Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1303

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 04 lip 2020, 13:23

Pisowski proboszcz z armii obrońców plakatów głowy państwa :lol2:

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker
Reputacja: 6555

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 lip 2020, 13:25

sickstick pisze:
04 lip 2020, 13:17
To już kwestia interpretacji. Jeśli jednak dana partia zgarnia ponad 60% głosów wśród ludzi z wykształceniem podstawowym i mniej niż 20% wśród ludzi z wyższym, to w uogólnieniu nazwanie jej 'partią niewykształconych wyborców' nie jest minięciem się z prawdą.
Wśród wyborców Prawa i Sprawiedliwości przeważały osoby z wykształceniem średnim (40,2 proc.), a także wyższym (26,8 proc.) i zawodowym (25,3 proc.). 7,7 proc. wyborców PiS to osoby z wykształceniem podstawowym.
No i jak to zinterpretujesz?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4322
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 04 lip 2020, 13:27

sickstick pisze:
To już kwestia interpretacji. Jeśli jednak dana partia zgarnia ponad 60% głosów wśród ludzi z wykształceniem podstawowym i mniej niż 20% wśród ludzi z wyższym, to w uogólnieniu nazwanie jej 'partią niewykształconych wyborców' nie jest minięciem się z prawdą.
Sickstick. Jasne. Ale można przedstawić to jako fakt albo dodać opinie która często jest nacechowana negatywnie.

Ja nie walczę z prawdą ze 60% głosów z wykształceniem podstawowym poszło na PiS. Ale z tym żeby określać ich pogardliwie motłochem już tak. To tacy sami Polacy jak my. I ich głos jest tyle samo warty. I może oni są szczęśliwi z tym Pisem i "Warszawa" nie musi ich na siłę uświadamiać. A to to wygląda jakbyśmy jakichś dzikusów chcieli uczyć zasad norm i etyki tylko dlatego że nam się wydaje że nasze ich postrzeganie jest jedyne słuszne.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 lip 2020, 13:28

Boromir pisze:
04 lip 2020, 13:25
Wśród wyborców Prawa i Sprawiedliwości przeważały osoby z wykształceniem średnim (40,2 proc.), a także wyższym (26,8 proc.) i zawodowym (25,3 proc.). 7,7 proc. wyborców PiS to osoby z wykształceniem podstawowym.
Tym że osób ze średnim jest w Polsce zdecydowanie najwięcej ;) Naprawdę masz aż taki problem z analizowaniem statystyk?

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 04 lip 2020, 13:30

To jest najgorsze. Ze moja racja musi być bardziej mojsza. Ze trzeba nauczyć "pisiorow" myśleć bo głosują źle. Albo "lewakow" uświadamiać ze oni robią błąd.

A ja bym chciał po prostu akceptować to że niektórzy głosują tak a inni inaczej. I jeśli większość wybierze to uszanować ten wybór. Nawet jak mi się skrajnie nie podoba. W końcu mamy demokrację...

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 04 lip 2020, 13:33

Tomusmc pisze:
04 lip 2020, 13:23

Pisowski proboszcz z armii obrońców plakatów głowy państwa :lol2:
Zal patrzec. Oglupieni ludzie zyjacy w strachu przed [k****] tecza.🤭

Nie widze powodu do udawania jakies poprawnosci politycznej. Wyborcy PiS to ludzie kupieni socjalem z targowica na ustach jako zarzutem w kierunku przeciwnego obozu. Oczywiscie wyborcami PiS sa rowniez osoby wyksztalcone i po prostu inteligentne, ale sila tej partii nie sa oni, a wlasnie tzw. motloch walczacy wyimaginowanymi wrogami jak tecza, uchodzcy, niemieckie media. Ludzie, ktorzy nie potrafia w chwili refleksji zastanowic sie nad otaczajacym sie swiatem, ale za to bezgranicznie przyjmujacy ten sciek z TVP. Bo czy dla inteligentnego czlowieka takie tematy jak religia w szkole czy LGTB to sprawy palace jezeli chodzi o przyszlosc Polski czy tematy zastepcze dla motlochu?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3308

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 lip 2020, 13:45

Boromir pisze:
04 lip 2020, 13:25
To daj calosc:
https://www.gazetaprawna.pl/artykuly/14 ... ednim.html

I co wynika z sondazu z ktorego wychodzi ze u kazdego przewazaja wyborcy z wyksztalceniem wyzszym albo srednim?

Awatar użytkownika
szmagel
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 612

Post Wyświetl pojedynczy post autor: szmagel » 04 lip 2020, 14:03

7,7 proc. wyborców PiS to osoby z wykształceniem podstawowym.

tzw 500plusożercy xd

Jestem ciekaw ile % wyborców głosuje na pis, dude tylko dlatego 500+, 13 emerytury. (moja matka nie ukrywa że 13 się jej spodobała i dlatego poszedł głos na endrju ;/ )

Awatar użytkownika
lchi
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 95

Post Wyświetl pojedynczy post autor: lchi » 04 lip 2020, 14:06

Tak sobie czytam Wasze posty od ogłoszenia wyników pierwszej tury, szukając argumentów zarówno jednej jak i drugiej strony, która przekonałby mnie do zagłosowania na jednego z kandydatów. Problemem jest to, że oprócz miliona argumentów przeciwko temu drugiemu i wyszydzania jego wyborców nie ma tu właściwie nic innego.

Większość z nas narzeka na obecny język w polityce, jak to obecni politycy prezentują marny poziom i jak posuwają się do kolejnych działań mających na celu dzielenie społeczeństwa, jedynie dla własnych korzyści. Używając tego typu argumentów sami uczestniczymy w tej grze i co gorsza robimy to bo politycy tego chcą. Silna polaryzacja społeczeństwa nie służy społeczeństwu i często nie kończy się dobrze.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 lip 2020, 14:17

Chlopaczek pisze:
04 lip 2020, 13:45
I co wynika z sondazu z ktorego wychodzi ze u kazdego przewazaja wyborcy z wyksztalceniem wyzszym albo srednim?
Po co całość, sickstick napisał to w kontrze do postu Eyesmona który, słusznie zresztą, opisał wyborcę PiS jako przeciętnego obywatela.
sickstick pisze:
04 lip 2020, 13:28
Tym że osób ze średnim jest w Polsce zdecydowanie najwięcej ;) Naprawdę masz aż taki problem z analizowaniem statystyk?
:badziewie:
sickstick pisze:
Przede wszystkim mijasz się z prawdą Ty. PiS wśród ludzi z wyższym wykształceniem w wyborach parlamentarnych miało 30% głosów, w wyborach do Europarlamentu - 29%. W tych wyborach - 26%.

Skąd masz dane o tych "mniej niż 20% wśród ludzi z wyższym"?

PiS dostał 8 mln głosów w poprzednich wyborach, PO 5 mln. 25% z 8 mln to 2 mln ludzi z wyższym wykształceniem. PO - 2,5 mln.

Konkluzja jest taka, że skoro PiS wygrywa w takiej kategorii nie oznacza, że przeciętny wyborca PiS to człowiek z podstawowym wykształceniem. Ludzie z wykształceniem wyższym to 30% Polaków, z podstawowym 10%. W liczbach bezwzględnych w kraju więcej jest tych wykształconych niż analfabetów. A, że PiS wygrywa wśród analfabetów? No ktoś musi.

PO wygrywa w więzieniach, ale nikt rozsądny nie wyciąga z tego daleko idących wniosków :wink:

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 04 lip 2020, 14:20

Eyesmon pisze:
04 lip 2020, 13:30
Ze trzeba nauczyć "pisiorow" myśleć bo głosują źle.
PiS hardo łamie konstytucję i prawo.
I albo ktoś to rozumie albo nie. Bo inna opcja, to że rozumie i to akceptuje, czyli jest jeszcze gorzej.

To nie jest jak lata temu, gdzie to była kwestia różnicy poglądów.
Eyesmon pisze:
I jeśli większość wybierze to uszanować ten wybór.
Nie. Tu nie ma czego szanować. Jedna strona łamie prawo i powinna jako całość wylądować w pierdlu. Nikt racjonalny nie ma do nich za grosz szacunku.

To jest proste. I możesz mi wierzyć, że właśnie tak rozumuję nie tylko ja.
Powtarzam: nie ma szacunku dla PiSu i jego członków za grosz. I nie ma możliwości uznania łamania przez nich prawa za coś naturalnego dla demokracji, bo oni tę demokrację złamali, a to państwo demokratycznym nie jest. Bo demokracja to nie tylko sam moment oddawania głosu. Zresztą nawet to skrajnie złamali i z 10.05 i w kontekście głosów z zagranicy. Zero szacunku dla tej bandy.

I nie przekonasz mnie żadną gadką-szmatką że powinienem traktować jak równego sobie kogoś, kto popiera łamanie prawa. Nie ma na to mojej zgody i nie tylko mojej co podkreślam.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 04 lip 2020, 14:20

Eyesmon pisze:
Ze trzeba nauczyć "pisiorow" myśleć bo głosują źle.
PiS hardo łamie konstytucję i prawo.
I albo ktoś to rozumie albo nie. Bo inna opcja, to że rozumie i to akceptuje, czyli jest jeszcze gorzej.

To nie jest jak lata temu, gdzie to była kwestia różnicy poglądów.
Eyesmon pisze:
I jeśli większość wybierze to uszanować ten wybór.
Nie. Tu nie ma czego szanować. Jedna strona łamie prawo i powinna jako całość wylądować w pierdlu. Nikt racjonalny nie ma do nich za grosz szacunku.

To jest proste. I możesz mi wierzyć, że właśnie tak rozumuję nie tylko ja.
Powtarzam: nie ma szacunku dla PiSu i jego członków za grosz. I nie ma możliwości uznania łamania przez nich prawa za coś naturalnego dla demokracji, bo oni tę demokrację złamali, a to państwo demokratycznym nie jest. Bo demokracja to nie tylko sam moment oddawania głosu. Zresztą nawet to skrajnie złamali i z 10.05 i w kontekście głosów z zagranicy. Zero szacunku dla tej bandy.

I nie przekonasz mnie żadną gadką-szmatką że powinienem traktować jak równego sobie kogoś, kto popiera łamanie prawa. Nie ma na to mojej zgody i nie tylko mojej co podkreślam.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 04 lip 2020, 14:27

@czarny samael czyli nie szanujesz wyboru większości elektoratu (z tych którzy zagłosowali). Twoje prawo ale jako zwolennik demokracji mam nadzieję że uszanujesz każdy wynik wyborów

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 lip 2020, 14:30

Wyższe: Duda 26%
Średnie: Duda 42%
Zawodowe: Duda 66%
Podstawowe: Duda 70%

18-29 łat: Duda 19% (dopiero 4 miejsce!)
30-39 lat: Duda 33%
40-49 lat: Duda 38%
50-59 lat: Duda 52%
60+ : Duda: 59%

Z czym tu Boromir polemizować? W II turze te różnice będą jeszcze bardziej piorunujące.

Awatar użytkownika
Boromir
Shadow stalker

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Boromir » 04 lip 2020, 14:37

sickstick pisze:
04 lip 2020, 14:30
Z czym tu Boromir polemizować?
Z tym, że raz wstawiasz jedne dane, a drugi raz inne.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”