El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 50

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 28 lis 2009, 13:56

RealFan pisze:A z Katalońskiej strony nigdy nie ma ciekawych wypowiedzi?
Az takich chyba nie bylo.
RealFan pisze:Chciałbym, żeby piłkarze Barcelony mieli takie samo nastawienie jak Jarzinho.
Nie wiem o jakim nastawieniu mowisz, ale jesli chodzi ci o pewność do swoich umiejetnośći, przewagi jakie ma Barcelona, to pewnie takie jest. Moze nie tak bezposrednie, bo szacunek dla przeciwnika musi byc zachowany.

Obrazek
Makis pisze:Na Barcelonie nie ma? A co bedzie jak jednak przegracie z tym Realem bez stylu, kaleczacym gre, ktory jest podobno tysiac razy gorszy od Barcy? GD to GD. Presja jest taka sama dla wszystkich.
Napewno nie bedzie takiej krytyki jaka spadnie na Real i Pellegriniego. W zeszlym sezonie bylo blisko osiagniecia przez Real dobrego rezultatu na CN. Spotkanie Barca moze przegrać, bo to nie jest cos niemozliwego, z Espanyolem takze przegrali. Jednak dla mnie wazne bedzie jak bedzie w tym spotkaniu wygladała Barca. Pamietam spotkanie z Rubinem 0-1, sytuacji masa, ale nic nie moglo wpaść, jutro moze być podobnie. :)
Makis pisze:Nie ma Gago
Jedna z nadzieji, cichych nadziei Barcy.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2410
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 28 lis 2009, 14:11

A tak w ogóle to co takiego złego powiedział w wywiadzie Benzema?

Podoba mi się, że zgodnie z moimi oczekiwaniami Real nie nastawia się na murowanie. Barcelona nie jest przyzwyczajona, że ktoś z nimi chce grać w piłkę.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 28 lis 2009, 14:22

RealFan pisze:A tak w ogóle to co takiego złego powiedział w wywiadzie Benzema?
Czy ja napisalem, że on powiedział coś złego, raczej śmiesznego i nie wiem z czego to wywnioskowal.

-Oni mają inny styl gry, bardziej defensywny. My nie gramy jak Inter. Przejdziemy do ataku. W ofensywie mamy bardzo szybkich zawodników, którzy również nadają się do gry z kontry.
-To prawda, że Barcelona zostawia dużą przestrzeń. Trzeba wykorzystać luki na boisku. W zespole mamy wielu zawodników, którzy bardzo szybko biegają. Mam nadzieję, że to będzie nasza przewaga.

Kto tak rozpracował gre Barcy, duza przestrzeć, nie wiem komu Barcelona zostawiła ostatnio duzo przestrzeni na boisku, tym bardziej z czolowymi ekipami. Fajna sprawa z przejsciem do ataku, tak na SB tez tak zrobili i na koniec byla radość, ze jest tylko 6 po stronie Blaugrany.
To o zgraniu druzyny takze ciekawe, sam jestem ciekaw ile Real potrzebuje czasu jeszcze rok?? Przeciez w lato 2010 dojdzie kilku kolejnych zawodników.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 28 lis 2009, 14:34

Fragment o Barcelonie zostawiającej dużo przestrzeni mnie również nieco zaskoczył. Wydawało mi się, ze pressing i agresywna gra w środku pola to właśnie filary naszej gry defensywnej :think:

Czytałem również, że obsesją Pellegriniego na ten mecz ma być pressing i szybki odbiór piłki. To ma sens tyle tylko, że ja jeszcze takiego Realu nie widziałem a nie sądzę, aby trzymali po prostu tego asa w rękawie aż do GD :]

Dobry jest też fragment w którym trener Realu sam się przyznaje, że oni wciąż nie mają jasnego pomysłu na grę. Nieźle :]

Jeśli chodzi o Barcelonę to Yaya dostał zielone światło na grę. Czekam na równie dobre informacje odnośnie Zlatana i Leo bo wbrew temu co można przeczytać w niektórych polskich źródłach (blog Wołowskiego albo Sport.pl) nigdzie nie zostało jeszcze powiedziane, że zagrają. A może ja coś przegapiłem? Wątpię :]

Awatar użytkownika
Makis
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Makis » 28 lis 2009, 14:41

Real i Pellegrini sa krytykowani juz od dluzszego czasu, wiec nikt od nich jutro cudow nie oczekuje. Nie sadze zatem zeby odczuwali z tego powodu wieksza presje. Moga to raczej potraktowac jako okazje do zmiany atmosfery wokol druzyny.
Mentor pisze: Czytałem również, że obsesją Pellegriniego na ten mecz ma być pressing i szybki odbiór piłki. To ma sens tyle tylko, że ja jeszcze takiego Realu nie widziałem a nie sądzę, aby trzymali po prostu tego asa w rękawie aż do GD :]
Mecz z Zurichem widziales? Byly momenty :lol:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 28 lis 2009, 14:42

Momenty były? Tak bez Gutiego?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 28 lis 2009, 14:43

Jarzinho pisze:-Oni mają inny styl gry, bardziej defensywny. My nie gramy jak Inter. Przejdziemy do ataku. W ofensywie mamy bardzo szybkich zawodników, którzy również nadają się do gry z kontry.
Co tu jest śmiesznego? Sama prawda.
Jarzinho pisze:-To prawda, że Barcelona zostawia dużą przestrzeń. Trzeba wykorzystać luki na boisku. W zespole mamy wielu zawodników, którzy bardzo szybko biegają. Mam nadzieję, że to będzie nasza przewaga.
Barcelona zostawia przestrzeń atakami z obroną na 40 metrze. Jeśli zabierzesz im piłkę w takiej sytuacji i dasz dobre podanie do szybkich ofensywnych graczy to są hektary miejsca. Tylko rzadko to rywale wykorzystują, bo albo nie mają wybitnego szybkiego gracza w ofensywie albo są tak głęboko cofnięci, że w ogóle nie są w stanie próbować zabrać piłkę w środkowej strefie. Ale np. Rubin zrobił na CN taką kontrę. Powiedz, że przy drugim golu nie mieli masy przestrzeni. Czym innym jest strata i szybka kontra, a czym innym pressing na rywalu rozgrywającym akcję.
Jarzinho pisze:Fajna sprawa z przejsciem do ataku, tak na SB tez tak zrobili i na koniec byla radość, ze jest tylko 6 po stronie Blaugrany.
Tam była zupełnie inna taktyka niż przewidywana na jutro. Naprawdę nie widzisz różnicy? Twój problem.
Jarzinho pisze:To o zgraniu druzyny takze ciekawe, sam jestem ciekaw ile Real potrzebuje czasu jeszcze rok?? Przeciez w lato 2010 dojdzie kilku kolejnych zawodników.
A ile czasu potrzeba na zgranie kiedy w pierwszym składzie połowa to nowi zawodnicy i jest nowy trener, który chce grać zupełnie inaczej niż poprzednicy? Mogłoby się to odbywać szybciej, ale to chyba oczywiste, że Real musi się zgrać? Następnego lata na pewno będą nowe transfery, ale raczej nie tak wiele.
Mentor pisze:Czytałem również, że obsesją Pellegriniego na ten mecz ma być pressing i szybki odbiór piłki. To ma sens tyle tylko, że ja jeszcze takiego Realu nie widziałem a nie sądzę, aby trzymali po prostu tego asa w rękawie aż do GD
Jeśli Real chce coś ugrać to musi tego spróbować. Nie może dać się zepchnąć do defensywy i musi starać się odbierać piłkę jak najdalej od bramki. Jasne, że niewiele tego było w tym sezonie, ale i tak dotychczas to w elemencie pracy w defensywie postęp jest większy niż w rozgrywaniu akcji ofensywnych. Jak grać z Barcą pokazała Valencia.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 28 lis 2009, 14:53

Nie twierdzę, że Real tego nie spróbuje. Rzecz w tym, że taki plan gry przeciwko Barcelonie mógłby ułożyć praktycznie każdy trener, który ma chociażby minimalne pojęcie o grze Barcelony. Wiele zespołów na pewno chciałoby tak zagrać, ale tutaj ważny jest nie tyle plan czy koncepcja lecz realizacja tych założeń. Real będzie próbował założyć Barcelonie pressing? Na pewno będzie próbował, ale wątpię, aby się udało. To nie jest element, którego można się nauczyć na kilku treningach a do tej pory Real raczej nie pokazał, że ten element maja przynajmniej nieźle opanowany.

Mojej wypowiedzi nie należy traktować jako przejawu olbrzymiej pewności zwycięstwa Barcelony czy słabości Realu. Po prostu nie wydaje mi się, aby Real był w stanie pressingiem zneutralizować grę Barcelony.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 28 lis 2009, 15:04

Problem pressingu Realu w dotychczasowych meczach polegał głównie na tym, że 70-80% zawodników prawie nie próbowało go stosować. Jeśli wszyscy będą zapierdalać, że tak się wyrażę, to może to wyglądać lepiej. Wiadomo, że Barcelonie i tak jest bardzo trudno odebrać piłkę, ale cofnięcie się i wybijanie piłki na uwolnienie to jeden z najgorszych pomysłów, a taka byłaby alternatywa. Nie wiem jak założenia Pellegriniego wyjdą w praktyce, ale albo spróbują albo mogą się nie ruszać z Madrytu. Podstawa to spróbować i jak będę widział, że każdy dał z siebie w walce o piłkę absolutnie wszystko to do nikogo nie będę miał pretensji przy żadnym wyniku, bo to by znaczyło, że więcej zrobić nie można było.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 28 lis 2009, 15:11

http://www.realmadrid.pl/index.php?co=a ... i&id=27129

Tutaj skrót tego meczu ---> http://www.parasaber.com/ocio/videojueg ... eal/37747/

Biada nam. Obrona ['] :lol:

Tymczasem Abidal może i uporał się ze świńską grypą, ale pojawiły się objawy ptasiej:

Obrazek

No i jeszcze jedna z pamiętnych fotek z ostatnich GD:

Obrazek

Drenthe taktyczny impotent wyłamał się opuszczają własne pole karne :P

Awatar użytkownika
SiKor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SiKor » 28 lis 2009, 17:16

Ibrahimović i Messi, OK
O ile w piątek obaj zawodnicy trenowali głównie indywidualnie, o tyle już dziś odbyli pełny trening wraz z resztą drużyny. Występ obu graczy w jutrzejszym meczu z Realem Madryt jest więc bardzo prawdopodobny.Pep Guardiola ponownie miał do dyspozycji 20 zawodników. Zajęcia rozpoczęły się o godzinie 11 w Ciutat Esportiva Joan Gamper. W drużynie panowała dobra atmosfera, choć piłkarze trenowali na pełnych obrotach i sumiennie wykonywali wszystkie ćwiczenia przygotowane przez trenerów.

W niedzielę o 11.30 odbędzie się ostatni przed Gran Derbi trening. Guardiola skoncentruje się wówczas na strategii na wieczorny pojedynek.
najświeższe..

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 28 lis 2009, 21:32

Bardzo dobre info, ale Pep wciąż zarzeka się, że decyzja o występie Zlatan i Leo zapadnie dopiero jutro a ja w to wierzę i mimo wszystko nie będę w wielkim szoku widząc wyjściowy skład bez jednego z tej dwójki. Brak obu byłby przegięciem :P Wydaje mi się, że Guardiola wcale nie musi ryzykować zdrowiem Messiego jeżeli lekarze stwierdzą, że trochę krótka była ta rehabilitacja (bo wiemy doskonale, że powinna być dłuższa) i niby może grać, ale coś tam coś tam.

Trailery jakoś mnie tym razem wyjątkowo mało kręcą. Sam nie wiem dlaczego. Polecam zatem filmik z udziałem jednego z moich madryckich ulubieńców ---> :P

Awatar użytkownika
fejkenq
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fejkenq » 28 lis 2009, 21:56

hahaha dobry filmik :DDD masz takich wiecej ?

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 28 lis 2009, 22:17

http://rafalstec.blox.pl/2009/11/Gran-D ... -zywo.html

Stec już relacje przed meczem prowadzi.

Co może zainteresować Mentora :think: może ten fragment:
Rafał Stec pisze:czołowymi piłkarzami sezonu w obu klubach są defensywni pomocnicy. Do najlepszych w Barcy należy Seydou Keita, chyba pierwszy pełniący tę funkcję zawodnik, który ustrzelił w Primera Division hat-tricka

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 28 lis 2009, 23:10

Nie mam siły do tych 'znafców'. Pewnie ktoś w komentarzach spróbuje mu wytłumaczyć, że Keita nie gra w Barcelonie jako defensywny pomocnik, ale po mnie to w sumie spływa. Przynajmniej dopóki Stec nie zacznie pisać głupot u nas na forum :wink:

Niemniej Rafała jeszcze toleruję. Największym dyletantem jest Pol, który kompromituje się regularnie swoich wynurzeniami. W jego przypadku liczę tylko na to, że pewnego dnia nauczy się pisowni nazwiska pierwszego bramkarza Barcelony. To będzie szczyt jego możliwości chociaż nie wiem czy uda mu się nawet to osiągnąć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”