Piłka nożna a ideologia - Strona 4

Wszystko o piłce w pozostałych rejonach nie tylko Europy ale i Świata. Ciekawostki, Wyniki, Transfery oraz inne wydarzenia powiązane z piłką nożną.
Generalny
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Generalny » 15 sie 2006, 20:56

Celtycy są katolikami a Rangersi protestantami jeśli chodzi o religię.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 lut 2007, 22:30

Krzysztof Jarzyna pisze:Tu nie chodzi o kpine tylko o brak konsekwencji, ktory mnie wrecz rozklada na lopatki. I to nie tylko w tym przypadku, tylko tak ogolnie (dlatego napisalem, ze to temat na inna rozmowe). Jezeli Katalonia to nie Hiszpania to dlaczego Valdes ma grac w reprezentacji Hiszpanii? Uprzedzam - znow przerysowanie, ale od takich pytan i stwierdzen nie da sie uciec, bo one nasuwaja sie same.
Sorry Bartek, ale napiszę prosto z mostu. Bzdury wypisujesz.

Czy Valdes jest katalońskim nacjonalistą? Czy manifestuje swoje poczucie tożsamości katalońskiej? A może po prostu pomyliłeś go z Oleguerem? Ewentualnie jest jeszcze taka opcja, że w Twoim mniemaniu wszyscy piłkarze Barcelony (a przynajmniej urodzeni w Katalonii) prezentują taką postawę jak Oleguer :roll: Jeżeli Ciebie rozkłada na łopatki brak konsekwencji to mnie rozkłada na łopatki Twoje myślenie. Victor Valdes jest obywatelem Hiszpanii czego nigdy się nie wypierał i nic nie stoi na przeszkodzie, aby w tejże reprezentacji grał. Czy wszyscy piłkarze Barcelony mieszają politykę ze sportem? Czy może więcej jest takich, którzy wzorują się na Puyolu, który zawsze pytany o te kwestie odpowiada, że interesuje go gra w piłkę nożną a nie polityka? To Ty sobie ubzdurałeś jakąś śmieszną opinię jakoby urodzeni w Katalonii piłkarze nie powinni reprezentować barw Hiszpanii bo zachodzi sprzeczność z hasłem 'Catalunya is not Spain'. Nie każdy piłkarz Barcelony identyfikuje się z tym poglądem więc Twój domniemany brak konsekwencji jest cokolwiek niezrozumiały. Przecież FC Barcelona jako klub nigdzie i nigdy oficjalnie nie głosi takiego hasła jak 'Catalunya is not Spain'. To indywidualna sprawa jednostek.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 12 lut 2007, 22:42

Fajnie. Tylko, ze ja nigdzie nie pisalem o VV tylko o kibicach, bo z tego co widze, to Wy tu domagacie sie jego gry w reprezentacji, a nie on. I to chyba tez Wy macie takie przeblyski typu "Katalonia to nie Hiszpania!". Tu jest owa niekonsekwencja.
I nie wysilaj sie w tlumaczenie rozdzialu pilki od polityki doprawiajac to wszystko dobrem pilkarza bo ja to wszystko rozumiem, tylko przyjmijmy rzeczy takie jakie sa - raz krzyczycie, ze Katalonia to nie Hiszpania a za chwile chcecie, zeby Wasz pilkarz gral dla reprezentacji tej Hiszpanii. Oczywiscie to nie jest takie proste, ale mimo wszystko traca nieco hipokryzja.

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 12 lut 2007, 23:00

rkoeman pisze:szef wszystkich szefow postanowil uogolnic cala sprawe i dorobil piekna teorie. troche na sile.
Z ta podstawowka to sie chyba na sile przylansowales. A moze to wina strarego sytstemu, bo chyba jeszcze miales na swiadectwie orla bez korony o ile sie nie myle?

Wroc jeszcze raz kilka postow do tylu i odpowiedz sobie na pytanie, czy tym co napisalem w poprzedniej notce o delikatnej hipokryzji w jakikolwiek sposod tlumacze to, ze VV nie powinien grac w reprezentacji? Co wiecej - czy ta moja "teoria na sile" odnosi sie w ogole do niego, czy moze do Was kataloniatoniehiszpanowcow?

A zreszta nie wracaj. Szkoda czasu, watpie zebys zrozumial. No ale wierze na slowo z ta podstawowka.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 12 lut 2007, 23:06

Nie jest fajnie bo wciąż dobierasz sobie argumenty w taki sposób, aby rzekomo nasze (kibiców) słowa zalatywały niekonsekwencją (a nawet hipokryzją! :o ). Ja na temat Katalonia a Hiszpania pisałem swego czasu swoje i nie będę znowu się produkował bez sensu. Przypomnę tylko, że jednym z założeń w całym moim poglądzie na tę kwestię jest fakt, że każdy piłkarz urodzony w Katalonii jest zarówno Hiszpanem jak i Katalończykiem a to, że 'Catalunya is not Spain' nie ma tutaj nic do rzeczy. Jeżeli Katalonia nie ma jako takiej reprezentacji (znaczy się takiej, który mogłaby brać udział w międzynarodowych imprezach) a piłkarz chce reprezentować barwy Hiszpanii to jako obywatel tego kraju może to robić. Hasło 'Catalunya is not Spain' nie oznacza wcale, że urodzeni w Barcelonie i okolicach nie są Hiszpanami nawet jeżeli dosłowne tłumaczenie na to by wskazywało. To jest tylko hasło dla idealistów. Mogę sobie pisać ile mi się podoba, że Katalonia to nie Hiszpania, ale to wcale nie jest sprzeczne z wyrażaniem chęci, aby Valdes grał w reprezentacji Hiszpanii. Przecież pogląd zwolenników tego hasła nie musi być zbieżny z poglądami Valdesa a my jesteśmy przede wszystkim kibicami Barcelony i życzymy jak najlepiej naszemu portero. Powołanie do reprezentacji to pewnego rodzaju nobilitacja, awans. Zasłużył na to i tego mu życzymy.

Pisząc najprościej jak się da. Co z tego, że 'Catalunya is not Spain' skoro Valdes jest Hiszpanem?

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 12 lut 2007, 23:09

ale dlaczego nazywasz Nas "kataloniatoniehiszpanowcami" ?

nie uwazasz ze to male naduzycie? bo ja tak - rownie dobrze ja moge nazwac Ciebie i wszystkich kibicow realu dzieciakami potrafiacymi krzyczec tylko 'hala banacha hala madrid hala koszyki'. a przeciez wiedzac ze tak nie jest nie robie tego

do tego to ty zaczales teksty o nauce czytania a nie ja. wiec ubawiony tego typu riposta pozwolilem sobie na nia odpowiedziec. szczegolnie ze bylo to i jest zgodne z prawda

bardzo nie lubie uogolniania ktore uwazam za niesprawiedliwe dla danej grupy

ps - co jest zlego w tym ze niektorzy mieszkancy katalonii nie czuja sie hiszpanami? bo nimi nie sa. i co to ma wspolnego z zawodem pilkarza i jego checia gry w reprezentacji? niewiele. tylko jeden pilkarz w historii barcelony odmowil gry w reprezentacji hiszpanii

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 12 lut 2007, 23:35

Dlatego napisalem, ze to nie jest takie proste jak ja to przedstawilem, nie mniej jednak wnioski sie nasuwaja same.
Ja tego do konca nie zrozumiem chyba nigdy, moze dlatego ze nie jestem kibicem Barcelony, moze dlatego ze jestem za glupi, sfrustrowany, albo przez snieg za oknem, wiec mnie to zawsze bedzie smieszyc i dziwic jednoczesnie. Manifestowanie swojej niezaleznosci i jednoczesne domaganie sie, aby pilkarz klubu, ktory jest "armia Katalonii" (czy jak to tam ktos powiedzial) reprezentowal tego "okupanta" i "przyczyne utraty niepodleglosci" zawsze bedzie na swoj sposob paradoksalne, i jakbyscie tego nie tlumaczyli - nie zmienicie tego.
No ale moze Wam latwiej przychodzi rozumienie tego, bo kibicujecie tej druzynie.

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 12 lut 2007, 23:44

ale kto napisal cos o niezaleznosci katalonii? i kto manifestowal swoja narodowosc? ja? valdes? mentor? bo nie rozumiem tego

mieszkancy katalonii maja do tego prawo i czasem z niego korzystaja. maja ku temu dosc silne podstawy bo z hiszpania nie maja wiele wspolnego. poza polozeniem geograficznym. wiec nie uwazam za zasadne szydzenie z tego podczas dyskusji o powolaniu (badz nie) vv do kadry.

Awatar użytkownika
Tomachos
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Tomachos » 13 lut 2007, 0:01

analogicznie, Olis Abebe jest niejest polakiem a grał dla Polski bo ma polskie obywatelstwo.. tak samo valdes może mowić , pisac ,wytatułowac sobie na dupie katalońskie freski, ale posiadając obywatelstwo hiszpaskie ma prawo grać w rep tego kraju i to bez 2 zdań.

ja też deklaruję swoją niepodleglośc, nieżalezność obywatel swiata nie polski i co i podatek tzreba płacić...

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 15 lut 2007, 15:12

rkoeman pisze:mieszkancy katalonii maja do tego prawo i czasem z niego korzystaja. maja ku temu dosc silne podstawy bo z hiszpania nie maja wiele wspolnego.

No to jak nie maja nic wspolnego oprocz polozenia, to niech Barcelona z Espanoyl'em zaloza wlasna lige :). Juz widze potege Kataloni bez Hiszpanii, oh mocarstwo nad mocarstwami.

Cholernie kiepski pomysł. Na szczęście Katalończycy nie myślą w taki sposób jak Ty :] Poza tym mógłbyś się bardziej wysilić jak już chcesz sie wypowiedzieć w obcym dla siebie temacie. // Terrorysta Oleguer

Oj czemu tak nie mysla? :( przeciez chca suwerennosci. To jak tak jej pragna, to prosze bardzo, na poczatku niech zaloza wlasna lige.

Jak sie bede rozpisywal to moja sprawa, zreszta spojrz na swoje posty tez. Poza tym gdybym napisal, jestem mistyk i zgadzam sie z kochanym mentorem <lizu>, to pewnie odpowiednio bym sie rozpisal :) Jezeli rozpisywanie ma sie polegac na zgadzaniu sie czyjac teoria i ja powtarzaniem, to nie dzieki.

Poza tym, o co chodzi z tym obcym tematem ? :roll:

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 15 lut 2007, 15:33

Lakier pisze:No to jak nie maja nic wspolnego oprocz polozenia, to niech Barcelona z Espanoyl'em zaloza wlasna lige . Juz widze potege Kataloni bez Hiszpanii, oh mocarstwo nad mocarstwami.

Własna liga, reprezentacja Katalonii 8) fajny pomusł tylko gdyby Katalonia dostała suwerennosc zaraz i Baskowie by tak chcieli i pozneij nastepni i zostałby Madryt :P :P Rokroczenie by zdobywał mistrzostwo Hiszpanii 8)

Juz widze potege Hiszpanii, szczegolnie reprezentacji.

EOT

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 15 lut 2007, 15:33

Uhuhu się Lakier naprodukował za wsze czasy.

Katalończycy manifestują (w sposób pokojowy oczywiście z wyjątkiem terrorysty Oleguera) odrębność swojej kultury głównie poprzez propagowanie języka i zwyczajów dla nich charakterystycznych. Nie demonstrują w oparciu o hasła pełnej suwerenności i założenie oddzielnego państwa bo nie są idiotami i wiedzą, że to niemożliwe.
Widzisz jakiś sens w zakładaniu własnej ligi? Powtarzam jeszcze raz, że to nie są idioci. Nie mierz innych swoją miarą.
Lakier pisze:ak sie bede rozpisywal to moja sprawa, zreszta spojrz na swoje posty tez.
Nie tylko Twoja bo między innymi ja mam tutaj dbać o poziom wypowiedzi. Temat nosi nazwę 'Real Madryt' i wysoce niepożądane jest wznawianie tutaj wygasłej dyskusji na temat odrębności Katalonii. Pojmujesz czy nie bardzo :>
Lakier pisze:Poza tym gdybym napisal, jestem mistyk i zgadzam sie z kochanym mentorem <lizu>, to pewnie odpowiednio bym sie rozpisal Smile Jezeli rozpisywanie ma sie polegac na zgadzaniu sie czyjac teoria i ja powtarzaniem, to nie dzieki.
Nie wiem o co chodzi, ale acha.

Chcesz podyskutować na temat tożsamości Katalończyków? Czujesz się na siłach i masz coś mądrego do powiedzenia w tym temacie? Znajdź odpowiednie miejsce i napisz to.

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 15 lut 2007, 15:56

Mentor pisze:Katalończycy manifestują (w sposób pokojowy oczywiście z wyjątkiem terrorysty Oleguera) odrębność swojej kultury głównie poprzez propagowanie języka i zwyczajów dla nich charakterystycznych. Nie demonstrują w oparciu o hasła pełnej suwerenności i założenie oddzielnego państwa bo nie są idiotami i wiedzą, że to niemożliwe.
Widzisz jakiś sens w zakładaniu własnej ligi? Powtarzam jeszcze raz, że to nie są idioci. Nie mierz innych swoją miarą.

Co Ty masz z tymi idiotami? Przeciez nikt tutaj nic nie napisal, o tym ze sa inteligentni inaczej.

Mentor pisze:Nie tylko Twoja bo między innymi ja mam tutaj dbać o poziom wypowiedzi. Temat nosi nazwę 'Real Madryt' i wysoce niepożądane jest wznawianie tutaj wygasłej dyskusji na temat odrębności Katalonii. Pojmujesz czy nie bardzo Łypiący

To czemu w Twoim poscie rowniez nie ma nawiazania do Realu? Juz nie mowie nic o poscie rkoemana.

Nacjonaliscie z Barcelony i okolic twierdza, ze Katalonia jest samowystarczajaca. Co roku maja coraz wieksze żądania. Jak dziecko, chcieliby dostawac (np uczestnictwo w jednej z najlepszych lig, dofinansowania rzadu oraz UE) a nic nie dawac. No to sorry, jak chca byc tacy, to niech podejma jakies kroki. Skoro jak twierdzi rkoeman nic ich nie laczy z Hiszpania, to czemu ich klub gra w lidze hiszpanskiej?

Mentor pisze:Nie wiem o co chodzi, ale acha.

To spojrz na post wyzej. Normalnie porazajcy poziom. Wrecz mistyczny. W stylu. Haha Lakier jestes glupim ch. .... Trener Realu Madryt, Fabio Capello, ma przydomek Don, i jest bardzo stary...

Awatar użytkownika
rkoeman
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: rkoeman » 15 lut 2007, 17:15

Lakier, jak ty malutko wiesz na temat hiszpanii i jej spraw. a sie produkujesz

skoro juz zaczales ten temat to pozwol ze napisze:

hiszpania sie dzieli na kilka regionow ktore historycznie do niej nie naleza - katalonia, baskonia i navarra, galicja czy andaluzja (ostatnio glosy te staly sie popularne). rowniez tereny ktore kiedy nalezaly do krolestwa katalonii czyli baleary i okolice valencii.

ludzie mowia tam innymi jezykami albo nie czuja sie do konca hiszpanami (andaluzja) - stad kazdy z tych regionow walczy o swoja niezaleznosc, traktowanie ich 'innosci' z szacunkiem i zachowaniem ich indywidualnosci. malo kto chce calkowitej niezaleznosci i suwerennosci. chodzi jedynie o uznanie ich tozasmosci narodowej (galicja, katalonia oraz baskonia) badz inne zasady finansowania i wyborow wladz lokalnych (andaluzja i galicja - do pozostale juz to sobie zalatwily). tylko niewielki procent ludzi z tych regionow chce odlaczyc sie od hiszpanii i jest to klasyczny mit jaki powtarzaja osoby nie majace duzego pojecia o temacie

katalonczycy chcieli by ich wlasne pieniadze byly zupelnie ineczej rozdzielane i im sie to udalo. teraz oni a nie centrala w madrycie decyduja (podobnie jak baskowie) na co idzie ich majatek. nie okazuje sie nagle ze dostaja niewielka czesc bo reszta idzie na budowe autostrad w castylii y leon albo na umorzenie dlugow realu madryt (specjalnei o tym napisalem ale to dosc wymowny przyklad). teraz wiedza co sie dzieje z ich podatkami badz kasa nalezna z dotacji ue. i wszyscy sa zadoleni. ich jezyk w koncu zostal uznany za niezalezny a oni sami za narod. czyli zgodnie z prawda historyczna. czyli osiagneli to co chcieli. w kraju baskow jest to samo. tylko niewielki procent ludzi lubi i wspiera eta. eta ktora sciaga od swoich rodakow bandycki podatek rewolucyjny a najwieksza liczba ich ofiar to rdzenni baskowie ktorzy sie z nimi nie zgadzaja.

nie rozumiem wiec dlaczego wyskakujesz z tym ze ich druzyny powinny grac w innej lidze, dlaczego mieszasz w to reial club de espanyol (klub rdzennie hiszpanski majacy swoja siedzibe w stolicy katalonii)
Juz widze potege Kataloni bez Hiszpanii, oh mocarstwo nad mocarstwami.
kolejny brak niewiedzy. to reszta hiszpanii zyje z katalonii i kraju baskow czyli najbogatszych i samowystarczalnych regionow hiszpanii. ktorym udalo sie w koncu wywalczyc prawo do samostanowienia o sobie mimo ostatniego wybryku jednego z generalow (zyjacego w latach 70) ktory powiedzial ze 'przydalaby sie interwencja wosjkowa by przyprowadzic porzadek w katalonii) - wypowiedz z zeszlego roku

tak w telegraficznym skrocie wyglada ta sprawa. szkoda ze wykazalas sie az taka niewiedza rzucajac absolutami i uogolniajac

skoro real i mieszkancy kastylii maja prawo manifestowac ze sa hiszpanami to tak samo moga to czynic katalonczycy

ps - literowki poprawie pozniej ale siedze w pracy i nie mam czasu

Lakier
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lakier » 15 lut 2007, 18:20

rkoeman pisze:kolejny brak niewiedzy. to reszta hiszpanii zyje z katalonii i kraju baskow czyli najbogatszych i samowystarczalnych regionow hiszpanii. ktorym udalo sie w koncu wywalczyc prawo do samostanowienia o sobie mimo ostatniego wybryku jednego z generalow (zyjacego w latach 70) ktory powiedzial ze 'przydalaby sie interwencja wosjkowa by przyprowadzic porzadek w katalonii) - wypowiedz z zeszlego roku

Tu klania sie Twoja niewiedza. W ostatnich latach gospodarka w Katalonii przechodzi kryzys. Co oczywiscie nie zmienia faktu, ze jest silna, ale dzieki czemu? Dzieki dzialaniu w wspolnocie.

rkoeman pisze:Lakier, jak ty malutko wiesz na temat hiszpanii i jej spraw. a sie produkujesz

Ciekawe skad Ty to wiesz. :roll:

To jestem ciekawy, dlaczego, skoro jest tak pieknie i w ogole, ludzie typu Oleguera, pragna wolnej Katalonii itp, skoro teraz ma pelno praw (z tym oczywiscie sie zgadzam).

Osobna liga jest dosyc wymowna, bo skoro katalonia nie ma niby nic wspolnego z Hiszpanami to czemu ich druzyna gra w tej lidze?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Piłka nożna na świecie”