Ogólna dyskusja o polityce - Strona 92

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
sci
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sci » 21 paź 2007, 23:42

RealFan pisze:będzie pole do popisu.
nie będzie pola do popisu :D :D :D ok 4 głosy brakuje... kogoś zwerbują
a Lepper może zablokować teraz całą Wiejską...na tą ulicę tylko się nadaje...a za szlaban może robić Giertych....mamy farta skończyła się czwarta 8)

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2411
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 21 paź 2007, 23:44

Hehe Pole do popisu - nie mylić z PO-PiSu :P

Awatar użytkownika
Łukasz_
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Łukasz_ » 21 paź 2007, 23:53

Z tymi 4 głosami jeszcze nie jest pewne, wyniki nie są jeszcze oficjalne i PO może mieć większość czego im życzę. Jestem zadowolony z wyników, nie liczyłem na to że Platforma wygra z taką zdecydowaną przewagą. Jestem ciekaw co teraz w głowie myśli Kaczyński, Putra, Kurski i Brudziński ( moi ulubieńcy ). Nic tylko czekać na uspokojenie się atmosfery i wypowiedzi poszczególnych polityków.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 22 paź 2007, 0:03

mimek Nie dotyczą go w sensie bezpośrednim - nie uczestniczył w wyborach, nie skorzystał z biernego prawa wyborczego. Dla mnie jak się osiąga pewien wiek i jest się autorytetem to już się człowiek szanuje - a nie papla językiem na prawo i lewo. A czy ma prawo, oczywiście tak. Każdy ma prawo popełniać błędy. Ja go szanuję, bo tak każą. Przyznam się, że nie studiowałem jego biografii, książek, publikacji. Nie byłem na żadnym jego wykładzie, etc. Dla mnie jest ktoś kto osiągnął dużo, dużo więcej i kto zrobił zdecydowanie więcej dla Polski niż Bartoszewski.

piwus W moim przekonaniu ma. Nie ma natomiast sensu stwierdzenie, że naród jest inteligentny. Lud jest głupi i wiemy to już od czasów Platona. Każdy musi omamić tłum - tylko kwestia co się zrobi później. Np moja ulubiona premier (każdy i tak wie o kogo chodzi) obiecała, że każdy Anglik po latach jej rządów będzie mógł kupić sobie dom. Obiecała - poleciała demagogią, wygrała wybory. W jej przypadku demagogia stała się prawdą.
Mentor pisze:Ciekawe czy Układ mianuje na premiera zabójcę Popiełuszki

Ładna manipulacja. Nic takiego nie powiedział. Przesadził z użyciem w jednym zdaniu jednego i drugiego, ale nie kłamał.

Ja sam głosowałam na LPR - UPR. Czyli mój głos się nie liczył. Po raz kolejny, wcześniej mój głos ukradł Pan Schetyna, a teraz po prostu było nas mniej.

Czy coś się zmieni? Czy będzie cud? Nie wierzę zbytnio, ale życzę tego. Tak jak życzę rządzenia bez koalicji. Rządzenia bez masy ministerstw, zlikwidowania senatu, wprowadzenia jednomandatowych okręgów wyborczych, wprowadzenia wolności i niezależności uczelni wyższych, prywatyzacji wszechobecnej, niskich podatków i wielu wolności.

A co do tych dwóch lat? Na pewno nie były to lata stracone, nie były to lata kryzysu, upadku czy innych tam tego typu rzeczy. Były to normalne lata rządów i administrowania wielkim krajem co ma wielkie problemy.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2007, 0:05 przez bellus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 22 paź 2007, 0:05

A na BBC daja zdjecie Kaczynskiego w ubikacji:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7054912.stm

Hmm...

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 22 paź 2007, 1:39

Właśnie wróciłem z pracy w komisji wyborczej i co prawda docierały do mnie różne sygnały, ale to jest jednak masakra. Ludzie są jednak albo głupi, albo niedoinformowani. Ciągle narzekają, że żyje im się źle, że to że tamto, a ciągle głosują na te same ryje. Wiwat wyborcy PO, SLD i PSL! PIS-u nie wymieniam, choć sam na nich nie głosowałem. Okrągły Stół wiecznie żywy...Panowie, policzmy głosy...

Dziękuję.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 22 paź 2007, 2:00

Pisakk pisze:iągle głosują na te same ryje
:lol2: Przecież nie głosowali na Giertycha i Wierzejskiego więc o co ci chodzi? Nie głosowali też na buraczaną SO :lol: A może jednak mieli głosować na chama Mikke który wygaduje jakieś bzdury że nie posłałby swojego dziecka z osobą niepełnosprawną i w ogóle nie chce integracji takich osób :?: W LO chodziłem do klasy z jedną taką dziewczyną i była ona jedyną chorą osobą w całej szkole, ale rzadko przychodziła do szkoły a miała głównie indywidualne zajęcia chociaż wszyscy ją namawiali i nikomu nie przeszkadzała. Może na Mikke który także obraża innych ludzi a pedałów to chyba jak Wierzejski by wytępił co pokazał na TVNie. Ja do gejów nic nie mam i po prostu z nimi nie przebywam a oni niech sobie żyją ale na obrażaniu ich i kogokolwiek innego daleko sie nie zajedzie.
Pisakk pisze:Wiwat wyborcy PO, SLD i PSL!
Dzięki :P

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 22 paź 2007, 2:16

Yukasz pisze:A może jednak mieli głosować na chama Mikke który wygaduje jakieś bzdury że nie posłałby swojego dziecka z osobą niepełnosprawną i w ogóle nie chce integracji takich osób

Skoro nie chce posyłać dziecka do klasy z osobą niepełnosprawną to jest jego święte prawo. Dlaczego Ty lub ktoś inny ma decydować za niego? Chodzi o zwykłą możliwość wyboru.
Yukasz pisze:Ja do gejów nic nie mam i po prostu z nimi nie przebywam a oni niech sobie żyją

Dlaczego nie chcesz na siłę integrować się z homoseksualistami?

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 22 paź 2007, 2:26

Pisakk pisze:Skoro nie chce posyłać dziecka do klasy z osobą niepełnosprawną to jest jego święte prawo. Dlaczego Ty lub ktoś inny ma decydować za niego? Chodzi o zwykłą możliwość wyboru.
Głównie chodzi o to ze on chce oddzielić jedne osoby od drugich a wg mnie integracja powinna działać pełną parą bo imo nie ma nic gorszego jak separowanie chorych dzieciaków bo to spowoduje pogłębianie się ich izolacji od społeczeństwa przez co zaszyją się w domach a nie widzę w nich niczego gorszego i powinni działać jak zdrowi obywatele.
A jak Mikke nie chce posyłać swojego dzieciaka do jednej szkoły to ok, ma prawo i niech znajdzie odpowiednią szkołę ale niech nie wyrzuca ich ze szkoły mówiąc że są kimś gorszym podczas gdy małe dzieciaki uważają inaczej (małe a jakie kumate i normalnie myślące) :!:
Pisakk pisze:Dlaczego nie chcesz na siłę integrować się z homoseksualistami?
W sumie to osobiście nie znam kogoś takiego ale ogólnie mi nie pasują ale niech sobie żyją, co mi do tego :?: Tyle co nic i nie chcę ich wytępić jak niektórzy.

Edyta:
bellus pisze:Ja sam głosowałam na LPR - UPR.
Mogę wiedzieć czemu tak, czemu nie na PiS :?:

Jeszcze tak a propos tych 'samych mord' - Miller w Łodzi dostał 1% :lol2: Łódź :brawo: Na ten wynik pewnie jakiś wpływ ma fakt że startował z list SO ale to też się liczy bo on odpycha ludzi. I jak tu ma się nagonka na Olejniczaka jednego kolegi (nicka nie pamiętam) mówiącego o sobie 'zgniły lewak' że wywalenie Millera to był błąd :glass: Tak samo ta twarz pociągowa LiDu - Kwaśniewski chyba raczej odepchnął wyborców zamiast przyciągnąć bo LiDowi początkowo chyba dawało się coś ok 15%. Choć nie jest powiedziane że bez niego byłoby gorzej ale wątpię a zaszkodziła mu m.in. filipińska choroba :roll:

No i ciekawe czy Giertych odsunie się od polityki jak obiecał po słabym wyniku :think:

Aha no i PO raczej na pewno nie będzie rządziła samodzielnie czyli będą musieli dogadać się z PSL.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 22 paź 2007, 7:51

Yukasz pisze:Mogę wiedzieć czemu tak, czemu nie na PiS
Tak jak już powtarzałem, wahałem się wokół triady PiS, UPR, PO. Nie wierząc w zdecydowane zwycięstwo PO - i mając w perspektywie sojusz z LiDem i nie chcąc takiego sojuszu zdecydowałem się wesprzeć LPR.
Nie twierdze, że byłem do tego przekonany. Na to, że mój krzyżyk był w takim a nie innym miejscu wpłynęło też to, że nie miałem osobowo na kogo głosować, Żałuję, że nie głosowałem we Wrocławiu tam chociaż był wybór - Zdrojewski, Ujazdowski.

Do PiSu miałem / mam sympatię bo nie podoba mi się ogólno narodowa nagonka na nich. Deprecjonowanie wszystkiego tego co osiągnęli. Lubiłem i lubię ich bronić, wykazując niespójności logiczne krytyków, ich brak wiedzy, etc. Takie moje hobby.

Do PO trochę się uprzedziłem poprzez to jaką Oni byli opozycją. Poprzez to, że zatracali się w krytyce. Za to, że nie mieli planu bycia opozycją. Że są niespójni. Za to ich program gospodarczy jest bliższy mojemu widzeniu świata. Bliższy bo ja jestem bardziej radykalny.

LPR chciałem partii prawdziwie prawicowej w parlamencie. Chciałem powiewu trochę świeżej krwi. UPR to była taka wypadkowa podejścia PiSu do lustracji (komunizmu) i gospodarczego widzenia świata PO. Nie udało się - niestety.

Tak czy inaczej, żyć pracować, nie przejmować się. To od Nas zależy nasz los, a nie od polityków jednej czy drugiej partii.

PS. Chłopaczek o czym piszesz pracę magisterską?

Awatar użytkownika
Duch
Entuzjasta Kraftu
Entuzjasta Kraftu
Reputacja: 196

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Duch » 22 paź 2007, 8:30

Bardzo POzytywne wyniki :D Widok miny Kaczyńskiego i cisza w siedzibie PiS po ogłoszeniu sondaży - bezcenne. Co prawda Platforma raczeje nie będzie mogła rządzić sama, ale to tylko potwierdza, że będzie koalicja z Pawlakiem ... i w sumie bardzo dobrze (sam wynik PSL też chyba większy niż oczekiwano :think: )

Nie ma LPRu i SO, więc jakieś oczyszczenie sceny poltycznej też się dokonało. Nie będzie dotacji co jednak dla tych ugrupowań oznacza koniec. UPR zrobiło interes życia wąchając się z Giertychem i Jurkiem :smile2:

Jest dobrze Obrazek

Awatar użytkownika
internista1908
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: internista1908 » 22 paź 2007, 9:04

Yukasz pisze:W sumie to osobiście nie znam kogoś takiego ale ogólnie mi nie pasują ale niech sobie żyją, co mi do tego Question Tyle co nic i nie chcę ich wytępić jak niektórzy.
co do gejow to proponuje to przeczytac
http://www.pardon.pl/artykul/2845/slowa ... a_zakazane

co do wyborow to szkoda ze nie weszedl UPR po raz pierwszy sondarze dawaly im wejscie a tu zonk. No ale coz zdarza sie... Mysle ze ze PO moze byc troche lepiej niz za PiSu ale cudow to nie oczekuje

Awatar użytkownika
skorpss
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: skorpss » 22 paź 2007, 13:07

No cóż, ze wsią sie nie wygra. UPR jak zawsze miał dobre wyniki w sondażach internetowych, ale w skali całego kraju to jednak za mało. Po dojściu PO do władzy nie zmieni się nic, a jeśli już to na gorsze. Skoro "liberalna gospodarczo" PO oburza się na PiS, że ten "zarzuca" jej prywatyzację szpitali, to ja nie mam więcej pytań. A przedłużanie ciszy wyborczej to czyste jaja. Skoro przy frekwencji niewiele ponad 50-procentowej brakuje kart do głosowania, a na czas ich dowozu lokale są zamykane (!!) to na kilometr śmierdzi tu przekrętem.

Głosujący na PO być może nawet myślą, że wybrali właśnie wolny rynek i niskie podatki, ale zapewne szybko obudzą się z ręką w nocniku. Zeby potem nie byli pierwszymi, którzy będą psioczyć na ten rząd. Boję się tylko, ze jak zawiedzie PO, to l*d znów zagłosuje na PZPR, pardon LiD.

A w cieniu tych wyborów właśnie zostaliśmy sprzedani Unii Europejskiej, która niedługo dopnie swego i podpisze traktat reformujący. Polska suwerenność będzie już tylko fikcją, a w naszych mediach cisza, jakby to ważyły się losy Pcimia Dolnego. Na zachodzie toczone były żywe dyskusje i debaty na ten temat, tylko u nas było inaczej. Ale co tam - i tak będzie lepiej, bo Tusk zrobi nam cud gospodarczy...

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 22 paź 2007, 13:30

bellus pisze:Ja sam głosowałam na LPR - UPR.
Tez miałem taki paln, a konkretnie chciałem wybrać kandydata z UPR ale niestety (albo i stety) pokazałem mój stosunek do demokracji wybierając zabawe w sobote i w noc z soboty na niedziele tak więc nie byłem w stanie oddać głosu no chyba, że lokale wyborcze były by otwarte do 22.30 bo dopiero wtedy byłem zdolny do dziłania.

Co do wyniku to w sumie się ciesze, że PO wygrało bo zaraz po UPR jest mi najblizsza programowo. PiS jest partia lewicową a więc nigdy nie byłem ich zwolennikiem, czyli ciesze się że odchodza od steru. Martwi mnie wysoki wynik LiDu ( "Proletariusze wszystkich krajów, pocałujcie mnie w doope :) ") liczyłem, że wobec słabej, bezwyrazowej kampanii i kompromitującej choroby Filipińskiej autorytetu i bozka lewicy będą mieli mniej niż 10% a mają chyba 14,5% oby nie weszli do rządu. PSL szkoda gadać, potrzebni jedynie żeby zapewnić większość PO i żeby był twórca gadaugadu a nie spieprzaj dziadu.

Bardzo cieszy zniknięcie z zycia politycznego Jedrka samoopalacza i jego kumpli, choć z drugiej strony Warszawskie i podwarszawskie agencje towarzyskie biją na alarm, brak Samoobrony przy korycie na wiejskiej może oznaczać potężne załamanie się rynku usług seksualnych w stolicy, zapowiadana jest redukcja etatów i restrukturyzacja sieci salonów masażu.

Co do Ligi Prawicy Rzeczypospolitej to przegranej można było się spodziewać. Podział sceny politycznej na dwa wielkie obozy czyli PiS i PO, sprawił, że duża część wyborców UPR poparła w tej walce PO zaś duza część wyborców LPR postanowiła poprzeć w tym starciu gigantów PiS. Po drugie sondaze, które dawaly 1% albo wcale ( czekałem aż pojawi się wynik minusowy)

Powiecie, że sondaże miały racje skoro LPR uzyskła 1,6% tylko, że są matemtyczne dowody na fałszowanie sondazy (jak ktos nie wierzy mohge dac linka) i takie niskie wyniki sprawiło, że wystapiło zjawisko zwane "marnowaniem głosu". Plus oczywiście manipulacje mediów, nie zparaszanie od debat, pomijanie w programach, mało kasy na agitacje, głupota LPRu, sprawa JKM( swoją drogą widać jak łatwo jest omamić prosty lud i sprawić, że "fakt medialny" staje się faktem rzeczywistym vide "sprawa Yukasza") No i ostateczna klęska taktyki połączenia sił co sprawiło, że częśc sympatyków UPR zraziło sie do UPR i tak samo z wyborcami LPR.
Ta klęska oznacza chyba polityczny niebyt dla LPR i w sumie się z tego ciesze, zaś UPR tez czekają wielkie zmiany. Jako, ze to partiia idealistów a nie materialistów i "korytników" UPR zostanie ale czekają go wielkie zmiany mam nadzieje, że JKM usunie się w cien i przestanie kierować UPR z tylnego fotela zaś sama UPR postawi na młodych i skuteczną agitacje np. w internecie aby powoli kamyk po kamyku obalać ten rezim nie ważne jak on się będzie nazywał III IV czy V RP.

Co do samej frekwencji i młodości, która masą ruszyła do urn to jestem przerażony tym jaki motywowali swój głos studenci czyli jakby nie patrzeć przyszła inteligencja i elity tego kraju, po prostu szok, chyba powinni zrobić jakiś test przed głosowaniem, bo jak tak dalej będzie to ['].
skorpss pisze:Głosujący na PO być może nawet myślą, że wybrali właśnie wolny rynek i niskie podatki, ale zapewne szybko obudzą się z ręką w nocniku. Zeby potem nie byli pierwszymi, którzy będą psioczyć na ten rząd. Boję się tylko, ze jak zawiedzie PO, to l*d znów zagłosuje na PZPR, pardon LiD.
Też mam takie obawy, pozostać pokładać nadzieje w PO (choć wiadomo czyja matką jest nadzieja)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 paź 2007, 14:52

TVN24 podało, że po weryfikacji głosów [a podobno weryfikacje przeprowadza się po złozeniu jakiejś skargi, czy nieprawidłowosci - co dziwne - podobno nie było takiej skargi] w Krakowie Ziobro wygrał z Gowinem.

Dziwne, bo wczoraj Gowin miał chyba 9 % przewagi.

I jeszcze odnośnie głosowania za granicą. Podobno istnieje ryzyko, ze "uznają za niebyłe" głosowania, które odbyły się poza granicami, bo za wolno je liczą, czy jakoś tak.
bez sensu :lol:

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”