Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 2919

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 136

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 15 lip 2026, 10:05

League pisze:
14 lip 2026, 21:47
Eyesmon pisze:
14 lip 2026, 21:44
Jakoś my Czesi czy Słowacy w latach 80 w DE czy w latach 2000 w UK czy NL takich akcji nie odpierdalalismy
To dobra ściema bo może o swastykach pisanych przez polaków nic nie wiem ale polska patola która wyemigrowała zachowywała się nie lepiej od patoli ukraińskiej u nas. Ale jak powiedziałeś EOT x6 to trzeba iść w zaparte
Ja mam wrażenie, jak była masowa emigracja do UK to przy okazji wyjechał tam również cały najgorszy element z Polski. Bo potem zrobiło się spokojniej w kraju.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8642
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 lip 2026, 10:14

Devourer pisze:
15 lip 2026, 10:05
Ja mam wrażenie, jak była masowa emigracja do UK to przy okazji wyjechał tam również cały najgorszy element z Polski. Bo potem zrobiło się spokojniej w kraju.
To jest chyba oczywiste, że jak wstapiliśmy do UE to do roboty do Anglii, Irlandii, ale też Holandii wyjechali ci, którzy nie radzili sobie w Polsce.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4354
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 15 lip 2026, 10:14

Czyli do nas przyjechał najgorszy element z Ukrainy i teraz tam jest porządniej ;)

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 lip 2026, 10:18

Eyesmon pisze:
15 lip 2026, 10:14
Czyli do nas przyjechał najgorszy element z Ukrainy i teraz tam jest porządniej ;)
Nie, do nas przyjechała mieszanka, zarowno ci najgorsi, ktorzy nawet do wojska się nie nadawali, ale takze ci najbogatsi, ktorzy mogli przekupic kogo trzeba i mimo powołań do wojska mogli swoimi drogimi furami przejechać przez granicę ;)

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2452

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 15 lip 2026, 10:28

Zygmunt-1 pisze:
15 lip 2026, 9:59
Oczywiście, że był, ale się do niego nie odniosłeś, bo w tym przypadku nie da się nic na obronę gościa napisać.
Złapali gościa i będzie odpowiadał karnie. Czego chcesz więcej. Co tu się odnosić. Bronienie polaczka bo Ukrainiec jakiś też coś źle zrobił to poziom dna

WP/matt_

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 15 lip 2026, 10:30

Devourer pisze:
League pisze:
Eyesmon pisze:
14 lip 2026, 21:44
Jakoś my Czesi czy Słowacy w latach 80 w DE czy w latach 2000 w UK czy NL takich akcji nie odpierdalalismy
To dobra ściema bo może o swastykach pisanych przez polaków nic nie wiem ale polska patola która wyemigrowała zachowywała się nie lepiej od patoli ukraińskiej u nas. Ale jak powiedziałeś EOT x6 to trzeba iść w zaparte
Tak było. Dużo patusów wyemigrowało. Potem tamtejsze eyesmoony narzekały na imigrantów z Polski. Znacznie mniej troglodytow pytających czy jesteś za Wisłą czy Cracovią itp.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2135

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 15 lip 2026, 10:44

Eyesmon pisze:
15 lip 2026, 10:14
Czyli do nas przyjechał najgorszy element z Ukrainy i teraz tam jest porządniej
Kurcze. I ten najgorszy element z Ukrainy popelnia statystycznie mniej przestępstw w Polsce niż ogół Polaków. Fatalnie to o naszym kraju świadczy*. A myślałem, że już się ucywilizowaliśmy, a tu wychodzi na to, statystyczny Polak jest gorszy niż najgorszy element z Ukrainy ;)

A co do tego kto wyjezdzał po wejściu do UE. Jeszcze przed naszym członkostwem zaliczałem pierwsze wyjazdy za granicę na kolonie/obozy. Dokladnie trzy razy. Za każdym razem byliśmy proszeni i przestrzegani żeby nie robic nic głupiego, bo Polacy już mają opinię najgorszych turystów i mamy nie dokładać nic od siebie. Bo niektóre miejsca oferujace pokoje na wynajem nie chciały już nawet nam, Polakom, nic wynajmować.
Efekt? Gdzieś koło 2002 roku w Cesenatico - w osrodku gdzie nocowalismy stały dwie skrzynki z winem. Niemal wszystkie butelki zginęły w 'tajemniczych' okolicznościach gdzieś drugiej czy trzeciej nocy. Jeden koleś (jedyny pełnoletni już) opowiadał jak to on świetnie sobie nie radzi z alkoholem i ma sposob aby nigdy sie nie upic (jadł cytrynę przed piciem) został 2 godziny później znaleziony nieprzytomny w kabinie toaletowej. A że drzwi otwierały się do środka to mieliśmy wielki problem jak go stamtad wyciągnąć żeby nikt z opiekunów się nie zorientował.
A propos opiekunów - dwa dni przed koncem wyjazdu zrobili sobie pidzama party. Opiekun naszej grupy nie miał pidzamy wiec pozyczył ode mnie. Dostałem ją z powrotem dwa dni pozniej, wypraną, pachnącą - bo ją całą zarzygał podczas imprezy.
Nie musiał najgorszy sort Polaków wyjezdzać za granicę żebyśmy sobie pewną opinię wyrobili. My ciągle zapominamy jak gigantyczny skok kulturowy zrobilismy w trakice zmiany jednego zaledwie pokolenia. Serio, powinnismy być z tego dumni.

Oczywiście nie tak, że za granicą wszystko super funkcjonowało. Na tym samym wyjezdzie była wycieczka do San Marino. Każdy pozniej wracał z torbą pełną kolorowych alkoholi dla rodziców. Nie było problemów z kupnem czy nawet degustacją z kieliszków w sklepie, mimo że nie byliśmy pełnoletni.

* a tak naprawdę to przyjechały głównie kobiety i dzieci - czyli grupy, które rzadziej przestępstwa popełniają.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 15 lip 2026, 10:47

League pisze:
15 lip 2026, 10:30
Devourer pisze:
League pisze:

Tak było. Dużo patusów wyemigrowało. Potem tamtejsze eyesmoony narzekały na imigrantów z Polski. Znacznie mniej troglodytow pytających czy jesteś za Wisłą czy Cracovią itp.
W latach 90-tych często mijało się jakieś podejrzane grupy, gdzie trzeba było się mieć na baczności, później tego praktycznie nie było. Jak byłem w UK jakieś 10 lat temu zdażyło sie jeszcze takich patusów mijać.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1453
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 15 lip 2026, 10:56

Ja byłem w 1998 roku w Weronie i pani recepcjonistka powiedziała, że lubi Polaków.

Swoją drogą to wiecie, że od wspominanych tu lat (powiedzmy 1990-2004) to minął szmat czasu? Że patusy wyjechały to jedno, ale zmieniło się wszystko. Świat poszedł do przodu, pojawiło się więcej kamer, różnych innych metod wśród służb, pewnie też liczne zmiany w prawie karnym. Społeczeństwo polskie też poszło do przodu, zmieniła się mentalność i przestaliśmy być dzikusami. Swoje pewnie dołożył też Internet, ludzie dostali okno na świat i mogli podejrzeć pewne zachowania. Pisanie, że w Polsce zrobiło się bezpieczniej, bo ludzie wyjechali do Londynu to duże uproszczenie. Kto pamięta poprzedni wiek ten wie, że na osiedlach można było zostać skrojonym ze spodni czy butów a zdarzały się przypadki wyrzucania kanarów z autobusu na przystanku. Takie to były czasy, ale to było kiedyś. 30 lat to daleka przeszłość.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 15 lip 2026, 11:00

Zygmunt-1 pisze:
15 lip 2026, 10:56
Pisanie, że w Polsce zrobiło się bezpieczniej, bo ludzie wyjechali do Londynu to duże uproszczenie.
O uproszczeniach pisze gość co broni polskiego patusa tym że Ukraińcy coś brzydkiego zrobili i zostali załapani przez policję 🤣 śmiech na sali

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1453
Kibicuję: od czasu do czasu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 15 lip 2026, 11:06

Wybacz, ale śmiech na sali to jest Twoje czytanie ze zrozumieniem. Filtrujesz wiadomości tak jak Ci wygodnie, odpowiadasz tylko na niektóre fragmenty, a potem nie masz nic do dodania w dyskusji, ale i tak się udzielasz pisząc jakieś kocopoły. Dodawać do ignorowanych nie mam zamiaru, ale rozumiem tych, którzy to uczynili. Oby jak najmniej takich ludzi na forach dyskusyjnych.

Awatar użytkownika
Padik
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 191

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Padik » 15 lip 2026, 11:06

League pisze:
15 lip 2026, 10:28
Bronienie polaczka bo Ukrainiec jakiś też coś źle zrobił to poziom dna
Jaką trzeba być spierdoliną i jak bardzo trzeba mieć wyprany mózg, żeby w jednym zdaniu obok siebie pisać o swoim narodzie z małej litery i z taką pogardą, a o sąsiadach już z kulturą i z wielkiej...?

WP/matt_

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6603

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 15 lip 2026, 11:08

Widzicie, problem jest taki że my sobie z ukraińskimi przestępcami poradzimy, zarówno z tymi pijakami jak i prowokatorami. To nie jest problem. Robimy to, od jakiegoś czasu, całkiem skutecznie.

Banderowskie flagi na koncercie - deportacja,
wjazd na Morskie Oko - ban na Schengen,
wyłowienie suma ze stawu, swastyki, jazda po pijaku - do widzenia.

Przekaz jest jasny i powszechnie znany. Co głupsi sami się usuną.

Natomiast nie jestem przekonany czy tak łatwo sobie poradzimy jak ta nienawiść polsko - ukraińska zacznie zbierać żniwo nieco poważniejsze niż urażone dumy narodowe. A przy obecnym stanie stosunków (pozdro Zełeński) to iMO bliżej niż dalej. Nie mówię o linczach ale ktoś niewinny ucierpi prędzej czy później.

To jest groźne. Ja wolę żeby na ulicach było spokojnie. Dlatego mnie akurat cieszy jasny przekaz że nie ma na to zgody i równie szybkie wyłapywanie "obrońców ojczyzny".

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 15 lip 2026, 11:10

Zygmunt-1 pisze:
15 lip 2026, 11:06
Wybacz, ale śmiech na sali to jest Twoje czytanie ze zrozumieniem. Filtrujesz wiadomości tak jak Ci wygodnie, odpowiadasz tylko na niektóre fragmenty, a potem nie masz nic do dodania w dyskusji, ale i tak się udzielasz pisząc jakieś kocopoły. Dodawać do ignorowanych nie mam zamiaru, ale rozumiem tych, którzy to uczynili. Oby jak najmniej takich ludzi na forach dyskusyjnych.
Padik pisze:
15 lip 2026, 11:06
League pisze:
15 lip 2026, 10:28
Bronienie polaczka bo Ukrainiec jakiś też coś źle zrobił to poziom dna
Jaką trzeba być spierdoliną i jak bardzo trzeba mieć wyprany mózg, żeby w jednym zdaniu obok siebie pisać o swoim narodzie z małej litery i z taką pogardą, a o sąsiadach już z kulturą i z wielkiej...?
Heh, League, Najsłabsze ogniwo forum, TyPOwy wyborca Tuska, nie zdziwiłbym się gdyby mieszkał tuż obok granicy z Niemcami (obojętnie po której stronie)... Od początku powstania tego forum nie było jeszcze użytkownika z taką "umiejętnością" czytania ze zrozumieniem :(
:rotfl: Korzystajcie z mojej rady, ignore piękna sprawa.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 15 lip 2026, 11:21

Boromir pisze:
15 lip 2026, 11:08
Widzicie, problem jest taki że my sobie z ukraińskimi przestępcami poradzimy, zarówno z tymi pijakami jak i prowokatorami. To nie jest problem. Robimy to, od jakiegoś czasu, całkiem skutecznie.

Banderowskie flagi na koncercie - deportacja,
wjazd na Morskie Oko - ban na Schengen,
wyłowienie suma ze stawu, swastyki, jazda po pijaku - do widzenia.

Przekaz jest jasny i powszechnie znany. Co głupsi sami się usuną.

Natomiast nie jestem przekonany czy tak łatwo sobie poradzimy jak ta nienawiść polsko - ukraińska zacznie zbierać żniwo nieco poważniejsze niż urażone dumy narodowe. A przy obecnym stanie stosunków (pozdro Zełeński) to iMO bliżej niż dalej. Nie mówię o linczach ale ktoś niewinny ucierpi prędzej czy później.

To jest groźne. Ja wolę żeby na ulicach było spokojnie. Dlatego mnie akurat cieszy jasny przekaz że nie ma na to zgody i równie szybkie wyłapywanie "obrońców ojczyzny".
Taka wada państw wielonarodowych - a takim się staliśmy - można nie tak trudno obracać ludzi różnych narodowości przeciwko sobie. Przeraża nasza klasa polityczna, która próbuje incydenty z obu stron wykorzystywać do walki politycznej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”