FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1353

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 21 maja 2011, 18:51

Nudy. Ładne uderzenie Jeffrena z wolnego, Afellay niewidoczny, Bojan też nie za bardzo. Ale plus za karnego dla niego. Para środkowych obrońców się gubi i mogło być już 3-1. Podsumowując, cienko te rezerwy wyglądają. Liczę, że wejdzie Dos Santos za Maxwella lub Afellaya.

Awatar użytkownika
Professor Chaos
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 202

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Professor Chaos » 21 maja 2011, 19:53

Po przerwie już lepiej to wszystko wyglądało. Szkoda, że parę razy na siłę próbowali sami wykańczać akcję zamiast podać. Afellay zmarnował 100% okazję, jednak potem strzelił, co go jakoś usprawiedliwia. Ładna bramka Bartry, aż sam byłem zaskoczony jak on tam gdzieś wyskoczył i uderzył głową.

Teraz czas na Wembley, by zakończyć sezon pozytywnie :)

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 21 maja 2011, 20:07

Czy to był ostatni mecz w karierze dla bramkarza Malagi Francesa Arnau?
Jeżeli tak to fajną pętlę zatoczyła kariera tego wychowanka Barcelony. Kiedyś uznawany był za jednego z najzdolniejszych bramkarzy starego kontynentu, został wybrany najlepszym zawodnikiem mistrzostw Europy U-21 zadebiutował w pierwszej drużynie Barcy, w jednym sezonie zagrał nawet 16 spotkań, ale na stałe do bramki Barcelony nigdy nie wszedł. W 2001 odszedł do Malagi gdzie na początku też był rezerwowym. Jednak potem przez bodaj 3 sezony grał w pierwszym składzie i chyba nawet został wybrany kapitanem. Bardzo niespełniony talent. Tak naprawdę na dobre zaczął grać dopiero w wieku około 28 lat...

Co do meczu. Dobry wynik po słabej grze. Generalnie wszyscy zawodnicy wypadli nieźle, w defensywie słabo grał jedynie Bartra, ale za to strzelił ładną bramkę więc i go trzeba ocenić in plus. Bojan miał kilka przebłysków. Najładniej pokazał się w 84 minucie kiedy z najwyższym trudem po jego pięknym strzale interweniował Caballero. Bardzo fajnie zagrał też Thiago.

Eric Abidal. Widać, że sporo brakuje mu do optymalnej formy, tej sprzed operacji. Grał poprawnie, ale to nie był ten Eric. Tydzień temu niestety było podobnie i Pep na pewno będzie miał twardy orzech do zgryzienia z zestawieniem linii defensywy na Finał LM. Ja mimo wszystko liczę na naszą najlepszą jedenastkę, i Abidala w obronie. Ostatnio takim składem zagraliśmy podobno w listopadzie z Realem. Od tamtej pory zawsze kogoś brakowało. Niemniej jednak Pep poważnie musi się zastanowić czy nie wystawić Mascherano w środku i Puyola na lewej. Adriano i Maxwell moim zdaniem w pierwszym składzie nie zagrają. Także - Abidal albo Mascherano.

miguel indurain
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: miguel indurain » 21 maja 2011, 20:08

alez fajny meczyk. szybki, sporo sytuacji. rewelacyjny wystep dwoch chlopcow z cantery, thiago i sergi roberto. do tego bardzo dobry bojan. spodziewalem sie ciezkiej przeprawy, malaga ma w skladzie starych wyjadaczy, na lawce jednego z lepszych trenerwow la liga, a tymczasem cantera zaprezentowala sie doskonale. jestem bardzo zadowolony, od samego poczatku dzis wygladalo to swietnie i mimo straconej bramki na 0-1, zasluzone zwyciestwo.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 22 maja 2011, 0:58

miguel indurain pisze:do tego bardzo dobry bojan.
BarcaQzYN pisze:Bojan miał kilka przebłysków.
Ciekawi mnie sprawa Bojana. Ostatnio dość często zaczyna mówić się o jego przyszłości i przewija się temat Valencii... W sumie chyba chciałbym go zobaczyć na Mestalla, ale raczej w formie wypożyczenia. Jak to wygląda z Waszej perspektywy? Ja znam tylko info ze strony Nietoperzy.

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 22 maja 2011, 1:19

No też coś na ten temat słyszałem. Na pewno go nie sprzedamy, wypożyczenie to też bardzo wątpliwa sprawa moim zdaniem. Bojan musi zacząć się na dobre ogrywać w pierwszej drużynie. Co sezon zapowiada, że to będzie jego wielki rok, ale na razie nic z tego. Ja osobiście bardzo bym mu życzył wypożyczenia do Valencii bo to mógłby być dla niego przełomowy sezon, ale na 90% zostanie.
To jeszcze zależy od tego czy przyjdzie Rossi - już jakieś ploty o 30 mln są :P

stary rupieć
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 45

Post Wyświetl pojedynczy post autor: stary rupieć » 22 maja 2011, 10:53

Najpierw podziękowałbym Jeffrenowi, który wczoraj chyba znowu coś sobie zrobił. W kolejnym sezonie nie możemy sobie pozwolić na grę bez wartościowych rezerwowych. W jego miejsce Rossi i z Pedro graliby na zmianę. Jeśli chodzi o Bojana to jego pozostanie uzależniłbym od tego czy będzie na rynku jakiś środkowy napastnik w rozsądnej cenie, który nadawałby się do naszego stylu gry.

Meczyk dobry jak na skład i porę sezonu. Niewidoczny Afellay, w drugiej połowie najpierw marnuje doskonałą okazję by potem strzelić bramkę z niczego.

miguel indurain
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: miguel indurain » 22 maja 2011, 11:44

jefren to facet do odstrzalu, jezdziec bez glowy, nie wnosi absolutnie nic swiezego do gry.
dwa. bojan ma papier ale nie wiem co z nim bedzie. jedno jest pewne, teraz wchodzi w wiek gdzie rytm meczowy bedzie do rozwoju potrzebny inaczej zginie na amen. wczoraj kilka swietnych akcji, krotki drybling, dobry strzal, prawa-lewa, super akcja przed roznym z ktorego padl gol bartry(malo brakowalo i bylby gol kolejki). ale to wciaz material na szlif. sport i md wybraly go zawodnikiem meczu (dziennikarze, bo kibice zdecydowanie afellaya).

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 23 maja 2011, 1:05

http://www.blaugrana.pl/news/7051/jos%C ... elony.html

WTF?! :lol: :wink:

Być może należałoby poczekać na ostateczne potwierdzenie, ale chyba nie wytrzymam :lol:

Maxwell robi wypad w takim układzie? Przecież nawet jeżeli uznamy, że Abidal jest opcją na środek to jednak przed Francuzem w kolejce wciąż są Pique i Puyol a więc Francuz domyślnie dalej będzie pierwszym obrońcą na lewą stronę. Także Maxwell chyba rzeczywiście odejdzie :think: Kiedyś bodaj Wilmore pytał o sytuację Maxa, ale teraz to już pewnie zainteresowanie nieaktualne z racji transferu Taiwo. A może się mylę?

O samym José Angelu zbyt wiele powiedzieć nie mogę, ale Sporting w obronie dawał radę (tylko Real i Barcelona straciły mniej bramek!) a Jose jest/był ich podstawowym zawodnikiem. Także wypada tylko czekać na potwierdzenie - mi taki transfer w sumie odpowiada.

Awatar użytkownika
Futbolski
Skład C
Skład C
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Futbolski » 23 maja 2011, 9:45

Pierwsza myśl:
Jeżeli przeszedłby za 4 mln Euro - w porządku, niech nawet będzie.

Lecz jeżeli przy tym Muniesa, Bartra albo Fontàs mają iść w przeciwnym kierunku, no to jestem już totalnie przeciw.

Jaka byłaby gwarancja, że ten młokos dałby sobie w Barcelonie radę? Z całą pewnością wychowankowie Barcy szybciej się w pierwszej drużynie aklimatyzują, co jest oczywiste i nawet więcej niż oczywiste, od kiedy drużyny rezerw grają u nas tak, jak drużyna A.

Tak naprawdę to nawet wydatek tych 4 mln Euro jest zbędny, bo po prostu swego czasu po Martinie Caceresie, też przecież piłkarzu świetnie rokującym i grającym w Primera Division, niemal nic z pochwał po transferze do Dumy Katalonii nie zostało, a obawiam się, że ten młodociany nie odnajdzie się w takim klubie, jak Barca.

Reasumując: jestem przeciwny. Po namyśle mam nadzieję, że zarząd postawi na wspomnianych wychowanków, niż wyda choćby tysiąc Euro na jakiś fenomen z PD. Fenomeny to i Muniesa (acz ze znakiem zapytania), Bartra (świtna główka z Malagą!) i Fontas (wierzę, że pokaże się kilka razy ze świetnej strony jako wchodzący rezerwowy w przyszłym sezonie).

Urgi
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Urgi » 23 maja 2011, 9:56

Nie jest nic na ten temat napisane, ale myślę, że jeżeli jakiś nasz młody miałby pójść do Sportingu to raczej w formie rocznego wypożyczenia. Taki Bartra czy Fontas którzy dobrze wykorzystali swoje nieliczne szanse w Barcelonie w Sportingu graliby na pewno dużo częściej. Po roku dostajemy z powrotem utalentowanego, młodego, doświadczonego obrońcę. Na taki układ to ja jak najbardziej przystaję.
O Muniesie nic nie piszę bo gdzieś nam chłopak w tym sezonie zniknął. Wiadomo miał kontuzje, ale chyba też ogólnie gorzej się spisywał.

Ogólnie jeszcze o całej sprawie, to chyba rację ma Mentor, że Maxwell out (z tej czy innej przyczyny). Ewentualnie Pep rezygnuje z kupna środkowego obrońcy i jak tylko zajdzie potrzeba w przyszłym sezonie będzie grał Abidal, w tym nowy nabytek będzie się aklimatyzował. Jeśli będzie grał na odpowiednim poziomie to za dwa sezony Abidal na stałe na środek a na boku Adriano z Angelem. Trochę naciągana teoria ale jest :P Takie odłożenie decyzji o rok odnośnie środka obrony.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2011, 10:05 przez Urgi, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 23 maja 2011, 10:01

Muniesa i Fontas, którzy mogą grą na lewej stronie, to raczej "defensywni" lewi obrońcy, chociaż ten Jose Angel ma całe dwie asysty w la liga w tym sezonie(jednak trzeba brać poprawkę na że Gijon to murarze.) :think:
Nie znam gościa, podobno razem z Canellą są uznawani za najbardziej utalentowanych lewy obrońców w Hiszpanii.
Mocno zaskakująca informacja dla mnie, chociaż jest w stanie uznać, ze coś jest na rzeczy, bo nie jest łatwo taką plotę zmyślić, dziennikarze raczej wciskają Barcy bardziej znanych grajków :lol:

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 23 maja 2011, 10:13

Skoro brana jest pod uwagę (przynajmniej przez media :P ) opcja włączenia w transfer kogoś z trójki Muniesa, Bartra, Fontas to najwyraźniej nie są oni gotowi na grę dla Barcelony już teraz. Przy czym wydaje mi się, że Fontas zostanie, Bartra chyba też a najbliżej włączenia w jakikolwiek transfer jest Muniesa, który jest najdalej od pierwszego składu no i jest najmłodszy (rocznik '92) więc można go gdzieś wypożyczyć albo oddać z opcją odkupienia po tym jak się sprawdzi na wyższym poziomie przy regularnej grze. Teoretycznie to samo może dotyczyć Bartry.
Futbolski pisze:Z całą pewnością wychowankowie Barcy szybciej się w pierwszej drużynie aklimatyzują, co jest oczywiste i nawet więcej niż oczywiste, od kiedy drużyny rezerw grają u nas tak, jak drużyna A.
Prawda. Podobnie jak z całą pewnością Pep wie lepiej czy młodzi są już gotowi na grę czy jeszcze nie albo czy w ogóle będą. Zna ich od dawna i widuje każdego dnia.

Zresztą spośród trójki Muniesa-Fontas-Bartra to tylko ten pierwszy jest lewym obrońcą z tego co wiem. Fontas coś tam grywał w drugiej części sezonu na tej pozycji, ale nie ma niczego do zaoferowania w ofensywie bo jest środkowym obrońcą albo ewentualnie DM-em, ale nie bocznym obrońcą i grywał tam niejako z przymusu. Dodaj do tego ewentualne odejście Maxwella (bo nie sądzę, aby klub kupował lewego obrońcę nie pozbywając się żadnego z dostępnych aktualnie na tę pozycję grajków) i wyjdzie na to, że miejsce jednak jest a już szczególnie w dłużej perspektywie.

Odnośnie obaw o to czy dany zawodnik się sprawdzi czy nie to przecież gdyby się tak bać każdego transferu (może z wyjątkiem piłkarzy z najwyższej półki choć i to niczego nie gwarantuje a jedynie zwiększa prawdopodobieństwo a i to nie zawsze) to nie moglibyśmy kupować nikogo. Ja sam jestem zwolennikiem transferów piłkarzy o uznanej marce i klasie oraz uzupełniania składu wychowankami, ale trzeba być elastycznym. Nie mówimy tutaj o transferze kogoś do pierwszego składu ani wielkich pieniądzach.

Awatar użytkownika
grzegorzfcb
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 174

Post Wyświetl pojedynczy post autor: grzegorzfcb » 23 maja 2011, 10:30

Można by z robić z Gijon nasze Getafe i wysyłać tam naszych piłkarzy(obrońców) żeby się ogrywali :lol:
Fontasowi Pep obiecał awans do pierwszej drużyny. Przy ewentualnym odejściu Maxa plus Milito tłoku w obronie nie będzie, status quo(ilościowe przynajmniej) będzie zachowane.
Zresztą spośród trójki Muniesa-Fontas-Bartra to tylko ten pierwszy jest lewym obrońcą z tego co wiem
Lewym z konieczności. Ze środka obrony Barcy B wyparła go para Fontas-Bartra.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 23 maja 2011, 10:36

No to sam widzisz. Tym bardziej zatem bezpodstawna jest krytyka tego transferu tłumaczona odbieraniem szans na grę komukolwiek z tej trójki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”