Ogólna dyskusja o polityce cz.2 - Strona 1302

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Co myślisz o SAFE?

Dobrze
11
41%
Źle
13
48%
To się odbije na giełdzie
0
Brak głosów
To kwestia ekumeniczna
3
11%
Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 04 lip 2020, 11:15

Ja również chcę dążyć do tego żeby PiS nie miał pełni władzy i to powtarzam na każdym kroku. Mają większość w rządzie więc prezydent musi być z drugiej strony barykady żeby wetować ustawy, a nie podpisywać co mu pod nos podłożą i bawić się w zmianę prawa czy konstytucji kiedy przyjdzie na to ochota. Podobnie zrobię za 3 lata, nie będę głosował na KO (w przypadku wygranej Trzaskowskiego) bo dla mnie żadna partia nie powinna rządzić na każdym szczeblu. Na PiS również nie zagłosuję bo to niezgodne z moim sumieniem
Ostatnio zmieniony 04 lip 2020, 11:16 przez Tomusmc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
League
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2434

Post Wyświetl pojedynczy post autor: League » 04 lip 2020, 11:16

To głosuje na Dudę, argument z gatunku naciąganych na siłę maksymalnie jak tylko można.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6222
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 lip 2020, 11:16

DDK pisze:
04 lip 2020, 10:48
A co jeśli ktoś wychodzi z założenia, że wygrana Trzaskowskiego może w dłuższym okresie czasu przyłożyć się do powrotu do władzy PO, a jest zdecydowanym przeciwnikiem tej partii?
Skoro jesteś zdecydowanym przeciwnikiem powrotu do władzy PO, to jako świadomy obywatel powinieneś iść na wybory zagłosować na kandydata PiS, żeby się potem nie okazało że przez twoja opieszałość wygra jednak kandydat PO ;)

Awatar użytkownika
Conrado
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1945

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Conrado » 04 lip 2020, 11:57

Tomusmc pisze:
04 lip 2020, 11:15
Ja również chcę dążyć do tego żeby PiS nie miał pełni władzy i to powtarzam na każdym kroku. Mają większość w rządzie więc prezydent musi być z drugiej strony barykady żeby wetować ustawy, a nie podpisywać co mu pod nos podłożą i bawić się w zmianę prawa czy konstytucji kiedy przyjdzie na to ochota. Podobnie zrobię za 3 lata, nie będę głosował na KO (w przypadku wygranej Trzaskowskiego) bo dla mnie żadna partia nie powinna rządzić na każdym szczeblu. Na PiS również nie zagłosuję bo to niezgodne z moim sumieniem
Wtedy zagłosujesz na partię Hołownii :)

Awatar użytkownika
Tomusmc
Juventino
Reputacja: 4832

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomusmc » 04 lip 2020, 11:59

Conrado pisze:
04 lip 2020, 11:57
Wtedy zagłosujesz na partię Hołownii
Każdy ma 3 lata żeby mnie do siebie przekonać ;) może PiS mnie kupi jakimś tysiaczkiem dla kawalera? :think:

Awatar użytkownika
ozob
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2153

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ozob » 04 lip 2020, 12:03

Trzeba sobie uswiadomic, ze partie sie zmieniaja. W PO doszly do glosu nowe twarze i dlatego pojawil sie Trzaskowski. PiS to beton i nic sie tam nie zmieni jeszcze przez 10 lat. Ziobro, Brudzinki itd. sa takimi schetynami czekajcymi, az wodz sie zawinie.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8368

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 04 lip 2020, 12:30

Jak wódz się zawinie, to PiS się rozpadnie. Tam tyle osób będzie się chciało dorwać do władzy, że ta partia się podzieli na frakcje, frakcyjki i całkiem się rozpadnie. To działa, póki jest Kaczyński, który jakoś ich tam trzyma w kupie, ale bez JK to się nie utrzyma - Ziobro, Morawiecki, Brudziński, jacyś ludzie z PC - przecież oni się pozagryzają.

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 04 lip 2020, 12:31

DDK pisze:
A co jeśli ktoś wychodzi z założenia, że wygrana Trzaskowskiego może w dłuższym okresie czasu przyłożyć się do powrotu do władzy PO, a jest zdecydowanym przeciwnikiem tej partii?
Jeśli na równo z PiS, to i tak lepiej, bo PO sama rządzić nie będzie, a PiS to właśnie robi.
Poza tym zwolennik PiS i tak chce szybkiego ładowania prawa przez swoją partię, a zwolennik Konfy tylko by zawieszał stryczek na szyję swojej partii głosując na PiS vide wcześniejsze próby zmiany ordynacji do PE.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5285
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 04 lip 2020, 12:43

sickstick pisze:
04 lip 2020, 11:16
DDK pisze:
Skoro jesteś zdecydowanym przeciwnikiem powrotu do władzy PO, to jako świadomy obywatel powinieneś iść na wybory zagłosować na kandydata PiS, żeby się potem nie okazało że przez twoja opieszałość wygra jednak kandydat PO ;)
Jestem w takim samym przeciwnikiem władzy pisu. Niechce dołożyć ręki do władzy żadnej z tych partii.

Awatar użytkownika
Vol'jin
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1123
Kibicuję: Ac Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Vol'jin » 04 lip 2020, 12:45

jeśli te nowe twarze KO to Nitras, laluś Grabieć etc to ja podziekuje :rotfl4:

Nasza konstytucja jest tak napisana, że jak RT wygra to znowu zaczną sie wojenki o kompetencje w polityce zagranicznej i tak dalej.
Nie ma w sumie do końca "doprecyzowanej" roli pomiędzy Prezydentem a rządem

Awatar użytkownika
czarny samael
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 861
Kibicuję: Manchester United FC

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czarny samael » 04 lip 2020, 13:00

Vol'jin pisze:
04 lip 2020, 12:45
Nasza konstytucja jest tak napisana, że jak RT wygra to znowu zaczną sie wojenki o kompetencje w polityce zagranicznej i tak dalej.
O co dokładnie? Na RE będzie jeździł premier przecież.

Awatar użytkownika
Eyesmon
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4329
Kibicuję: AC Milan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Eyesmon » 04 lip 2020, 13:02

Wiecie co mnie najbardziej irytuje w zwolennikach Trzaskowskiego (tych "2 turowych" oczywiście). Nawet tych z 1 stron gazet typu Boniek.

Ta pogarda wobec wyborców Dudy. Ze to patologia, niewykształceni wieśniacy, ciemna masa ze wschodu, emeryci z PRL zakodowanym itd...

A tak nie jest. Sam znam paru wyborców Dudy którzy mają wyższe wykształcenie, prowadzą firmę i jak się z nimi nie zgadzam to akceptuje ich wybór (bo np mają 3 dzieciaków i widza różnice albo z przyczyn światopogladowych). Nie są dla mnie "pisiorami" których trzeba usunąć że znajomych na fb

I nie godzę się na taki podział. On niczym się nie różni od szczucia TVP czy Pisu na LGBT albo "gorszy sort".

Dlatego dla mnie ani Duda ani Trzaskowski to nie moja bajka. I żadne mniejsze czy większe zło.
POPiS za to co zrobił z tym narodem, jak go podzielił. To po prostu czyste Zło. I mojego głosu nie dostaną ani jedni ani drudzy.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 lip 2020, 13:05

Eyesmon pisze:
04 lip 2020, 13:02
Ze to patologia, niewykształceni wieśniacy, ciemna masa ze wschodu, emeryci z PRL zakodowanym itd...
Tyle że według sondaży właśnie w te grupy które wymieniłeś mieści się 3/4 wyborców PiS...

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5285
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 04 lip 2020, 13:13

Co nie zmienia faktu, że słuchając niektórych forumowiczów, ekspertów, polityków ma się wrażenie, że wsadzają wszystkich do jednego worka.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 04 lip 2020, 13:17

To już kwestia interpretacji. Jeśli jednak dana partia zgarnia ponad 60% głosów wśród ludzi z wykształceniem podstawowym i mniej niż 20% wśród ludzi z wyższym, to w uogólnieniu nazwanie jej 'partią niewykształconych wyborców' nie jest minięciem się z prawdą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”