Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 22 maja 2008, 22:35
Berik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 22 maja 2008, 22:52
Bo jego osoba w kadrze wzbudza duże emocje. Ale o innych też piszą, 'Matusiak w rowie ... ' , Żewłakow, Bąk, Żurawski, Dudka o szansach na Euro. O meczu z Niemcami.piwus pisze:A co nowego chciałem napisać? W mediach najnowszą tendencją jest robienie z Rogera największej gwiazdy. Nie Smolarek, Żurawski, Krzynówek, Boruc, czy Błaszczykowski. Roger Guerreiro Superstar. Roger mówi: pokonamy Niemców, Roger mówi dzień dobry, Roger lubi się z Jackiem Bąkiem, Roger biegał jak grał w dziadka.
Po części się zgadza, ale też są inne głosy. Roger mi np. nie przeszkadza w ogóle. Nie skakałem z radości jak mu Prezydent dawał teczkę, ale będę kibicował Polsce z nim w składzie i nie będę na niego krzywo patrzał, bo nie jest godzien nosić koszulki z Orzełkiem na piersi.piwus pisze:Zwolennik #1
- Roger to Polak, bo to prawnie potwierdzone
- jak nie chcesz Rogera toś rasista, nazista, narodowiec i syn Giertycha
- wyjdźmy ze swoich lepianek z łajna, wszyscy cywilizowani tak robią
- liczy się tylko wynik sportowy, zasady są dla nazistów
- nie ma Polsce zawodnika z takimi umiejętnościami ofensywnymi, więc Roger powinien jechać ma Euro
- jak strzeli bramkę Niemcom to nikogo nie będzie obchodzić kim jest haha
- no i najnowsze: wy debile, wy kibole
fieldy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 22 maja 2008, 23:02
Przypomnijmy tutaj takiego klasyka antysemityzmu jak "Karp po żydowsku" i rasizmu "Grzelak nigdy nie będziesz Brazylijczykiem"Berik pisze:To nie byla opinia,tylko obraza. Oczywiscie zaraz ktos napisze,ze skad ja moge to niby wiedziec?
wielu rzeczy sie nie wie i wielu rzeczy sie domysla.
petru
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 9:33
No widzisz i tu się ktoś może z Tobą różnić. Np. W reprezentacjach danych narodów np. Polaków, Włochów powinni grac Polacy, Włosi. Bo jaki to będzie miało sens jak każdy, zastosuje się do Twojej zasady i zacznie neutralizować jak najwięcej sportowców, przecież to będzie wypaczenie idei międzynarodowego sportu. Niech inni grają sobie nawet całą 11 naturalizowanych sportowców, Polska powinna jednak trzymać się zasad. Obcokrajowcy owszem ale w klubach, reprezentacje to jednak reprezentacje. Też można mieć takie zdanie i czy to jest „rasizm” albo „debilizm”,no przecież to antysemityzm połączony z homofobią, kolejna oczywista oczywistość.Berik pisze:jestem zdania,ze powinnismy
naturalizowac jak najwiecej dobrych sportowcow
Już mówi, tylko się wstydzi przed dziennikarzami, bo jego polski jest na poziomie „Kali grać, Kali kopać”, ale do podstawowej komunikacji mu wystarczy. Zresztą to czy mówi po polsku czy nie, nie ma w tym akurat przypadku kompletnie żadnego znaczenia.Berik pisze:ze nagle pan Guerreiro zacznie mowic po polsku
Berik pisze:Franz i Twoje pytanie o to skad wiem,ze ktos jest debilem.moglbys sobie
odpuscic.bo to do niczego nie prowadzi
Berik pisze:Rownie dobrze moglbym spytac dlaczego wg Ciebie Lis
nazwalby te cala akcje rasizmem.Skad to mozesz wiedziec?czytasz mu w myslach)?
Nadal nie rozumiesz!Berik pisze:Ma obywatelstwo polskie,wiec tez jest Polakiem
fieldy pisze:Też chyba nie jest tak, jak franz pisze, że robi się z niego gwiazdę pomimo, że meczu nie zagrał
Mi też nie, tym bardziej, że mam w tym swój prywatny interes. Roger dobrze zagra na Euro mój klub dostanie za niego więcej kasy, może kupimy paru dobrych zawodników, a i może reprezentacja osiągnie lepszy wynik. Lecz są ludzie (nazwijmy ich „ANTYRoger’owcy”), którym to przeszkadza, bo jest wbrew ich zasadom. Te zasady to sprawiedliwość i równość szans w sporcie. W reprezentacjach Polski, Brazylii, Włoch grają Polacy, Brazylijczycy, Włosi, a nie płatni najemnicy. Te zasady trzeba uszanować i pozwolić je zamanifestować w ramach wolności słowa, choć np. nie należymy do grupy „ANTYRoger’owców”.fieldy pisze:Roger mi np. nie przeszkadza w ogóle
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 maja 2008, 9:42
fieldy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Marco » 23 maja 2008, 9:46
Obywatelstwo – więź prawna łącząca jednostkę (osobę fizyczną) z państwem,
W Polsce odróżnia się narodowość od obywatelstwa.
tak więc bycie Polakiem, a obywatelem Polski to dwie różne sprawyWe Francji pojęcie narodowości jest równoznaczne z obywatelstwem zarówno fomalno-prawnie, jak i w potocznym znaczeniu, przykład ten jest wyjątkiem na tle krajów europejskich.
Urząd Wojewódzki przypomniał w swoim piśmie, że "piłkarz ma polskie korzenie. Jego pradziadek ze strony matki - Bazylii Wolczak urodził się w 1901 roku w Galicji, skąd w 1915 roku wyemigrował do Argentyny. Tam urodziła się jego córka, babcia Roberto Mauro - Rosa. Babcia Roberto Mauro poślubiła włoskiego emigranta. Roberto Cantoro jest już obywatelem Argentyny i Włoch".
Marco
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 9:54
Ja pewnie zauważyłeś, próbuję to tłumaczyć nawet bardziej plastycznie, ale to chyba za trudne do zrozumienia dla pewnych osób.Marco pisze:tak więc bycie Polakiem, a obywatelem Polski to dwie różne sprawy
Roger jest Brazylijczykiem z polskim obywatelstwem i nikt tego nie zmieni
A ja np. Lecha lubię i Wisłę też. I to nie jest zadna ironia, no chyba, że losu.fieldy pisze:Ja np. Legii nie trawię [mieszkam pod Poznaniem, wiec dalsze wyjaśnienia są chyba zbędne]
fieldy pisze:I może mnie jeden z drugim wyzywać, że nie jestem patriotą, etc
Wątpie czy Roger zrobi aż tyle, ale obym nie miał racji.fieldy pisze:Olisadebe też nie będzie nigdy Polakiem, ale co zrobił dla reprezentacji to nasze
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 23 maja 2008, 9:57
nie chcialem tego i pozniej sam sie przyznalem do bledu. Zabrzmialo jak zabrzmialo i nie da sie tego zmienic juz. Medialna nagonka(niecalkowicie pozbawiona sensu)na kibicow w Polsce wiadomo,jaki tworzy obraz. Oddzialowywuje to na umysly ludzkie. Sam mam kumpli wiernie zakochanych w danym klubie,ktorzy wyspiewuja antysemickie hasla, ale twierdza,ze to zabawa..."Zyd to cham,Zyd to buc, Zyd to h*j , Zabic Zyda" itp.Troche zszedlem z tematu, ale chcialem pokazac,ze kibice w Polsce(gdzie indziej pewnie tez) troche przesadzaja i zwykly transparent moze byc odebrany tak,a nie inaczej.franz pisze:Przestan prowadzić dyskusje na poziomie „Wywiesili hasło z którym się nie zgadzam, a więc to na pewno debile a może nawet i kibole.
za bardzo zradykalizowalismy. Wg Ciebie mam zapedy autorytarne i kazdy kto sie ze mna nie zgadza jest "gejem,lewakiem,rasista , nazista i krewnym Putina". Przyznaje niepotrzebnie na samym poczatku wyrazilem zbyt mocno swoje emocje. To bylo nieladne. Ale nie przesadzaj z ta wolnoscia slowa.franz pisze:ale jeśli ktoś jest przeciw wolności słowa to nic nie poradzę, trudno się mówi.
Twoje przypuszczenie jest niedobrane. Z tymi rozbiorami pojechales po calosci.Roger z wlasnej i nieprzymuszonej woli wybral polskie obywatelstwo. Nie chce mi sie wierzyc,ze 100 lat temu kazdy kochal Prusa czy Austriaka. Skupilismy sie na innych rzeczach troche. Ty-na kulturze,jezyku etc. ,na tym wszystkim co tworzy Polaka,jego wnetrze,a ja tylko sie skupilem na prawnym obywatelstwie.Ani razu nie bralem Rogera jako prawdziwego Polaka z krwi i kosci, tylko jako jednostke z prawami jakie posiada prawie kazdy Polak. Nie mowmy w ogole o narodowosci. Olisadebe jest Polakiem?jest. Ale na papierze.Z Rogerem bedzie to samo.franz pisze:Obywatelstwo i narodowość to nie jest to samo! Czy naprawdę trzeba tłumaczyć podstawowe kwestie?
Berik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 23 maja 2008, 10:07
wystarczy poczytać temat od początku, no i komentarze na stronie głównejfranz pisze:Czy wyznacznikiem patriotyzmu jest to, ze zwalczasz/popierasz Rogera w kadrze, wątpie
Tu nawet nie o to chodzi. Po prostu - skoro Olisadebe mi nie przeszkadzał [choć grał kapitalnie w eliminacjach] to także Roger mi nie bedzie przeszkadzał. Nie zależnie od tego, czy da nam Mistrzostwo Europy, czy niefranz pisze:Wątpie czy Roger zrobi aż tyle, ale obym nie miał racji.
fieldy
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 10:10
Berik pisze:Ale nie przesadzaj z ta wolnoscia slowa.
Berik pisze:mowmy w ogole o narodowosci. Olisadebe jest Polakiem?jest
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 23 maja 2008, 10:20
franz pisze:Mówisz „Nie mowmy w ogole o narodowości” a potem wypalasz, że Olisadebe jest Polakiem przecież to sama w sobie sprzeczność
Berik pisze:Olisadebe jest Polakiem?jest. Ale na papierze
Berik
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 10:23
franz

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 23 maja 2008, 10:25
Zgodzę się co do transparentu w Wodzisławiu. Jeśli zaś chodzi o ten białostocki - raził krzyż celtycki.franz pisze:Chyba nie musze już udowadniać, że nie był to żaden rasizm, ponieważ transparent „Roger nie jesteś Polakiem” nie jest ani obraźliwy (sam Roger mówi, ze jest Brazylijczykiem z Polskim obywatelstwem) ani rasistowski, jest po prostu wyrażeniem swojej opinani, ale jeśli ktoś jest przeciw wolności słowa to nic nie poradzę, trudno się mówi.
10
Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 23 maja 2008, 10:27
10 pisze: Jeśli zaś chodzi o ten białostocki - raził krzyż celtycki.
franz
Post Wyświetl pojedynczy post autor: Berik » 23 maja 2008, 10:36
ok,ok gra slow. Nic po za tym. jestes na prawie i wiesz, ze teraz Roger ma takie same prawa jak Ty i ja. Polakiem narodowosciowo nie musi byc,nie jest. Prawnie jest obywatelem. Jesli pojdzie glosowac,to nikt sie nie bedzie go pytal czy czuje sie w srodku Polakiem. Ma dowod,ma obywatelstwo. Daze do tego,ze Roger jak kazdy inny legalny obywatel naszego kraju , ma prawa i obowiazki zapisane w konstytucji. Jest obywatelem Polski-ma te same prawa jak kazdy Polak.franz pisze:Nie można być Polakiem na papierze. Nadal się będziesz upierał, że obywatelstwo i narodowść to to samo?
Berik
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Polski pakiet językowy dostarcza phpBB.pl
Zasady ochrony danych osobowych | Regulamin
Administracja, zarządzanie i wsparcie graficzne forum: pawel.studio