FMy - Strona 402

Chwila oddechu dla stałych bywalców i świeżych owieczek. Trunki oraz coś na ząb w gronie znajomych, jak i dla tych którzy chcą podumać bądź przygadać sobie ramię w ramię z barmanem.
Awatar użytkownika
Kubańczyk
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kubańczyk » 09 sty 2008, 15:15

Wilmore pisze: kazdy pirat ma ten blad:D
Mnie równierz nie zdarzaja sie bledy z ME ze graja same slabsze reprezentacje
wystarczy ściągnąć patch ktory ten błąd naprawia
Ostatnio zmieniony 09 sty 2008, 18:43 przez Kubańczyk, łącznie zmieniany 1 raz.

tomciu
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tomciu » 09 sty 2008, 16:24

Bullshit, mam oryginał co roku, a tymczasem w FM 08 po raz pierwszy coś takiego mi wyskoczyło - nie spotkałem się z żadnym błędem spowodowanym nieoryginalną wersją gry, zawsze mnie bawi, gdy ktoś pisze, że to czy tamto jest winą skopiowanej wersji.
SI potwierdziło, że nie tylko piraci mogą mieć taki problem...

Awatar użytkownika
Dżokere
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dżokere » 09 sty 2008, 17:24

Yukasz też masz błąd w FMie
Bo skoro gospodarzem jest Norwegia to czemu nie gra w tych ME??
A po drugie to gosp. powinni być Polacy z Ukraińcami

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 09 sty 2008, 17:29

pewnie że nie tylko piraci, bo mój kumpel ma oryginał i też miał taki problem,.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 09 sty 2008, 18:06

Dżokere pisze:Yukasz też masz błąd w FMie
Bo skoro gospodarzem jest Norwegia to czemu nie gra w tych ME??
A po drugie to gosp. powinni być Polacy z Ukraińcami
Nie mam :] Na samej górze jest nagłówek - 'ME 2012, obrońca tytułu Anglia...' tyle że on nie ma żadnego znaczenia. Poniżej nad grupami jest napis odnoszący się do tych grup które są wyświetlone, czyli ME 2008, które właśnie wygrała Anglia. Ten napis dużymi literami ME 2012 jest trochę bez sensu ale pewnie w tym miejscu zawsze jest wyświetlona najbliższa impreza więc nie ma znaczenia które grupy sobie wyświetliłem. ME 2008 były w Austrii i Szwajcarii a te w 2012 przeniesione do Norwegii bo w grze Polska sobie nie poradziła w wybudowaniem stadionów :lol: A tak serio to ja dałem screen z FM 2007 i wtedy jeszcze nie było wiadomo kto wygrał organizację.
Wilmore pisze:
peepe pisze: kazdy pirat ma ten blad:D
Bullshit, mam oryginał co roku, a tymczasem w FM 08 po raz pierwszy coś takiego mi wyskoczyło
Nie gorączkuj się tak bo wyjściu gry ktoś rzucił plotę ze ten błąd jest tylko w piratach.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 09 sty 2008, 23:53

Yukasz pisze:Opowiedziałbyś nam jedną ze swoich karier na dobranoc Razz Ile bierzesz lig, kim grałeś? itp

Sto lat nie pisałem opowiadania o swojej karierze - napisałem dokładnie dwa, Husqvarna w dwóch częściach, dwa sezony. Było kiedyś na stronie cmo.pl (czy jaki tam był adres), jak byłem tam jednym z redaktorów.

Tak czy inaczej moje największe sukcesy:
1. wspomniana Husqvarna, to jest (była) jedna z drużyn, najniższej z grywalnych lig w Szwecji. Awans w 4 sezony do pierwszej ligi, potem mistrzostwa jakieś tam, puchary krajowe i 1/4 UEFA Cup. To było w którymś CMie jeszcze
2. FM 2005, Juventus Bukareszt, najniższa rumuńska liga, mistrzostwa i puchary krajowe - awanse z fazy grupowej ligi mistrzów. Tam potem był już za wysokie progi na rumuńskie nogi. Potem przeprowadzka do Wisły i tam nieprzerwana 10 letnia hegemonia w kraju, w ciągu której chyba ze 2 razy LM i raz UEFA wygrana. Międzyczasie prowadzenie reprezentacji Polski i Rumuni - bez sukcesów na międzynarodowych imprezach.
3. FM 2005: moja perła Stare Mesto II czeska, jak już zbudowałem zespół to na 7 lat tak 4-5 razy LM wygrana, jak nie wygrywałem to porażki w półfinałach - 2 razy MU mnie zatrzymało. To było coś za mojego napastnika Chelsea dawała 60 mln funtów (oczywiście za pomocą różnych klauzul) i się nie zgadzałem, a On złego słowa nie powiedział.
4. Na polskim gruncie najbardziej egzotyczne zwycięstwo: FM 2005, pierwszy sezon puszczony jako bezrobotny i objęty w drugim sezonie beniaminek z minimalną liczą piłkarzy - jakieś niedobitki - Okęcie. Okęcie ze mną za sterem awansowało w pierwszym sezonie do I ligi i jako beniaminek zdobyłem mistrzostwo wyprzedzając Wisłę 1 pkt. Potem tego nie ciągnąłem bo tam mały stadion był, a nie chcieli go rozbudowywać.

Lubiłem patrzeć jak w profilu swoim kwota otrzymana za sprzedanych zawodników była 20 - 30 razy większa od tej za jaką kupowałem zawodników.

Ja gram niemal zawsze wg HC, www.forumcm.net - tam w dziale kariery te założenia są opisane.

Awatar użytkownika
Loczek
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 2

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Loczek » 10 sty 2008, 0:08

Będziesz miał czas, uracz nas screenami. Są gdzieś w internecie drogi kolego Twoje opowiadania ? Bardzo chętnie bym je poczytał :wink:

Awatar użytkownika
Piotr
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Piotr » 10 sty 2008, 0:55

Pytanie do Bellusa, kiedys chyba napisales na tym forum ze jedną z "metod szatana" jest korzystanie z efemowego filtra, ktory moze nam posortowac wskazniki umiejetnosci pilkarzy od najwiekszego do najmniejszego. Gram bez tego filtra i uzylem go tylko 2 razy przy sprawdzaniu umiejetnosci dostepnych na rynku scoutow ktorzy byliby sklonni przejsc do mojej Lechii i mam pytanie czemu to jest "metoda szatana" skoro jest po prostu możliwością gry.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 10 sty 2008, 8:47

Postaram Ci się odpowiedzieć, ale zastrzegam że to nie ja jestem ideologiem tej współczesnej myśli FMowiej.
Nie używamy tego (opcji szukaj piłkarzy, tam gdzie są Ci najbardziej znani piłkarze z regionu) bo takie coś nie istnieje w życiu realnym. Nie ma wielkiej bazy danych, gdzie wpisujesz kogo potrzebujesz a komputer przedstawia Ci listą zawodników. Takie coś tworzą (czy też coś podobnego) skauci, ze skautów korzystamy do woli. Całe założenie HC opiera się na maksymalnym urealnieniu gry. Nie zatrudniamy zawodników "nie przeskautowanych", trenerów nie mówiących w języku większości składu (tutaj mam wątpliwości, ale przyjmuję założenia Profesora), nie wysyłamy skautów gdzie popadnie tylko wg określonych zasad - mało realne / nierealne jest, żeby taki Śląsk Wrocław wysłał skautów do Azji Wschodniej - w FMach ten wymóg jest mniej znaczący, bo sama gra na to nie pozwala.
A co do personelu, to zatrudniamy tylko tych, którzy się zgłoszą - odpowiedzą na ogłoszenie o pracę.
Profesor pisze:Nadeszła nowa wersja Football Managera - FM 2008 -, a wraz z nią zmiany w mechanice gry, tak więc czas na kolejną odsłonę zasad hardcore (HC). Najpierw parę słów wyjaśnienia dla nowych graczy, którzy nigdy dotąd nie zetknęli się z tym systemem gry. Gra hardcore w najogólniejszym zarysie polega na samoograniczaniu się podczas gry, tak by maksymalnie zbliżyć rozgrywkę do rzeczywistości. Klasyczny hardkorowiec stosuje się bezwarunkowo do wszystkich zasad HC, zaś przestrzeganie tylko wybranych reguł oznacza, że gra się modyfikowanym hardcore (mHC).

Zasady gry hardcore dla Football Managera 2008:

1. Rozpoczęcie gry: Zaczynamy wyłącznie z najniższej klasy rozgrywkowej dostępnej w danym kraju (Polska: 2. liga, Szkocja: Division 3, etc.). Przy ustawianiu profilu menedżera obowiązkowo ustawiamy doświadczenie jako "Automatyczne". Jeśli nie wiesz, jakim hardkorowym klubem zagrać, zapytaj Franka - wersja dla FM 2008 w przygotowaniu.

[zasady szczegółowe]

- bazę danych warto ustawić co najmniej na medium, gdyż przy małej bazie danych może zabraknąć zawodników chętnych do przejścia do naszego klubu, zwłaszcza w Anglii, a to ze względu na błąd FM 2008 z wczytywaniem zawodników z klubów nieligowych;

2. Gramy w FM 2008 tak, jak go SI stworzyło, a więc na wersji instalacyjnej załatanej najnowszą oficjalną łatką. Nie używamy żadnych nieoficjalnych uaktualnień bazy danych, scouterów, edytorów (znanych w świecie hardcore jako podmiot szatana). Nie używamy też opcji wczytania wszystkich zawodników danej narodowości, gdyż wprowadza to nierównowagę w bazie danych. Natomiast w szarej strefie znajdują się moje Bomboniery, czyli pliki wczytujące po kilkudziesięciu zawodników każdej narodowości, co udostępnia wiele mniejszych reprezentacji. Ultrahardkorowcy Bomboniery nie używają, zwykli są zdania, że skoro dodaje podobną liczbę zawodników każdej narodowości, równowaga zostaje zachowana.

3. Transfery: Zatrudniamy WYŁĄCZNIE zawodników poddanych obserwacji przez scoutów. Kraje i regiony, do których możemy wysłać scoutów, określa za nas zarząd. Scoutować można następujących zawodników: (1) znalezionych przez scoutów (oczywiście zawodnik znaleziony przez scouta automatycznie uznany jest za przescoutowanego), (2) wymienionych w niusach, (3) zawodników wyróżnionych jako największe zagrożenie (Dangerman) w raporcie przedmeczowym, (4) zawodników poleconych przez naszych piłkarzy i współpracowników (oznacza to, że nie można już scoutować piłkarzy reprezentacji, w których występują nasi zawodnicy).

[zasady szczegółowe]

- aczkolwiek najpewniejszym sposobem na przescoutowanie piłkarza jest przyjrzenie mu się w kilku meczach, w sytuacjach podbramkowych (n.p. dziura w składzie, koniec okna transferowego, oferty od konkurencji) można zadowolić się przygotowaną przez scouta kartą informacyjną. Rozstrzygnięcia indywidualnych przypadków pozostawione są rozsądkowi gracza, jednakże poza sytuacjami absolutnie krytycznymi wymagana jest obserwacja zawodnika w przynajmniej jednym spotkaniu;

- do scoutowania nie można wybierać zawodników z zespołów, które grają przeciwko nam, o ile nie są spełnione w/w warunki. Nie można też wskazywać scoutom do obserwacji zawodników zauważonych przez nas w innych meczach, w tym w meczach transmitowanych przez telewizję;

- oczywiście sugestiami scoutów nie trzeba się kierować - to tylko ludzie, a więc są omylni -, jednakże trzeba zawsze zasięgnąć ich opinii;

4. Ekran wyszukiwania: nie korzystamy z tej funkcji. Jeżeli nie mamy w klubie scouta, należy go znaleźć i zatrudnić, a jeśli okaże się to niemożliwe, podpisać kontraty z klubowymi "szarakami".

5. Ekran transferu (Transfer): nie korzystamy z tej funkcji.

6. Szybkie wyszukiwanie (Quick Find/Search): nie korzystamy z tej funkcji.

7. Współpracownicy: Ci, którzy mają bezpośredni kontakt z piłkarzami (trenerzy, asystenci, fizjoterapeuci) muszą znać język kraju, w którym pracują (w Polsce - polski, w Niemczech - niemiecki, etc.). Zasada nie dotyczy scoutów. Liczbę współpracowników należy ograniczyć, kierując się zdrowym rozsądkiem i wytycznymi zarządu. Pracowników zatrudniać można wyłącznie za pośrednictwem biura pracy, ich wyszukiwanie na własną rękę jest niedozwolone. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy w klubie nie ma ani jednego scouta lub fizjoterapeuty - jeżeli przez miesiąc po zamieszczeniu ogłoszenia w biurze pracy nie zgłosi się żaden kandydat, albo żaden kandydat nie przystanie na nasze warunki finansowe, możne skorzystać z ekranu wyszukiwania współpracowników, by zatrudnić NAJSŁABSZEGO scouta/fizjoterapeutę spośród dostępnych.

8. Taktyki i treningi: Niedozwolone jest korzystanie z cudzych taktyk i treningów. Do wszystkiego dochodzimy sami, metodą bolesnych prób i kosztownych błędów.

9. Reprezentacja: Jako że moduł prowadzenia reprezentacji NADAL jest niedopracowany, wyszukując zawodników do niej można korzystać z ekranu wyszukiwania, a nawet i z (tfu! tfu!) zewnętrznego scoutera pokroju Genie scouta, oczywiście z ukrytymi kolumnami CA/PA. Znalezionych w ten sposób zawodników NIE MOŻNA automatycznie uznawać za przescoutowanych i sprowadzać do klubu.

[zasady szczegółowe]

- można założyć, że zawodnik, który zagrał za naszej kadencji co najmniej 3 kolejne mecze, jest nam znany na tyle, że staje się to równoznaczne z jego przescoutowaniem. Ale i tak znacznie szybciej będzie po prostu go przescoutować.

10. Zasady różne:

- listę życzeń możesz zabrać ze sobą po zmianie klubu, ale gdy choć jeden atrybut zawodnika z listy znika za mgłą wojny, musisz go ponownie przescoutować;

- można kupować bez scoutowania zawodników z poprzedniego klubu, o ile 100% jego atrybutów nie jest ukryte za mgłą wojny;

- jeżeli nasz klub patronacki zaoferuje nam zawodnika do wypożyczenia, można tę ofertę zaakceptować bez uprzedniego scoutowania - w końcu po to właśnie istnieje umowa partnerska między oboma klubami. Natomiast jeśli klub patronacki zaoferuje nam piłkarza na sprzedaż, albo gdy otrzymamy ofertę kupna zawodnika z innego klubu, takiego piłkarza należy bezwzględnie przescoutować przed przyjęciem/złożeniem oferty. Przescoutowanie zaoferowanego zawodnika nie jest potrzebne tylko wówczas, gdy w momencie otrzymania oferty znajdował się już na naszej shortliście i został uprzednio przescoutowany, a 100% jego atrybutów nadal pozostaje widoczne;

- jeśli któraś z powyższych zasad Ci nie odpowiada, nie stosuj jej. W takiej sytuacji nie możesz wszakże mówić, że jesteś graczem hardcore;
za http://forumcm.net/index.php?s=&showtop ... t&p=193253

A co do moich karier to o wszelkie dowody zbrodni będzie trudno bo już ze 3 razy komputer zmieniłem między czasie. Jednak poszukam i może da się coś zrobić. Opowiadań w necie nie ma (przynajmniej wg mojej wiedzy), może są u mnie na dysku w JG. Jeśli znajdę, przeczytam i za bardzo się nie zarumienię oceniając swój poziom to je tutaj wkleję, jednak niczego nie obiecuję.

FMFAN
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: FMFAN » 10 sty 2008, 14:28

wróciłem do FM07 [Udinese]

potrzebuję taktyki :oops:
jeśli byłby ktoś tak miły i zapodał jakąś dobrą taxe, z góry thx

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Wilmore » 10 sty 2008, 15:16

FMFAN pisze: potrzebuję taktyki Embarassed
jeśli byłby ktoś tak miły i zapodał jakąś dobrą taxe, z góry thx
Ej, a jaka to przyjemność grać na czyjejś taktyce? Tym bardziej, jak się prowadzi tak przepakowany zespół, jak Udinese - właśnie w tym widzę przyjemność z gry w FM, w układaniu i modyfikowaniu taktyki tak, żeby była coraz lepsza.
Ale może się mylę. :)

tomciu
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: tomciu » 10 sty 2008, 16:14

FMFAN
Blaugrana Jasonxa jest świetna :D Możesz ściągnąć ją tu: http://forumfm.pl/viewtopic.php?t=439&h ... =blaugrana

TS borys IFC
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 80

Post Wyświetl pojedynczy post autor: TS borys IFC » 10 sty 2008, 17:27

nie znalazlem tu odp na moje pytanie wiec prosze sie nie obrazac jesli jednak byla a ja niedokladnie suzkalem. mam maly problem. sciagnalem patcha otworzylem go i zaczalem updajtowac. zaktualizowalem caly folder z fm. potem wlaczam gre a tutaj komunikat "nie odnaleziono plyty z fm bla bla bla" i musze gierke wylaczac. mozecie mi powiedziec ocb?moze fm powinien byc wlaczony jak updajtowalem (wiem to raczej niemozliwe ale chwytam sie czegokolwiek) kumpel mowi ze byc moze zrobilem blad ze przy instalowaniu patcha nie wlaczylem daemona (mam piracka wersje fm). z gory dziekowa.

THEMANIEK
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 41

Post Wyświetl pojedynczy post autor: THEMANIEK » 10 sty 2008, 17:40

instalujesz normalnie fma z crackiem, a nastepnie patch i zgrywasza cracka do patcha. Jednak tego cracka do patcha nieposiadam. Gdzieś tu był link na forum. Poszukaj.

Awatar użytkownika
peepe
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: peepe » 10 sty 2008, 18:19

zainstaluj nowe daemon tools, wlacz wszystkie opcje emulacji. u mnie nawet cracka nie potrzebuje, sam daemon 4.10 wystarcza

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hyde Park”