Roger w reprezentacji - Strona 17

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Zablokowany

Roger w reprezentacji

tak
46
58%
nie
34
43%
Awatar użytkownika
Lisek
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 6

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lisek » 23 maja 2008, 10:39

W 2001 roku, gdy Olisadebe dostawał obywatelstwo to i reala były całkiem inne, nie było o tym tak głośno jak teraz i przede wszystkim oczekiwania do Olisadebe były mniejsze, a raczej nikt nie wiedział czego się spodziewać po Nigeryjczyku w polskiej kadrze. A to, że się świetnie sprawdził było na pewno nie bez znaczenia, przy przyznawaniu obywatelstwa Rogerowi. A nóż się uda jak Olisadebe, pomoże w Euro i będzie fajnie. Tylko szkoda, że kosztem innych polskich zawodników, typu Majewskiego, którzy mają ogromny talent, a przez to, że Roger będzie grał to Majewski będzie siedział na ławce lub (o zgrozo) na trybunach. Leo raczej nie da ich obydwu w pierwszym składzie, tym bardziej, że żaden z nich nie grał w eliminacjach, więc inni zawodnicy byliby pokrzywdzeni. Dzisiaj pierwszy test Rogera w kadrze, więc i przyjdzie czas na pierwsze oceny, pomimo tego, że to towarzyski mecz z drugoligowcem. I tak już w tym meczu Roger będzie musiał udowodnić swoją przydatność.

P.S O Rogerze pisali w Bildzie, The Times, czy na skysports. Był nawet wywiad z Lucio, w którym Brazylijczyk wypowiedział się o Rogerze i jego grze w innej reprezentacji niż Brazylia.

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 23 maja 2008, 10:48

franz pisze:
10 pisze: Jeśli zaś chodzi o ten białostocki - raził krzyż celtycki.

Nie wiem co jest złego w krzyżu celtyckim. Chyba ważna była treść a nie jakieś kawałki drewna co do nich Rzymianie przybijali buntowników itd.
Tak, tak, wiem wiem. Sfastyka to starohinduski znak magiczny, a gest uniesionej do góry dłoni to tylko salut rzymski...
Ech...

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 10:59

Berik pisze:ok,ok gra slow. Nic po za tym

Nie, to po prostu dwie odrębne kwestie. Mam wrażenie, że Ty po prostu nie wiesz o czym mówisz – nie znasz ani prawnych, ani tradycyjnych definicji obywatelstwa i narodu. Bo gdybyś je znał to nie mówił byś takich - przepraszam za wyrażenie głupot jak Olisadebe Polakiem na papierze.

A do kompromisu doszliśmy bo przyznałeś, że Roger nie jest Polakiem tylko ma obywatelstwo. O tych prawach i obowiązkach nie ma co pisać bo to oczywistości, które wynikają z posiadania obywatelstwa a nie bycia Polakiem.

I na prawdę, żadnych kwestii prawnych tu nie rozważaliśmy, uwierz mi na słowo.
Berik pisze:PS:krzyz celtycki moze byc wykorzystywany przez nacjonalistwo i skinheadow.Do tego pije "10"
A no może i do tego, ale ma też wiele innych znaczeń, nie można go jednoznacznie wiązać z skinami. Zresztą co mnie te lewaki (co prawda brunatne, ale jednak lewaki) skini obchodzą, otóż, gó.. znaczy nic.
10 pisze:Sfastyka to starohinduski znak magiczny, a gest uniesionej do góry dłoni to tylko salut rzymski...
Ech...
Tak masz racje sWastyka to starohinduski znak, a także symbol Dżinizmu, góralski krzyż itd. a także symbol nazistów i co z tego? Tak samo z gestem uniesionej dłoni też ma wiele znaczeń czemu wiązać to tylko z narodowymi-socjalistami z III Rzeszy.

I po co tak wzdychasz?

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 23 maja 2008, 11:27

franz - dobrze wiesz, że w dzisiejszych czasach nikt tego tak nie konotuje. A już na pewno nie środowiska posługujące się tymi symbolami.
Jakoś wątpię, że białostoccy kibice umieszczając na transparencie krzyż celtycki mieli na myśli "jedną z form krzyża akceptowanego przez Kościół Katolicki jako religijny symbol chrześcijan". Kontekst jest jasny.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 11:36

10 pisze:franz - dobrze wiesz, że w dzisiejszych czasach nikt tego tak nie konotuje.
Mi się wydaje jednak, że ludzie w Inadiach w sposób tradycyjny pojmują swastykę, nie jako znak III Rzeszy. A co do środowisk i posługiwania się tymi smybolami to racja, cel neonazistów jest znany, jednak te symbole mają też inne ważne dla wielu ludzi na świecie znaczenie.

Co do Białostockich kibiców i Rogera to na prawdę mnie to nie interesuje, jeśli są skinami to trudno, głupota nie boli (a szkoda)

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 23 maja 2008, 11:40

Berik pisze: Narodowosciowo nie jest Polakiem, ale prawnie jest z nami na rowni. Nie dojdziemy do kompromisu :wink: ja skupiam sie tylko na kwestii prawnej,Ty o mentalnosci i przywiazaniu ,pochodzeniu.
"
Dokladnie. Franz podszedl inaczej do tematu.

Mozna go nazywac Polakiem bo ma nasze obywatelstwo. Tak samo Brazylijczykiem, ktorym sie czuje i rowniez jest poprzez obywatelstwo.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 11:47

Bienias pisze:Mozna go nazywac Polakiem bo ma nasze obywatelstwo. Tak samo Brazylijczykiem, ktorym sie czuje i rowniez jest poprzez obywatelstwo.
Poddaje się panowie.

Możecie go nazwać też Niemcem, Chińczykiem i Albańczykiem tylko co z tego? Każdy może nazywać Rogera jak chcę (oczywiście dopóki go nie obraża). Podałem już chyba z kilkanaście przykładów (ja i Marco) aby zobrazować, że obywatelstwo i narodowość to dwie zupełnie odrębne kwestie, wszytsko na marnę. Jak widać nie mam talentu pedagogicznego.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 23 maja 2008, 12:11

Dobra to może ja spróbuje...
Część z was sprowadza bycie Polakiem do dowodu osobistego i w tym sensie Roger jest polakiem jak ja Franz czy nawet sam Lech Kaczyński. Pytanie tylko czy dla was "bycie polakiem" oznacza tylko to że ma się dowód, czy może coś więcej, bo dla mnie myśl że jesteśmy Polakami to jedynie papierek, budzi wewnętrzny sprzeciw wynikający z tego że to sprowadza naszą narodowość i to że jesteśmy Polakami do pożal się boże kawałku plastiku z wybitym peselem...
Dla mnie jesne jest to, że "jetem Polakiem" znaczy coś więcej i to mieści się w mojej głowie i sercu. To powoduje że czuje się przywiązany do Polski jakąś więzią i myśle (a przynajmniej bym chciał żeby tak było zawsze) że to ta więź, a nie stan formalny powoduje że możemy nazywać się Polakami.
A co do krzyża celtyckiego, to owszem wszyscy wiemy że ma on znaczenie religijne i kulturowe, pytanie tylko czy próbujemy wmówić sobie że kibice Jagielloni utożsamiają się z kulturą Celtycką i manifestują swoje przywiązanie do celtyckiego chrześcijaństwa, w temacie narodowym czy może sugerują swoję "narodowe" poglądy

Awatar użytkownika
TouReQ
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TouReQ » 23 maja 2008, 12:31

W 100% sie z toba zgadzam. Co z tego ze prawnie jest na rowni z nami. NIe zmienia to faktu ze Polakiem nigdy nie bedzie. Dla mnie poczucie tozsamosci narodowej czyni Polaka a nie papier. A w tej kwestii Guerreiro Roger wypowiedzial sie chyba dosc jasno. Co do ogarniecia pojec 'narodowosc' i 'obywatelstwo', to nikt nie mial w liceum przedmiotu zwanego WOS-em ?

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 23 maja 2008, 13:20

Franz walczysz o pewien absurd. Dam ci przyklad...dla mnie prawdziwym Polakiem jest tylko ta osoba ktora urodzila np sie w Warszawie albo w Poznaniu. Reszta to takie wymoczki ktore i tak nigdy nie beda Polakami.

Glupie nie?

Dzieki obywatelstwu mozna go nazwac Polakiem.

oo przyklad Michalczewskiego. Jest Polakiem czy Niemcem? Franz ustosunkuj sie? Dla mnie tylko poprzez obywatelstwo jest Polakiem a tak traktuje go jako Niemca.

Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 23 maja 2008, 13:38

Sprawa Tigera banalna:

Michalczewski ur w Gdańsku 1968

Narodowość: Polak
Obywatelstwo: niemieckie i polskie

Nie przypominam sobie aby zrzekł się obywatelstwa polskiego

Narodowości nigdy nie można sobie zmienić, w przeciwieństwie do obywatelstwa.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 13:44

Marco sądze, że nasze nawet najbardziej rzeczowe wyjaśnienia nic nie dadzą, bo panowie nie rozróżniają podstawowych terminów.

Dla mnie Tiger jest Polakiem... bo jest Polakiem, nic mnie nie obchodzi jego obywatelstwo. To zupełnie inna sprawa!

Dzieki obywatelstwu mozna go (Rogera) nazwac obywatelem III RP narodowości Brazylijskiej.

Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 23 maja 2008, 13:49

a jeszcze dodam tkai motyw.

rosyjskie kluby żenskiej koszykówki i nie tylko rosyjskie ale one w tym przewodzą aby obejść przepis limitujący ilość zawodniczek z Ameryki, a dokładnie nie posiadających europejskiego paszportu nadają w ekspresowym tempie obywatelstwo rosyjskie zawodniczkom głownie z WNBA.

i zapytajcie gwiazdy WNBA i parkietów Europy czy są Rosjankami czy Amerykankami.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 23 maja 2008, 14:09

taki z niego Polak ze zawodowo walczyl pod flaga Niemiec. A najgorsze ze dla pieniedzy i wiekszych zyskow. Powiem wam ze sytuacja analogiczna do Rogera tyle ze ten czuje sie Niemcem jak wskazuje jego strona internetowa. Narodowosc Polska/Niemcy a drugi Brazylijczykiem ale ma czas zeby poczuc sie jak Brazylia/Polska

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8637
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 23 maja 2008, 14:17

Do sytuacji Rogera nie ma zadnej innej analogicznej. On jest wyjątkiem na cały swiat. Nigdzie indziej dla futbolu tak nie naturalizowali ludzi. Marco podal idealny przyklad ile czasu czekaja na obywatelstwo inni, w tym wypadku takze sportowcy [koszykarka]. To sie po prostu w glowie nie miesci, jaki wplyw na losy swiata mogą miec mass-media.

Zablokowany

Wróć do „Polska”