester United (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1059

Piłka nożna w Anglii | Premier League, Championship i FA Cup (Puchar Anglii) | Kluby (Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Leeds) | Reprezentacja Anglii | Transfery | Mecze, wyniki i inne wydarzenia związane z angielską piłką nożną

Eryka ten Haga należy:

Zwolnić
5
20%
Wypie****
11
44%
Wywieźć na taczkach
9
36%
red85

Re: Manchester United (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: red85 » 19 maja 2014, 16:07

Na początku - radość, uczucie ulgi. Świetny fachowiec, który w moim odczuciu idealnie pasuje do filozofii tego klubu. Lubi ofensywny futbol, lubi młodzież.Trochę szalony? My to lubimy. Arogancki? Dobrze! Kibice go pokochają.
Jest jednak równiez smutek - karierę definitywnie kończy Ryan Giggs...

PS Dalej czekam na przeprosiny Bassu. Miej w końcu jaja.

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 19 maja 2014, 16:07

piotrcies pisze:Giggs wydaje się idealnym przyszłym szkoleniowcem United (o ile będzie się do tego naprawdę nadawał)
ja leże po tym zdaniu :lol:

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8384

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 19 maja 2014, 16:17

BeBaD pisze:
piotrcies pisze:Giggs wydaje się idealnym przyszłym szkoleniowcem United (o ile będzie się do tego naprawdę nadawał)
Czemu?

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 19 maja 2014, 16:17

Przez te awanturki, zamieszanie przy zmianach trenerów, wywalanie w środku sezonu, brak dobrej atmosfery jakoś tak to zakończenie kariery przez Giggsa umyka uwadze. Szkoda, bo zasłużył być w centrum uwagi a tak jest tylko "przypisem" do wiadomości o zmianach w sztabie.

Awatar użytkownika
Carbon
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1147
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Carbon » 19 maja 2014, 16:17

Obrazek
Obrazek

:cry:

Awatar użytkownika
BeBaD
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 377

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BeBaD » 19 maja 2014, 16:24

piotrcies pisze:
BeBaD pisze:
Czemu?
zabrzmialo to jak coś w stylu.. "wygram w totka jak celne szóstke"

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 19 maja 2014, 16:24

No i jest LVG oby okazał się strzałem w dziesiątkę, ogarnął burdel i zbudował nowe United. Patrzę na jego kandydaturę z nadzieję, aczkolwiek małymi wątpliwościami o czym już mówiłem.

Właśnie jednak miałem pisać też o czymś innym o czym napisaliście powyżej. Kolejne legenda odchodzi. Król, sądzę, że tak utytułowanego zawodnika pod względem trofeów długo na boiskach piłkarskich nie zobaczymy.

Obrazek

Coś niebywałego. 13 (słownie TRZYNAŚCIE) majstrów. To tyle samo co cały Arsenal w swojej historii i w angielskim futbolu tylko mniej niż LFC i United. Inni (wiadomo o kogo chodzi :mrgreen: ) marzą o jednym on może sobie medalami udekurować cały salon.

Geniusz. Do tego najwięcej występów w historii United w historii Premier League.

Tu jego wszystkie indywidualne rekordy
PFA Young Player of the Year (2): 1991–92, 1992–93
PFA Team of the Year (6): 1992–93, 1997–98, 2000–01, 2001–02, 2006–07, 2008–09
PFA Team of the Century (1): 1997–2007[97]
PFA Players' Player of the Year (1): 2008–09
FWA Tribute Award: 2007
Bravo Award (1): 1993
BBC Sports Personality of the Year (1): 2009
BBC Wales Sports Personality of the Year (2): 1996, 2009
GQ Sportsman of the Year (1): 2010[98]
Sir Matt Busby Player of the Year (1): 1997–98
Jimmy Murphy Young Player of the Year (2): 1990–91, 1991–92
Premier League 10 Seasons Awards (1992–93 to 2001–02): Overall Team of the Decade
Premier League 20 Seasons Awards (1992–93 to 2011–12): Most Player Appearances (596)
UEFA Champions League 10 Seasons Dream Team (1992 to 2002): 2002
Wales Player of the Year Award (2): 1996, 2006
Premier League Player of the Month (3): September 1993, August 2006, February 2007
Goal of the Season (1): 1998–99
English Football Hall of Fame Inductee: 2005
Golden Foot: 2011
Has won a record 13 top division English league titles as a player, and only Manchester United player to have winner's medals from all 13 Premier League title wins.
Most Premier League appearances for a player, with 611.[101][not in citation given]
Most Premier League assists (accurate records are only available from 2002 onwards).[102]
Only player to have played in 22 successive Premier League seasons.
Only player to have scored in 21 successive Premier League seasons.
Only player to have scored in 17 different Champions League tournaments (includes 11 consecutive tournaments, 1996–97 to 2006–07; only Raúl has a better record with 14)
Most goals by a British player in the Champions League/European Cup proper history, and 14th overall (not including preliminary rounds).[103]
Most UEFA Champions league appearances.
Most appearances by a Manchester United player.
Most starts by a Manchester United player, started in 794 games.
First player to score 100 Premier League goals for Manchester United.
Second midfielder to have scored 100 goals in the Premier League for a single club (first being Matt Le Tissier).
One of four Manchester United players to win two Champions League Medals (others are Paul Scholes, Gary Neville and Wes Brown).
Oldest (37 years, 289 days) player to score in the Champions League, when he scored against Benfica on 14 September 2011.[54]
One of two Manchester United Players to win at least 10 Top division medals (the other one is Paul Scholes.)
Oldest (38 years, 243 days) player to score in the Football competition at the Summer Olympics, when he scored against United Arab Emirates on 29 July 2012.

Szacun Ryan. Cieszę się, że urodziłem się w czasach w których mogłem śledzić Twoje poczynania. Dziękuje za to mamie i Bogu :) Twoje poczynania pozaboiskowe pominmy, za tyle radości ile mi dałeś przez tych 20 lat chapeau bas :)

Swoją drogą odchodzi Giggs, Vidic, Ferdinand w sumie 24 majstry. Wypadałoby, żeby ktoś jednak więcej ze starej gwardii został. Będzie Rooney, Carrick i nie wiadomo co z Fletchem. Dlatego jestem gorącym zwolennikiem zostawienia Evry. Kupić kogoś na lewą i Pat do rotacji. Trzeba kogoś takiego w szatni.

Awatar użytkownika
Ebi
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ebi » 19 maja 2014, 16:31

Jak Schweinsteiger i Lahm nie pokończą przedwcześnie karier to spokojnie mają szanse to przebić albo chociaż wyrównać :wink:

Awatar użytkownika
piotrcies
Reputacja: 8384

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 19 maja 2014, 17:13

BeBaD pisze:zabrzmialo to jak coś w stylu.. "wygram w totka jak celne szóstke"
Być może, ale faktem jest, że wiele osób chciałoby, aby Giggs w przyszłości odnosił sukcesy jako manager (szczególnie w erze młodych - Kloppa, Pepa czy Cholo), stąd też ta wiara, że to on będzie tym kimś w przyszłości.

Nie ma co prawda jeszcze dowodów na to, że tak będzie, jest to po prostu głośno wypowiadane marzenie, zresztą będzie asystentem, więc jakieś tam oczekiwania "góra" wobec niego ma, gościa, od którego mógłby się uczyć też, doświadczenia z pracy z Fergiem też, wiadomo, że to są przesłanki tylko, ale one rodzą oczekiwania.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 19 maja 2014, 17:40

Ebi pisze:Jak Schweinsteiger i Lahm nie pokończą przedwcześnie karier to spokojnie mają szanse to przebić albo chociaż wyrównać :wink:
Watpie. Taki Xavi go nie da rady dogonic. Lahm to ma kilka pucharow mniej od Pique:P

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 19 maja 2014, 17:57

fieldy pisze:Przy okazji można dodać (a nawet wypada), że Giggs oficjalnie zakończył karierę piłkarską. Blisko 1000 spotkań i tyle trofeów, że trudno zliczyć. Kapitalny zawodnik, bo człowiek... wiadomo... lepiej przemilczeć.
+1

Wybór LVG zdecydowanie popieram. Trzeba nam twardego trenera, który zaprowadzi porządek. Po SAFie to byłby dziwny wybór, ale w obecnym momencie jest po prostu konieczny.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 19 maja 2014, 18:13

Zostawmy póki co Giggsa trenera. Już wielokrotnie widzieliśmy jak wielcy piłkarze odbijali się od świata trenerskiego. Jest zdecydowanie za wcześnie żeby wyrokować czy Walijczyk będzie się nadawał do tej roboty. Jasne, każdy by chciał żeby klub z sukcesami prowadził jeden z jego najbardziej utytułowanych graczy. Tylko, że to nie jest takie proste. Fajnie, że udało się Ryana wcisnąć do sztabu, pytanie jak Van Gaal był i jest do tego nastawiony bo z doniesień medialnych wynikało, że to MU chciało Walijczyka wcisnąć na ten stołek.

Giggs skończył jak Ferguson. Bez wielkiej pompy i fanfarów, raczej po cichu, gdzieś przy okazji ogłoszenia nowego trenera. Szkoda, że po takim sezonie. Jego rola na boisku była nie do przecenienia odkąd szalał na skrzydle jako dzieciak i zachwycał cały świat swoimi rajdami po okres kiedy grywał w środku pola i z Carrickiem potrafili nas wprowadzać do finału LM. Absolutnie niepowtarzalny zawodnik i kto wie czy jeśli jakiś piłkarz nie zasłużył na pomnik obok Fergusona to właśnie Ryan. Dobrze, że będzie można go oglądać na ławce i jakaś ciągłość zostanie zachowana. Tak zamyka się boiskowa historia Class of 92 a Ryan jako ostatni opuszcza okręt. Czas na kolejny rozdział. To będzie dziwne uczucie widzieć "11" na innych plecach.

Jak wspomniano dużo tych pożegnań, Giggs, Ferdinand, Vidic. Pytanie co z Evrą choć ostatnio widziałem doniesienia, że jednak może przedłuży kontrakt.

Van Gaal oficjalnie, ale to było już pewne. O Holendrze już tu napisaliśmy wszystko co można było napisać. Mam nadzieję, że obudzi ten zespół i sprawi, że MU znowu będzie "jakieś". Cieszę się, że postawiono na trenera z nazwiskiem i jajami. Nawet jeśli mu się nie uda to moim zdaniem lepsza opcja niż podejmowanie ryzyka, że ktoś może odpali a może nie. Jasne, może się zdarzyć taki Guardiola czy Simeone ale my już ryzyko podjęliśmy rok temu i okazało się one tragiczne w skutkach, tym razem IMO czas na sprawdzone metody. Holender potrafi być toksyczny, z drugiej strony MU nigdy nie unikało trudnych charakterów więc Louis ma u mnie spory kredyt zaufania. Po nim przynajmniej wiemy czego można się spodziewać. W przeciwieństwie do Moyesa on przynajmniej ma mentalność zwycięzcy więc mam nadzieję, że to koniec z bezjajecznym MU.

Cele? Takie same jak rok temu przed Moyesem. Miejsce w top3 i wyjście z grupy LM. A nie, nie gramy w LM... Więc tylko top3. Na mistrza nie liczę ale powrót do top 4 przy braku gry w Europie to oczywistość i mam nadzieję, że w przypadku Van Gaala nie będzie tego słodkiego pierdolenia o pechu, niewykorzystanych okazjach i czasu jaki jest potrzebny czego byliśmy świadkami cały rok.

Zobaczymy jak to będzie wyglądało i będę obserwował z zainteresowaniem poczynania naszego nowego coacha. Z jednej strony jak Holandia w tym młodym składzie z Eredivisie szybko poleci to Van Gaal szybciej się weźmie za robotę na OT, z drugiej wolałbym chyba żeby do roboty w Manchesterze nie przystępował w cieniu klęski na mistrzostwach. Tak czy siak na Old Trafford, będzie się działo. I czas na to najwyższy.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 19 maja 2014, 18:59

Morrow pisze:Jak wspomniano dużo tych pożegnań, Giggs, Ferdinand, Vidic. Pytanie co z Evrą choć ostatnio widziałem doniesienia, że jednak może przedłuży kontrakt.
ano właśnie. żeby się nie skonczyło tak, że pozbedziecie się wszystkich doświadczonych graczy, ktorzy wiele w tym klubie przeszli, a zastąpicie ich młokosami. Shaw ma wielki potencjał, ale to wciąz młody zawodnik. Z takich doświadczonych liderów zostałby Carrick, czy Rooney (Fletchera nawet nie wiem czy liczyć, czy będzie zdolny do gry?). Do tego RvP, ktory co prawda w klubie długo nie jest, ale u Van Gaala na pewno będzie sie dobrze czuł. Nie wiadomo w ogóle co z Rooneyem, bo Van Gaal się nie patyczkuje z pilkarzami, a Roo lubi ponarzekać.
Wiadomo, że Rio to już nie ta sama klasa co wcześniej, ale jednak zawsze w drużynie dobrze mieć takiego gracza. A tu ich na raz odejdzie kilku. Giggs- żywa legenda, Rio i Vidic, przez lata znakomici stoperzy. Do tego kapitanowi, ktorzy mieli pewnie dużo do powiedzenia w szatni. Jak jeszcze Evra odejdzie (zdaje się- taka dusza towarzystwa) szatnia to odczuje.
Planowane są jakieś wzmocnienia uznanych już piłkarzy w Europie? Mówiło się coś o Vidalu, ale takie ceny przy tym można było zobaczyć, że to pewnie nie dojdzie do skutku.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6231
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 19 maja 2014, 19:38

Słusznie prawi fieldy, przykład Arsenalu pokazuje jak ciężka bywa wymiana pokoleniowa - nie wystarczy po prostu dobrych graczy zastąpić innymi dobrymi graczami. W klubie musi pozostać tożsamość, którą reprezentują doświadczeni zawodnicy.

Nie rozumiem czemu chcecie pozbyć się Evry. W ogóle nie rozumiem zaniżenia klasy tego zawodnika, która panuje ostatnio na forum - chodzi mi to o niechęć kibiców innych klubów do ewentualne transferu zawodnika. Gracz to wciąż znakomity, jak dla mnie najlepszy LO dekady w PL (sorry Ca$hley ), który jest po jednym słabszym (nie słabym!) sezonie w szeregach drużyny, w której wszyscy grali słabo. Jeśli kupicie za ciężki chajs Shawa a pozbędziecie się Evry, to będzie to znaczyło że w United nie mają pomysłu jak prowadzić klub.

Co innego jeśli sprowadzicie Shawa zaś Evra zostanie. Wtedy będzie to majstersztyk. Niestety jeden z nich musiałby pogodzić się z rolą rezerwowego. Jak dla mnie taki układ jest normalny i młody Shaw nie powinien się burzyć... niestety wiemy jacy dzisiaj są piłkarze.

Awatar użytkownika
Morrow
Administrator
Administrator
Reputacja: 2055

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Morrow » 19 maja 2014, 19:53

Chyba nie ma wielu kibiców MU, którzy chcieliby odejścia Pata. Francuz jest Diabłem z krwi i kości a ten sezon wcale nie był tragiczny w jego wykonaniu. Miał na swoim koncie już gorsze grając na OT. Czas leci i Evra młodszy już nie będzie, jeśli chodzi o ofensywę nie ma się do czego czepić u niego bo podłącza się nadal świetnie, problemem są czasem błędy w defensywie. Dla mnie to jeden z graczy, którzy już do końca swojej kariery powinien mieć jakieś miejsce na Old Trafford więc jego strata byłaby bolesna. O ile Rio czy Giggs miewali już tylko przebłyski i ich odejście jest zrozumiałe (choć forma tego odejścia pozostawia do życzenia) tak Vidic i Evra wciąż regularnie są w stanie grać na wysokim poziomie i wciąż widziałbym ich na OT w charakterze graczy, może niekoniecznie w takiej ilości minut jak dotychczas ale jednak.

Co do charakteru i doświadczenia mieliśmy go w tym sezonie sporo a jakoś nie przełożyło się to na dyspozycję. Zespół wyglądał na zmęczony i zniechęcony mimo, że doświadczeni gracze na brak minut nie mogli narzekać więc nie demonizowałbym ich roli. O tożsamość klubu za Van Gaala jestem spokojny, wydaje się wyznawać zbliżoną filozofię do tej panującej w United od lat, większym zagrożeniem jest IMO nowy zarząd i Glazerowie, dla których to wszystko wydaje się być tylko biznesem.

Co do graczy to mimo młodego wieku jest już kilku graczy gotowych ciągnąć ten zespół. Nie trzeba mieć graczy >30 żeby zespół potrafił grać dojrzale. Taki Evans ma za sobą już znakomite sezony, Jones to jeden z naszych lepszych graczy, o ile nie będzie się tak łamał to nie ma się czego czepić. De Gea już okrzepł i zazwyczaj broni bardzo dojrzale mimo młodego wieku więc o niego też można być spokojnym. Są Valencia, Carrick, Rooney, Welbeck, Robin, Hernandez, Rafael, Smalling. Są też Clev, Young i Nani ale oni pewnie odejdą. Ci ludzie nie grają na OT od wczoraj, uczestniczyli w sukcesach i wiedzą jak działa ten klub. Tak jak mówię, przez cały poprzedni sezon mieliśmy kilku weteranów w składzie ale nie przekładało się to na jakość i zaangażowanie w naszej grze. Tu w tej chwili raczej nie brakuje doświadczenia a właśnie iskry i energii, która pozwoli wyjść z marazmu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Anglia”