Wasze samochody - Strona 110

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5282
Kibicuję: Tylko WISŁA

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 17 paź 2022, 14:51

No właśnie tylko nie chcę nudnego auta :P

Teraz mam bete 1 zadbaną, małe auto, wszędzie się zmieszczę, a raz na rok się można pobawić. Zrobiona kamerka z tyłu, rejestrator, android auto, wszystko zintegrowane z telefonem i trochę szkoda odstawiać, żeby stało.
Tomusmc pisze:
17 paź 2022, 14:49
Kurde fura z salonu, służbówka, a Ty się zastanawiasz czy brać? Wtf 🤨
Bo ja muszę mieć auto, w którym się dobrze czuję. Lubię jeździć, chociaż ostatnio mało siedzę za kółkiem to ważne jest dla mnie, żeby wsiadać i czuć się mega swobodnie i komfortowo. Auto to taki mój drugi dom :)

A finansowo sobie muszę policzyć. Bo z jednej strony dostałbym auto + flote na jakieś 1500zł, ale z drugiej teraz wystawiam fakturę za korzystanie z własnego auta na 1500zł netto. A na paliwo wydaje połowę z tego (a jeszcze odliczam polowę vatu i wliczam sobie w koszty), więc nawet po odjęciu wszystkich opłat to i tak zostaje na pewno parę stówek w kieszeni. A te parę stówek to parę tysięcy w ciągu roku to na pewno zwraca się serwis i ubezpieczenie.

no i jeszcze jedna sprawa - uczucie jeżdzenia własnym autem. Mimo wszystko firmowe to firmowe, a swoje to swoje. To trochę jak z mieszkaniem.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 31 gru 2022, 14:23

Dobra, słuchajcie, żeby mieć motywacje do odkładania kasy muszę mieć jakiś cel. Pewnie w przyszłym roku nie, ale może za 2 lata udało się coś pomyśleć nad jakimś nowym autem.
Szukam czegoś małego, najlepiej hatchbacka albo jakieś coupe? Auto max 10 letnie, ale żeby miało te 200koni (a najlepiej i 300). Pokrótce chciałbym coś czym będzie można się troche pobawić. Aktualnie najlepsze co znalazłem i byłoby to wymarzone auto to a45 amg, ale >120k na auto to jednak sporo powyżej budżetu. Tka samo jakas M2 też kocur, ale za auto z 2016 trzeba dać 180k.

Ktoś coś tutaj poleci? Jak nie to pomyślę pewnie nad zwykła A klasą, bo można znaleźc jakieś w miarę akceptowalnej cenie, ale może ktoś coś tutaj poleci?

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 31 gru 2022, 14:25

To może napisz do jakiej kwoty Cię interesuje ;) do 120 tysięcy?

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 494

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 31 gru 2022, 14:40

DDK,
Ostatnio widziałem we Włoszech Gofa R 300 koni 46 tyś przejechane 2016 16 000 €
Napęd na 4 koła a i lodówkę z pralką przewieziesz :D

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 31 gru 2022, 14:48

Możesz zadzwonić i zapytać czy dalej stoi
AUTO MULTIMARCHE DI FIORI LOREDANA
STRADA SPINELLI, 5, ROCCABIANCAPARMA 43010 - Italy

Telefono/whatsapp +39 334 9447755 .
https://automultimarchefiori.webnode.it/

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 31 gru 2022, 14:56

Tomusmc pisze:
31 gru 2022, 14:25
To może napisz do jakiej kwoty Cię interesuje ;) do 120 tysięcy?
Tak naprawdę nie wiem, najpierw muszę spłacić długi, potem zacząć zbierać i potrzebuje motywacji, bo inaczej będę wydawał na jakieś głupoty. AMG jestem w stanie koło 120 już coś znaleźć, ale mimo wszystko po sprzedaży bety musiałbym dołożyć minimum stówkę (zakup + ewentualne naprawy, ubezpieczenia itd), a to trochę dużo i wydaje mi się, że za długo trwałoby zbieranie i traktowałbym to jako takie trochę nierealne marzenie. Tak 80k myślę, że spoko, ale jak znajdę coś za 100k, a będzie warte to pewnie też mnie będzie mobilizować.
Jeszcze zobaczymy co będzie za rok, bo w zależności od tego ile będzie kasy, jakie stopy procentowe i co się będzie działo na rynku motoryzacyjnym i czy znowu czegoś nie pozmieniają w podatkach to będzie można pomyśleć nad jakimś leasingiem. Ale najpierw trzeba mieć jakiś plan wyznaczony :D
Ojciecdyrektor pisze:
31 gru 2022, 14:40
DDK,
Ostatnio widziałem we Włoszech Gofa R 300 koni 46 tyś przejechane 2016 16 000 €
Napęd na 4 koła a i lodówkę z pralką przewieziesz :D
Spokojnie, na razie mam jeszcze sporo długów, więc to tak za rok najwcześniej :D
No i jakoś te golfy mi przestały się podobać. Stare golfy były zajebiste, ale te nowe jakieś takie bezjajeczne :P

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 981
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 31 gru 2022, 14:58

DDK pisze:
31 gru 2022, 14:23
Dobra, słuchajcie, żeby mieć motywacje do odkładania kasy muszę mieć jakiś cel. Pewnie w przyszłym roku nie, ale może za 2 lata udało się coś pomyśleć nad jakimś nowym autem.
Szukam czegoś małego, najlepiej hatchbacka albo jakieś coupe? Auto max 10 letnie, ale żeby miało te 200koni (a najlepiej i 300). Pokrótce chciałbym coś czym będzie można się troche pobawić. Aktualnie najlepsze co znalazłem i byłoby to wymarzone auto to a45 amg, ale >120k na auto to jednak sporo powyżej budżetu. Tka samo jakas M2 też kocur, ale za auto z 2016 trzeba dać 180k.

Ktoś coś tutaj poleci? Jak nie to pomyślę pewnie nad zwykła A klasą, bo można znaleźc jakieś w miarę akceptowalnej cenie, ale może ktoś coś tutaj poleci?
To jak opisujesz to przychodzi mi jedno auto na myśl 😅

Ja w przyszłym roku celuje w Abarth 500, uwielbiam małe samochody i sprawia mi frajdę jazda takim, obecnie mamy jedno duże i małe i wybieram to mniejsze, ale rozumiem że nie każdy celuje w taka furę bo to specyficzny target jest.

Ale z plusów to, mały rozmiar do miasta, wsiadasz i zawsze japa się cieszy nawet w pochmurny dzień, niemal 200 koni pod maską i to bardzo krótką więc wrażenia są jakbyś jeździł super samochodem. Części zamienne tanie jesli chodzi o silnik i skrzynię, najdrożej wychodzi niestety hamulce i zawias, bo jest to indywidualny projekt tylko do tego modelu. Za to silnik znana jednostka z innych aut, do łatwego tuningu + 200/300 koni.

Awatar użytkownika
Ojciecdyrektor
Kapitan
Kapitan

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Ojciecdyrektor » 31 gru 2022, 15:03

wloski,
Chyba od Abatha lepszy Aodi S1 większy silnik, więsza moc napęd na cztery koła.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 31 gru 2022, 15:04

wloski pisze:
31 gru 2022, 14:58
Ja w przyszłym roku celuje w Abarth 500, uwielbiam małe samochody i sprawia mi frajdę jazda takim, obecnie mamy jedno duże i małe i wybieram to mniejsze, ale rozumiem że nie każdy celuje w taka furę bo to specyficzny target jest.
Nieee, kompletnie nie mój typ. Tak samo te Mini też mi się nie podobają. Czym teraz jeździsz?

Awatar użytkownika
wloski
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 981
Kibicuję: Edukacjii Clonera

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wloski » 31 gru 2022, 16:30

Obecnie jeżdżę mocno doinwestowany Seicento Sumacherem ale auto mam w planie schować pod koc.

Dla mnie Abarth to jedyna droga, tata ma serwis samochodów z dawnego FCA, więc znam te silniki i samochody na wylot. Później większe będę zmieniać to chciałbym iść w stronę Alfy albo Jeepa. W przypadku AR wszystkie obecne modele mi siadają 😏

Awatar użytkownika
Delpiero14
Bianconero
Bianconero
Reputacja: 7075
Kibicuję: Futbolowi z XIX wieku

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Delpiero14 » 31 gru 2022, 16:42

@DDK moze coś w sportowej wersji? Jakiś golf gti albo Focus st?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 31 gru 2022, 17:53

właśnie golf w miarę ok, a co do focusów to STstarsze średnio mi się podobają, a RS już dużo droższe. Fajne są ST od 2019, ale to też ponad 120k.

Awatar użytkownika
Sesto Elemento
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 86

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sesto Elemento » 02 sty 2023, 10:56

DDK pisze:
17 paź 2022, 14:51
No właśnie tylko nie chcę nudnego auta :P
Takie auta jak AMG są fajne, a nawet bardzo fajne. Tylko później będziesz pisał, że musisz wydać masę kasy na serwis itd. Wiem bo miałem. Oczywiście zrobisz co chcesz ale ja bym odradzał. Koszt utrzymania przewyższa koszt zabawy.

Lepiej coś szybkiego ale nie z pod znaku "AMG", "M power" itd. Clarcksona poczytaj na ten temat.

Prawdziwe ceramiczne tarcze to koszt około 6000PL więc myślę, że wolałbyś tyle nie płacić.

Jak mówił mój kolega stać na konia to i stać na paszę. Ja bym odpuścił tak drogie zabawki, później będziesz jęczał, a nie wierz w to, że kiedyś będą droższe.

Jak chcesz zabawkę żeby zapierdalać i mieć mega przyspieszenie to poszukaj leciwego Subaru Impreze albo Mazdy RX8

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 02 sty 2023, 11:22

Dzięki, poczytam. Właśnie dlatego potrzebuję doradzenia. Mam znajomego mechanika, który tez lubił się bawić autami, ale jeszcze mu nie zarzuciłem tematu.

W takim razie muszę poszukać info o Subaru, Mazdzie i Focusie RS/ST. Na coś jeszcze radzicie rzucić okiem?

Awatar użytkownika
emski
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 531

Wasze samochody

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emski » 02 sty 2023, 11:39

RX8 z Wanklem to proszenie się o kłopoty. Bez sprawdzania cen - na Focusa RS MK3 w założonym budżecie nie masz szans, a ST z tej generacji chyba miał problemy z przegrzewaniem się jednostki. Albo jakiś inny szajs, już nie pamiętam, jak kupowałem auto to mocno się na niego napaliłem, ale jak o poczytałem o tych problemach z silnikiem to wolałem wziąć coś innego.
Jeśli zazwyczaj w aucie wozisz powietrze to może poszukaj coś o rozmiar mniejszego w stylu Fiesty ST albo Polo GTI? Wiadomo, że te auta nie będą tak szybkie hot hatch z klasy kompatkowej, ale z drugiej strony bieżąca obsługa wyjdzie Cię taniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”