Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berele Lewartow » 23 maja 2008, 23:02
Berele Lewartow
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 23 maja 2008, 23:19
dr Robert Wyszyński-W każdej konstytucji na świecie jest określone, kim jest przedstawiciel danej narodowości. Natomiast nasze prawodawstwo nic nie mówi o tym, kto jest Polakiem - zauważa. Jego zdaniem, mamy taką sytuację, że o narodowości decyduje obywatelstwo. Kto jest obywatelem, ten jest Polakiem, a kto nie ma obywatelstwa, ten już Polakiem nie jest.
Bienias
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 23 maja 2008, 23:47
już byłeś prawie mistrzem ale jak zawsze troszeczkę zabrakłoBienias pisze:dr Robert Wyszyński-W każdej konstytucji na świecie jest określone, kim jest przedstawiciel danej narodowości. Natomiast nasze prawodawstwo nic nie mówi o tym, kto jest Polakiem - zauważa. Jego zdaniem, mamy taką sytuację, że o narodowości decyduje obywatelstwo. Kto jest obywatelem, ten jest Polakiem, a kto nie ma obywatelstwa, ten już Polakiem nie jest.
Zapytam bo smiesznym jest ten kto wie ze nic nie wie
jego zdaniem, czyli takie samo ważne jak Twoje czy moje, skoro konstytucja nie określa, to kazdy może mieć swoje zdanie więc wypowiedć tego dr nic nie zmieniaJego zdaniem....
Jerzy Dudała - Doktor socjologii, autor książki „Fani-chuligani. Rzecz o polskich kibolach”.eszcze większe cyrki są z Brazylijczykiem Rogerem. Przypomnijmy: Roger Guerreiro stał się formalnie Polakiem po tym, jak prezydent Lech Kaczyński wręczył brazylijskiemu piłkarzowi polski paszport. Ta decyzja nie spodobała się nie tylko kibicom, którzy wywiesili podczas meczów transparenty z hasłem: „Roger - nigdy nie będziesz Polakiem” (zrobili tak kibice Jagiellonii oraz Odry Wodzisław). Ich prawo - wiadomo, że bycie Polakiem nie zależy od decyzji administracyjnej. Dla wielu Polaków Roger zawsze będzie Brazylijczykiem. Z hasłem wywieszonym przez kibiców solidaryzuje się wielu Polaków, którzy z pewnością nie są nawet w jednym procencie rasistami. Kibice napisali na transparencie to, co sądzi wielu rodaków. Na tych transparentach nie było treści wulgarnych, nikomu nie ubliżono. Dlaczego więc chce się karać fanów? Gdzie jest wolność słowa?
Marco
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 23 maja 2008, 23:55
Bienias
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 24 maja 2008, 0:00
no można ale skoro twój dr twierdzi ze prawo nie reguluje, to równiez mozna go nie nazwać Polakiemwlasnie dostalem info od kolegi "prawnika". Odpisal mi tak: na pytanie kogo mozna nazawac Polakiem
"kazdego kto ma obywatelstwo
JKMWojciechu Cejrowski, nigdy nie będziesz Ekwadorczykiem
Tego typu transparenty o panu Cejrowskim nie pojawiły się jeszcze w ekwadorskich programach telewizyjnych, pojawiają się natomiast na polskich stadionach transparenty: "Roger, nigdy nie będziesz Polakiem." Jedna z "Gazet W." oburza się za każdym razem, a tymczasem to po prostu stwierdzenie faktu.
Pan Roger Guerreiro jak samo nazwisko mówi jest Brazylijczykiem, urodzonym w misji jezuickiej św. Pawła, która stała się największym miastem Brazylii. Otrzymał polskie obywatelstwo, gdyż był potrzebny do kopania piłki na trawie na mistrzostwach Europy w tejże.
Kolejny raz napisali o tej oczywistości kibice w Wodzisławiu i ....nasłano na nich ochroniarzy. Kibice zwinęli transparent i wystawili inny: "Gdzie jest wolność słowa?".
Jak podaje "Gazeta W.": Ten wyszarpnęli im porządkowi. I już wszyscy widzą, gdzie jest wolność słowa.
Ciekawe - kibice nie kłamią. Co innego gdyby napisali: Roger, nigdy nie będziesz obywatelem polskim. Ale piszą prawdę - Polakiem pan R.G. nie będzie i zapewne sam o sobie mówi że jest Brazylijczykiem z polskim obywatelstwem i wybrał miejsce płacenia PIT, akcyzy, VAT i ZUS-u.
Podobnie pan Cejrowski chce być obywatelem Ekwadoru a nie Unijnego Kołchozu, ale Polakiem pozostanie.
Zaczyna to przypominać sytuację, w której można powiedzieć: ty Polaku, ty Angliku, ty Francuzie, ty Rosjaninie, ale ty Izraelito lub - o zgrozo - ty Żydzie, to już przejaw skrajnego antysemityzmu, agresji i ksenofobii. Poprzednie zaś są normalnymi zwrotami w wołaczu.
Dlaczego "Gazeta W." znajduje takie poletka do papierowego linczowania? Czyżby chodziło o zrobienie z wolnością słowa tego, co zrobili ochroniarze w Wodzisławiu?
Kto ma decydować, co dziś wolno mówić? Redaktor naczleny w porannym wydaniu gazetki?
"Od policji dostałem materiał na płycie CD i z tego, co wiem, będzie w tej sprawie wszczęte postępowanie. Szef zabezpieczenia ze strony policji złoży doniesienie do prokuratury, a ta już zdecyduje, czy to nadaje się do wszczęcia śledztwa." - napisała "GW".
Teraz prokuratura za nasze podatki wyjaśni czy i po ilu latach Brazylijczyk z Sao Paulo staje się Polakiem z Warszawy, choć krążą plotki, że ma być kupiony do Moskwy za 4,5 mln dolarów lub eurosów. Może więc w dalszej perspektywie zrobi ku-ku panu Lechowi Kaczyńskiemu, który się tak natrudził by mu sondaże skoczyły i stanie się Rosjaninem - Regerem Pawłowiczem Guerreiro. O ile będą w pobliżu jakieś mistrzostwa w kopaniu piłki. Wóczas będziemy się domagać od pana Rogera Pawłowicza, by jako Rosjanin przeprosił za Katyń.

Marco

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 24 maja 2008, 1:07
Piękne zasłanianie się konstytucją.Marco pisze: Ja mam prawo uważać go za Brazylijczyka i obywatela Polski,a ty sobie określaj go jako Polaka.Tylko jak napisałem nie odbieraj mi takiego prawa!!!
Nie są. Nawet mimo tego, że mówią po polsku i robią sobie pierogi ruskie na wigilię.Marco pisze: rozumiem, że wg "twojego" dr wszyscy zesłani na Syberię do Kazachstanu, którzy siłą zostali pozbawieni polskiego obywatelstwa bo dostali kazachskie i inne paszporty już Polakami nie są?
Wilmore
Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 24 maja 2008, 1:15
cloner
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 24 maja 2008, 8:27
Marco
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 24 maja 2008, 9:13
Jak on ma Ci coś takiego wskazać skoro czegoś takiego nie ma! Jedynym krajem w europie gdzie „obywatelstwo Francji = narodowość Żabojad.” Jest Francja w Holandii też mieli taką głupotę wprowadzić, ale poszli po rozum do głowy i zrezygnowaliMarco pisze: wskaż mi przepis nakazujący interpretację bądź stwierdzający tożsamość obywatelstwo Polski = narodowość Polska
I to mamy na papierze, a nie w głowie jakiegoś eksperta.Marco pisze:i jak się to wszystko ma do tego że w Polsce odróżnia się narodowość od obywatelstwa.
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 24 maja 2008, 10:38
nie ma. teraz sam nie odrozniasz narodowosci od obywatelstwa. Narodowosc samemu sie okresla. Obywatelstwo juz nie.Marco pisze:Wilmore wszystko pięknie tylko wskaż mi przepis nakazujący interpretację bądź stwierdzający tożsamość obywatelstwo Polski = narodowość Polska. Zapis,a nie jak kto uważa czy jak kto interpretuje.
Bienias

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 24 maja 2008, 12:27
MENDEZ
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 24 maja 2008, 12:34
MENDEZ pisze:On Polakiem nie jest - jest Brazylijczykiem a nasza kadra staje się międzynarodowa - jak chcecie panowie wygrać EURO to proponuję powołać samych lub jeszcze z 8 Brazylijczyków - i o takich z 3-4 dziesiątki najlpeszych Brazylijczyków na świecie - do repry sie nie dostaną bo są w tej 3-4-5- dziesiątce a u nas tak i będą lepsi od niejednego Polaka.
uh uh .. I’m convincedMENDEZ pisze:A jeśli uważacie, że to Polak to sie pytam czy Boruc to Szkot, a Kuszczak to Anglik i Niemiec?
fieldy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 24 maja 2008, 12:39
fieldy pisze:Jakby było 11, to byłaby zupełnie inna rozmowa.
fieldy pisze: powtarzasz się.
Wy też - tylko odwrotne przekonote]ania [patrz. wyżej i wyżej.]
A szkoda, ze nie wszyscy podchodzą do tego emocjonalnie - Polska Reprezentacja wg na tym traci - nie, może inaczej Ja, Kibice tracą... tak Kibice i wszyscy, którzy wspierają "Polaków". Szkoda.
Ktoś niech powie, że Roger to Polak - nie wszyscy odróżniają masło od chleba...
widze, że coraz lepsze przykłady.
Ok.. Roger może być Poalkiem - taki sam przyklad - inna osoba. I co? No sorry - jeżeli wiesz, że Roger ni jest Polakiem ale jak uważasz, że ni jest albo sie stanie "czary mary" to radzę sobie to wziąć do serduszka
MENDEZ
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 24 maja 2008, 13:17
A rób co chcesz, możesz nawet przestać się wypowiadać - mało mnie obchodzi co zrobisz. Twoja sprawa.MENDEZ pisze:to nie wiem czy śmiać czy płakać!
Piszesz strasznie zawile, w dodatku to cytowanie coś ci nie wychodzi, ciężko czasem zrozumieć przesłanie.MENDEZ pisze:Ktoś niech powie, że Roger to Polak - nie wszyscy odróżniają masło od chleba...
fieldy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MENDEZ » 24 maja 2008, 15:34
Nie ma przeciw wskazań-zgadzam się, są wonty- nie zgadzam się. Proste. Nie pisałem, że jesteś za, ale nie jesteś przeciwfieldy pisze:Ty chyba w dalszym ciągu myślisz, ze ja jestem wielkim zwolennikiem Rogera w kadrze. Otóż nie. Po prostu mi nie przeszkadza.
Dla mnie nie jest trudne:"jeden mi nie odpowiada więc 11 tym bardziej" ale jak słyszę, że zgadzam się na 100% na jednego to pytam się CO Ci nie odpowiada w 11??? No co? Zresztą uważacie Rogera za PEŁNOPRAWNEGO reprezentanta... 11 takich nie jest pełnoprawnych?fieldy pisze:Całej "11" już bym nie chciał - już by mi to przeszkadzało. Takie trudne do pojęcia ?
Odnieś się do całości, nie cytuj kawałeczka, to zrozumiesz.fieldy pisze:Piszesz strasznie zawile
fieldy pisze:Co do Boruca, czy Kuszczaka - z tego co wiem, są oni Polakami i nie mają innego obywatelstwa [może się mylę ? ]
Nie myliszs się, ja też... powtarzam - czytaj całość.MENDEZ pisze:Oczywiście jak by dostali obywatelstwo (co nie wydaje mi się trudne ale wątpie też by je chcieli - nie mniej to przykład)
MENDEZ
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio