Kibice, ultras, oprawa meczowa - Strona 23

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Re: Kibice, ultras, oprawa meczowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 23 lut 2009, 14:26

cloner pisze:
Wilmore pisze:Fanatyk tylu rzeczy nie kupuje, on to skupuje w długim czasie, sezonowiec nie. Nie rozumiesz?
Dlaczego miałby nie kupować? U nas są kibice (może nie wszyscy, bo to drogi "biznes", ale spora część), którzy kupują każdy nowy szal, nową czapeczkę, itp., która tylko zostanie wydana. Nie martw się oto :wink: Ale tak, masz rację, sezonowcy, pikniki, wydają więcej kasy na gadżety, bo mają tej kasy po prostu więcej, oni nie odkładają na każdy wyjazd, oni przychodzą, gdy jest mecz derbowy, gdy przyjeżdża Lech, Wisła bądź Legia i tyle.

U nas na mecze z Lechem czy Legią przychodzi po 6-8 tysięcy (Ruch i Górnik jeszcze więcej, bo derby są najważniejsze), a np. na meczu z Polonią Warszawa, Śląskiem Wrocław i Lechią Gdańsk było jedynie 3-4 tysiące, czemu? bo podczas tych spotkań goście nie byli wpuszczani na mecze. Jaki wniosek :?: Sami go wyciągnijcie, a WIlmore niech napisze tutaj, co przyciąga kibica, wysoki poziom, który prezentuje Polonia Warszawa i Śląsk Wrocław? Czy kibice gości Lecha i Ruchu, a także marka, czyli Lech, Górnik (w naszym przypadku derby).

U nas nie ma tak, że "emeryci" po 60 lat nie chcą uczestniczyć w oprawie, oni nie mówią, że ktoś im sektorówką zasłania murawę, oni za każdym razem mówią: "dajcie te flagi, ja też chce pomachać".

Więc niech mi nikt nie pierdoli, że oprawa (włącznie z pirotechniką), kibice gości nie przyciągają na stadion. W szarej, polskiej piłce (powoli chyba wychodzi z kryzysu), to jest jedyny element, który ubarwia mecze. I tak na koniec, niektóre kluby wolą płacić 5 tysięcy kary za pirotechnikę, ale mieć pewność, że na trybunach będzie 8 tysięcy kibiców, bo na co komu ciche 3 tysięcy osób, które na dodatek przynoszą mniejszy zysk niż te 8 tysięcy :lol:
Dobrze mówisz, ale co Wilmore może o tym wiedzieć? Za każdym razem pisze swoje racje, nie mając pojęcia, że pisze farmazony ze swojego punktu widzenia i siedzenia przed telewizorem.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 23 lut 2009, 15:05

http://www.weszlo.com/news/2432

Anglia to wzór! Bierzmy z niej przykład... :roll:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 23 lut 2009, 18:15

Fishbone pisze:Dobrze mówisz, ale co Wilmore może o tym wiedzieć? Za każdym razem pisze swoje racje, nie mając pojęcia, że pisze farmazony ze swojego punktu widzenia i siedzenia przed telewizorem.
cloner pisze:Ale tak, masz rację, sezonowcy, pikniki, wydają więcej kasy na gadżety, bo mają tej kasy po prostu więcej, oni nie odkładają na każdy wyjazd, oni przychodzą, gdy jest mecz derbowy, gdy przyjeżdża Lech, Wisła bądź Legia i tyle.
cloner sam mi przyznał rację, że sezonowcy wydają więcej na gadżety, a Ty nadal twierdzisz, że piszę farmazony. Zastanów się. Napisałem coś takiego:
A sezonowcy mają to do siebie, że - co Ci powie każdy futbolowy socjolog - wydają w krótkim czasie na klub zdecydowanie więcej, niż fanatyczni i wieloletni kibice.
Poważnie chcesz się z tą tezą sprzeczać? :lol:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8633
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 lut 2009, 19:14

Wilmore pisze:cloner sam mi przyznał rację, że sezonowcy wydają więcej na gadżety,
Takie są fakty.
Dodatkowo kibiców-fanatyków na stadion zachęcać nie trzeba, trzeba walczyć nad tymi, co się zastanawiają, a Ci - jak już przyjdą, to kupią ten szalik bądź koszulkę. Bo on jest 2 razy na sezon i jego stać. Ale nie oto chodzi. Rzecz w tym:
cloner pisze:niektóre kluby wolą płacić 5 tysięcy kary za pirotechnikę, ale mieć pewność, że na trybunach będzie 8 tysięcy kibiców, bo na co komu ciche 3 tysięcy osób, które na dodatek przynoszą mniejszy zysk niż te 8 tysięcy
I tego się trzymajmy. Jesteś Wilmore przeciwnikiem pirotechniki, rozumiem. Ale wiele osób, takich jak Ty, przychodzi na mecz brać udział w wielkiej zabawie. Chce pomachać chorągiewką, chce dźwignąć kartonik do góry, chce się czuć kimś ważnym, a nie tylko biernie obserwować, jak reszta kibiców się świetnie bawi. Bo my się bawimy, a Ty tylko oglądasz mecz.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 23 lut 2009, 19:45

Nie, nie jestem przeciwnikiem pirotechniki. Jeśli odpala race w bezpiecznym miejscu ktoś, kto ma do tego uprawnienia/w okolicy jest straż pożarna i ambulans/jest to legalne, to jestem za. Niestety jest odpalanie rac nielegalne, a prawa należy przestrzegać. To, że jestem wobec tego prawa przeciwny nic nie znaczy.
Ale dla Twojej informacji - bardzo lubię oglądać oprawy kibiców na stadionach - oprawy zrobione mądrze i przez uprawnionych do tego ludzi i przykro mi z powodu zakazu przeciwko pirotechnice - który jednak w jakiś sposób też można uzasadniać.
Ale nie, nie jestem przeciwko pirotechnice. Jednak tu się i tak będziemy różnić - gdyż Ty często prezentujesz stanowisko, jakby mecz był dodatkiem do pirotechniki, a dla mnie zawsze pirotechnika jest tylko - często miłym - ale jednak tylko dodatkiem, bez którego mecz również może być świetny.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 lut 2009, 19:51

Oczywiście, że mecz mógłby się odbyć bez opraw i pirotechniki, ale wtedy byłby po prostu nudniejszy. Oprawa jest przygotowana niezależnie od wyniku, a gdy jest np. 0-0, zero sytuacji podbramkowych, z boiska cholernie wieje nudą, to wtedy można podziwiać piękne oprawy.
Obecnie prawo zakazuje odpalanie pirotechniki. Mogą to robić jedynie osoby z uprawnieniami, a takich osób wśród kibiców prawie w ogóle nie ma. A wynajmowanie straży pożarnej jest bezsensowne, bo nie oto tutaj chodzi.

Liczę, że jednak kiedyś ktoś mądry wpadnie na pomysł zalegalizowania rac. Ciekaw jestem czy któryś z polityków wpadnie na taki pomysł, na pewno sporo zaryzykowałby, ale jeśli udałoby się taką ustawę przeforsować ile mógłby zyskać :wink:

PS, race są bezpieczne, ale ... tak, jak wszystkim, także z racami trzeba umieć się obsługiwać.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 23 lut 2009, 19:57

O straż pożarną chodzi mi w kontekście zabezpieczenia kibiców - wystarczy, że się znajdzie jeden idiota - o co na polskich stadionach nietrudno - który sprawi jakieś nieszczęście, o co też nietrudno. Moim zdaniem obecność ambulansu, policji i straży pożarnej by nie zaszkodziła, tym bardziej przy mentalności sporej grupy polskich kibiców, przy których o nieszczęście nietrudno.
Nie wiem, czy mógłby wiele zyskać, nie wydaje mi się, by dzięki zalegalizowaniu rac taki PiS wygrał wybory. :lol: A jeden poseł ustawy nie przeforsuje. No ale tego tematu nie ma po co roztrząsać.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 23 lut 2009, 20:01

cloner pisze: Ale tak, masz rację, sezonowcy, pikniki, wydają więcej kasy na gadżety, bo mają tej kasy po prostu więcej, oni nie odkładają na każdy wyjazd, oni przychodzą, gdy jest mecz derbowy, gdy przyjeżdża Lech, Wisła bądź Legia i tyle.
l:
zwykle fanatycy na polskich stadionach to ludzie ktorzy chodza dla dopingu. sezonowcy dla meczu? mozemy sie zgodzic?

Na calym swiecie tak jest ze wielkie firmy przyciagaja wiecej kibicow na stadion wiec to nie powinno dziwic. Elementem ktory w Polsce sie musi zmienic to postrzeganie kibicow przez media i przez samych siebie. Na nowych obiektach musi sie znalezc miejsce dla piknikow sezonowow oraz fanatykow bo ci ostatni nawet z oprawami nie dadza takiego zysku jak pelny stadion z piknikiami, sezonowcami oraz fanatykami.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 lut 2009, 20:21

Bienias pisze:Na nowych obiektach musi sie znalezc miejsce dla piknikow sezonowow oraz fanatykow bo ci ostatni nawet z oprawami nie dadza takiego zysku jak pelny stadion z piknikiami, sezonowcami oraz fanatykami.
No i z tym się chyba wszyscy zgadzają. Ale na razie niektórzy próbują tych fanatyków wywalić ze stadionów, bo chcą mieć całą publikę pikników, tak, jak w Anglii.
Kamil232 pisze:Anglia to wzór! Bierzmy z niej przykład... :roll:
[']

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 24 lut 2009, 8:05

Wilmore pisze:
Fishbone pisze:Dobrze mówisz, ale co Wilmore może o tym wiedzieć? Za każdym razem pisze swoje racje, nie mając pojęcia, że pisze farmazony ze swojego punktu widzenia i siedzenia przed telewizorem.
cloner pisze:Ale tak, masz rację, sezonowcy, pikniki, wydają więcej kasy na gadżety, bo mają tej kasy po prostu więcej, oni nie odkładają na każdy wyjazd, oni przychodzą, gdy jest mecz derbowy, gdy przyjeżdża Lech, Wisła bądź Legia i tyle.
cloner sam mi przyznał rację, że sezonowcy wydają więcej na gadżety, a Ty nadal twierdzisz, że piszę farmazony. Zastanów się. Napisałem coś takiego:
A sezonowcy mają to do siebie, że - co Ci powie każdy futbolowy socjolog - wydają w krótkim czasie na klub zdecydowanie więcej, niż fanatyczni i wieloletni kibice.
Poważnie chcesz się z tą tezą sprzeczać? :lol:
Mistrzu, miałem na myśli tekst Clonera, że oprawy i kibice przyjezdni przyciągają większe tłumy na stadion, co za każdym razem zwiesz jako bydło. O sezonowcach możemy dyskutować wieki. Zresztą już olać ten temat, Ty swoje, ja swoje i niech tak zostanie.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 24 lut 2009, 18:31

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Reputacja: 0
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 24 lut 2009, 18:35

To brzmi jak nieoficjalne zaproszenie kibiców Legii na mecz :lol:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 24 lut 2009, 18:38

Już zostali z nich dość dosadnie „wyproszeni”.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 25 lut 2009, 10:29

Jest to prawdą, że podczas meczu Polonia-Legia, fani KSP mają pomagać ochronie wypatrywać kibiców Legii chcący wejść na trybunę główną? :lol:

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 25 lut 2009, 11:10

NIe. Na główna wejdzie kto chce. I. Gołaszewski bedzie stal z pomocnikami, ktorzy najprawdopodbniej beda owymi kibicami czarnych koszul ale przed kamienna

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”