Reprezentacja Holandii - Strona 3

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.

kto powinien by? trenerem reprezentacji holandii?

Czas głosowania minął 21 paź 2004, 21:34

marco van basten
9
75%
ronal koeman
0
Brak głosów
johan cryff
1
8%
johan neekens
2
17%
Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 306

Reprezentacja Holandii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 21 paź 2023, 13:50

Odetchnąłem po tej październikowej serii gier bo szpital w reprezentacji był konkretny. Jeszcze z Francją można było przegrać (szkoda że w obu meczach z trójkolorowymi zabrakło FDJ, w obu było sporo ubytków i ciężko było obiektywnie powalczyć z wicemistrzami świata) ale mecz z Grecją był już na ostrzu noża. Porażka oznaczała by udział w raz z Polakami oraz być może również nie daj Boże Chorwatami we wspólnym turnieju barażowym ostatniej szansy. Nie muszę też dodawać że nie chciał bym jako Polak i zarazem fan oranje takiej właśnie smutnej sytuacji.

No ale udało się wywieźć z Aten 3 punkty wywalczone w doliczonym czasie i listopadowa seria będzie tylko formalnością. Bardzo buduje rozwój Xaviego Simonsa i jego rosnącą rolę w kadrze, jego momentami magiczny dotyk piłki. Prawdopodobnie w ofensywie pomarańczowych rośnie najjaśniejsza persona od czasów Robbena.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3956

Reprezentacja Holandii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 21 paź 2023, 13:57

Na tę chwilę Holandia będzie losowana z 3. koszyka (układane są one na podstawie wyników eliminacji), na Euro może wyjść jakaś ciekawa grupa. Niemcy, Austria, Holandia, Włochy?

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Reprezentacja Holandii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 21 paź 2023, 15:08

Włosi z tego co wiem jeżeli dostaną się z eliminacji to też będą z trzeciego koszyka. No chyba że przegrają decydujący mecz z Ukrainą a potem przejdą poprzez baraż to wtedy naturalnie z czwartego.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Reprezentacja Holandii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 08 wrz 2024, 9:28

Nie było mnie tu na forum w czasie Euro. Oczywiście bardzo żyłem występem oranje, uczucia począwszy od fazy grupowej były mieszane ale koniec końców wypadło przyzwoicie zwłaszcza patrząc na cele jakie samemu wytyczyłem przed turniejem. Jak ktoś chce przeczytać moje przemyślenia podsumowywujące to w przycisku spoiler wklejam treść mojego wpisu na portalu X z 12 lipca gdzie podsumowałem występ pomarańczowych. Jest tam też trochę prywaty bo w trakcie oglądania półfinału z Anglią niestety literalnie rzygałem i oglądałem mecz z michą przy ryju. Fatalny dzień na zatrucie pokarmowe, ale zdarza się.
Spoiler:
No a teraz jako że wróciłem na forum to jeszcze parę słów o wczorajszym meczu z Bośnią w Lidze Narodów. Mało znaczące rozgrywki ale w tej dla mnie przyszłościowej ekipie ważny moment też się teraz dzieje, od wczoraj można chyba zacząć powoli mówić o tercecie na któym będzie oparta ofensywa na ładnych parę lat, do Simonsa i Gakpo którzy już stanowili o tej ofensywie na Euro teraz na dobre powinien też dołączyć Zirkzee i wczoraj zanotował świetny debiut w podstawowym składzie. Nie był to jego faktyczny debiut w kadrze bo dostał jakieś tam ogony w meczach z Turcją i Anglią na Euro ale jeżeli chodzi o wychodzenie w podstawie to wczoraj był debiut. Świetny zresztą:

Holandia - Bośnia 5:2

Końcowy wynik na tablicy jak najbardziej sprawiedliwy jeżeli spojrzeć na grę obu zespołów, choć mecz pokazał jak wredną dyscypliną bywa futbol bo jeszcze w 87 minucie było nerwowe tylko 3:2 na własne życzenie, a wcześniej przy 3:1 Holendrzy się uśmiechnięci wręcz bawili i kwintesencja to była zmarnowana akcja na 4:1 gdzie co najmniej trzech Holendrów mogło wpakować tą piłkę do pustej bramki. Holendrzy więc przy odrobinie mniej szczęścia mogli na koniec zapłakać że nie wygrali meczu z takim przebiegiem, ale ostatecznie skończyło się dosyć sprawiedliwie. Wielki mecz Zirkzee, nie był to co prawda jego debiut w kadrze, ale debiut w roli gracza wychodzącego w podstawowym składzie. Nie tylko zaliczył gola i asystę ale i przez cały występ świetnie uruchamiał i wyprowadzał partnerów z zespołu na pozycję. Gakpo i Simons również zaliczyli po trafieniu. Fajny meczyk. Oczywiście we wtorek z Niemcami inna poprzeczka zupełnie.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Reprezentacja Holandii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 10 wrz 2024, 22:48

Holandia - Niemcy 2:2

No nie będę ukrywał że trochę lepszą drużyną w tym meczu byli goście, aczkolwiek oranje także mieli swoje momenty. Pierwsza połowa długo wskazywała na to że Holendrzy mogą sporo krzywdy zrobić rywalom szybkimi kontrami, ale końcówka pierwszej połowy posypała Koemanowi znacząco plany. Nad de Ligtem już się nie ma co pastwić, nie ma prawa już w takiej formie dostawać powołań.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1451
Kibicuję: od czasu do czasu

Reprezentacja Holandii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 10 wrz 2024, 23:00

Widzę na flashu Gravenberch najwyższa nota wśród Holendrów i jedna z wyższych w meczu. Asysta mi mignęła, całkiem fajnie podał, a podobno nieźle dogrywał jeszcze kilka razy? Rzeczywiście dał radę w tym meczu? Jeśli tak to wygląda bardzo dobrze na początku sezonu. Wiadomo, formę trzeba jeszcze utrzymać, ale możliwe, że chłopak u Slota rozwinie skrzydła.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Reprezentacja Holandii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 10 wrz 2024, 23:51

Zygmunt-1 pisze:
10 wrz 2024, 23:00
Widzę na flashu Gravenberch najwyższa nota wśród Holendrów i jedna z wyższych w meczu. Asysta mi mignęła, całkiem fajnie podał, a podobno nieźle dogrywał jeszcze kilka razy? Rzeczywiście dał radę w tym meczu? Jeśli tak to wygląda bardzo dobrze na początku sezonu. Wiadomo, formę trzeba jeszcze utrzymać, ale możliwe, że chłopak u Slota rozwinie skrzydła.
Tak, grał bardzo dobrze. Zdaje się że ostatnimi czasy nareszcie zaczyna grać na miarę potencjału który mu przepowiadano jeszcze w Ajaksie.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Reprezentacja Holandii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 30 cze 2026, 9:28

Kolejne niepowodzenie. Jestem już trochę przyzwyczajony od tych 28 lat kibicowania pomarańczowym że częściej po turniejach czuję zawód niż jakąś tam satysfakcję. Nieliczne były wyjątki od tej reguły.

Oczywiście musieli z tym Marokiem odpaść jeszcze w takich okolicznościach żeby zabolało.

Koeman znów dał popis ze zmianami, tak jak w meczu z Japonią. Rywal był z gatunku wymagających, szanse nie przypadkowo rozkładano w okolicach 50 na 50 i w takich meczach nie można sobie pozwolić na błędne decyzje.

Ogólnie myślę że przy wszystkich mankamentach Holendrzy odpadają ciut za szybko bo biorąc pod uwagę cały przekrój poziomu drużyn które wyszły z wszystkich grup to ten układ turnieju między grupami C (Brazylia,Maroko) i F (Holandia,Japonia) był naprawdę z lekka śmiercionośny i nie doceniłem tego faktu na pierwszy rzut oka po grudniowym losowaniu. Innymi słowy te starcia Brazylii z Japonią oraz Holandii z Marokiem to moralnie powinny być co najmniej starcia w 1/8 finału a jak któryś z tych meczów byłby nawet ćwierćfinałem to też nie powinno to być dla nikogo szokiem. No ale trudno, jest jak jest.

Z nielicznych pozytywów po tym turnieju to tacy 24 letni Brobbey i Summerville powinni okrzepnąć w ataku na dobre i tworzyć w następnych latach ofensywę razem z Gakpo oraz powracającym po kontuzji Xavim Simonsie.

To wszystko mam nadzieję już bez Koemana. Nie wyobrażam sobie by dalej pracował z tą drużyną. Wolni są teraz Ten Hag oraz Slot i liczę po cichu na to że któryś z tych dwóch łysoli przejmie oranje.

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1451
Kibicuję: od czasu do czasu

Reprezentacja Holandii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 30 cze 2026, 17:03

Leszek pisze:
30 cze 2026, 9:28
Wolni są teraz Ten Hag oraz Slot i liczę po cichu na to że któryś z tych dwóch łysoli przejmie oranje.
Nie spodziewałem się, że ktoś sobie ich będzie życzył na ławce trenerskiej w lubianej drużynie :P

Oczywiście trochę żartobliwie, bo mimo wiadra pomyj jakie się wylały na te dwie łyse glace, to w Holandii jakieś trofea wznosili i może na tamtejszym rynku to nadal atrakcyjne opcje. Slot, jakby nie było, to trener który zdobył mistrzostwo Anglii, natomiast Ten Hag też coś tam do gabloty dorzucił w Manchesterze. Ale też został przemielony przez Bundesligę.

Ja tak patrzę na kadrę Holendrów i się zastanawiam czy z tym pokoleniem jest szansa cokolwiek ugrać. Brobbey, Summerville, Xavi Simons, Gakpo - te nazwiska mimo wszystko nie grzeją i jakiegoś respektu nie wywołują. Jasne, pierwsza trójka to wciąż dość młodzi goście, poniżej 25 roku życia, ale jak dla mnie na ten moment to nie jest czołówka w swojej "kategorii wiekowej" na świecie i chyba musiałaby nastąpić jakaś potężna eksplozja talentu żeby ciągnęli kadrę Oranje ponad jakiś tam poziom. Pytanie czy to nastąpi i czy to zawodnicy, którzy faktycznie będą reprezentować największe kluby na świecie. Odnośnie Gakpo to już pisałem wiele razy w innym temacie. Dla mnie gość jednowymiarowy, totalnie przewidywalny i nudny. Natomiast w kadrze na dużych turniejach broni się liczbowo i to trzeba mu oddać.

Nie chcę kolejny raz zaznaczać jak to jakościowo kadra Holandii się popsuła w porównaniu do tego co było 15-20 lat temu, ale nie da się ukryć że to tak wygląda. Kiedyś tacy zawodnicy jak Hasselbaink czy Maakay nie łapali się od składu, a teraz opcją ratunkową jest Weghorst. Niebo a ziemia.

Nie wiem jak zmieniło się szkolenie młodzieży (głównie w Ajaxie?) na przestrzeni lat, nie porównywałem też wyników młodzieżowych reprezentacji teraz i 15 lat temu, ale coś ewidentnie wygląda inaczej patrząc na produkt końcowy.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Reprezentacja Holandii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 30 cze 2026, 18:19

Zygmunt-1 pisze:
30 cze 2026, 17:03
Oczywiście trochę żartobliwie, bo mimo wiadra pomyj jakie się wylały na te dwie łyse glace, to w Holandii jakieś trofea wznosili i może na tamtejszym rynku to nadal atrakcyjne opcje. Slot, jakby nie było, to trener który zdobył mistrzostwo Anglii, natomiast Ten Hag też coś tam do gabloty dorzucił w Manchesterze. Ale też został przemielony przez Bundesligę.
Najczęściej tak jest że Ci trenerzy którzy radzili sobie dobrze na holenderskim rynku to powinni udźwignąć pracę selekcjonera Holandii nawet jeżeli odbili się gdzieś za granicą. Mówiąc szczerze nawet taka legenda jak LVG odbijał się niejednokrotnie za granicą bo nigdy mu się dobrze nie pracowało z gwiazdorami już ukształtowanymi, zawsze lepiej jednak mu szła ta praca z piłkarzami na dorobku.

Dlatego ja jestem raczej spokojny o kwalifikacje Ten Haga bądź Slota w kwestii oranje. Intuicja mi podpowiada tego pierwszego bo myślę że to nie przypadek że parę miesięcy temu objął taką trochę dziwną fuchę jak na niego czyli nie trenera lecz dyrektora sportowego w Twente. Myślę że trochę celowo się tam przyczaił i obrał takie miejsce z którego zwinie go federacja po Mundialu raczej łatwo się dogadując z klubem z Enschede.
Zygmunt-1 pisze:
30 cze 2026, 17:03
Nie chcę kolejny raz zaznaczać jak to jakościowo kadra Holandii się popsuła w porównaniu do tego co było 15-20 lat temu, ale nie da się ukryć że to tak wygląda. Kiedyś tacy zawodnicy jak Hasselbaink czy Maakay nie łapali się od składu, a teraz opcją ratunkową jest Weghorst. Niebo a ziemia.

Nie wiem jak zmieniło się szkolenie młodzieży (głównie w Ajaxie?) na przestrzeni lat, nie porównywałem też wyników młodzieżowych reprezentacji teraz i 15 lat temu, ale coś ewidentnie wygląda inaczej patrząc na produkt końcowy.
Ja jednak tutaj jestem znacznie optymistyczniej nastawiony. Po pierwsze wszystko zależy od tego o jaki okres czasu faktycznie zapytamy bo jasne że nawet 12 lat temu tamta kadra z MŚ 2014 była wyraźnie silniejsza od obecnej. Robben, Sneijder czy Van Persie w tak zwanym "prajmie". No ale to było 12 lat temu. Z kolei jeżeli zapytamy co było 10-8 lat temu no to zobaczymy obraz drużyny gdzie praktycznie nie ma żadnej jakości niemal nawet elementarnej, gdzie sam biedny Depay musi to dźwigać i jeszcze mu ściągają z emerytury dawno zapomnianego Ryana Babela do pomocy bo tak źle jest w kadrze że nie ma komu grać.

W porównaniu do tamtego dramatu no to jednak wymienieni przez Ciebie gracze w których trochę wątpisz + np Frimpong, Malen, Lang. Ja myślę że nie ma takiej lipy a nie ukrywam że jednak w ogromny impact na drużynę Xaviego Simonsa wierzę najwyraźniej trochę bardziej niż Ty.

No i nie zapominaj że to za chwilę powinna być też ekipa Keesa Smita, 20 letniego pomocnika o którego w Alkmaar wypytuje pół Europy.

Ja myślę że lepszy trener od Koemana może naprawdę dużo fajnego wycisnąc z drużyny w której FDJ się będzie zbliżał do 30-ki czyli playmakerowego prajma, w którem Smit będzie stawiał pierwsze kroki, Xavi Simons czarował a Gakpo, Brobbey, Frimpong czy Summerville douzupełniali :wink:

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2389

Reprezentacja Holandii

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 30 cze 2026, 18:52

no i tak to sie kreci. swoja droga ta holandia na euro 2000 to bylo cos pieknego. no ale skonczylo sie jak zwykle

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”