Roger w reprezentacji - Strona 16

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Zablokowany

Roger w reprezentacji

tak
46
58%
nie
34
43%
Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 22 maja 2008, 22:35

wszystko zalezy od tego , jak do sprawy podejsc. DLa mnie Roger to tylko pilkarz.Nigdy Polakiem w sensie
stricte kulturowym nie bedzie.To czy przyjal polskie obywatelstwo z pobudek czysto
indywidualnych nie robi mi roznicy.Jest pilkarzem i ma grac.NIc po za tym. NIe mozna wymagac od niego
, ze nagle zacznie sie interesowac naszym krajem,bo tak,bo ktos tak chce.Ja jestem zdania,ze powinnismy
naturalizowac jak najwiecej dobrych sportowcow,ktorzy moga cos dac naszym druzynom narodowym.
Wczesniej zawsze czy panowie,czy panie majace jakikolwiek zwiazek z naszym krajem,zostaly
zaniedbane przez ludzi odpowiedzialnych za wyszukiwanie kogolwiek mogacego dostac obywatelstwo.
Teraz sie to zmienia. Padlo na ROgera. Jesli dostal obywatelstwo,to oznacza,ze spelnil wymogi
i kryteria obowiazkowe do tego,zeby zostac naszym rodakiem.

Rasizm w tym przypadku?po prostu jako dyskryminacja. Tak to juz jest z Polakami,ze wszystko krytykuja(lacznie ze mna)
Niektorzy chyba nie moga scierpiec,ze bierze sie kogos z zewnatrz; w koncu Polska to 39milionowy kraj i dobry zawodnik
sie zawsze znajdzie.Te transparenty,napisy sa calkowitym brakiem szacunku. Czego ludzie oczekiwali?
Oczywiste jest to,ze Roger zostal Polakiem tylko dlatego,ze gramy na EURO i ma szanse sie pokazania.
Te slowa kieruje do ludzi,ktorzy mysleli inaczej-ze nagle pan Guerreiro zacznie mowic po polsku.
Bellus twierdzisz,ze osoby gloszace haslo "Roger nie jest Polakiem" do konca chyba tego nie rozumieja.
I to sie zgadza. Ja (pewnie blednie) podszedlem niestety do tego zagadnienia tylko w odniesieniu do kibola.
Cywilizowani i kulturalni ludzie chyba by sobie odpuscili. Transparenty sa czesto obrazliwe i ten mial na celu
na pewno to samo. To nie byla opinia,tylko obraza. Oczywiscie zaraz ktos napisze,ze skad ja moge to niby wiedziec?
wielu rzeczy sie nie wie i wielu rzeczy sie domysla.(Franz i Twoje pytanie o to skad wiem,ze ktos jest debilem.moglbys sobie
odpuscic.bo to do niczego nie prowadzi.Rownie dobrze moglbym spytac dlaczego wg Ciebie Lis
nazwalby te cala akcje rasizmem.Skad to mozesz wiedziec?czytasz mu w myslach)?

Pewnie burzylbym sie na miejscu takiego Ukrainca czy Bialorusina,ale nie mozna na to odpowiedziec inaczej, niz
"life is brutal". Praktycznie nigdy nie jest tak jakbysmy chcieli.
Prawda lezy na pewno posrodku i troche bezsensu sie zapedzilem z ostroscia wypowiedzi. Moze to nie bedzie najtrafniejsze porownanie ale sprobuje: Tybet. Wszyscy o tym mowia i tylko o tym. A dlaczego nikt nie mowie o Ujgurach? Roger jest jak Tybetanczycy-slawny. Ujgurzy-jak anonimowi Ukraincy czy Bialorusini.Nikt sie szarym Ukraincem nie przejmuje, tak jak Ujgurami.NIe do konca wiem jaki jest proceder nadawania obywatelstwa(to dla prawnikow zagadnienie) ale sadze,ze ewentualna korzysc z nowego obywatela tez jest pod uwage brana. I chyba dlatego sa takie klopoty z tymi Ukraincami-przyjdzie biedny pan,dostanie obywatelstwo i teraz panstwo musi go utrzymac i niewazne jest to,ze mial 4 dziadkow z Polski.

"stwierdzenie faktu" i ta cala symulacja jest troche bezsensu. Gdybanie jest bezsensu.Ma obywatelstwo polskie,wiec tez jest Polakiem. Jak ktos wyzej napisal: trzeba sie z tym pogodzic i juz(jesli komus to nie pasuje).
Ma dowod?moze isc glosowac. Moze glosowac? to moze wybierac ludzi rzadzacych wielomilionowym krajem.Jego glos to 1 glos, moj tez.
W sensie prawnym jestesmy sobie rowni-ja i Roger. Mentalnosc , to juz inna sprawa.

PS: troche nieskladnie ale w notatniku pisalem

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 maja 2008, 22:52

piwus pisze:A co nowego chciałem napisać? W mediach najnowszą tendencją jest robienie z Rogera największej gwiazdy. Nie Smolarek, Żurawski, Krzynówek, Boruc, czy Błaszczykowski. Roger Guerreiro Superstar. Roger mówi: pokonamy Niemców, Roger mówi dzień dobry, Roger lubi się z Jackiem Bąkiem, Roger biegał jak grał w dziadka.
Bo jego osoba w kadrze wzbudza duże emocje. Ale o innych też piszą, 'Matusiak w rowie ... ' , Żewłakow, Bąk, Żurawski, Dudka o szansach na Euro. O meczu z Niemcami.
Też chyba nie jest tak, jak franz pisze, że robi się z niego gwiazdę pomimo, że meczu nie zagrał. Pisze się o nim, bo wzbudza emocje. Poza tym Krzynówek i Błaszczykowski chyba dopiero dotarli na zgrupowanie ;)
piwus pisze:Zwolennik #1
- Roger to Polak, bo to prawnie potwierdzone
- jak nie chcesz Rogera toś rasista, nazista, narodowiec i syn Giertycha
- wyjdźmy ze swoich lepianek z łajna, wszyscy cywilizowani tak robią
- liczy się tylko wynik sportowy, zasady są dla nazistów
- nie ma Polsce zawodnika z takimi umiejętnościami ofensywnymi, więc Roger powinien jechać ma Euro
- jak strzeli bramkę Niemcom to nikogo nie będzie obchodzić kim jest haha
- no i najnowsze: wy debile, wy kibole
Po części się zgadza, ale też są inne głosy. Roger mi np. nie przeszkadza w ogóle. Nie skakałem z radości jak mu Prezydent dawał teczkę, ale będę kibicował Polsce z nim w składzie i nie będę na niego krzywo patrzał, bo nie jest godzien nosić koszulki z Orzełkiem na piersi.
Nie wszyscy, którym Roger nie przeszkadza w kadrze [ale nie koniecznie są jego wielkimi fanami] uważają jego przeciwników za rasistów, nazistów, debili, czy Bóg wie kogo jeszcze.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 22 maja 2008, 23:02

Berik pisze:To nie byla opinia,tylko obraza. Oczywiscie zaraz ktos napisze,ze skad ja moge to niby wiedziec?
wielu rzeczy sie nie wie i wielu rzeczy sie domysla.
Przypomnijmy tutaj takiego klasyka antysemityzmu jak "Karp po żydowsku" i rasizmu "Grzelak nigdy nie będziesz Brazylijczykiem" :P. Kibol rządzi ekstraklasą.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 9:33

Berik pisze:jestem zdania,ze powinnismy
naturalizowac jak najwiecej dobrych sportowcow
No widzisz i tu się ktoś może z Tobą różnić. Np. W reprezentacjach danych narodów np. Polaków, Włochów powinni grac Polacy, Włosi. Bo jaki to będzie miało sens jak każdy, zastosuje się do Twojej zasady i zacznie neutralizować jak najwięcej sportowców, przecież to będzie wypaczenie idei międzynarodowego sportu. Niech inni grają sobie nawet całą 11 naturalizowanych sportowców, Polska powinna jednak trzymać się zasad. Obcokrajowcy owszem ale w klubach, reprezentacje to jednak reprezentacje. Też można mieć takie zdanie i czy to jest „rasizm” albo „debilizm”,no przecież to antysemityzm połączony z homofobią, kolejna oczywista oczywistość.
Berik pisze:ze nagle pan Guerreiro zacznie mowic po polsku
Już mówi, tylko się wstydzi przed dziennikarzami, bo jego polski jest na poziomie „Kali grać, Kali kopać”, ale do podstawowej komunikacji mu wystarczy. Zresztą to czy mówi po polsku czy nie, nie ma w tym akurat przypadku kompletnie żadnego znaczenia.
Berik pisze:Franz i Twoje pytanie o to skad wiem,ze ktos jest debilem.moglbys sobie
odpuscic.bo to do niczego nie prowadzi

Ma prowadzić do tego, abyś zrozumiał, że nie kazdy kto odstaje choćby na milimetr od Twoich poglądów na sprawę Roger jest od razu "debilem i kibolem"."Przestan prowadzić dyskusje na poziomie „Wywiesili hasło z którym się nie zgadzam, a więc to na pewno debile a może nawet i kibole.
Berik pisze:Rownie dobrze moglbym spytac dlaczego wg Ciebie Lis
nazwalby te cala akcje rasizmem.Skad to mozesz wiedziec?czytasz mu w myslach)?

Nie sztuki czytania w myślach jeszcze nie opanowałem, choć jestem blisko. Potrafię za to – wyobraź sobie, obsługiwać pilot od telewizora, zaś w tym TV leciał akurat w TVP program „Tomasz Lis show”, w którym pan redaktor Tomasz Lis nazwał tego rodzaju transparenty, szczególnie jaskrawym przypadkiem rasizmu. Chyba nie musze już udowadniać, że nie był to żaden rasizm, ponieważ transparent „Roger nie jesteś Polakiem” nie jest ani obraźliwy (sam Roger mówi, ze jest Brazylijczykiem z Polskim obywatelstwem) ani rasistowski, jest po prostu wyrażeniem swojej opinani, ale jeśli ktoś jest przeciw wolności słowa to nic nie poradzę, trudno się mówi.
Berik pisze:Ma obywatelstwo polskie,wiec tez jest Polakiem
Nadal nie rozumiesz!

Przypuśćmy, że nastąpiły by rozbiory i twoje miasto zajęli by Niemcy, gdyby oni mówili „Ma obywatelstwo niemieckie, więc też jest Niemcem” był byś z tego zadowolony? Czy Polacy podczas zaborów byli Niemcami, Rosjanami, Austriakami, czym może nadal byli Polakami mimo, że mieli obywatelstwa krajów zaborców. Roger nadal będzie Brazylijczykiem, mimo to, że ma obywatelstwo polskie. Gdybyś nazwał Polakim, Żyda należący do Agudat Israel z II RP, który miał polskie obywatelstwo, mógłby się obrazić, a gdybyś nazwał Polakiem, Ukraińca (z UPA) to mógłbyś nawet skończyć z kulą w potylicy.

Obywatelstwo i narodowość to nie jest to samo! Czy naprawdę trzeba tłumaczyć podstawowe kwestie?
fieldy pisze:Też chyba nie jest tak, jak franz pisze, że robi się z niego gwiazdę pomimo, że meczu nie zagrał

Jak to nie?

Jest gwiazdą reprezentacji? Otóż nie, bo nie zagrał nawet jeszcze jednego spotkania i nic ważnego dla tej drużyny jeszcze nie zrobił, a mimo to traktuje się go jak gwiazdę. Nikt nie pyta się Pazdana ani Wawrzyniaka o szansę na Euro i o mecz z Niemcami bo to podobnie jak Roger nie są gwiazdami kadry. Choć masz rację, że szum medialny wynika, też z emocji wokół Roger, bo gdzie emocje tłumu tam i media.

Żewłakow, Bąk, Żurawski, Dudka, Błaszczykowski, Krzynówek – oni wszyscy to jednak prawdziwe gwiazdy kadry a nie tylko medialne.

Poza tym może piwus faktycznie trochę przesadził z tym superstarem, ale to wynika z jego mówią eufemistycznie niechęci do Legii. Jednak zgadzam się z jego tezą, że Roger jest w sposób sztuczny kreowany na gwiazde, a juz mi braku obiektywności w tej kwestii zarzucić nie można.
fieldy pisze:Roger mi np. nie przeszkadza w ogóle
Mi też nie, tym bardziej, że mam w tym swój prywatny interes. Roger dobrze zagra na Euro mój klub dostanie za niego więcej kasy, może kupimy paru dobrych zawodników, a i może reprezentacja osiągnie lepszy wynik. Lecz są ludzie (nazwijmy ich „ANTYRoger’owcy”), którym to przeszkadza, bo jest wbrew ich zasadom. Te zasady to sprawiedliwość i równość szans w sporcie. W reprezentacjach Polski, Brazylii, Włoch grają Polacy, Brazylijczycy, Włosi, a nie płatni najemnicy. Te zasady trzeba uszanować i pozwolić je zamanifestować w ramach wolności słowa, choć np. nie należymy do grupy „ANTYRoger’owców”.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 maja 2008, 9:42

Ja np. Legii nie trawię [mieszkam pod Poznaniem, wiec dalsze wyjaśnienia są chyba zbędne], a Rogera jakoś toleruję. Oglądałem fragment tego programu Lisa i rzeczywiście przesadzał. Ale co zrobisz. Nic nie zrobisz ..

Żeby była jasność, też nie jestem szczęsliwy z tego powodu, że w trybie przyspieszonym [czy mega-przyspieszonym] nadaje się komuś obywatelstwo, bo tak media chcą. Ale stało się, a jako że do Rogera nic nie mam, to niech sobie gra. Jak będzie wystarczająco dobry, aby wywalczyć sobie miejsce w składzie - dlaczego nie ?
I może mnie jeden z drugim wyzywać, że nie jestem patriotą, etc - I don't care :wink:

Olisadebe też nie będzie nigdy Polakiem, ale co zrobił dla reprezentacji to nasze.

Awatar użytkownika
Marco
Armia Białej Gwiazdy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 23 maja 2008, 9:46

Obywatelstwo – więź prawna łącząca jednostkę (osobę fizyczną) z państwem,
W Polsce odróżnia się narodowość od obywatelstwa.
We Francji pojęcie narodowości jest równoznaczne z obywatelstwem zarówno fomalno-prawnie, jak i w potocznym znaczeniu, przykład ten jest wyjątkiem na tle krajów europejskich.
tak więc bycie Polakiem, a obywatelem Polski to dwie różne sprawy

Roger jest Brazylijczykiem z polskim obywatelstwem i nikt tego nie zmieni

Dostał obywatelstwo to je ma. Nie podoba mi się tylko sposób w jaki ono zostało nadane. Prezydent pod naciskiem skorzystał ze swoich uprawnień (być może także wbrew sobie ale naciskali ostro media Leo i inni),a grające kilka lat w Polsce, świetnie mówiąca po polsku, mająca narzeczonego Polaka, Białorusinka grająca w koszykówkę w Wiśle przez 5-7 lat nie może się doczekać obywatelstwa.

Cantoro też musiał w kolejce swoje odstać pomimo że
Urząd Wojewódzki przypomniał w swoim piśmie, że "piłkarz ma polskie korzenie. Jego pradziadek ze strony matki - Bazylii Wolczak urodził się w 1901 roku w Galicji, skąd w 1915 roku wyemigrował do Argentyny. Tam urodziła się jego córka, babcia Roberto Mauro - Rosa. Babcia Roberto Mauro poślubiła włoskiego emigranta. Roberto Cantoro jest już obywatelem Argentyny i Włoch".

Nikt nie mówi ze jest Włochem i Argentyńczykiem, a jedynie że jest Argentyńczykiem posiadającym również obywatelstwo Włoch.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 9:54

Marco pisze:tak więc bycie Polakiem, a obywatelem Polski to dwie różne sprawy

Roger jest Brazylijczykiem z polskim obywatelstwem i nikt tego nie zmieni
Ja pewnie zauważyłeś, próbuję to tłumaczyć nawet bardziej plastycznie, ale to chyba za trudne do zrozumienia dla pewnych osób.
fieldy pisze:Ja np. Legii nie trawię [mieszkam pod Poznaniem, wiec dalsze wyjaśnienia są chyba zbędne]
A ja np. Lecha lubię i Wisłę też. I to nie jest zadna ironia, no chyba, że losu.
fieldy pisze:I może mnie jeden z drugim wyzywać, że nie jestem patriotą, etc

Czy wyznacznikiem patriotyzmu jest to, ze zwalczasz/popierasz Rogera w kadrze, wątpie, ale jak by co to ja też I don't care.
fieldy pisze:Olisadebe też nie będzie nigdy Polakiem, ale co zrobił dla reprezentacji to nasze
Wątpie czy Roger zrobi aż tyle, ale obym nie miał racji.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 23 maja 2008, 9:57

franz pisze:Przestan prowadzić dyskusje na poziomie „Wywiesili hasło z którym się nie zgadzam, a więc to na pewno debile a może nawet i kibole.
nie chcialem tego i pozniej sam sie przyznalem do bledu. Zabrzmialo jak zabrzmialo i nie da sie tego zmienic juz. Medialna nagonka(niecalkowicie pozbawiona sensu)na kibicow w Polsce wiadomo,jaki tworzy obraz. Oddzialowywuje to na umysly ludzkie. Sam mam kumpli wiernie zakochanych w danym klubie,ktorzy wyspiewuja antysemickie hasla, ale twierdza,ze to zabawa..."Zyd to cham,Zyd to buc, Zyd to h*j , Zabic Zyda" itp.Troche zszedlem z tematu, ale chcialem pokazac,ze kibice w Polsce(gdzie indziej pewnie tez) troche przesadzaja i zwykly transparent moze byc odebrany tak,a nie inaczej.

franz pisze:ale jeśli ktoś jest przeciw wolności słowa to nic nie poradzę, trudno się mówi.
za bardzo zradykalizowalismy. Wg Ciebie mam zapedy autorytarne i kazdy kto sie ze mna nie zgadza jest "gejem,lewakiem,rasista , nazista i krewnym Putina". Przyznaje niepotrzebnie na samym poczatku wyrazilem zbyt mocno swoje emocje. To bylo nieladne. Ale nie przesadzaj z ta wolnoscia slowa.

franz pisze:Obywatelstwo i narodowość to nie jest to samo! Czy naprawdę trzeba tłumaczyć podstawowe kwestie?
Twoje przypuszczenie jest niedobrane. Z tymi rozbiorami pojechales po calosci.Roger z wlasnej i nieprzymuszonej woli wybral polskie obywatelstwo. Nie chce mi sie wierzyc,ze 100 lat temu kazdy kochal Prusa czy Austriaka. Skupilismy sie na innych rzeczach troche. Ty-na kulturze,jezyku etc. ,na tym wszystkim co tworzy Polaka,jego wnetrze,a ja tylko sie skupilem na prawnym obywatelstwie.Ani razu nie bralem Rogera jako prawdziwego Polaka z krwi i kosci, tylko jako jednostke z prawami jakie posiada prawie kazdy Polak. Nie mowmy w ogole o narodowosci. Olisadebe jest Polakiem?jest. Ale na papierze.Z Rogerem bedzie to samo.

Zeby bylo jasne. Mi Roger totalnie nie wadzi,ale tez nie skacze z radosci. On jest mi obojetny. Kazdy moze miec wlasne zdanie na ten temat i moze je przedstawic w mniej lub bardziej radykalny sposob. Mnie troche ponioslo,innych tez. Proponuje ostudzic emocje.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 maja 2008, 10:07

franz pisze:Czy wyznacznikiem patriotyzmu jest to, ze zwalczasz/popierasz Rogera w kadrze, wątpie
wystarczy poczytać temat od początku, no i komentarze na stronie głównej :?

franz pisze:Wątpie czy Roger zrobi aż tyle, ale obym nie miał racji.
Tu nawet nie o to chodzi. Po prostu - skoro Olisadebe mi nie przeszkadzał [choć grał kapitalnie w eliminacjach] to także Roger mi nie bedzie przeszkadzał. Nie zależnie od tego, czy da nam Mistrzostwo Europy, czy nie :p Jak będzie grał kapitalnie, to tylko wypada się cieszyć. Jak będzie grał bardzo słabo, to bedę przeciwny jego powoływaniu - jak każdego innego reprezentanta.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 10:10

Berik pisze:Ale nie przesadzaj z ta wolnoscia slowa.

To nie był zarzut kierowany do Ciebie, lecz do pana redaktora Lisa.
Berik pisze:mowmy w ogole o narodowosci. Olisadebe jest Polakiem?jest

Nadal nie rozumiesz i chyba już nie zrozumiesz. To tak jak ja i fizyka kwantowa, starałem się starałem, ale i tak w pełni nie zrozumiałem. Mówisz „Nie mowmy w ogole o narodowości” a potem wypalasz, że Olisadebe jest Polakiem przecież to sama w sobie sprzeczność. Olisadebe jest Nigeryjczykiem z plemienia Yoruba a ani Polakiem, on ma tylko Polskie obywatelstwo.

Obywatelstwo i narodowość to dwie zupełnie inne sprawy, nie wiem jak jakimi przykładami mogę ci to jeszcze zobrazować. Te rozbiory to miał być przykład czysto „prawny”, ale, że tego z Ukraińcem z UPA i Żydem z Agudat Izrael nie zrozumiałeś to już naprawdę nie wiem jak Ci to wytłumaczyć.

Dobra Roger, który sam siebie nazywa Brazylijczykiem jest Polakiem - głupota.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 23 maja 2008, 10:20

franz pisze:Mówisz „Nie mowmy w ogole o narodowości” a potem wypalasz, że Olisadebe jest Polakiem przecież to sama w sobie sprzeczność
Berik pisze:Olisadebe jest Polakiem?jest. Ale na papierze

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 10:23

Nie można być Polakiem na papierze. Nadal się będziesz upierał, że obywatelstwo i narodowść to to samo?

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 615
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 23 maja 2008, 10:25

franz pisze:Chyba nie musze już udowadniać, że nie był to żaden rasizm, ponieważ transparent „Roger nie jesteś Polakiem” nie jest ani obraźliwy (sam Roger mówi, ze jest Brazylijczykiem z Polskim obywatelstwem) ani rasistowski, jest po prostu wyrażeniem swojej opinani, ale jeśli ktoś jest przeciw wolności słowa to nic nie poradzę, trudno się mówi.
Zgodzę się co do transparentu w Wodzisławiu. Jeśli zaś chodzi o ten białostocki - raził krzyż celtycki.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 10:27

10 pisze: Jeśli zaś chodzi o ten białostocki - raził krzyż celtycki.

Nie wiem co jest złego w krzyżu celtyckim. Chyba ważna była treść a nie jakieś kawałki drewna co do nich Rzymianie przybijali buntowników itd.

Awatar użytkownika
Berik
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 23 maja 2008, 10:36

franz pisze:Nie można być Polakiem na papierze. Nadal się będziesz upierał, że obywatelstwo i narodowść to to samo?
ok,ok gra slow. Nic po za tym. jestes na prawie i wiesz, ze teraz Roger ma takie same prawa jak Ty i ja. Polakiem narodowosciowo nie musi byc,nie jest. Prawnie jest obywatelem. Jesli pojdzie glosowac,to nikt sie nie bedzie go pytal czy czuje sie w srodku Polakiem. Ma dowod,ma obywatelstwo. Daze do tego,ze Roger jak kazdy inny legalny obywatel naszego kraju , ma prawa i obowiazki zapisane w konstytucji. Jest obywatelem Polski-ma te same prawa jak kazdy Polak.

Narodowosciowo nie jest Polakiem, ale prawnie jest z nami na rowni. Nie dojdziemy do kompromisu :wink: ja skupiam sie tylko na kwestii prawnej,Ty o mentalnosci i przywiazaniu ,pochodzeniu.

PS:krzyz celtycki moze byc wykorzystywany przez nacjonalistwo i skinheadow.Do tego pije "10"

Zablokowany

Wróć do „Polska”