Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu - Strona 1447

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026

Kto wygra MŚ?

Hiszpania
4
15%
Francja
3
11%
Anglia
3
11%
Brazylia
5
19%
Argentyna
1
4%
Portugalia
6
22%
Niemcy
1
4%
Holandia
1
4%
Belgia
0
Brak głosów
Ktoś inny
3
11%
Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Knajpa, czyli swobodnie o Mundialu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » wczoraj, 16:54

Oby nie. Wszyscy tylko nie Hiszpanie i Argentynczycy

Ja trzymam kciuki za wiosłowanie

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 184

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » wczoraj, 17:19

Ja chyba mam awersje do Hiszpanii za styl gry i za to, że jest tam pełno graczy Barcy ;p a do Argentyny głównie przez Messiego. GOAT w jego przypadku mi się kojarzy z kozą, tym bardziej, że Messi musi ciągle coś miętolić w tej gębie... Jak koza. Jednak wczoraj Argentyna mi dała kolejny powód by jej nie lubić... Kibice i ich zachowanie wobec selekcjonera kadry Egiptu.

Chciałbym zobaczyć w finale świetne widowisko, ale koło Argentyny tak śmierdzi... i te kontrowersje sędziowskie i zarzuty o pchanie Argentyny aby pompować marketingowo Messiego zwłaszcza, że gra w USA. To wszystko z każdym meczem narasta.
Hiszpania gra słabo a i tak przebija się jakoś dalej. Chyba naprawdę z faworytów, to najbardziej trzymam kciuki za Francję pomimo, że z Paragwajem wyglądali kiepsko.

Ogólnie mam wrażenie, że drużyny na tym mundialu grają poniżej oczekiwań. Nie wiem czy to efekt zmęczenia po sezonie czy może problem aklimatyzacji i w ogóle temperatur panujących w Państwach organizatorów turnieju. Ale te mecze są prowadzone wolno i efektowne starcia na tym turnieju można policzyć na palcach jednej ręki.

Tu mnie trochę ten mundial rozczarowuje.

Awatar użytkownika
Przema
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 939

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Przema » wczoraj, 17:56

Samuraj pisze:
wczoraj, 17:19
Ja chyba mam awersje do Hiszpanii za styl gry
W sumie to jaki oni maja teraz styl? Dla mnie taka nijaka ta druzyna i nie umywa sie w 20% do np. druzyny z 2012 ktora zlala Wlochy tak ze nie bylo co zbierac.
Mi tam oni nie przeszkadzaja, a w finale chcialbym druzyne z Ameryki Poludniowej, zostala juz tylko Argentyna wiec niech Messi pisze swoja historie. Nie jestem jakims jego wielkim fanem, mimo ze lubie Barcelone, ale uwazam ze pilkarzem byl genialnym i nadal jest, nie mam problemu ze wskazaniem ktory z duetu Cristiano - Messi jest tym lepszym wiec niech chlop dodaje argumentow, bo drugiego takiego za naszego zycia juz na pewno nie bedzie, zbyt pilka sie zmienia i bardziej bedzie produkowac takich jak Ronaldo.
najgorsze co mogloby sie wydarzyc to powtorka finalu sprzed 4 lat.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2341

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » wczoraj, 18:10

hiszpanie graja na tyle, na ile im starcza jakosci

z jednej strony maja na tyle dobry srodek, ze potrafia zdominowac wiekszosc rywali i przesunac gre na ich polowe - na polowce hiszpanow dzieje sie chyba najmniej z wszystkich druzyn na turnieju. oni juz maja najdluzsza passe bez straconej bramki w historii mistrzostw swiata, a co lepsze bramkarz i tak przy tym praktycznie nie mial nic do roboty

z drugiej strony w ataku jest bieda i ciezko im idzie przelamanie broniacych gleboko rywali - na euro yamal i nico w topowej formie nakurwiali skrzydlami, teraz obaj sa po kontuzjach, lamine wrocil ale forma jeszcze nie ta, williamsa urugwajczycy tak skopali, ze nie wiem czy jeszcze zagra na tym turnieju. a ze urodzaju na bokach delikatnie mowiac nie maja, fermin wypadl z kadry przez uraz bo pewnie on by gral, to gra slabiutki baena z musu przesuniety na skrzydlo. jest jeszcze rudy z pampeluny liverpoolu, ale...on chyba tez polamany. na szpicy zas oyarzabal i ferran ktorzy tez najwyzsza polka wsrod napastnikow nie sa i juz na tym mundialu swoje zdazyli spektakularnie zmascic

no i tak to wlasnie nudnawo te ich mecze wygladaja. rywalom ciezko przedostac sie na pole karne hiszpanow i ich grozniej zaatakowac, a hiszpanom ciezko przekuc przewage w posiadaniu na gole

ale z belgia to juz moze byc fajny meczyk

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3290

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » wczoraj, 18:54

Ktos juz to chyba tutaj pisal ale tez jestem pod wrazeniem jak ten turniej przebiega pod wzgledem opozniania gry symulek i ogolnie grania na czas.
Juz dawno zwatpilem ze da sie to wyeliminowac a tutaj male zmiany wielkie rezultaty. Wstaja szybko schodza szybko wprowadzaja pilke do gry szybko. Duzo przyjemniej sie te mecze teraz oglada.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » dzisiaj, 8:37

Jestem ciekaw w ogóle czy to wszystko jest faktycznie kwestią przypadku...

- Argentyna i Portugalia dostają teoretycznie łatwą ścieżkę by ewentualnie trafić na siebie w ćwierćfinale
- Ewentualne potężne marketingowe starcie w ćwierćfinale, gdzie może dojść do starcia Messiego z Cristiano Ronaldo
- Kontrowersje sędziowskie na korzyść Argentyny
- Nowy skandal zw. z oszustwami finansowymi przez Federacje Argentyńską i zaangażowanie się w sprawę FBI (w grę wchodzą machloje na kwotę 300 mln dolarów)
- Ostatnia wypowiedź Infantino o tym, że prawie zawału dostał gdy Argentyna miała odpaść w meczu z Egiptem

Jakby tak połączyć kropki, to wygląda na to jakby ktoś zaplanował łatwą ścieżkę dla Portugali i Argentyny do ćwierćfinału mistrzostw z nadzieją na epickie starcie dwóch rywali czyli Messiego i Cristiano Ronaldo. Problem w tym, że Portugalia zjebała cały plan dając się wyprzedzić w grupie Kolumbii. Natomiast lekceważona ekipa Republiki Zielonego Przylądka o mały włos nie doprowadziła do sensacji, jednak gdy plan zaczął się jebać w meczu z Egiptem, to weszła siła wyższa i nie... Nie mówię o Messim.

Z komercyjnego i marketingowego punktu widzenia, mogło komuś zależeć na tym by Cristiano Ronaldo i Messi zagrali przeciwko sobie na tym mundialu, ale nie wyszło. Natomiast teraz chcą za wszelką cenę przepchnąć Argentynę do finału i z finansowego punktu widzenia najlepiej by było gdyby Argentyna tam zmierzyła się z naszpikowaną gwiazdami kadrą Francji lub ... USA tyle, że Amerykanie zbyt zdecydowany dostali wpierdziel od Belgów by cokolwiek im pomóc. To przyciągnie kibiców, reklamodawców, oglądalność a co za tym idzie - pieniądze. Kogo może obchodzić finał mundialu Maroko vs Norwegia? Jakby faktycznie wziąć to pod uwagę, to może faktycznie tutaj jest coś na rzeczy. Nie jestem za jakimiś teoriami spiskowymi, tak sobie gdybam...

Obecnie facebooka i youtuba mam całego zawalonego memami o Infantino i Argentynie i ustawionym mundialu. Aż mi to daje do myślenia.

Nie zdziwiłbym się gdyby w tym wszystkim było ziarno prawdy.

Jeszcze ten dziwny przypadek, że Francuz sędziował mecz Argentyny a teraz Argentyńczyk sędziuje mecz Francuzów...

Dziwne to wszystko... Jak Argentyna wygra mundial, to dopiero wyleją się pomyje, że ustawka...

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6202
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » dzisiaj, 9:05

Samuraj pisze:
dzisiaj, 8:37
Obecnie facebooka i youtuba mam całego zawalonego memami o Infantino i Argentynie i ustawionym mundialu. Aż mi to daje do myślenia.
Tak właśnie działają algorytmy że jak klikasz w memy/newsy o złej Argentynie, to internet podrzuca ci kolejne 5 takich memów. Wierz mi, nikt inny na tym forum poza tobą nie ma facebooka i youtuba zwalonego filmikami anty-Argentyna i ant-Messi :P

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » dzisiaj, 9:07

sickstick pisze:
dzisiaj, 9:05
Samuraj pisze:
dzisiaj, 8:37
Tak właśnie działają algorytmy że jak klikasz w memy/newsy o złej Argentynie, to internet podrzuca ci kolejne 5 takich memów. Wierz mi, nikt inny na tym forum poza tobą nie ma facebooka i youtuba zwalonego filmikami anty-Argentyna i ant-Messi :P
Nie jestem takim masochistą by klikać w filmiki związane z Messim i Argentyną. Raczej dużo oglądam materiałów związanych z mundialem i jakoś algorytm podczepia takie motywy. Nie moja wina :wink:

Takich rzeczy mam pełno :

https://www.facebook.com/watch/?ref=sav ... cale=pl_PL

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3922

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » dzisiaj, 9:40

Ja też mam zawalonego, ale na nic nie reaguję a ludzie to po prostu tłuki. Marciniak oszczędził Messiego z Algierią zanim ten strzelił 2 następne bramki, tylko jak to się ma do anulowanego gola Chorwacji w 90+12. minucie albo zawieszenia kartki Baloguna?

Ten Infantino to też w sumie tłuk, z tym że gość ma trochę ważniejsze sprawy na głowie niż pisanie, że drabinka ustalona w grudniu jest ustawiona.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » dzisiaj, 9:51

Teorie spiskowe istnieja, dopóki nie jesteś w stanie ich obalic. Troche się juz uzbierało

Cały świat pisze o kontrowersjach z Egiptem, poza tym już pisałem, że w ćwiartce Argentyny nie ma/było żadnego wielkiego rywala. Była próba przepchania gospodarza na bezczelnego, ale cały świat się oburzył, a mecz skończył się łomotem.
Portugalię przepchnięto, bo anulowano bramkę Chrowatom (po kontrowersjach)
Iran był persona non grata, były kontrowersje z anulowaniem bramki z Egiptem, jak już miał te 3 remisy "przypadkowo" Austria z Algierią zagrały na remis.

Hiszpania jak dla mnie ok, może i przynudza, ale wygrywa zasłużenie, jak dla mnie może być w finale. Najgorsze co moze być do Francja-Argentyna.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3922

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » dzisiaj, 10:19

Teoria teorii nierówna ;) Były rzeczy lekko podejrzane, ale były też takie, które stety/niestety łatwo da się wyjaśnić. Tylko że jest Mundial, w tle zaczęły się eliminacje europejskich pucharów, grają Wimbledon, w jakichś innych sportach też, jak nie masz urlopu to trzeba zarabiać pieniądze, mieć za co żyć, więc?

Awatar użytkownika
Ilka
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2742
Kibicuję: Widzew Barca MU Juve

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ilka » dzisiaj, 10:23

Czyli Ronaldo jeszcze w kadrze pogra? ;)

Awatar użytkownika
czubatka
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1757
Kibicuję: ManU za Sheringhama xD

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czubatka » dzisiaj, 10:39

"Video Jorge Jesus acepta reto de ser nuevo DT de Portugal para el Mundial del 2030"
https://www.tudn.com/mundial-2026/jorge ... 2030-video

No to widzimy się na mundialu 2030, panie Ronaldo :D

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4309
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » dzisiaj, 11:13

W spisek nie wierzę ale Amerykanie jak żaden inny narod patrza na sport głównie poprzez jego monetyzacje i dla nich zwycięstwo Messiego bądź co bądź ikony MLS byłoby idealne pod katem marketingu ligi

Dlatego WIOSŁUJEMY !
(kto jako 1 podbił Amerykę?;😎)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”