Kolejna afera korupcyjna - Strona 12

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 22 mar 2007, 15:03

GW pisze:Wydział Dyscypliny PZPN wydał decyzję o zawieszenie Arki Gdynia w rozgrywkach PZPN. Na razie zawieszenie ma obowiązywać przez miesiąc..

Komunikat PZPN głosi:

"Decyzja objęta jest rygorem natychmiastowej wykonalności. Środek ten zastosowano w związku z postępowaniem dyscyplinarnym, w którym Arka jest obwiniona o przewinienia dyscyplinarne o charakterze korupcyjnym.

Odnośnie pozostałych obwinionych klubów WD PZPN czeka na ich formalne stanowisko w związku ze spotkaniami WD z klubami, które odbyły się w miniony czwartek."

W okresie zawieszenia Arka miała grać z Górnikiem Łęczna, Widzewem Łódź, Legią Warszawa i Odrą Wodzisław.
Troche dziwna sytuacja jak juz przyznaja walkowery to powinni je przyznac na wszystkie mecze Arki a nie na jeden miesiac PZPN jak zwykle pokazał "klase". Ci ludzie maja leczyc Polska pilke a sami sa chorzy.

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 22 mar 2007, 15:19

franz pisze:Troche dziwna sytuacja jak juz przyznaja walkowery
Mówisz?

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 22 mar 2007, 15:19

Czyli co, nie grają przez miesiąc ? W ogóle dziwna sytuacja będzie z tą Arką, przecież nie mogą teraz zrobić, tak że w kiklu meczach będą walkowery, a w kilku nie. Nie powinni także dawać walkowerów za wszystkie mecze, bo niektóre drużyny, te które traciły punkty z Arką, zyskają w stosunku do tych, które z nimi wygrywały.

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 22 mar 2007, 15:27

Zico_FCI pisze:Czyli co, nie grają przez miesiąc ? W ogóle dziwna sytuacja będzie z tą Arką, przecież nie mogą teraz zrobić, tak że w kiklu meczach będą walkowery, a w kilku nie. Nie powinni także dawać walkowerów za wszystkie mecze, bo niektóre drużyny, te które traciły punkty z Arką, zyskają w stosunku do tych, które z nimi wygrywały.
A poza tym plan był taki, że Arka dogrywa sezon do końca i jak się utrzymuje zostaje zdegradowana do drugiej, a w przypadku sportowego spadku do II zlatuje do III. PZPN...

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 22 mar 2007, 15:30

Przeciez wg mnie to jest istna kpina :!: Najpierw gadaja ze beda wyciagac konsekwecje po sezonie a teraz taka chora sytuacja :/
franz pisze:Decyzja objęta jest rygorem natychmiastowej wykonalności
Czyli mam rozumiec, ze od dnia dzisiejszego do 22kwietnia :think: a potem co - nagle wskocza do gry i beda bili sie o utrzymanie :?: - gdy to arcywazne mecze dotyczce utzymania beda juz za nimi - walkowery :/
Jakos nie chce mi sie w to wierzyc - mysle ze jeszcze to uchyla, pijda jakies odwolania - do nastepnej rundy jeszcze daleko

Ale jezeli nie to taki zepsol jak Wisla Plock awansuje do 1/2finalu pucharu Polski :zgon:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 22 mar 2007, 15:39

Wydział Dyscypliny PZPN wydał decyzję o zastosowaniu wobec Arki Gdynia środka zapobiegawczego w postaci zawieszenia w rozgrywkach organizowanych przez PZPN na okres jednego miesiąca.
A organizatorem Oranżady nie jest przypadkiem Ekstraklasa SA. ? Chyba ich zawiesili w Pucharze Polski :haha:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 22 mar 2007, 15:47

Zico_FCI pisze:Czyli co, nie grają przez miesiąc ? W ogóle dziwna sytuacja będzie z tą Arką, przecież nie mogą teraz zrobić, tak że w kiklu meczach będą walkowery, a w kilku nie. Nie powinni także dawać walkowerów za wszystkie mecze, bo niektóre drużyny, te które traciły punkty z Arką, zyskają w stosunku do tych, które z nimi wygrywały.
Pierwsza opcja, to nie tyle nie mogą, co MUSZĄ dać walkowery w kilku następnych meczach. A co drugiej opcji zgadzam się z Zico. Nie może być tak, żeby Wiśle nie liczył się remis (a nawet dwa), bo to nie byłoby sprawiedliwe. Sprawiedliwsze jest zyskanie punktów za nic przez Legię, Górnik Łęczna, Widzew i Odrę.

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 22 mar 2007, 15:48

Zico_FCI pisze:A organizatorem Oranżady nie jest przypadkiem Ekstraklasa SA. ?
A to nie jest tak, że Wydział Dyscypliny jest w Polsce jeden i obejmuje wszystkie rozgrywki? W sumie nie jestem pewien, ale tak mi się wydaje tylko.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8642
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 mar 2007, 15:51

No to Arka juz w tym sezonie nie zagra w lidze, jesli zostali zawieszeni na mecze ligowe. W regulaminie jest jasno napisane, jesli jakas druzyna 3 razy odda mecz walkowerem, wtedy zostaje wycofana z rozgrywek.

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 22 mar 2007, 15:55

piwus pisze:Pierwsza opcja, to nie tyle nie mogą, co MUSZĄ dać walkowery w kilku następnych meczach. A co drugiej opcji zgadzam się z Zico. Nie może być tak, żeby Wiśle nie liczył się remis (a nawet dwa), bo to nie byłoby sprawiedliwe. Sprawiedliwsze jest zyskanie punktów za nic przez Legię, Górnik Łęczna, Widzew i Odrę.
A czy ja napisałem, że jest sprawiedliwsze ?! Ty jak zwykle musisz się przypierdzielić do Legii. Napisz jeszcze, że PZPN specjalnie zawiesił Arkę żeby Legia dostała 3 punkty.

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 22 mar 2007, 15:58

cloner pisze:No to Arka juz w tym sezonie nie zagra w lidze, jesli zostali zawieszeni na mecze ligowe. W regulaminie jest jasno napisane, jesli jakas druzyna 3 razy odda mecz walkowerem, wtedy zostaje wycofana z rozgrywek.
Wierzysz w to? :roll: Miały być surowe wyroki, które postraszą pozostałe zespoły :lol:

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 22 mar 2007, 16:06

Nie rozumię decyzji PZPN, jak większość zresztą. Do odpowiedzialności karnej za korupcję w polskim futbolu pociągnięto już ok. 70 osób, jak pokazała dzisiejsza decyzja WD tylko Arka zamieszana jest w korupcję. Wszystkie te 70 osób 'współpracowało' z Arką. Działacze PZPN, żenada.

Niestety Arka stała się kozłem ofiarnym. Śmiem twierdzić, że w Polsce nie ma klubu, który nie miałby do czynienia w większym, czy mniejszym stopniu z korupcją. Cóż, jeden klub się zawiesi, opinia publiczna pomyśli, że PZPN działa wyśmienicie. Do takiego wniosku doszli chyba patałachy z Miodowej.

A w ogóle na jakiej podstawie wnioskujecie, że rywalom Arki zostaną przyznane walkowery? Niby wydawałoby się to całkiem logiczne, no ale oficjalnej wiadomości co do takich rozstrzygnięc nikt nie podał.

Warto także podkreslić zatrzymanie kolejnego sędziego, pierwszoligowego - Krzysztofa S. Znanego bliżej pod nazwiskiem Słupik. Wielkie zastrzeżenia do pracy tego arbitra miał Franciszek Smuda i to dwukrotnie. Dziwnym trafem dwukrotnie związane to było z meczami przeciwko Wiśle Płock. Najpierw w finale Pucharu Polski (gdzie Smuda pracował jeszcze jako trener Zagłębia Lubin - zresztą kolejnego klubu mającego co nieco na sumieniu)., a następnie po pierwszej kolejce ligowej rundy wiosennej bieżącego sezonu.
Swego czasu Smuda domagał się przyjrzeniu pracy Roberta Werdera, tak jak do niedawna Krzysztofa Słupika. Dzisiaj obaj mają postawione zarzuty.

P.S
Biedna Wisła. :cry:

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 22 mar 2007, 21:19

Zico_FCI pisze:
piwus pisze:Pierwsza opcja, to nie tyle nie mogą, co MUSZĄ dać walkowery w kilku następnych meczach. A co drugiej opcji zgadzam się z Zico. Nie może być tak, żeby Wiśle nie liczył się remis (a nawet dwa), bo to nie byłoby sprawiedliwe. Sprawiedliwsze jest zyskanie punktów za nic przez Legię, Górnik Łęczna, Widzew i Odrę.
A czy ja napisałem, że jest sprawiedliwsze ?! Ty jak zwykle musisz się przypierdzielić do Legii. Napisz jeszcze, że PZPN specjalnie zawiesił Arkę żeby Legia dostała 3 punkty.
Nie uwierzyłbym, gdybym nie zobaczył. Jak można mieć do mnie pretensje, że Legia gra z Arką akurat w czasie zawieszenia? Moja wina? I czemu akurat przypierdzielam się Twoim zdaniem do Legii nie do Górnika Łęczna, czy Widzewa, które więcej zyskają na tych trzech punktach? Niektórzy sa przewrażliwieni - widzą co chcą widzieć (wymieniłem 4 zespoły, wszystkie zespoły, nie gołą Legię). Najwyraźniej tylko peany pochwalne na cześć Legii nie zostałyby odebrane jako atak.

Skoro fan Legii chodzi od początku czujny, nastroszony i broni się nieatakowany, to nie wykluczone, że sam ma wątpliwości wobec swojej drużyny.
kama_reda pisze:P.S
Biedna Wisła. :(
Ok, sięgnąłem po najbliższy przykład, ale może być GKS Bełchatów 8).

Awatar użytkownika
kama_reda
Rodowity Bawarczyk

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kama_reda » 22 mar 2007, 21:51

Do słów, które wcześniej napisałem chciałbym jeszcze dodać, iż argumantacja PZPNu jest na poziomie mistrzowskim. Gratuluję, z całego serca.

Awatar użytkownika
limansky
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: limansky » 22 mar 2007, 22:10

A dlaczego uważacie decyzja ta została podjęta teraz i tak nieoczekiwanie? Jest przerwa na reprezentację, więc moim zdaniem WD będzie chciał wymusić na Arce współpracę. Jeśli sugerować się przepisami to Arka po trzech walkowerach powinna zostać automatycznie zdegradowana. Włodarze nie chcąc dopuścić do takiej sytuacji będą musieli nawiązać z WD współpracę i przyznać się do winy. Taki bieg spraw pomoże też w ukaraniu pozostałych zamieszanych w tę aferę klubów. Jak dla mnie proste i logiczne. Ale diabeł tkwi w szczegółach, bo PZPN nie ujawnił jeszcze, czy mecze zostaną rozegrane po miesięcznym zawieszeniu czy przyznane zostaną vo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”