Górnik Zabrze (zbiorczy) - Strona 13

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 17 gru 2006, 22:20

RzuR pisze:dzięki Fish:) milo z twej strony,jakos nie znalazlem czasu zeby wpasc tu z tej okazji-calkiem fajnie ze znalazl sie ktos kto o tym wspomnial;)ha,moze male zaskoczenie ze akurat Gieksiorz ale to chyba dobry znak:)
Nie tylko ja lubię Górnik :wink: Nie wiem czy śledzisz fora sąsiadów, ale wszyscy kibice GieKSy trzymają kciuki za Górnik w lidze :) Na naszym forum jest kilku kibiców Górnika, którzy sporadycznie wpisują swe posty. Jestem to forum "dojrzałe", gdzie nie ma miejsca na napinki. Oczywiście nie trzeba pisać jak reguje Ruch Chorzów na wasze 58 urodziny :roll:

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 22 gru 2006, 11:52

wyborcza pisze: Rozmowy w sprawie przejęcia Górnika Zabrze przez inwestora strategicznego zostały wczoraj zerwane! To dotkliwy cios dla klubu, który na wiosnę czeka trudna walka o utrzymanie się w piłkarskiej ekstraklasie.

Katarzyna Kuczyńska, rzeczniczka Urzędu Miasta w Zabrzu, przekazała wczoraj po południu sensacyjną wiadomość: - Inwestor wycofał się z rozmów ze względu na niedotrzymanie w negocjacjach zasady poufności.

Kuczyńska potwierdziła jednocześnie, że pragnącym dotąd zachować anonimowość potencjalnym inwestorem Górnika był Sylwester Cacek, przewodniczący Rady Nadzorczej Dominet Banku, w rankingu tygodnika "Wprost" plasujący się w pierwszej setce najbogatszych ludzi w Polsce.

Według nieoficjalnych informacji Cacek zerwał zaawansowane już rozmowy, gdyż miał za złe Górnikowi, że nastąpił "wyciek prasowy" w sprawie toczących się negocjacji. Mówi się jednak również o tym, że strony nie doszły do porozumienia w sprawie kilku istotnych punktów umowy, m.in. przyszłości stadionu, na którym Górnik rozgrywa mecze.

Właśnie dlatego nie doszło wczoraj do spotkania Cacka z Eugeniuszem Postolskim, prezesem Górnika, i Małgorzatą Mańką-Szulik, prezydentem Zabrza.

Przejęcie Górnika przez Cacka było zapowiadane przez działaczy klubu jako jeden z największych hitów ostatnich lat w polskiej piłce. Prezes Postolski w listopadzie chwalił się "Gazecie": - Pod względem budżetu Górnik przesunie się w górę tabeli. I to zdecydowanie! Ci piłkarze, którzy zamierzają odejść z Górnika albo już to zrobili, mogą wkrótce żałować swojej decyzji.

Postolski nie chciał wczoraj komentować sprawy. - Potwierdzam tylko, że nie dojdzie do kolejnych rozmów z inwestorem. Spotkam się za to z prezydentem Zabrza i będziemy szukać wyjścia z sytuacji - powiedział Postolski.

Mańka-Szulik: - Spotkam się z prezesem Postolskim, ale oczekuję przynajmniej trzech wersji programu naprawczego dla Górnika.

Przypomnijmy, że nowa prezydent Zabrza (gmina ma 75 proc. udziałów w spółce Górnik Zabrze) już wcześniej mówiła "Gazecie", że - niezależnie od toczonych negocjacji w sprawie sprzedaży akcji klubu - poszukuje nowych pomysłów na funkcjonowanie Górnika. Mańka-Szulik zadeklarowała też niedawno, że w przypadku niepowodzenia rozmów z inwestorem Górnik będzie przez najbliższe miesiące nadal utrzymywany dzięki pieniądzom z budżetu miasta.
Wygląda na to, że zasłużony będzie dalej borykał się ze starymi problemami. Szkoda także dla całej polskiej piłki bo kolejne silne finansowo kluby mogą być impulsem do poprawy OE.
Ktoś nie potrafił się ugryźć w język i teraz są tego konsekwencje. Bardzo smutne konsekwencje.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 22 gru 2006, 15:44

A tak czulem ze znowu beda nici z przejeciem Gornika przez wielkiego inwestora :lol: :lol: :lol: Nawet o tym pisalem - ile to juz razy zapowiadano dryzune na maire pucharow, poteznych inwestorow w Zabrzu itp :!:

Oj bedzie ciezko z utrzymaniem :!: Motyka wyoutowany - troche ludzi odeslzo - nie wiadomo co spodziewac sie po Podedwornym - reasumujac - Piast - Gornik za rok :twisted: :twisted: :twisted: jadka :smoke:

Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 22 gru 2006, 16:44

A tak czulem ze znowu beda nici z przejeciem Gornika przez wielkiego inwestora
Piast - Gornik za rok
twa radosc obrazuje caly ogrom twych kompleksow...nie obiecuj sobie zbyt wiele- \G/w zbyt korzystnej sytuacji nie jest,ale w moim odczuciu do kompletnego upadku i potykania sie ze smiesznymi klubami w nizszych ligach troche jeszcze brakuje...

niemniej jednak jakis komentarz do sytuacji musze wyglosic wiec wyglosze:
qrwa zasada jest taka-jezeli ludzie znajdujacy sie na pozycjach kierowniczych w naszym klubie dalej beda okazywac ZERO profesjonalizmu,to skonczy sie w najlepszym wypadku na tym ze klub bedzie dotowany z miasta(pieniadze nie musze mowic ze tak jak w przypadku miejskich klubow w calej Polsce sa po prostu niewystarczajace)poki co Pani prezydent mowi to co w kampani-ze Gornik wizytowka miasta i wogole regionu,ze dziedzictwo,ze tradycja,ze qlt i wogole...co wiecej slowa sa poparte czynami-ale jedno jest pewne:im dalej od wyborow:tym mniejszy bedzie entuzjazm zeby utrzymywac tak kosztowna instytucje jaka jest klub pierwszoligowy...ponieslismy kleske-ktora moze pozbawic OE jej najwiekszej legendy..
ale poki co-MY WIERZYMY ! \G/

[/quote]

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 22 gru 2006, 17:27

RzuR pisze:twa radosc obrazuje caly ogrom twych kompleksow
Chcialbym Cie uspokoic i uswiadomic, ze nie mam zadnych kompleksow i na dobra sprawe widze ze odrobinie zle mnie odbierasz :!: Radosc :think: jaka radosc - daleki jestem od takiego odczucia - raczej smiac mi sie cce - bo chyba tylko tak mozna okreslic ta sytyacje
No i oczywisice mam satysfakcje bo od poczatku podchodzilem do tych zlotych czasow w Gorniku z wielkim dsytansem - i nie pomylilem sie :P
27.11.2006, 15:59 - czeher ,
Ostrzeżeń: 6

No zobaczymy, jezeli chodzi o Gornik to ja juz od ok10 lat slysze o lepszych czasach !!! Ile razy mial przyjsc inwestor, nowy wlasciciel a w Gorniku jak narazie caly czas po staremu wiec radzilbym podejsc do tego z dystansem
RzuR pisze:nie obiecuj sobie zbyt wiele- \G/w zbyt korzystnej sytuacji nie jest,ale w moim odczuciu do kompletnego upadku i potykania sie ze smiesznymi klubami w nizszych ligach troche jeszcze brakuje...
Czy brakuje to raczej opinia wzgledna, wg mnie az tak daleko nie odbiegacie - od 2001 (uogolniajac)_ balansujecie nad krawedzia :!: w 2001roku ostatnia kolejka, baaa ostatnie minuty zdaje sie i uratowane dupska - kosztem Radzionkowa, w ubieglym sezonie tez mialy byc baraze jednak fuzja sprawila, ze bylo inaczej :!:
No oczywisice moze nie jest az tak zle bo jezeli beda degradacje znowu wam sie uda :roll: :roll: Ale patrzac na aspekt czysto sportowy to Plock, Pogon i Gornik

Co do smiesznego klubiku - mam to w dupie jak to okreslasz jednak dla lokalnej spolecznosci (Zabrz-Gliwice) byloby to nielada wydarzenie i raczej u Ciebie rowniez wbudizloby skrajne emocje
A i to co juz pisalem - A i jakims wiernym kibicem Piasta nie ejstem - jezeli juz pojde na mecz (raz w sezonie:P) to przez to ze mam troche znajomych

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 22 gru 2006, 18:44

czeher pisze: Oj bedzie ciezko z utrzymaniem :!: Motyka wyoutowany - troche ludzi odeslzo - nie wiadomo co spodziewac sie po Podedwornym - reasumujac - Piast - Gornik za rok :twisted: :twisted: :twisted: jadka :smoke:
Ja prędzej widzę mecz Piast Gliwice-GKS Katowice, ale tak na poważnie, to Odra Wodzisław prędzej spadnie z ekstraklasy. Górnik zawsze te same problemy, ale zawsze ta sama ambicja, więc spadku im nie wróżę.

Awatar użytkownika
RzuR
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: RzuR » 03 sty 2007, 12:18

Arkadiusz Aleksander podpisał we wtorek kontrakt z Widzewem Łódź - poinformowały władze beniaminka Orange Ekstraklasy.

26-letni Aleksander jest drugim piłkarzem po Łukaszu Juszkiewiczu, który przeszedł po zakończeniu rundy jesiennej z Górnika Zabrze do Widzewa. Jego umowa z łódzkim klubem ma obowiązywać przez trzy lata.

Aleksander jest wychowankiem Zawady Nowy Sącz. Grał też w SMS Wrocław, Rawii Rawicz, Śląsku Wrocław, Arce Gdynia, a ostatnio w Górniku. W ekstraklasie rozegrał 65 spotkań, w których strzelił 15 bramek.
i stało się co stać się miało na 100%-Alexandrio opuścił nasze skromne zabrzańskie progi by zawitać do "świątyni polskiej piłki" znajdującej się,jak się od niego dowiadujemy,aktualnie w Łodzi..cóż-śmiem twierdzić że to i tak dla nas lepszy kierunek niż Górnik Ł. który będzie naszym bezpośrednim przeciwnikiem w walce o utrzymanie.swoją drogą-może to świadczyć również o tym że w słonecznej Lubelszczyźnie robi się naprawdę ciepło w związku z fryzjeromanią bo jak twierdzą wszelkie źródła Aleksander miał tam zapewnioną solidniejszą kasę niż w RTSie...płakać za nim na Roosvelta nikt nie będzie bez wątpienia natomiast obawiam się że może niejedną łezkę wycisnąć na twarzach kibiców z Miasta Włókniarzy....

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 03 sty 2007, 16:43

Górnik Zabrze chce współpracować z zabrzańskimi klubami

- Kiedy prowadziłem Górnika na początku lat 80., często ćwiczyli z nami najlepsi piłkarze Sparty Zabrze czy Górnika Knurów. Teraz chcemy wrócić do tego. Jestem przekonany, że wśród zabrzańskiej młodzieży są utalentowani gracze - mówi trener Górnika Zdzisław Podedworny.

Górnik chce współpracować z trzecioligową Walką, czwartoligową Gazobudową i grającym w lidze okręgowej MOSiR-em Spartą.

- Chcielibyśmy, aby takie wspólne treningi odbywały się dwa razy w tygodniu. Być może jeden z nich byłby wspólny z pierwszą drużyną. Wszystko jest w fazie przygotowań. Będę liczył na pomoc trenerów z sąsiednich drużyn. Oni doradzą, komu warto dać szansę. Nasz pomysł chcemy zrealizować wiosną - mówi Podedworny.

Trener Walki Marek Mandla na razie z dystansem podchodzi do koncepcji Górnika. - Idea jest ciekawa, ale nikt jeszcze nie rozmawiał ze mną. Musiałbym znać więcej szczegółów, aby wyrazić opinię. My mamy przecież swoje własne plany szkoleniowe. Walczymy w tym sezonie o utrzymanie. Jednak to oczywiste, że Górnik i Walka powinny współpracować - mówi Mandla.

Lepiej nastawieni są przedstawiciele Gazobudowy i Sparty. - Górnik to wizytówka miasta. Jeśli będziemy mogli w jakikolwiek sposób mu pomóc, będę bardzo zadowolony - mówi prezes Gazobudowy Edward Klama.

- Nasz zespół gra tylko w lidze okręgowej, ale mecz charytatywny Górnika z reprezentacją miasta, który odbył się pod koniec listopada, pokazał, że mamy w zespole piłkarzy z potencjałem. Szkolenie jest u nas dobrze prowadzone. W ostatnich latach wyszli od nas m.in. tacy zawodnicy, jak: Rafał Jabłoński, Adrian Pajączkowski (obaj Polonia Bytom) czy Krzysztof Markowski, Hubert Jaromin (obaj GKS Katowice). Talentów u nas nie brakuje - zachwala Jarosław Bryś, trener MOSiR-u Sparty. Górnik bez problemów dojdzie do porozumienia z MOSiR-em Spartą Zabrze, bo wiceprezes ligowca Andrzej Cieślik jest także szefem Sparty.

- Nie będziemy zapraszać na treningi wyłącznie młodych graczy. Starsi też mają szansę. Ja oceniam piłkarzy na podstawie umiejętności, a nie wieku - dodaje Podedworny.

Dla mnie słowo współpraca jest najważniejszym wyrazem w piłce nożnej, dlatego cieszę się, że Górnik zaczyna podejmować bardzo dobre decyzje w interesach klubu.

Awatar użytkownika
Mates
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 60

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mates » 06 lut 2007, 8:30

Po raz kolejny rozpoczyna sie serial z przyjsciem strategicznego inwestora do Gornika. Jestem gleboko wierzacym :lol: czlowiekiem i tym razem mam nadzieje ze to wypali-wszak zmieniono prezesa i sprowadzono dwoch nowych pilkarzy z nazwiskami. Dzis czytam ze pani prezydent chcialaby za 4 lata ogladac z Zabrzu Europejskie Puchary (a kyo by nie chcial :P ). Zmienia sie Rada Nadzorcza Naszego klubu-czyzby wreszcie lepsze czasy? OBY!!!!!

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 12 mar 2007, 17:41

Były piłkarz Górnika Zabrze Alfred Olek nie żyje

W wieku 67 lat zmarł były piłkarz Górnika Zabrze Alfred Olek, nazywany zawodnikiem o żelaznych płucach, z racji wytrzymałości i waleczności.

Alfred Olek urodził się w Świętochłowicach w 1940 roku. Przygodę z piłką zaczynał w Czarnych Chropaczów. W barwach Górnika w ciągu sześciu sezonów w latach 1967 - 1972 rozegrał 114 meczów ligowych, w których strzelił 4 bramki.

Występował w pomocy lub obronie. Z Górnikiem Zabrze trzykrotnie zdobył tytuł mistrza Polski (1967, 1971, 1972) oraz czterokrotnie Puchar Polski (1968, 1969, 1970, 1971).

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Fishbone » 13 mar 2007, 9:16

Miasto dofinansowało Górnika Zabrze

Wczoraj Rada Miasta jednogłośnie podjęła decyzję o przekazaniu na cel spółki miliona złotych. Ta kwota ma wystarczyć do końca tego sezonu.

O przyznaniu pieniędzy klubowi zadecydowali zabrzańscy radni podczas wczorajszej sesji rady miasta. Procedura była im znana, bo pieniądze z miejskiej kasy kilkakrotnie ratowały już budżet Górnika. W trakcie debaty nad wnioskiem radni dopytywali, czy za kilka miesięcy sytuacja znów się nie powtórzy. Uczestniczący w sesji prezes Szuster zapewniał ich, że już niedługo ciężar finansowania Górnika spadnie na sponsorów.

- Naszym zamierzeniem jest, aby zmniejszać obciążenia budżetu miasta. Życie pokaże, czy rzeczywiście nam się to uda. Byłoby mi jednak naprawdę głupio, gdybym za jakiś czas znów musiał prosić o pieniądze - mówi prezes Górnika.

Na sesji zapowiedziano, że klub czeka w najbliższym czasie audyt, który dokładnie określi stan finansów Górnika.

W głosowaniu za wnioskiem o przyznaniu klubowi miliona złotych osiemnastu radnych opowiedziało się za, nikt nie głosował przeciw ani nie wstrzymał się od głosu. Formalnie uchwała mówi o dofinansowaniu Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. W rzeczywistości pieniądze za pośrednictwem MOSiR-u, który jest głównym udziałowcem klubu, trafią na konto Górnika. Okrągła kwota zostanie przeznaczona na bieżące funkcjonowanie klubu. Co potem? Gmina liczy, że po tym sezonie i utrzymaniu się zespołu w lidze, większościowy pakiet akcji przejmie nowy właściciel.

Nie jest tajemnicą, że jedynym podmiotem, który wyraził chęć przejęcia klubu jest firma ubezpieczeniowa Allianz. Grupa robocza, która ma prowadzić negocjacje ma spotkać się pierwszy raz już w najbliższych dniach. Jeszcze w marcu powinien też zacząć się audyt spółki. To wszystko ma służyć wyprowadzeniu Górnika na finansową prostą.

Ja jedynie mogę pozazdrościć, że miasto interesuje się klubem w porównaniu do obietnic naszego prezydenta Katowic :?

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 13 mar 2007, 13:03

Marek Motyka został dzisiaj ponownie wybrany na stanowisko trenera piłkarzy Górnika Zabrze - poinformowała stacja TVN 24.
czeher pisze:Motyka wyoutowany - troche ludzi odeslzo

To zaczyna byc conajmniej smieszne :!: Kolejny raz na posilki wezwali strazaka Motyke :!: Czy on ma az taki sentyment do Zabrza :think: albo jets pod sciana :think: gdyz ostatnie ich pozegnanie nie bylo zbyt gentelmenskie :!: Na jego miejscu kopnal bym ich w 4litery :!:
Paranoja - Motyka - Komornicki - Motyka - Podedworny - Motyka - :think: chyba o niczym nie zapomnialem :think:

Awatar użytkownika
Bobohawk
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bobohawk » 20 mar 2007, 10:01

To jest bardzo śmieszne i nie wiem czym to jest spowodowane. Dziwię się właśnie Motyce, że za każdym razem mimo wszystko wraca do Górnika. Może jak wspomniałeś ma sentyment do tego klubu który wykorzystują władze Górnika? Zabrzanie powoli zbliżają się do spadku i w tym sezonie nawet Motyka może im nie pomóc. Podedworny długo sobie nie popracował w Górniku choć zapowiadał, że wiosną Górnik powalczy. Jak na razie to jest jednym z kandydatów do spadku. No chyba, że uratuje ich karna degradacja Arki i Górnika Łęczna.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 20 mar 2007, 16:14

Bobohawk degradacja Arki i Górnika Łęczna nikogo nie ratuje jesli Górnik znajdzie sie na miejscu spatkowym to nawet przy degradacji spadnie. Np. Gdy Arka albo Górnika Łęczna spadna z ligi to trafia do 2 ligi plus kary za degradacje np 2 szczeble w dół, tak wiec wyladuja w 4 lidze, moim zdaniem tak to bedzie wygladac.

A wracajac do Górnika to az takim murowanym kandydatem do spadku nie sa slabsza od nich jest Pogon i Wisla Plock, Odra Wodzisław Śląski tez nie wydaje sie mocniejsza a wiec Górnik powinnien o utrzymanie spokojnie powalczyc albo choc o baraze.

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 20 mar 2007, 17:04

franz pisze:Odra Wodzisław Śląski tez nie wydaje sie mocniejsza
Mnie sie wydaje ze Odra jednak jest mocniejsza :!: Moze tego az tak po wynikach nie widac ale wizualnie Odra jesienia a wiosna to jak pieklo i niebo 8) Zielinski po raz kolejny udowadnia, iz jest dobrym trenrem - zepsol wreszcie ma jakis styl a nie wszyscy bronimy a Chmiest z przodu wykorzytsa jakis prezent albo podanie Wosia :!:
Z Zaglebie grali bardzo dobrze i rowneiz dobrze mogli ten mecz wygrac - z Craxa wykoryztsala tylko 1 okazje a Odra nie potrafila zadnej z pokaznej liczby :!:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”