Kibice, ultras, oprawa meczowa - Strona 21

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Kibice, ultras, oprawa meczowa

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 21 lut 2009, 13:33

A teraz zastanówmy się - czy rozsądny kibic, dopingujący swój klub, będzie krzyczał "ITI **********" do ludzi, dzięki którym jego klub w ogóle jest na powierzchni?
A po drugie, Legia istnieje dzięki ITI, więc nie dziwię się jej właścicielom, że na swoim robią, co chcą. Skoro już ustawa jest jaka jest, to korzystają z możliwości.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 21 lut 2009, 13:42

Wilmore pisze:do ludzi, dzięki którym jego klub w ogóle jest na powierzchni?
Jest w dupie a nie napowierzchni. Weź z łaski swojej nie udzielaj się w tematach, o których nie masz żadnego pojęcia.
A że jest to większość tematów ...

Awatar użytkownika
Enjo
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2253
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Enjo » 21 lut 2009, 14:22

Wilmore pisze:A po drugie, Legia istnieje dzięki ITI
Mnie się wydaje, że Legioniści równie dobrze poradziliby sobie bez ITI, nie ważne w jakiej lidze.

Wilmore po Twoich wpisach, wyobrażam sobie Ciebie jako kolesia zasiadającego w garniaku Armaniego, w loży vipów przyklaskującego Cupiałowi, Walterowi bo nie które Twoje wpisy są nienormalne.Uważasz tak jak oni, że kibice to niepotrzebny element na stadionach oraz, że wszystko kręci się wokół pieniędzy, tak nie jest, wystarczą kibice, wtedy Klub nie umrze.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 21 lut 2009, 14:39

Do garnituru Armaniego jeszcze trochę mi brakuje. :wink:
Jeśli kibice Legii chcą mistrzostw i europejskich pucharów, to bez ITI sobie nie poradzą. Szacunek dla ITI za to, że mimo takiego bydła, jakie spotkali w Warszawie, bawią się w futbol na poważnie. Niewielu jest takich sponsorów. Gdyby nie było ITI, nie byłoby europejskich pucharów - sponsorów takich jak oni jest niewielu - i prędko nie byłoby kibiców.
Znasz powiedzenie "prawdziwy warszawiak jest kibicem Polonii"? To jest prawda. Za Legią idą kibice, którzy zaczęli z nimi sympatyzować po sukcesach, zwycięstwach, wychowali się na lidze mistrzów i zespole z Janasem na ławce i Piszem na boisku. Gdyby tych sukcesów nie było dzięki ITI, to pewnie przerzuciliby się na Dysko-Polonię Warszawa, to byłaby kwestia czasu. Już raz taka kibicowska rewolucja w Warszawie była - sądzisz, że nie zdarzyłaby się drugi raz?
A wtedy, kiedy ci kibice by się odwrócili, prędko klub by zdechł. GKS Katowice też kiedyś miał mnóstwo kibiców. Wiesz, kiedy najwięcej? Podpowiem - w sezonie 2002/03 i rok później. Sam zgadnij - dlaczego. I domyśl się, czemu teraz tych kibiców tylu nie ma.
To normalny mechanizm w piłce światowej. ITI jest Legii potrzebne jak tlen, kibice również, ale bez pieniędzy ITI prędko kibice musieliby kibicować biegającym po murawie piłkarzom klasy Lazarevskiego i Skaby, a później warszawskim odpowiednikom Brzęczka czy młodym-słabym warszawiakom. I prędko zaczęliby kibicować zespołowi Majewskiego i spółki z Konwiktorskiej.
Pewnie zaraz Legioniści zaczną się oburzać - ale pewnie tylko dlatego, że nie pamiętają czasów świetności Polonii, albo nawet o nich nie słyszeli. Tam też kiedyś zabrakło sponsora i pieniędzy, które znalazły się na Łazienkowskiej.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2877

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 21 lut 2009, 15:03

Jakiś czas temu pisałem, że jeśli Legia pozbędzie się iti to raczej większego problemu ze znalezieniem nie będą mieć. Chyba Wilmore napisał coś w stylu, że graniczyłoby to z cudem. Specjalnie zapisałem sobie wypowiedź Tarasiewicza (trenera Śląska jakby ktoś nie wiedział) ale cholera przez przypadek ostatnio wywaliłem. Do czego zmierzam mówił o celach drużyny bla bla i powiedział zdanie, coś w stylu "... albo pozyskamy jakiegoś majętnego sponsora w styczniu", jak wiadomo właściciel Polsatu zainwestuje w klub więc jak Śląsk mógł to dlaczego Legia, jedna z najbardziej znanych marek w Polsce, miała by nie znaleźć :?:

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 21 lut 2009, 15:10

Nikt już nie pamięta, jakie się cuda działy w Legii przed wejściem ITI?
Jeśli ITI odejdzie, to z powodu bydła nazywającego się "kibicami". A teraz niech każdy mądraliński postawi się w sytuacji: jesteś miliarderem, zachciało Ci się sponsorować klub, masz wielką firmę, której potrzeba reklamy w sektorze sportowym. Zainwestujesz w klub, w którym jedna z największym firm w Polsce odniosła porażkę finansową i porażkę ogólną - bo przegrała z bydłem, czy zainwestujesz w inny, mniej sławny klub, jednak bez takiej historii "współpracy" ze sponsorem?
Dodatkowo niech nikt nie ma złudzeń, że jeśli - co jest raczej mało prawdopodobne, na szczęście dla Legii - ITI odejdzie, to odejdzie bez żądań. Na pewno Legia będzie im sporo winna, tak samo jak była mocno zadłużona przed wejściem ITI.
Śląskiem się Polsat interesuje, bo obie firmy są z Wrocławia.
Już kilka lat temu, gdy wchodziło ITI, w Warszawie niektórzy nie wierzyli, bo wielu już widziało Legię na dnie - przez długi, niski poziom sportowy, brak zainteresowania bogatszych. Dla większości tych, którzy nie kierują się myśleniem życzeniowym, wejście ITI było darem niebios. Teraz po pierwsze niewiele jest w Polsce firm, które chcą i nigdy nie sponsorowały klubu, a po drugie jeszcze mniej jest firm, które przygarnęły by śmierdzące jajo w postaci współpracy z SKLW i bydłem warszawskim.
Wszyscy kibicom Legii zazdroszczą ITI. Nie mieści mi się w głowie, że ktoś chce się ich pozbyć.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 21 lut 2009, 15:16

Wilmore pisze:nie byłoby europejskich pucharów
A teraz są?

Czasy świetności Śp. Polonii? Pamiętam mistrzostwo z 2000 roku i miejsca w czołówce z tego okresu. Jednak czarnych kibiców na ulicach Warszawy, czy oszałamiającej frekwencji na Konwiktorskiej sobie jakoś nie przypominam.
Wilmore pisze:Znasz powiedzenie "prawdziwy Warszawiak jest kibicem Polonii"?
Powtarzane jak mantra przez „nielicznych”. Co więcej im pozostało?

Wcale nie dziwią mnie odniesienia Wilmore do czarnulek. Bardzo dobrze wpisuje się on w ich wizerunek.

Awatar użytkownika
Rezus
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2877

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rezus » 21 lut 2009, 15:27

Wilmore dla ciebie najlepszą odpowiedzią będzie przykład Lecha, kibicowsko mają obecnie najlepszą ekipę, w znienawidzonej przez ciebie sferze, ale jakoś z zarządem się dogadują i widać znakomitego efekty. Legii nienawidzę, ale szkoda mi ich kibiców bo sam kretyn jest w zarządzie.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 21 lut 2009, 15:44

Rezus - nie mówię, że nie da się współpracować na linii kibice - zarząd. W Poznaniu ogólna atmosfera jest zupełnie inna, nie ma takiego bydła, jak w Warszawie, co jest absolutnie godne pochwały. Nie napisałem też, że nie da się współpracować na linii dobry sponsor - kibice. Opisuję wyłącznie przypadek Legii. Mimo mojej niechęci do tego klubu chciałbym, żeby tam sytuacja była normalna, ale do tego chyba potrzeba ostrej amunicji i odpowiedzi siłą na siłę.
Kibiców Legii mi też jest żal. Ciekaw jednak jestem, czy prawdziwych kibiców Legii spotkałbym na stadionie. Bo to na pewno nie wina kibiców, że bydło z SKLW prowadzi konflikt z zarządem i to nie wina kibiców, że oprócz nich w szalikach Legii chodzi też bydło.
Zico_FCI - to niewiele wiesz o Polonii. Polecam pierwsze z brzegu źródło - wikipedia. A europejskie puchary w Legii są. Nie wina działaczy, że w Polsce piłkarze i trenerzy są tacy, a nie inni, przez co wyniki Legii w pucharach były takie, a nie inne.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 21 lut 2009, 16:57

Historia Polonii jest tak „bogata”, że nie potrzebuje wiki żeby ją sprawdzać. Chyba, że piszesz o mistrzostwie z 46r. No to przyznaje się bez bicia, że go nie pamiętam. A może to jeszcze inne „czasy świetności”?

Za nazywanie miedzy innymi mnie bydłem proszę o nagrodzenie Wilmore jakimś prezentem.
Zico_FCI pisze:A europejskie puchary w Legii są. Nie wina działaczy, że w Polsce piłkarze i trenerzy są tacy, a nie inni, przez co wyniki Legii w pucharach były takie, a nie inne.
Są, a tak jakby ich nie było. :lol: To nie wina właściciela, że zatrudnia o płaci kasę człowiekowi, który kompromituje się co okienko transferowe? To nie wina właściciela, że zatrudnia takich, a nie innych kopaczy? To czyja to wina? SKLW?

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 21 lut 2009, 17:05

Jeśli uważasz, że Ciebie to dotyczy, to współczuję. Niestety, ale Warszawa jest razem z Krakowem niechlubnym wyjątkiem na mapie Polski - są tam kibice i bydło, tak jak w Krakowie są kibice i "nożownicy" (jedno z ulubionych słów kibiców z Warszawy :wink: ). Jeśli stawiasz się w jednym szeregu z kibicowskim bydłem na równi z takim Staruchem, to... Miałem o Tobie niskie mniemanie, ale i tak nie aż tak niskie.
Pal sześć mistrzostwa - w swoim czasie w Warszawie liczyła się tylko Polonia jako jedna z najsilniejszych ekip w kraju. I taką ją pamiętają Warszawiacy. Za Legią w Warszawie są ci, którzy urodzili się później i byli w dzieciństwie głodni sukcesów - które gwarantowała Legia - absolutnie nie chcę im w żaden sposób urągać, tak po prostu jest, większość kibiców z takiego powodu kibicuje zespołowi X.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8633
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 lut 2009, 17:30

Wilmore pisze:i "nożownicy" (jedno z ulubionych słów kibiców z Warszawy
Nie tylko w W-wie, raczej w całej Polsce, poza Krakowem.
Wilmore pisze:Jeśli stawiasz się w jednym szeregu z kibicowskim bydłem na równi z takim Staruchem
"Taki Staruch" to elita wśród kibiców. Bydło to Ci, dla których ruch kibicowski to zło.
w swoim czasie w Warszawie liczyła się tylko Polonia jako jedna z najsilniejszych ekip w kraju
Swego czasu, to i Polonia Bytom była najlepsza w kraju. Ba! Nawet w Europie i na świecie, bo mogę przypomnieć, że PB to jedyny zespół w Polsce, który zdobył europejskie trofeum, Puchar Intertoto (wtedy Puchar Karla Rappana). A obecnie ... każdy widzi jak jest.

Jedyna nadzieja w tym, że prezydent nowej ustawy nie podpisze, a sejm jednak pójdzie po rozum do głowy i kilka bezsensownych zapisów usunie, np. alkohol na stadionie (chuligani przecież alkoholu raczej nie piją, ultrasi są zajęci przez cały mecz oprawami, czyli piwo będą pić zwykli ludzie, którym po 2-3 piwach odpie.dala), zakazy stadionowe nadawane przez same kluby (od tego są sądy przecież) i wiele innych bzdurnych zapisów.

Śpiewa z nami cały kraj: j/bac, j/bac ITI.

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 21 lut 2009, 17:48

Staruch to przestępca i przedstawiciel bydła. Jak i większość SKLW. Nie przejdzie mi przez gardło obraza prawdziwych i normalnych kibiców, więc go takim nie nazwę. Podejrzewam, że nic by złego się z Legią nie działo - wybryki w Bełchatowie, Wilnie - gdyby nie właśnie to bydło.
A ustawa moim zdaniem to też pomyłka, co nie zmienia faktu, że skoro już jest wprowadzona, to niech będzie wykorzystywana. ITI jest właścicielem klubu - to niech robi co chce, trudno im się dziwić.
Śmiać mi się chce, gdy czytam wypowiedzi kibiców, którzy twierdzą, że ta ustawa to spłata za wsparcie PO przez ITI :lol:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8633
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 21 lut 2009, 18:00

Wilmore pisze:A ustawa moim zdaniem to też pomyłka, co nie zmienia faktu, że skoro już jest wprowadzona, to niech będzie wykorzystywana. ITI jest właścicielem klubu - to niech robi co chce, trudno im się dziwić.
Jeszcze wprowadzona nie jest, musi ją prezydent podpisać, a ten już poinformowal, że tego nie zrobi. Poza tym, ma ona wejsc w zycie dopiero od nowego sezonu, także też spokojnie. To, co zapowiedzial jeden z dzialaczy Legii to splata za wsparcie PO.
Staruch to przestępca i przedstawiciel bydła. Jak i większość SKLW. Nie przejdzie mi przez gardło obraza prawdziwych i normalnych kibiców, więc go takim nie nazwę. Podejrzewam, że nic by złego się z Legią nie działo - wybryki w Bełchatowie, Wilnie - gdyby nie właśnie to bydło.
Dla Ciebie to bydło, a kibiców - nie. I niech tak zostanie. Jedni są kibicami, a inni nie, proste.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 21 lut 2009, 18:00

Wilmore pisze:Staruch to przestępca
Jedziesz, wymieniaj te przestępstwa popełnione przez S.

Naprawdę musisz pisać o sprawach, o których nie masz zielonego pojęcia? Zastanów się.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”