Grupa B: Kanada, Bośnia i Hercegowina, Katar, Szwajcaria - Strona 6

XXIII Mistrzostwa Świata w Piłce Nożnej 2026
Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator
Reputacja: 3957

Grupa B: Kanada, Bośnia i Hercegowina, Katar, Szwajcaria

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 24 cze 2026, 22:26

No i Bośniacy nie wysyłali żołnierzy żeby podglądali Katar.

Awatar użytkownika
Milena
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 60
Kibicuję: Celta Vigo Wisła Płock Anglia

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Milena » 24 cze 2026, 22:34

To Kanadzie wystarczyło do awansu z 2 miejsca jedno 6:0 z katarem

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 605

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 24 cze 2026, 22:40

Jakby taką asystę jak Nathan Saliba zrobił Bruno Fernandes czy jakiś inny De Bruyne, to by wszyscy srali z zachwytu. Świetnie to zrobił. :brawo:

Awatar użytkownika
Milena
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Milena » 24 cze 2026, 22:59

Film niedostępny

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 24 cze 2026, 23:00

Musisz kliknąć w niego :P

W sumie Kanadzie aż tyle nie zabrakło do tego 2. gola.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 136

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 24 cze 2026, 23:31

Milena pisze:
24 cze 2026, 22:34
To Kanadzie wystarczyło do awansu z 2 miejsca jedno 6:0 z katarem
I remis z Bośnią w pierwszym meczu.
A Bośnia sobie poradziła (niektórzy mieli wątpliwości). Dżeko wściekły po zmianie, ale jak najbardziej słuszna była. Bo ten młody Mahmić wszedł i strzelil bramkę dającą spokój do końca meczu.

Awatar użytkownika
matt_
Moderator
Moderator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: matt_ » 24 cze 2026, 23:39

Matematycznie Bośniacy mogą jeszcze wypaść z Top 8, ale realnie to za kilka godzin już będą mieli praktycznie pewny awans.

Awatar użytkownika
Milena
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Milena » 25 cze 2026, 0:02

matt_ pisze:
24 cze 2026, 22:44
Bośnia 3:1 :pijemy:

A rzeczywiście. Odtwarza się... Głupia jestem

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6602

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 25 cze 2026, 8:28

Szwajcaria - zgodnie z planem. Strasznie nudna ale strasznie regularna reprezentacja. Co mają wygrać to wygrają, co mają przegrać to przegrają (czasem odwrotnie, ale rzadko). Pisałem kiedyś, że chciałbym żebyśmy byli jak Szwajcarzy. Podtrzymuję swoje zdanie.

Kanada - miała być najsłabszym z gospodarzy ale nie było tak źle. Wiadomo, mega im się ułożył mecz z Katarem, z Bośnią i Szwajcarią było dość przeciętnie (ale z przebłyskami). Teraz trafiło im się RPA więc jest spora szansa wygrać jeszcze jeden mecz. I to chyba na tyle, bo mnie raczej nie przekonali.

Bośnia i Hercegowina - cztery punkty, w zasadzie pewny awans z grupy. Gra może niezbyt atrakcyjna ale jakością się obronili w tej słabej grupie. Turniej już rozliczony, teraz bez presji mogą wyjść na fazę pucharową i może zrobić jakąś niespodziankę.

Katar - ambitnie, ale umiejętności za małe na rywali. Pokazali się lepiej niż Czesi, ale gorzej niż Haiti IMO. Chyba jednak rozczarowanie zwłaszcza że wymagania i tak były niskie.

Awatar użytkownika
Tennessee
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 605

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tennessee » 25 cze 2026, 13:23

Grupa B końcowo ułożyła się tak jak większość przewidywał.

Szwajcaria to wciąż silna drużyna, tam często brakuje finalizacji tego co prezentują na boisku, mają powtarzalność i bardzo dobrej klasy wyrobników których zawsze wspiera kilku ciekawszych graczy.
Jakby na przestrzeni lat dołożyć do tej drużyny jakiegoś strzelca wysokiej klasy, to mamy ekipę na poziomie gry i sukcesów reprezentacji Chorwacji. W pierwszym meczu ewidentnie zagrali turniejowo, na mniejszym wysiłku, co się zemściło, jak wrócili do swojej gry wszystko było jesne.

Kanada pozytywnie, jak na swoje możliwości i małe doświadczenie zaprezentowali dobry poziom. Zapewne rola gospodarza dodała im pewność siebie, nie chowali się za podwójną gardą, wykorzystywali lepszych piłkarzy w ataku, to wystarczyło. Na tym mogą budować swoją przyszłość.

Devourer
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 136

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Devourer » 25 cze 2026, 13:35

Dobre porównanie, w sumie gdyby inaczej potoczyły się mecze choćby z Ekwadorem, Senegalem na MŚ i Czechami i Słowacją bylibyśmy w podobnym miejscu. Mnie to naszła trochę inna refleksja - czemu w czasach największego potencjału kadrowego nie mieliśmy takiego wejścia w turniej jak Norwegia i dlaczego Lewandowski nie był choć raz jak Haaland.

Kanada musiała zaprezentować sie dobrze, z takiej grupy to był obowiązek wyjść. Bośnia też na plus, nie tylko wygrali co mieli wygrać, ale urwali punkt gospodarzom. Katar ma swój historyczny punkt i tyle dobrego. Zlepili szejkowie kadrę na swoje MŚ, to jeszcze się zachowała i na te, wydaje mi sie, ze za jakiś czas przepadnie.
Szwajcaria mogła sobie pozwolić na jeden słabszy mecz, a i tak wygrali grupę, poważne testy przed nimi. Raz zagrali lepiej niż średnio, jak wyeliminowali Francję na Euro, zobaczymy co będzie dalej.

Awatar użytkownika
Samuraj
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 210

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Samuraj » 25 cze 2026, 13:47

Moje predykcje przed turniejem :
Kanada - BiH 0-1 (1-1)
Kanada - Katar 0-0 (6-0)
Kanada - Szwajcaria 0-2 (1-2)
BiH - Katar 1-0 (3-1)
BiH - Szwajcaria 0-1 (1-4)
Katar - Szwajcaria 1-1 (1-1)

Finalnie :

1. Szwajcaria - Szwajcaria
2. Bośnia i Hercegowina - Kanada
3. Katar - Bośnia i Hercegowina
4. Kanada - Katar
Udało mi się wytypować zwycięzcę grupy, ale zaskoczyła mnie Kanada. Przed turniejem była ona dla mnie nie wiadomą, miałem świadomość, że przewaga własnego boiska może być dla nich atutem, dlatego praktycznie w każdym meczu dałem im dość skromne rezultaty, że każdy wynik miał miejsce po wyrównanej walce, ale Kanada grała szybki, składny futbol bez kompleksów i była w stanie zaskoczyć każdego tylko nie Szwajcarów a i tu tanio skóry nie sprzedali. Rozczarował mnie za to Katar, który po ostatnich mistrzostwach zostawił dość pozytywne wrażenie, poza tym to chyba aktualny mistrz Azji i tym bardziej zaskakuje mnie tak słaba ich postawa. Bośniacy zaprezentowali się solidnie za wyjątkiem meczu z Szwajcarami gdzie dali się solidnie obić. Sam nie wiem czy Szwajcaria jest taka mocna czy ta grupa taka słaba, weryfikacja przyjdzie w fazie pucharowej. Na pewno zaskakuje, że to właśnie jedynie Szwajcarzy stracili punkty na Katarze a Kanada była w stanie Katar obić 6-0. To świadczy o tym jak dziwna ta grupa była i umówmy się, jest to jedna z najsłabszych grup na turnieju. Mimo, że awansują z niej zapewne 3 drużyny, to żadnej z nich nie wróżę dalszych sukcesów w tych rozgrywkach.

Największe zaskoczenie - Kanada
Największe rozczarowanie - Mistrz Azji - Katar

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mundial 2026 Kanada/Meksyk/USA”