Messi vs Cristiano Ronaldo & Robert Lewandowski - Strona 17

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

Kto jest lepszy?

Messi
22
88%
Cristiano
2
8%
Są sobie równi
1
4%
Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 225

Messi vs Cristiano Ronaldo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 22 cze 2018, 11:46

janop pisze:
RoyKeane pisze:
janop pisze: Zespół Aspergera jest zaburzeniem rozwoju. Nie jest upośledzeniem. Upośledzone jeśli już chcemy użyć tego słowa są relacje społeczne. Jednym z wyznaczników Apspergera jest brak upośledzenia umysłowego
To błysnąłeś przeredagowaniem dwóch pierwszych zdań z Wikipedii. :lol2:
Napisałem też do żony, która pracuje w szpitalu psychiatrycznym czy zespół Aspergera jest upośledzeniem i dostałem odpowiedź nie. Mogę też zwrócić się do specjalistów ze Szpitala Uniwersyteckiego, trochę kontaktów mi zostało. Mam jednak dziwne wrażenie, że nadal będziesz stygmatyzował osoby, który są w wyższych rejonach spektrum autyzmu mianem upośledzonych lub nienormalnych.
Ale o Tobie chodzi czy ktoś tu z Tobą dyskutuje w kwestii definicji czy to schorzenie czy upośledzenie? Na pewno nie ja bo medykiem nie jestem.
A jeśli Mesii ma ten zespół to jasnym jest że nie jest do końca normalny.

Awatar użytkownika
Marco Van Basten
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 31

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco Van Basten » 22 cze 2018, 11:50

Facet zarabia miliony euro rocznie, ma dzieci, żonę, sukcesy zawodowe, ogólnie wygrywa życie - trudno o bardziej klarowną definicje "normalności".

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » 22 cze 2018, 11:51

Mój syn ma zespół Aspergera i lekkie spectrum autyzmu(choć i tu lekarze sa podzieleni czy ma w ogóle autyzm) i mogę Wam tylko napisać, żebyście skończyli pierdolić głupoty na temat tego czy Messi to ma.

Widuje codziennie dziesiątki dzieci/młodzieży i widziałem w życiu setki Aspergerowców. Żaden z nich nigdy nawet 1/100000000 Messiego nie ma szans się stać.
Gdybyście widzieli kogoś z zespołem Asoergera próbującego uprawiać sport to byście zrozumieli.
Spoiler:

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 8574
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 cze 2018, 11:52

moody90 pisze: wiec nie zgrywaj mi jakies pokrzywdzonego. gdybym byl jakas spieta dupa jak cloner
Jedyną spiętą dupką to jesteś ty. Messi bog i koniec tematu :rotfl: :rotfl: Wszyscy oczekujecie tutaj kultury wypowiedzi, ale gdy ktoś mnie obraża to mam siedzieć cicho?
A jeśli w szkółce mówią po katalońsku to powtorzę, są debilami ci co to wymyślili. Każdy z zewnątrz będzie czuł się obco.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6202
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 cze 2018, 11:53

Więcej wielkich piłkarzy ma różne choroby. Harry Kane ma downa, a Lukaku jest czarny.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 22 cze 2018, 12:00

A Lewy ma kaprawe oko

Awatar użytkownika
Rojiblanco
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2275

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Rojiblanco » 22 cze 2018, 12:05

Temat o upośledzeniu Messiego jest tak absurdalny, że zadzwoniła do mnie przed momentem lewa noga Montolivo, aby zapytać co słychać.

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5281
Kibicuję: Tylko WISŁA

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 cze 2018, 12:12

cloner pisze: Jedyną spiętą dupką to jesteś ty. Messi bog i koniec tematu Wszyscy oczekujecie tutaj kultury wypowiedzi, ale gdy ktoś mnie obraża to mam siedzieć cicho?
A jeśli w szkółce mówią po katalońsku to powtorzę, są debilami ci co to wymyślili. Każdy z zewnątrz będzie czuł się obco.
W szkółce Bayernu mówią po niemiecku. W szkółce Arsenalu po angielsku. A w szkółce Barcelony po katalońsku, bo Barcelona to część Katalonii, co zresztą widać na każdym meczu. Nie widzę w tym nic dziwnego.

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 cze 2018, 12:13

DDK pisze: W szkółce Bayernu mówią po niemiecku.
A nie powinni mówić dialektem bawarskim wg Ciebie?

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 cze 2018, 12:27

a w Bayernie uważają za "swój" język niemiecki czy bawarski? Polityka klubu jest taka, że raczej wspierają autonomie Bawarii, czy jednak czują się częścią Niemiec?

Awatar użytkownika
cloner
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: cloner » 22 cze 2018, 12:31

DDK pisze: a w Bayernie uważają za "swój" język niemiecki czy bawarski? Polityka klubu jest taka, że raczej wspierają autonomie Bawarii, czy jednak czują się częścią Niemiec?
Najmniej mnie to interesuje. Napisałem, ze ten kto to wymyślił w szkółce FCB jest debilem, bo wtedy każdy kto przychodzi z zewnątrz jest obcy, a nie powinien się tak czuć. Zamiast ściągać talenty z kraju i im ułatwiać aklimatyzacje w wielkim klubie to tylko utrudniają.

Awatar użytkownika
sickstick
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 6202
Kibicuję: 4rsenal

Post Wyświetl pojedynczy post autor: sickstick » 22 cze 2018, 12:38

W szkole miałem lekcje regionalizmu na których godaliśmy po ślunsku (dla ponad połowy rodzin to jest język który obwiązywał w domu, ich naturalny) ale nauczycielka wciąż powtarzała nam, że chociaż mamy mieć w sercu 'swoją małą ojczyzną', to jesteśmy Polakami i powinniśmy na co dzień wysławiać się po polsku. Oczywiście nic mi do hiszpańskiej polityki czy podejścia do takich spraw, ale jeśli cały kraj nie mówi w jednym języku, to nie ma się co dziwić że jedna z jego części chce robić rewolty i się odłączać.

Z drugiej jednak strony istnieje też możliwość że ten niuans moodyiego to kolejna wierutna bzdura. Wielu ludzi nie jest na tyle lotnych by bez problemu ogarniać dwa języki, tym bardziej kiedy od małego posługują się tylko jednym, gdyby było faktycznie tak jak pisze moody - że w szkołach rozmawiają tylko po katalońsku, to wówczas połowa regiony katalonii nie potrafiłby w ogóle po hiszpańsku. Dlatego wydaje mi się raczej że w katalońskich szkołach mówi się w 2 językach, są zajęcia katalońskie i zajęcia hiszpańskie, a moody napisał po prostu kolejną bzdurę.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2341

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 22 cze 2018, 12:47

ciagle piszesz o tej "kolejnej" bzdurze. krotko - wymienisz poprzednie?

oczywiscie, ze katalonczycy ogarniaja tez hiszpanski, po prostu pierwszy jest dla nich naturalniejszy i jego uzywaja na codzien. ostatnio widzialem jakis wywiad z abidalem, gdzie wspominal ze sie troche wkurwial jak guardiola zabranial francuzom gadac w szatni po francusku zamiast po hiszpansku, a jedniczesnie katalonczycy nakurwiali miedzy soba po katalonsku a nie hiszpansku

Awatar użytkownika
RoyKeane
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoyKeane » 22 cze 2018, 14:47

cloner pisze: Napisałem, ze ten kto to wymyślił kataloński w szkółce FCB jest debilem,
Mądrego to i dobrze posłuchać :lol2:

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DDK » 22 cze 2018, 16:19

cloner pisze: Najmniej mnie to interesuje. Napisałem, ze ten kto to wymyślił w szkółce FCB jest debilem, bo wtedy każdy kto przychodzi z zewnątrz jest obcy, a nie powinien się tak czuć. Zamiast ściągać talenty z kraju i im ułatwiać aklimatyzacje w wielkim klubie to tylko utrudniają.
Ciebie najmniej to interesuje, a w Barcelonie bardzo duży nacisk kładą na identyfikowanie sięz klubem i regionem. Przez język, kulturę, klub itd. Więć uważam, że jest to jak najbardziej w porządku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”