TRENING PIŁKARSKI !!!

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Awatar użytkownika
RoRo
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 0

TRENING PIŁKARSKI !!!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoRo » 02 maja 2005, 21:20

Mam nadziej ze ten temat sie przyda tym ktorzy planuja cos w sporcie osiagnac. Mam nadzieje ze inni urzytkownicy forum cos nam poradza. Chodzi mi o to ile trenowac, jak gdzie kiedy i z jak intensywnoscia.

Podsumowujac chodzi o porady dotyczace trenigu. Ja uprawiam futbol wiec prosilbym ze swojej strony o pomoc w rozlozeniu treningow ale inni tez moga sie wlaczyc do dyskucji i prosic o rade wiec do boju :D

POZDRO

mathiasek12
Żenujący nabijacz :/

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mathiasek12 » 02 maja 2005, 21:21

ja trenuje w klubie i mam 4 razyw tygodniu trening po 1,5h i raz mecz i mi tak pasuje

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 02 maja 2005, 21:22

Od treningów mam trenera tzn mamy...Trener nam mowi co mamy robić a cala drużyna stara się wykonać to jak najlepiej :D

BUNCH

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BUNCH » 02 maja 2005, 21:34

A ja olałem to, niestety.... :cry:

Awatar użytkownika
RoRo
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoRo » 02 maja 2005, 21:38

Jezli chcemy osiagnac cos naprawde duzego to same traningi w druzynie neistety nie wystarcza. Potrzeba tez troche indywiduwalnych treningow. Tzn napastnik musi miesc we krwi zdobywania goli co cwiczy indywidualnie i na trenigach, obronca moze trenowac sile i gre glowa jesli nie ma sznasy na treningu. Bramkarz mzoe poprosic kolege zeby mu postrzlal i wogole :D:D:D

Ja wicze szybkosc sam, drybling i wrzutki. Musze jeszcze opanowac technike niczym Ronaldinho i smigam na podboj Mediolanu :D:D

Awatar użytkownika
Kuchar
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kuchar » 02 maja 2005, 21:44

ja jestem goalkiperem :D mam dobry sposob na cwiczenie jak jestem sam. otorz, wokol mojego domu jest trawa - bartdzo gesta. wiec staje sobie 1,5 m od sciany i rzucam pilke w bok. staram sie jaknajdalej, ale tak zebym mial szanse zlapac. naprawde bardzo dobrze sie cwiczy upadki!! jest to bardzo wazne, zeby sobie niczego nie polamac.

polecam ta metode. jest bardzo... hartujaca :>

Awatar użytkownika
doli
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: doli » 02 maja 2005, 21:56

Ja w klubie mam 2 treningi tygodniowo (szczerze mówiąc nic tam ciekawego nie robie) ale za to gram dzień-w-dzień po 7 godzin na podwórku :P z małymi przerwami... Oczywiście dużo biegam, żonglerki i strzały z dystansu... ale mówie wam: grajcie w każdą pogode, o każdej porze... w dzień, w noc, zimą, w deszcz, latem i wiosną: potem macie taką kondyche że na dużym zapi...(no nie powiem co) jak dzicy :D

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 02 maja 2005, 23:31

roro zacznijmy od tego -

ile masz treningow w klubie??

ile meczy rozgrywasz tygodniowo ??

masz jakas odnowe gwarantowana (sauna, jakuzi, masaz) ??

jakie masz mozliwosci indywidualnego treningu - sala treningowa, silownia, basen ?? na jakiej gracz pozycji ??

ile masz wolnego czasu ?? :wink:

daj mi info a mam nadzieje troche ci poradze 8)

Awatar użytkownika
Toudinho
Hala Madrid

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Toudinho » 03 maja 2005, 0:29

Ja mam 4 treningi tygodniowo...
W poniedizałek (jeśli mecz był w soboete) bieganie około 6 km ciąglego biegu na plaże...(mmm piasek, woda :wink: ) tam się dokladnie rozciągamy i biegamy po plaży potem kręcimy jakąs małą gierke na plazy i spowrotem na ośrodek klubowy...tam zazwyczaj juest gierka na dwa "przyjmij oddaj"...prysznic i dom...
Wtorek mamy trening troche szybkościowy...na wstępie dziadek na rozgrzewke potem rozciąganie i biegówki, wachadelko, przekątne itp..na koniec gra "na utrzymanie"...
W środe mamy trening techniczny każdy bierze pilke bawisie nią potem dobieramy się w pary lub w trójki i cwiczymy...pod koniec przerzuty...na koniec gierka...
Czwaretk czasem mamy wolny...ale przewaznie jest wolny bo inni nie moga jak się zwolnić z pracy na trening :?
W piątek mamy trening strzelecki 8) strzały...wrzutki wykonczenie akcji itp...

Nie ma treningów na daną pozycje każdy trenuje z kazdym...gram w V lidze...Jestem napastnikiem
Czasami mamy inne reżimy ale to zalezy...trening trwa 2-2,5h

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 03 maja 2005, 14:45

no figo u ciebie widze ladnie wszystko rozplanowane ale i tak brakuje kilku elementow :? gracie jakies sparingi w przeciagu tygodnia, rozumiem ze macie wewnetrzne gierki, a chodzi mi o gry np ze starszym rocznikiem badz z innymi klubami ??

poza tym to co masz w klubie moglbys ubarwic o rozne zabawy z pilka, pograc w dziada, karuzele, zabawic sie w OLE (jak chetny to wyjasnie o co biega :P ) jak masz psa to pokiwaj sie z psem :P to naprawde dobra zabawa zarowno dla zwierzaka jak i dla ciebie :P poza tym jak masz mozliwosc jakiegos basenu, sauny czy czegokolwiek nie zastanawiaj sie tylko idz, nawet jezeli musisz za to placic to choc raz w tygodniu sie przejdz, a jak masz duzo czasu poza tym jeszcze to pobiegaj sam dla siebie ( wiesz jak sie biega metoda interwalowa pewno wiec stosuj ja dla samego siebie rownierz )

Awatar użytkownika
RoRo
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoRo » 03 maja 2005, 15:05

smitu pisze:roro zacznijmy od tego -

ile masz treningow w klubie??

ile meczy rozgrywasz tygodniowo ??

masz jakas odnowe gwarantowana (sauna, jakuzi, masaz) ??

jakie masz mozliwosci indywidualnego treningu - sala treningowa, silownia, basen ?? na jakiej gracz pozycji ??

ile masz wolnego czasu ?? :wink:

daj mi info a mam nadzieje troche ci poradze 8)
Ni i Smitu na to czekalem :P:P:P

Mam 3 treningi w tygodniu, w klubie gram jeden mecz na tydzien (mecz ligowy no nie :P), nie mam zadnych saun i jakuzzi :P:P, mozliwosci indywidualnego treningu mam takie ze ide na boisko i sobie moge troche popodbijac pilke, postzrlac i takie tam, u mnie w miescie nie ma zdych miejsc rekreacyjnych :P, A gram takeigo skrzydlowego napastnika, z jednej strony mam stzrelaca z drgiej dozucac, klepac kiwac i takei tam :P;P

No to jak, poradisz mi cos ?? POZDRO idzieki z gory

Awatar użytkownika
bobi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bobi » 03 maja 2005, 15:05

Ja mam zazwyczaj 5 treningow w tygodniu i dodatkowo w niedziele mecz a po meczu sauna i basen. Nastepnego dnia po meczu zwykle mamy wolne a pierwszy trening po meczu to rozbieganie. Treningi trwaja okolo 1,5 godziny. Czasami w srodku tygdnia gramy jakis sparing.

Awatar użytkownika
smitu
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: smitu » 03 maja 2005, 15:22

RoRo pisze: Ni i Smitu na to czekalem :P:P:P
jakby to powiedziec temat stworzony dla mnie :P
RoRo pisze: Mam 3 treningi w tygodniu, w klubie gram jeden mecz na tydzien (mecz ligowy no nie :P), nie mam zadnych saun i jakuzzi :P:P, mozliwosci indywidualnego treningu mam takie ze ide na boisko i sobie moge troche popodbijac pilke, postzrlac i takie tam, u mnie w miescie nie ma zdych miejsc rekreacyjnych :P, A gram takeigo skrzydlowego napastnika, z jednej strony mam stzrelaca z drgiej dozucac, klepac kiwac i takei tam :P;P

No to jak, poradisz mi cos ?? POZDRO idzieki z gory
na wstepie grasz na zajefajnej 8) pozycji

3 treningi w tygodniu to troche malo biorac pod uwage to ze masz ile ? 16 lat ? no i plus mecz ale to inna sprawa, szkoda ze nie masz zadnej odnowy, a moze choc jakis basen albo jakies jeziorko, teraz sie cieplo robi wiec mozna raz w tygodniu sie wybrac poplywac :P to podziala moze nie w tak duzym stopniu jak sauna ale z pewnoscia odprezy miesnie,

jak juz idziesz na boisko to nie poprzestawaj na odbijaniu pilki i strzelaniu, jak juz wczesniej pisalem pobaw sie w rozne gierki, i to co nazywam z kumplem ole, wez z dwoma kolegami badz jednym pograjcie kazdy na kazdego z tym ze nie na bramki a na okiwanie przeciwnika, zarowno poprawicie kondyche jak i drybling to jest naprawde dobre cwiczenie i daje satysfakcje jak grajac we 3 puscisz kumplom dwie siaty wtedy mowisz "ole" i jedziesz z nimi dalej :P, z takich ciekawych zabaw, to jezeli masz psa kiwaj sie i baw z nim ile sie da :P poprawi to technike i opanowanie pilki,

jak napisales jestes takim niby skrzydlowym, wiec oprocz wrzucania pilki musisz czasem w pelnym biegu ja przyjac, tez mam na to fajne cwiczenie, jak mieszkasz w bloku to wracajac z grania zamiast niesc pilke wprowadz ja tak z 20 schodkow do gory noga, tak by byla blisko nogi :D tez pomaga :P po jakims czasie :P

masz malo treningow wiec mozesz sam sobie urzadzac w dni bez treningow treningi indywidualne, oprocz grania i zabaw z pilka, popracuj bez pilki, pobiegaj, tak z 15 do 20 max min lekkim truchtem, jak masz mozliwosc na jumping tez wykonaj tak z 50 metrow z raz w tygodniu, na wzmocnienie nog, do tego mozesz porobic takie cwiczenia jakie na rozgrzewke robicie w klubie, skipy, przeplatanka itp, tylko nie baw sie w cwiczenia koordycyjne zeby sobie siary na dworze nei robic :P

hmmm czy cos jeszcze ... mozesz np jezdzic czesto na rowerze, zamiast walic autobusem gdzies myknij na bajku, niby wydaje sie to wszystko takie banalne ale pomaga 8)

a i jeszcze jedna rada, jak wracasz po meczu pokimaj troche, sen najlepiej regeneruje cialo, goraca kampiel z sola lecznicza albo prysznic na zmiane cieply i zimny dziala troche jak sauna :wink:

bobi co do ciebie to nic dodac nic ujac masz to co powinienes miec w klubie jedyne co sam mozesz robic to grac dla przyjemnosci 8)

Awatar użytkownika
RoRo
Kapitan
Kapitan

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RoRo » 03 maja 2005, 15:45

Wielkie dzieki Smitu :D :D :D :D

Male sprostowanie .. mam 15 a nie 16 lat, ale to malo wazne :P

Wszytko mi ladnie wytlumaczyles, ale mam jeszczejedna ytanie. Czy w wieku 15 lat mam trenowac cos silowo ?? No a jak mam trenowac sile to jak i jak najbezpiecniej ze by sie jakies kontuzji nie nabawic :wink:

Czekam neicierpliwie na pomoc :wink:

POZDRO

Awatar użytkownika
bobi
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bobi » 03 maja 2005, 15:58

Treningi silowe powinno sie zaczynac w wieku 16-17 lat, zalezy to od dorastania. Jesli jestes juz wyrosniety i wiesz ze wyzszy juz nie bedziesz mozesz spokojnie zaczynac cwiczyc na silowni. Do 15 lat powinno cwiczyc sie technike poniewaz mlody organizm szybko zapamietywuje i uczy sie cwiczone na treningach triki itp. Kiedy pilkarz jest mlody nie potrzebuje treningow silowych ani kondycyjnych poniewaz organizm dorasta i wszystkie cwiczenia pojda na marne. W mlodym wieku kondycja pilkarza szybko sie regeneruje.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”