Sebastian Mila

Miejsce spoczynku zamkniętych tematów.
Jip
Skład B
Skład B
Reputacja: 0
Kontakt:

Sebastian Mila

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jip » 13 maja 2004, 18:10

Przez wielu fachowców uznawany jest za najlepszego pomocnika w ekstraklasie. Niektórzy widzą w nim polskiego Beckhama, a jeszcze inni sądzą, że to właśnie Sebastian Mila w niedługim czasie stanie się prawdziwym liderem kadry narodowej, choćby takim, jak niegdyś Zbigniew Boniek.

Futbolowy bakcyl

Sebastian Mila przyszedł na świat 10 lipca 1982 roku w Koszalinie. Piłką nożną zainteresował go ojciec, który postanowił zabrać syna na pierwszy trening prowadzonej przez siebie Gwardii Koszalin. Sebastian miał wtedy zaledwie pięć lat, a dziś wydarzenie te komentuje krótko: - Byłem pod ogromnym wrażeniem. Już wówczas postanowiłem, że zostanę zawodowym piłkarzem. W wieku sześciu lat poważnie zainteresował się futbolem. Ojciec Stefan zabierał go na wszystkie mecze Gwardii, a w domu wspólnie z synem oglądał mecze reprezentacji. – Złapałem futbolowego bakcyla, nie dziwne więc, że w każdej wolnej chwili kopałem piłkę z ojcem na podwórku – wspomina Mila.

Widmo końca kariery

Do pierwszego klubu trafił w wieku 10 lat. Był wtedy w trzeciej klasie podstawówki, a Bałtyk Koszalin ogłosił nabór młodych adeptów. Testy zdał pomyślnie i już po kilku tygodniach zaczął regularnie uczęszczać na treningi. Niestety, trudno było mu połączyć treningi ze szkolnymi obowiązkami. Oceny spadły, a nauczycielki zaczęły narzekać. - Dostawałem pały i dwóje, choć wcześniej zaliczałem się do grona dobrych uczniów – mówi pomocnik Groclinu. Karierę mógł zakończyć już w wieku 11 lat, a wszystko za sprawą jego matki, która zagroziła, że jeśli „Sebek” nie poprawi ocen, zakończy karierę. Na szczęście przerwa trwała krótko, bo tylko kilka tygodni. Potem wszystko wróciło do normy, a Mila zapragnął zmienić klub. Przywdział barwy Gwardii Koszalin, ale po sromotnych porażkach (0:11, 0:8 i 0:5) postanowił wrócić do Bałtyku, gdzie pod okiem ojca rozwijał się do końca podstawówki.

Odżył

Po podstawówce wyjechał do Gdańska, do Szkoły Mistrzostwa Sportowego, gdzie znalazł się w klasie piłkarskiej. Już po miesiącu zapragnął powrotu do domu. W jednym z wywiadów przyznał nawet, że chciał porzucić plan zostania piłkarzem. – To była tragedia i ciągły płacz. Byłem psychicznym wrakiem. Zapłaciłem za zbyt szybki wyjazd z domu. Nie dawałem sobie rady ani w szkole, ani na treningach. Najgorzej w klasie wypadałem we wszystkich testach sprawnościowych – mówi 22-letni piłkarz. Do pozostania w Trójmieście przekonał go trener Michał Globisz, który załatwił mu stypendium, a później zaczął dawać szansę na grę w reprezentacji Polski juniorów. – Odżyłem! – komentuje krótko tamto zdarzenie.

Grodziszczanin

Z reprezentacją juniorów osiągnął dwa wielkie sukcesy. W 1999 roku został wicemistrzem Europy do lat 16, a dwa lata później, z kadrą U-18 wywalczył mistrzostwo Starego Kontynentu. – Wtedy nie wykonywałem jeszcze stałych fragmentów gry. Po prostu, byli lepsi - Rafał Grzelak i Darek Zawadzki. W młodzieżówce nie należał do najlepszych zawodników, ale nie przeszkodziło mu to w transferze do Wisły Płock. W zespole „Nafciarzy” długo się nie nagrał, bo już w styczniu 2002 roku podpisał kontrakt z Groclinem Grodzisk Wielkopolski. W zespole Zbigniewa Drzymały występuje do dziś. To właśnie tam wyrósł na wielką gwiazdę. Obecny sezon jest bez wątpienia najlepszym w jego karierze, a gol przeciwko Manchesterowi City na długo zapisze się w pamięci polskich kibiców.

Bajeczna oferta

Urodzony w Koszalinie pomocnik wzoruje się na wielu piłkarzach. Jego zdaniem piłkarz idealny musiałby mieć skuteczność Ronaldo, dośrodkowania Beckhama, podania Zidane’a, drybling Henry’ego i strzał Roberto Carlosa. Marzeniem Mili jest gra we Włoszech, choć oferty z Anglii i Hiszpanii również przyjąłby z radością. Jak na razie dostał propozycję tylko z Rosji, ale za to bardzo poważną. W jednym z wywiadów przyznał, że zaproponowano mu transfer do Spartaka Moskwa, który był w stanie płacić młodemu zawodnikowi milion dolarów za sezon. Wszystko było już zapięte na ostatni guzik, brakowało tylko podpisu na umowie. W decydującym momencie piłkarz Groclinu postanowił jednak zostać w Grodzisku.

Wędkarz

Sebastian Mila nie narzeka na brak obowiązków, ale zawsze znajdzie chwilę, żeby wybrać się na ryby, albo do Poznania, gdzie najchętniej spędza wolny czas. Wędkarstwo jest jednym z jego największych hobby. Często zakłada się z innymi zawodnikami Groclinu o to, kto złowi większą rybę. Na treningach też lubi się o coś zakładać. – Wieszczu niejednokrotnie przegrywał ze mną zakład, a potem dygał pompeczki niczym junior – śmieje się Mila.

no i ja z moffem rałem na gwardii jak sie Mila do kadry przygotowywał( Polska- Belgia w Koszalinie) i skrzekutowi bramke z główki strzelił :wink: :wink: :wink: będe to opowiadał swoim wnukom :lol: :lol: :lol:

[ Jip z naszego miasta Sebek :) możemy być dumni :wink: / Moff ]

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 13 maja 2004, 18:14

Dobry zawodnik przypomina mi Deco, może nie ma aż tak wielkiego talentu, ale wiele do łączy z portugalczykiem.... :D
Anglia byłaby dobrym krajem do Mili, pod warunkiem, że nabierze troche masy mięśniowej :lol: :lol: :lol:

Jip
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jip » 13 maja 2004, 18:18

kostek pisze:Anglia byłaby dobrym krajem do Mili, pod warunkiem, że nabierze troche masy mięśniowej
racja :wink: chłopaka by taki ktoś jak Heskey zjechal troche(tak mi sie zdaje) a woule w Anglii ra sie najostrzejszy football :wink:

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 13 maja 2004, 18:20

Jip pisze:racja :wink: chłopaka by taki ktoś jak Heskey zjechal troche(tak mi sie zdaje) a woule w Anglii ra sie najostrzejszy football :wink:
Heskey to by go zabił...zjechał to by go taki Butt czy Neville
:lol:

Awatar użytkownika
DEMON
Skład C
Skład C
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: DEMON » 15 maja 2004, 1:19

Zobaczymy jak ten zawodnik się rozwinie. Mamy w kraju całkiem perspektywiczną młodzież, która może za parę lat sprawi, że o Polsce będzie się mówiło, jak o potędze piłkarskiej, a przynajmniej solidnym piłkarsko kraju. Moim zdaniem największymi nadziejami polskieo futbolu są: Goliński (Lech Poznań), Mila(Groclin), Jeleń (Wisła Płock), rodzeństwo Burkhardtów (Amica Wronki) i paru innych zawodników. Miejm nadzieję, że ich talenty maksymalnie się rozwiną.

Sergeboy
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sergeboy » 31 maja 2004, 23:47

Mila to bardzo dobry pilkarz. Jest dobrze wyszkolony technicznie szybki i w miare dobrze drybluje. Jest obdarzony swietnym uderzeniem z lewej nogi co pomazal min. w spotkaniu z MC. Ma on zadatki na wielka gwiazde ale narazie niech sie jeszce troszke podszkoli zeby mu sodowka nie walnela

Awatar użytkownika
Moff
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 3
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moff » 01 cze 2004, 8:23

Według mnie jeszcze dużo mu brakuje żeby wyjechał za granice i był pewny pierwszej "11" :) Co prawda zdolny i młody 8) Lecz jeszcze brak u niego walki i siły :roll: Lecz do 2oo7 ma kontrakt z Dyskobolią, więc może do 2oo7 się już "wyrobii" na tle zagranicznych graczy. Ma zadatki na gwiazde to prawda, lecz może równie dobrze w zastrzasającym tempie zmarnować jego talent :x

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 01 cze 2004, 8:29

Moim zdaniem taki talent w Polsce się zmarnuje..niech ucieka z Polski.. :Pnawet do jakiegoś średniaka z dobrej ligi ---> patrz Rasiak :D

Awatar użytkownika
Moff
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moff » 01 cze 2004, 8:32

Według mnie za młody i jeszcze za słaby na podbój Europy :roll: PSG go chciało , jak by tam odszedł by grałw rezerwach itd :roll: Tak pogra sobie jeszcze sezon z Grodziskiem np. w UEFA i się znowu ogra :P Ten sezon lepiej niech zostanie w PL, będzie dla niego lepiej :) Życze mu dobrze bo chłopak z mojgo miasta 8) Z Koszalina 8)

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 01 cze 2004, 8:37

niestety ale byłu juz wielu piłkarzy, którzy się niezdecydowali na wyjazd i zaprzepaścili kariery...np. Citko :P

Awatar użytkownika
Moff
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Moff » 01 cze 2004, 8:41

Sebastian jak teraz odejedzie to zaprzepaści[takie moje zdanie] :idea: Lepiej niech sobie poga na naszych kartofliskach jeszcze z rok i jedzie pewny swoich umiejetności za granice :)

Awatar użytkownika
kaczy
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 466

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kaczy » 05 cze 2004, 12:47

kostek pisze:niestety ale byłu juz wielu piłkarzy, którzy się niezdecydowali na wyjazd i zaprzepaścili kariery...np. Citko :P

No ale on żył bardzo dobrze . Wybudował sobie domek żył spokojnie z żoną i dziećmi . Zarabiał nie małe pieniądze jak na ten naród .
Więc nie miało dla neigo znacznego sensu odejście z ojczyzny . :D

killer 53
Junior
Junior

Post Wyświetl pojedynczy post autor: killer 53 » 20 sie 2004, 15:31

Mila jest w mojejTOP3 wiec go bardzo lubie.aby wyrusl na Figo to bedzie wielki sukcez.

Awatar użytkownika
Robben
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Robben » 20 sie 2004, 15:50

Mila to berdzo dobry zawodnik.w przyszłości będzie grał w takich klubach jak Chelsea czy Real.

Awatar użytkownika
Hitman
Skład B
Skład B
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Hitman » 20 sie 2004, 18:25

Robben pisze:Mila to berdzo dobry zawodnik.w przyszłości będzie grał w takich klubach jak Chelsea czy Real.
Może i jest dobry, ale chyba nie aż tak...

Zablokowany

Wróć do „Wracając Do Meritum”