AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 6699

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
18%
Antonio Conte
2
12%
Massimiliano Allegri
5
29%
Gian Piero Ventura
4
24%
Fatih Terim
2
12%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 717

AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 19 lut 2024, 7:41

Rok temu gdy Pioli zaczynał bawić się w rotacje, czyli wymień pół składu mecze kończyły się tak jak ten wczorajszy. To znaczy przegrana, w najlepszym wypadku remis. Zero gry, zlepek graczy, którzy nie umieją wymienić kilku podań, zero zagrożenia pod bramką rywala. Wymówka była taka, że Messias, Saelemeakers, CDK czy Origi cieniasy. Zamieniliśmy tą trójkę na Okafora, Jovicia i Chukwueze. Widzi ktoś jakąś zmianę? Nasza gra znów wczoraj wygląda jakby 11 przypadkowych graczy się spotkało i zaczęło grać razem. Jak dla mnie wygląda na to, że my musimy teraz wymienić tą trójkę na Viniciusa, Haalanda i Sake by wygrać z Monza, która praktycznie w jeden mecz nam strzeliła tyle bramek ile w ostatnich kilku meczach łącznie.

Można się śmiać z Thiawa, ale tak jak gra wczoraj tak każdy kolejny środkowy obrońca gra od tamtego sezonu. To co Pioli chce grać jest niemożliwe z tym co ma w składzie i co chciał mieć w składzie. A on dalej w to brnie. I regularnie tracimy bramki czy rywale sobie tworzą okazję w ten sam sposób. A Pioli ma czelność wyjść po meczu i powiedzieć, że popełniliśmy błędy jakich wcześniej nie popełnialiśmy.

Na pierwsze 11 drużyn w lidze 9 na mniej straconych bramek niż Milan. 1 tyle samo. To co było naszą mocno stroną i zagwarantowało nam mistrzostwo odkąd Pioli odkrył, że jest Guardiola jest naszą pięta Achillesową. Na wyjazdach jesteśmy 4 najgorszą obroną w lidze. Już w 11! meczach straciliśmy dwie lub więcej bramki.

Wczoraj był kolejny przykład jak wygląda nas SMS gdy nie strzeli bramki. A on wcale nie zagrał gorzej niż z Rennes.

Nie gra Leao i Pulisic lub mają gorszy dzień i to jest piłka na poziomie środka tabeli. To jest niesamowite jak drużyna jest zależna od pojedyńczych przebłysków graczy a cała gra opiera się na podaj na skrzydło i niech drybluje. I nie ważne czy ma przed sobą jednego obrońcę czy 3.

Później się dziwić, że całe okienko transferowe wygląda jak jeden wielki flop. A ja drugi rok pod rząd czytam, że to wina pojedyńczych graczy, że tracimy 5 bramek z Interem czy Sassuolo, 4 z Monza i tracimy mnóstwo punktów z takimi potęgami jak Salernitana itp.

Już w lecie pisałem, że problem z drużynami grającymi 3 z tył plus cofnięte mocno do obrony to był i nadal będzie nasz największy problem. Warto sobie sprawdzić z jakimi drużynami przegraliśmy wszystkie mecze i przeciwko jakim ekipom graliśmy największą kupę. Problemem w tych meczach nigdy nie był Saelemakers, Messias czy Origi.

Sprzedajmy wszystkich „cieniasów” a później będziemy pisać, że presja SS ich zjadła w Milanie. Tak jak tych co rok temu byli cieniasami czy wcześniej.

W sedno:

A i jeszcze jedno - Leao nie zagrał od początku bo go łydka bolała a Pulisic był przemęczony. Najbliższy okres może być bardzo ciekawy gdy będziemy grać co 3 dni chyba, że ktoś szybko nas wyleczy z marzeń w LE.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1945

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 lut 2024, 10:23

mete pisze:
19 lut 2024, 7:41
Chukwueze
Wczoraj jedna fajna akcja i od razu było zagrożenie pod bramką Monzy,ale póżniej kompletnie faceta na boisku nie było i jakoś nie chce mi się wierzyć że to na polecenie Piolego.
Okafor zaliczył chociaż jedną dobrą akcję na skrzydle ?

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 19 lut 2024, 10:34

Nie. Bo nie jest Leao. Tak samo nie jest nim Chukwueze. Pisałem już od dawna - każdy z naszych skrzydłowych stoi przy boku i czeka na piłkę i lada moment jest podwajany, potrajany. To nie ma prawa działać.

Awatar użytkownika
ACMike
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 118

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ACMike » 19 lut 2024, 10:41

Conrado pisze:
19 lut 2024, 10:23
ale póżniej kompletnie faceta na boisku nie było i jakoś nie chce mi się wierzyć że to na polecenie Piolego.
Obrazek

Ale to już raczej wygląda na polecenie Piolego. Zero wsparcia dla skrzydłowych ze strony pomocników, którzy biegają gdzie chcą i mamy krater w środku pola, a jak obiega boczny obrońca to nagle po stracie piłki jest kontra 2v2 na 50m. Latem niesłusznie myślałem, że trochę inaczej to będzie wyglądać jeśli będziemy mieli dobre prawe skrzydło, ale myliłem się, bo nie sądziłem, że Pioli tak się zabetonuje.

A co do całego meczu to rozumiem, że można wczorajszą porażkę zrzucić na Thiawa i Jovicia, ale my tak gramy co mecz i jedynie fart sprawiał, że wygrywaliśmy. Wczoraj w końcu tego farta zabrakło i mieliśmy typowy mecz Milanu z dołem tabeli. Prawie 5 lat w klubie, a Pioli nadal robi to samo... Jak czytałem wypowiedzi Cardinale przed meczem, że są zadowoleni i nie chcą zmieniać trenera tylko dla zasady, to aż mi się słabo zrobiło.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 lut 2024, 10:58

Nawet jeśli nie miał wsparcia to był jednym z najlepszych dryblerów w la liga i sprowadzono go właśnie dlatego,a nie dlatego że miał świetne liczby w punktacji kanadyjskiej,a za bardzo się w te dryblingi wczoraj nie wdawał.W sumie to raz wyszło i wystarczy.
Skoro nasza gra opiera się na indywidualnych zrywach poszczególnych graczy,to w przypadku Chukwueze tego nie widać od początku sezonu.
W tym przypadku piłkarz też nie gra na swoje pozycji ?
Za chwilę okaże się że tak naprawdę to mamy/mieliśmy skład/kadrę na wygranie lm ale przez łysego nic z tego nie wyszło bo nie potrafi wykrzesać z piłkarzy ich potencjału.
Można krytykować RLC za grę na 10,ale to nigdy nie była jego pozycja,a gra tam dlatego że w kadrze 10 nie mamy.
Wiem że to poroniony pomysł,ale ktoś za to odpowiada,i tą osobą nie jest tylko trener,nawet jeśli te debilny pomysł wyszedł od niego.

Awatar użytkownika
ACMike
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ACMike » 19 lut 2024, 11:12

Wrzuć Chukwueze do drużyny typu Bologna, która wie co ma grać z przodu, to nagle okaże się, że coś tam jednak potrafi. Sytuacja jest bardzo podobna do tej z CDK, jak już wchodzi to na ostatnie 10-15 minut, a jak wychodzi w podstawie to z przodu jest kompletna rotacja.

RLC na 10 (chociaż dla mnie to bardziej 9,5 bo przez większość czasu biega obok Giroud) to właśnie wina tylko i wyłącznie Piolego. On sam wymyślił sobie taką pomoc pod 433, nie wyszło mu kompletnie i wrócił do tego co zna. Gdyby nie pomysł z tą nową taktyką to pewnie ktoś na 10 by przyszedł/został Brahim albo CDK.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 lut 2024, 11:48

ACMike pisze:
19 lut 2024, 11:12
Wrzuć Chukwueze do drużyny typu Bologna, która wie co ma grać z przodu, to nagle okaże się, że coś tam jednak potrafi.
Skąd ta pewność ?
ACMike pisze:
jak wychodzi w podstawie to z przodu jest kompletna rotacja.
W czym brak zgrania ze środkowym napastnikiem przeszkadza żeby drybler wchodził w dryblingi ?
Dostaje piłkę do nogi i zaczyna kiwać,a w przypadku Chukwueze tego po prostu nie ma.
ACMike pisze:
Sytuacja jest bardzo podobna do tej z CDK, jak już wchodzi to na ostatnie 10-15 minut
CDK dostawał 10-15 minut ? :)
ACMike pisze:
to właśnie wina tylko i wyłącznie Piolego. On sam wymyślił sobie taką pomoc pod 433, nie wyszło mu kompletnie i wrócił do tego co zna.
Po co w klubie są Moncada i Furlani ?

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 19 lut 2024, 12:01

W tamtym sezonie regularnie traciliśmy punkty z drużynami z dołu tabeli, które grały w określonej taktyce i wychodzili na mecz z Milanem określonym nastawieniem. Zdiagnozowano to tym, że mieliśmy słabą ławkę od pomocy w górę. W lecie przeprowadzono okienko, które większość z nas uznało za dobre i zauważyło poprawę jakości. Już w lecie pisałem, że problem nie leżał tylko w piłkarzach i będzie dalej to samo jeżeli Pioli się nie ogarnie. Już w lecie pisałem, że będzie wpierdol od Interu to były śmiechy.

Monza. 5 bramki w ostatnich meczach. Przyjeżdża Milan ładują 4 bramki. To zdaje się, że jest ich pierwsza wygrana z drużyną z górnej części tabeli w tym sezonie. Monza straciła mniej bramek w lidze niż Milan. Zdecydowanie mają lepszych graczy.

Udinese. Zdaje się, że dopóki nie przyjechali na SS od maja nie wygrali meczu w lidze. Pyk wygrana z Milanem. Od wygranej z Milanem zanotowali 2 zwycięstwa w lidze (imponujące to fakt). W rewanżu cudem wyrwane zwycięstwo.

Salernitana. Przed meczem z Milanem 3 porażki z rzędu. Po meczu z Milanem wygrana z Verona i wpierdol co tydzień jak Najman na tych swoich galach. A my cudem remisik. W piątek 4-0 z Interem I expected goal na poziomie 0.01-0.03 w zależności od strony.

Atalanta. Przystępując do meczu z nami 4 mecze bez zwycięstwa. 0 wygranych z górną częścią tabeli. Pyk wygrana z nami i początek dobrej formy.

Frosinone lane na potęgę przez każdego i Milan cudem wyrywa zwycięstwo.

O Interze dodam tylko tyle, że jak będą grali na poważnie to wstyd będzie jeszcze większy niż po pierwszym meczu. Wtedy oni nie byli jeszcze tak dobrzy jak teraz.

Ja zdaje sobie sprawę, że każdemu może się zdarzyć słabszy mecz, ale my już drugi rok przerabiamy to samo i te same scenariusze.

Więc ja mam jedno pytanie - kogo my musimy wreszcie kupić, aby raz wyglądać jak drużyna a dwa wygrywać z takimi potęgami jak wyżej? Nie jestem fanem Moncady, ale trochę mu współczuję bo on chyba musi kupić Mbappe i Haalanda aby to działało i taktyka Piolego strzel o jednego gola więcej od rywali działała.

Tak jak za wczoraj jest jechany Thaiw byłby tydzień temu Kjaer gdyby w ostatniej chwili nie wrócił Florenzi. Jest jakiś powód dlaczego regularnie dzieją się takie same rzeczy, czego dostajemy regularnie dużo więcej kartek niż rywale.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2024, 12:07 przez mete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ACMike
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ACMike » 19 lut 2024, 12:05

Conrado pisze:
19 lut 2024, 11:48
Skąd ta pewność ?
Była tu niedawno dyskusja o CDK i Brahimie, którzy po odejściu grają lepiej. Uważam, że w tym przypadku jest podobnie.
Conrado pisze:
W czym brak zgrania ze środkowym napastnikiem przeszkadza żeby drybler wchodził w dryblingi ?
Tak samo było z CDK, nie wychodziły mu dryblingi, nie trafiał do bramki w prostych sytuacjach. Grasz rzadko i z rezerwowym składem, to siłą rzeczy nie będziesz grał dobrze.
Conrado pisze:
CDK dostawał 10-15 minut ?
Na szybko statystyki z transfermarkt z samej ligi: średnio 32 minuty na mecz, w 13 spotkaniach wszedł na max 20 minut. Nie chce mi się sprawdzać jak wyglądały składy jak wychodził od 1', ale pewnie zdarzało się nie raz wyjście razem z Origim czy Rebiciem. Dla porównania Chukwueze na razie ma średnio 39 minut na mecz i w 5 spotkaniach (na 15) wszedł na max 20 minut.
Conrado pisze:
Mieli mu narzucić inną taktykę w sierpniu i wbrew jego pomysłom ściągnąć do klubu 10? Bo nie rozumiem.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 19 lut 2024, 12:05

Skąd ta pewność ?
Hmm CDK, Diaz, Calhanoglu, Paqueta. Mało?

Tu jak wyglądają opcje skrzydłowych Bolognii dla przykładu.
Nie jestem wielkim fanem ich. Obaj mają sporo za uszami i chętnie bym ich pożegnał z klubu. Natomiast jeżeli trener chce grać 433 i całe okienko jest robione pod to (brakło tak naprawdę tylko DM, którego nie chciał trener) i nagle Pioli myśli, że jest Guardiola i wystawia ofensywnego pomocnika na pivota tego bardziej defensywnego, ogryzanego meazella na pivocie a b2b na jakieś dziwnej pozycji z przodu to wiele na to nie poradzisz.

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 lut 2024, 12:16

ACMike pisze:
19 lut 2024, 12:05
Mieli mu narzucić inną taktykę w sierpniu i wbrew jego pomysłom ściągnąć do klubu 10? Bo nie rozumiem.
Po to są w klubie żeby w pewnym momencie powiedzieć stop,skoro widzą że coś jest po prostu złym pomysłem.
ACMike pisze:
Była tu niedawno dyskusja o CDK i Brahimie, którzy po odejściu grają lepiej. Uważam, że w tym przypadku jest podobnie.
No była,ale była ona też prawie po każdej kolejce w której obaj grali i było to wałkowane wiele razy.
mete pisze:
Hmm CDK, Diaz, Calhanoglu, Paqueta. Mało?
niedawno przyznałeś mi rację kiedy dyskutowaliśmy o tych piłkarzach,ale teraz znowu bierzesz te nazwiska na tapet ;)
Skoro uważacie że Diaz mało grał,lub nie grał na swojej pozycji to chyba ostatnie lata spędziliście w piwnicy nie oglądając meczów Milanu ;)
Nie oglądam WHU,ale Paqueta aż tak wymiata w pl ?

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 19 lut 2024, 12:18

mete pisze:
Nie jestem wielkim fanem ich.
Oni z Cardinale na czele postawili na tego trenera,więc biorą za jego działania odpowiedzialność.

Awatar użytkownika
venomik
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2129

Post Wyświetl pojedynczy post autor: venomik » 19 lut 2024, 12:31

ACMike pisze:
Nie chce mi się sprawdzać jak wyglądały składy jak wychodził od 1', ale pewnie zdarzało się nie raz wyjście razem z Origim czy Rebiciem
Z tego co widzę to na 12 meczów:
- 1 mecz, gdzie w podstawowym składzie byli także Rebic i Origi (remis z Bologną)
- 1 mecz, gdzie był Origi (remis z Cremonese)
- 3 mecze, gdzie był Rebic (porażka z Fiorentiną, porażka z Sassuolo, wygrana z Dynamo Zagrzeb)
W sumie średnio tam to w lidze służyło, bo jak De Ketelaere wychodził w podstawie i nie bylo tam ani Origiego, ani Rebicia - to zanotowaliście 4 wygrane na 5 meczów ligowych, jedynie Napoli Was ograło.
Taka ciekawostka.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4328
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 19 lut 2024, 13:05

CDK i Diaz to nie 10 ale SS / AM w dwójce AM / fałszywi skrzydłowi. Żaden z nich nie był i nie jest typową 10 przy 4231
Turek u nas był wystawiany na LW to jak miał pokazać się na 10...
Jedyną prawdziwą 10 która grała na tej pozycji był Pacman ale było to za Rino a jak przyszedł nowy trener którego nazwiska przez grzeczność nie wymienię to Pacman zaczął sprawiać problemy wychowawcze i ześmy go sprzedali :)

Od tego czasu nie było u nas 10

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 19 lut 2024, 13:16

Oni z Cardinale na czele postawili na tego trenera,więc biorą za jego działania odpowiedzialność.
Owszem i to jest ich odpowiedzialność. Jedyne co mogę wziąść pod uwagę jak ich obronę to fakt taki, że rok temu było już dużo zmian (Maldini, Massara, Ibra) i nie chcieli dokładać kolejnej zwłaszcza, że planowana była dość duża rewolucja kadrowa. To oraz fakt, że chyba nie było dobrego trenera na rynku.

Natomiast fakt jest taki, że skoro Maldini i Massara zasłużyli na zwolnienie to Pioli też. I ten sezon pokazuje, że tamten nie był dziełem przypadku.

Jakby podzielić przygodę Piolego na przed i po mistrzostwie to mamy top trenera a później gościa, który przyniósł więcej wstydliwych rekordów i porażek Milanowi niż jego poprzednicy w banter erze.

Teraz jest zupełnie inna sytuacja i to dla mnie będzie prawdziwy test Cardinale i jego ludzi. Jak zostawią go na kolejny sezon to jasno pokażą co jest celem Milanu.

niedawno przyznałeś mi rację kiedy dyskutowaliśmy o tych piłkarzach,ale teraz znowu bierzesz te nazwiska na tapet ;)
Nie wiem o jakiej racji mówisz. Dla mnie Ci piłkarze nie byli odpowiednio wykorzystani w Milanie a „system” stworzony przez Piolego po sezonie mistrzowskim nie sprzyja wprowadzaniu graczy do zespołu ani maksymalnemu ich wykorzystaniu. Co dobitnie widać w tym sezonie i dlatego nie będę skreślał graczy zanim nie zobaczę ich u innego trenera.

Dodam, że samo ustawienie ofensywnego pomocnika dla przykładu na pozycji ofensywnego pomocnika nie oznacza wykorzystania potencjału zawodnika.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”