El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 46

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
NoName1989
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1518
Kibicuję: WIDZEW

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: NoName1989 » 20 lis 2009, 13:38

A w sobotę czy niedzielę?

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 20 lis 2009, 13:52

Niedziela, 29 listopada, godzina 19:00 :]

A tuż po meczu Gran Derby w wersji 'dla ubogich', czyli Atletico Madryt - Espanyol Barcelona :lol: :wink:

Awatar użytkownika
emdżej
Walczymy!
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: emdżej » 20 lis 2009, 13:53

Godzina bardzo pozytywna, biorąc pod uwagę, że zdaje się o 17 jest mecz Arsenal-Chelsea. To będzie piłkarski wieczór.

Awatar użytkownika
Asteniu
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Asteniu » 20 lis 2009, 14:31

Mentor pisze:A tuż po meczu Gran Derby w wersji 'dla ubogich', czyli Atletico Madryt - Espanyol Barcelona :lol: :wink:
Nie ładne to z Twojej strony było :bicz2:

Zastanawia mnie przypadkowość co roku kalendarza Primera Division. Nie mal co roku w kolejce kiedy Real gra z Barceloną to Atletico gra z Espanyol'em, lub kiedy Atletico gra z Barcą to w tej samej kolejce Real gra z Espanyol'em. To jest tak często się powtarzające że aż nie możliwe.

2009/2010 :

12 kolejka :

Barcelona - Real Madryt
Atletico - Espanyol

2008/2009

6 Kolejka :

Barcelona - Atletico
Real - Espanyol

2004/2005 :

3 Kolejka :

Espanyol - Real Madryt
Atletico - Barcelona

Dalej nie chcę mi się szukać, ale w niedalekiej przeszłości by się jeszcze znalazło. Zastanawia mnie także to że za każdym razem oby dwa spotkania nie są rozegrane w jednym mieście. Zawsze jest to Madryt-Barcelona, no bądź Barcelona - Madryt. Zdarzało się chyba też kiedyś że derby Barcelony były w tym samym dniu co derby Madrytu, ale oczywiście akurat to to przypadek.

Awatar użytkownika
shat
Grafomański impertynent

Post Wyświetl pojedynczy post autor: shat » 25 lis 2009, 15:08

W tym sezonie to nie jest przypadek bo już o tym pisali a wcześniej przypadek

Nie ma sensu cytować całości posta widniejącego bezpośrednio przed swoim jeżeli wiesz co mam na myśli. // Mentor

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2411
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 26 lis 2009, 0:27

Chcąc nie chcąc zostałem wywołany do tablicy.

Trochę jestem zmęczony i niestety mam na głowie inne rzeczy, więc tak naprawdę Dran Derbi zacznę czuć dopiero w piątek wieczorem, ale nic nie stoi na przeszkodzie by ten temat trochę już ożywić.

Przecież nie muszę pisać dużo. Kibiców obu drużyn na forum nie brakuje, a i wielu forumowiczów nie związanych uczuciowo z którąś z ekip mecz obejrzy.

Mam lekką pustkę i nie bardzo wiem, o czym pisać. Jak ktoś potrzebuje dłuższego wprowadzenia, to niech sobie przerobi pierwszy post w temacie. GD nie potrzebują wprowadzenia, one po prostu są esencją futbolu i pięknem samym w sobie :P

Barca gra u siebie, jest lepiej zgrana i jest niewątpliwie faworytem. Zwłaszcza, że wszystko wskazuje na to, iż ostatecznie nie tak dawno przewidywane osłabienia w tym meczu ich ominą. Cudownie ozdrowiał od kurczaka z ryżem Abidal, Ibrahimovic z Messim również powinni być gotowi i jeśli kogoś zabraknie, to będzie to Toure.

W Realu do gry wrócił już Ronaldo i jedynym nieobecnym w klasyku będzie Guti.

Nowych kontuzji i chorób w obu zespołach scenariusz nie przewiduje. Dodatkowym smaczkiem niech będzie fakt, że w dniu meczu Barca będzie obchodzić 110 rocznicę swego istnienia, którą wypadałoby popsuć. :)

Real w tym sezonie ma lepsze wyniki niż grę. Ta co prawda uległa już jakiejś poprawie, ale niedużej i progres odbywa się bardzo powoli. Ja mogę tylko napisać czego oczekuję. Chcę by Real nie parkował autobusu i nie szedł na wymianę ciosów. Oba rozwiązania to kiepski pomysł. Od razu napiszę, że chcę zwycięstwa, a remis to absolutne minimum. Bo to jest Real Madryt. Chcę składu łatwego do przewidzenia:

Casillas - Arbeloa, Albiol, Pepe, Ramos - Lass, Xabi, Kaka', Cristiano - Higuain, Benzema.

Jedyną zmianą, jaką byłbym skłonny tu przyjąć jest mało prawdopodobna obecność Garaya w miejsce Albiola. Większej różnicy by to nie zrobiło. Obaj potrafią zagrać dobrze i obaj potrafią pozostawić niedosyt. Zrozumiałbym też ewentualnego trzeciego środkowego pomocnika w miejsce Benzemy, co też się raczej nie stanie, a przynajmniej nie od pierwszej minuty. Tak sądzę.

Najważniejszy punkt - wszyscy zapierdalają. Jeśli ktoś nie chce w tym meczu biegać i walczyć, to niech zostanie w Madrycie.

Real musi walczyć o środek pola, nie wolno go odpuścić. Pozwolenie na zepchnięcie się do rozpaczliwej obrony i całkowite oddanie piłki Barcelonie byłoby równoznaczne z klęską. No i trzeba też w miarę możliwości atakować, stwarzać sytuacje i najlepiej strzelać bramki. Katalończycy muszą czuć, że w tyłach nie będzie im lekko. Mamy przede wszystkim Crisa i Higuaina, jest kim straszyć.

Chciałbym też zobaczyć Lassa, dla którego głównym obiektem do zlikwidowania/popsucia humoru/odebrania ochoty do gry byłby Xavi. Nie wiem, czy Pellegrini na to wpadnie, ale szczególne skupienie się przez ruchliwszego Diarrę na utrudniania życia mózgowi rywala wydaje się rozsądne. Rzecz jasna nie poprzez ciągłe faulowanie, żeby nie kończyć meczu w osłabieniu.

Dyskusję o najbliższym Gran Derbi oficjalnie uważam za otwartą.

No to Hala. :]

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 26 lis 2009, 0:38

29.11.2009r., godz. 19.00, Camp Nou

Sedzia: Alberto Undiano Mallenco
Ostatnie GD prowadzone przez tego sedziego to:
Real - Barcelona 2-6
Barcelona - Real 3-3
Barcelona - Real 3-0
...czyli bramki beda padac.

Sytuacja w tabeli przed GD:

1 Real M 11 28 27-8
2 Barcelona 11 27 29-8
3 Sevilla 11 25 21-8
4 Valencia 11 24 22-11

Ostatni mecz:
Athletic 1 : 1 Barcelona
Real Madryt 1 : 0 Racing

Nieobecni: Na chwile obecna mozna miec nadzieje ze wszystkie gwiazdy wystapia w meczu. Guti, Ruud i chyba Yaya maja najmniejsze szanse na gre. Do zdrowia wraca C. Ronaldo, Ibra i miejmy nadzieje Messi.

trailer

http://www.youtube.com/profile?user=cat ... bszp3n50Vk

Gran Derbi czyli mecz wszystkich meczow. Dla nas kibicow tych druzyn wyjatkowy mecz. Dodatkowo FC Barcelona bedzie obchodzic 110 urodziny. Gramy z liderem, do ktorego tracimy punkt. Mozna powiedziec to malo i da sie jeszcze odrobic. Dla tych ktorzy tak uwazaja przytocze fakt iz w ostatnich latach mistrza zdobywala ta druzyna ktora w GD zdobywala min 4 pkt. rzadko sie zdarza zeby Real wygrywajac u nas nie zdobyl mistrzostwa chociaz przy pierwszym sezonie pracy ryjka wygrali u nas aby po porazce u siebie zostac 4 druzyna w tabeli. Dodatkowo dla nas ten mecz ma znaczenie psychiczne. Barcelona goniaca lidera spisuje sie o wiele gorzej niz np Real wiec dla mentalnosci naszych zawodnikow trzeba liderowac.
Real przyjedzie pewnie z wola checi pokazania ze moze wygrywac z topowymi druzynami. Jest to dla nich kolejny test w tym sezonie. Czy oblany?, mam nadzieje.

PS: Realfanie wyprzedziles mnie:P

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lis 2009, 1:02

Nareszcie :P
RealFan pisze:Zwłaszcza, że wszystko wskazuje na to, iż ostatecznie nie tak dawno przewidywane osłabienia w tym meczu ich ominą. Cudownie ozdrowiał od kurczaka z ryżem Abidal, Ibrahimovic z Messim również powinni być gotowi i jeśli kogoś zabraknie, to będzie to Toure.
Co prawda nie było żadnych nowych doniesień odnośnie stanu zdrowia Messiego i Zlatana, ale również sądzę, że obaj zagrają i to od pierwszego gwizdka. Przynajmniej taką mam nadzieję choć wcale nie jestem przekonany czy Pep zaryzykowałby zdrowie któregokolwiek z nich jeżeli szanse na odnowienie się czy wręcz pogłębienie urazu, będą większe niż minimalne.

Toure pewnie zabraknie, ale zdradzę Wam, że oczekuję Busquetsa w pierwszym składzie nawet jeżeli Yaya wyzdrowieje :] Sergio gra naprawdę bardzo dobrze i nie widzę powodu, aby koniecznie stawiać na Toure, który nie dość, że nie gra lepiej od Hiszpana to na dodatek będzie osłabiony po chorobie.

RealFan pisze:W Realu do gry wrócił już Ronaldo i jedynym nieobecnym w klasyku będzie Guti.
Obrazek
Nie mogłem się powstrzymać :lol:
RealFan pisze:Nowych kontuzji i chorób w obu zespołach scenariusz nie przewiduje.
RealFan pisze:Jedyną zmianą, jaką byłbym skłonny tu przyjąć jest mało prawdopodobna obecność Garaya w miejsce Albiola.
http://www.realmadrid.pl/index.php?co=a ... i&id=27093
Nie wiemy jeszcze czy wykluczy go to z gry, ale nawet jeśli to raczej nie będzie to jakiś handicap dla Barcelony.
RealFan pisze:Chciałbym też zobaczyć Lassa, dla którego głównym obiektem do zlikwidowania/popsucia humoru/odebrania ochoty do gry byłby Xavi.
Mocno się zdziwię jeżeli będzie inaczej.

Chciałbym zobaczyć taki oto skład:

Valdes - Abidal, Pique, Puyol, Alves - Busquets, Xavi, Iniesta - Henry, Zlatan, Messi

Keita nie błyszczy już tak mocno a Iniesta powinien grać w pomocy i tyle. Niestety wątpię, aby Pep zrezygnował z Seydou w tak ważnym meczu. Malijczyk wydaje się być arcyważnym elementem układanki Guardioli. Oczywiście nie dziwi mnie to bo Keita rozgrywa naprawdę bardzo dobry sezon, ale mimo wszystko posadziłbym go na ławce.

O naszą grę jestem w miarę spokojny. Na pewno forma budowana była na ten właśnie okres i jeżeli sami sobie nie będziemy robić krzywdy to zdecydowanie jesteśmy w stanie wygrać ten mecz i takiego właśnie wyniku oczywiście oczekuję.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lis 2009, 1:27

Zrestartowałem ankietę. Tego posta się potem usunie :P

Przy okazji zachęcam innych użytkowników (nie tylko fanów Barcelony bądź Realu) do włączenia się do dyskusji.

Awatar użytkownika
Pelart
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pelart » 26 lis 2009, 7:51

ponieważ mam mało czasu napiszę króko o moich oczekiwaniach odnośnie składu.

jak podają hiszpańskie periodyki, wypada nam Albiol, to mnie jakoś specjalnie nie martwi, Garay jest moim zdaniem o wiele bardziej przydatnym obrońcą, szybki i zwinniejszy od Hiszpana, nie zawiódł jeszcze w tym sezonie gdy grał.

wątpliwoś mam jeszcze do ustawienia, czy warto nam grać 2 napastnikami, powinniśmy skupić się na środku pola, gdzie Barca ma największą przewagę, Lassa i Xabiego powinien wspierać jeszcze 1 piłkarz, Marcelo? Granero raczej odpada, jest mniej dynamiczny od Brazylijczyka, który ustawiany bardziej z przodu nie zawodzi, wspomaga obronę i ze swoją smykałką do kombinacyjnej piłki często stwarza zagrożenie. moim zdaniem Benzema w tym meczu powinien siedzieć na ławce, chłopak uczy się grać w LA Liga, brak mu kilku cech kluczowych w odegraniu poważniejszej roli w Derbach.

Skład ,którego oczekuję to Casillas - Ramos, Pepe, Garay, Arbeloa- Lass, Xabi, Marcelo - Kaka - Cristiano ,Higuain

środek pola jest kluczem

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 26 lis 2009, 11:22

Nie uważacie, że gdyby Messi, czy Zlatan mieliby zacząć GD od pierwszych minut, to zagraliby chociaż chwilę w LM ?
Ja wiem, że to świetni piłkarze i mogą z marszu wejść do drużyny i być najlepszymi na boisku, ale z reguły chyba daje się piłkarzowi kilka[naście] minut mecz wcześniej, by trochę na boisku pograli. No, ale to GD i rządzą się swoimi prawami.
Po tym co Real pokazuje, jakoś nie widzę szans by mogli choćby remis uratować, oczywiście wszystko możliwe, ale jednak Barca była wyraźnie lepsza od Interu, a Real z Zurichem nie błysnął - z tego co słyszałem.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lis 2009, 12:03

fieldy pisze:Nie uważacie, że gdyby Messi, czy Zlatan mieliby zacząć GD od pierwszych minut, to zagraliby chociaż chwilę w LM ?
Nie. Przecież mecz z Interem został szybko ustawiony i nie było najmniejszego powodu, aby wpuszczać któregoś z nich zwłaszcza, że obaj wciąż byli w fazie rehabilitacji.

Doniesienia po urazie Messiego były takie, że na Inter może nie zdążyć, ale na Real powinien być gotowy. Myślę, że nic się nie zmieniło a przynajmniej taką mam nadzieję. Zlatan był chyba w nieco lepszej sytuacji więc też liczę na jego występ.

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 26 lis 2009, 12:06

fieldy przyklad Abidala pokazuje ze nie.

Szczerze mysle ze Ibra albo Messi usiadzie. Jestem pewien ze Henry zagra z Iniesta w ataku wiec zostanie jedno wolne miejsce. Chociaz trafic ze skladem Pepa to juz wyczyn.

Awatar użytkownika
SiKor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SiKor » 26 lis 2009, 12:52

z Interem nie było potrzeby wpuszczania żadnego z nich ze wzgledu na szybkie dwie bramki i pełna kontrolę wyniku w II połowie. Myślę, ze gdyby sytuacja była inna któryś z nich by wszedł. Mam nadzieje, że obaj będą w wyjściowej 11, a dzięki temu Andres zagra znowu na środku, bo na skrzydle się marnuje. Było to doskanale widać w meczu z Interem i mam nadzieje, że Pep to zawuażył:)

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 26 lis 2009, 13:01

Myślę, że każdy widzie i wie o tym na jakiej pozycji Iniesta spisuje się najlepiej, ale problem leży gdzie indziej. Do tej pory Andresito grywał na ataku bardziej z musu ponieważ Henry był kontuzjowany a Jeffren najwyraźniej to jeszcze nie ten kaliber choć myślę, że byłby w stanie grać na poziomie takiego Pedro. Tak czy inaczej powrót Titiego powinien umożliwić powrót Iniesty na swoją nominalną pozycję. Drugi 'problem' to Seydou Keita, który świetnie wykorzystał nieobecność Iniesty w pomocy i zaliczył kilka znakomitych występów oraz sporo zwyczajnie dobrych. Poza tym Pep nie ukrywa, że Malijczyk to jeden z jego ulubieńców i ważny element zespołu a więc trudno powiedzieć czy w takim meczu trener zechce z niego zrezygnować.

Wracając do dwójki Ibrahimović - Messi to gdybym miał wybrać jednego to chyba wybrałby Zlatana. Szwed jest nam potrzebny na środku ataku, na lewej Henry a Iniesta w środku i można śmiało jechać nawet z Pedro na prawej :P Leo mógłby wejść jakby coś ewentualnie nie szło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”