komentarz i analiza wyników ligi polskiej 2005-2007 - Strona 12

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
Zablokowany

Kto zostanie mistrzem ?

BOT GKS Bełchatów
14
30%
Zagłębie Lubin
20
43%
Kolporter Korona Kielce
3
6%
Legia Warszawa
8
17%
Wisła Kraków
2
4%
ktoś inny ...
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 16 lis 2006, 11:12

I tu się Zaza różnimy.

Dla Ciebie wmawianie Warszawie nienawiści do kogoś (z jakiego powodu - z zawiści? z zazdrości?), wmawianie Warszawie, że ustawia sobie sędziów jest elementem "ciekawym i śmiesznym". A mnie (a podejrzewam że większość w klubie i większość kibiców) takie słowa obrażają. Gdyby jeszcze walił takie oskarżenia na prawo i na lewo, to uznałbym go za nieszkodliwego starszego pana, który chce na siebie zwrócić uwagę. Ale on nie atakuje wszystkich, tylko przy najmniejszej okazji (albo i bez jak w czasie ostatniej konferencji pomeczowej) kreuje obraz złej Warszawy czyhającej na każdym kroku na dobry Bełchatów.

Dla mnie nie jest to ani ciekawe, ani śmieszne, ani kolorowe. Takie słowa to wyraz jakiś uprzedzeń, których zupełnie nie pojmuję.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 lis 2006, 11:28

A może źle to Deltinho odbiersza ? Bo wiesz Ty to ocenisza z krzesełka Legionisty :wink: Orest Leńczyk należy obecnie to tych trenerów naszej ligi którzy mówiąc co myślą. Trudno odbierać w każdym jego "ciekawym" zdaniu ataku na Warszawe bo wiekszośc z nich tylko dodaje kolorytu lidze. Przeciesz nie pije do Legi, czy Warszawy w jakiś beszczelny sposób, wywołując jakieś nie potrzebne kontrowersje. To są może małe prowokacje ale jedno to co myslą mówią inny siedza cicho. Wiec trudno by nie miał swojego zdanie, tym bardzie ze wielu uważało że BOT co kolejke bedzie niżej itd. A jak napisałe wygrywaja z Legią na Łazieńkowskiej co jest jeszcze ważniejsze z Wisła na Reymonta, ograli w wielkim meczu Korona która gra najlepiej piłką w naszej lidze, jak sie nie myle ograli Lech. Wiec takimy wypowiedziami pokazuje tylko że on miał racje. Matusiak bohater narodowy, Garguła pokazuje ze nie tylko Szymkowiak umnie zagrać w uliczke z naszych piłkarzy :P itd.

Patrz sytuacja - Włodarczyk - Ujek ... Nie mówie o porównaniu obu sytuacji czy cos ale o zachowaniu trenerów. Wdowczyk wypioł sie i bez komentarza, dusił w sobie to co pewnie chciał powiedzieć - przeciesz trener powinień być za piłkarzem nawet w takiej sytuacji, gdy klub szuka kozła - bo to pokazało że on nie wiele może w drużynie - liczy sie ITI, i to co przywieźie Mariusz Pierkarski. Ujek został odsuniety w innych okolicznosciach ale trener Leńczyk mówił w prost że to nie jego wina i że wszyscy czekają na Mariusza, aż wróci bo jest nie winny. Jestesmy za wysoko, może trzeba innych też odsunąc [z typowa dla siebie aluzją] Wraca i jaka forma ? [nie patrz na czerwoną :P ]

Patrz też na inną sytuacje nie zwiazaną z tym o czym mówimy ale powód odejscia Liczki ? nie pozwolił by mu Drzyłama mówił co ma robić. Lepiej było sie rozstać niż "kłucić" wiec co Skorża godzi sie na to w ciemno :P

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 16 lis 2006, 11:38

On chyba jest Lenczyk a nie "Leńczyk".

Ok Zaza nie przekonamy się. Czy to są "małe prowokacje" zobaczymy po reakcji stadionu na pucharze ligi. Ode mnie nic Lenczyk nie usłyszy, ale gdy stadion będzie rzucał mięsem to ja tylko przypomnę o tych małych prowokacjach. Wiadomo jak reaguje tłum, zwłaszcza tłum na stadionie. I moim zdaniem takie głupie wypowiedzi tylko niepotrzebnie zaogniają sytuację.

A że mówi to co myśli- dla mnie to żadna zaleta. Bo zamiast wyjść śmiesznie może wyjść żenująco, np. Dziekanowski mówiący o kiepskim powietrzu w Łodzi, Petrescu robiący najazd na starego wiślaka Motykę za to że jego zespół sprzyja Legii czy "miastowy" Jóźwiak mówiący o zawodnikach z Groclinu jako "chłopkach ze wsi".

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 lis 2006, 11:52

Deltinho zgodze sie z toba że to może miec plusy i minusy, ale naprawde chyba za bardzo to odbierasz jako atak, jeszcze tego by brakowało by tak doświatczony trenera mający teraz swój czas, lidera i młodych uzdolniony trenerów wchodził w jakies psykuwki. Rozumiem Stawowy czy Michniewicz, młodzi jak na szkoleniowców, syndrom mody Jose :wink: Wiec wiesz wiecej luzu. Bo to takie stawianie sie w pozycji tego co tylko jest atakowany, na początku sezonu nie dobry Petrescu, teraz Lenczyk [nie "ń" - mój bład] Nie wiem czy były by tego typu wypowiedzi trenera Oresta jak BOT by walczył o utrzymanie ale fakty są takie że jest inaczej, nie tak jak przewidywano. Wiec ma też swoje racje.

Ale to naprawde nie jest problem. Oczywiscie zależy jak sie to odbiera. Ale nie szukał bym jakiś innych aluzji.

Piszesz reakcja stadionu w pucharze ligi ?

No Lenczyk to też skomentował mówiąc że to dziwne ze znów trzeba jechac do Warszawy :P

Ale patrz Piotrek Reiss w najnowszym numerze PN:

Gdy słysze przy Łazienkowskiej w Warszawie: "Reiss, ch... ci na imie" to odczuwał duma i podniecenie [...] Zawsze życzyłem Legi jak najgożej." Wychowałem sie wrogo nastawiony do 11 z Warszawy [...]

Rozumiesz do czego pije ? Reissa mobilizowało to - trudno by nie.

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 16 lis 2006, 12:24

Wiesz Zaza niewiele obchodzą mnie podniety Reksia. Jednego podnieca tuląca się młoda kociczka, drugiego łajanie pejczem , Reissa z kolei bluzgi na Łazienkowskiej - jego sprawa na co reaguje jego prącie.

Jeżeli pisałem o reakcji tłumu to miałem na myśli pewien namacalny dowód. Gdy stadion uzna wypowiedzi za niewinne małe prowokacyjki to będzie traktował go jak dotychczas - neutralnie lub jak powietrze. I ja wyjdę na przewrażliwionego bobka. Jeżeli usłyszy kilka nieprzyzwoitych słów pod swoim adresem śpiewanych przez cały stadion - wtedy okaże się czy tylko jak uważam, że coś jest nie tak czy może więcej osób poczuło się dotkniętych.

To czy komuś idzie czy nie z zespołem, czy w jakim jest wieku nie ma tu żadnego znaczenia. Trener na topie, czy w podeszłym wieku nie ma wcale większego prawa do pieprzenia głupot od nieopierzonego młodzika na ławce, który przegrywa mecz za meczem.

Z mojej strony tyle w tym temacie bo jeszcze dostanę jakiegoś WP za offtopa od zabłąkanego moderatora. :wink:

Awatar użytkownika
Zico_FCI
Io Sono Interista
Reputacja: 46

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zico_FCI » 16 lis 2006, 12:33

Reiss to w ogóle trudny przypadek. Przecież nikt by na niego nie gwizdał i nikt by go nie wyzwał gdyby nie jego niewyparzony język.
Zaza pisze:Nie wiem czy były by tego typu wypowiedzi trenera Oresta jak BOT by walczył o utrzymanie ale fakty są takie że jest inaczej, nie tak jak przewidywano
A że tak się spytam – to czy tylko w Warszawie mówiono o tym, że GKS to będzie chwilowy wyskok ? Zaza na prawdę nie widzisz idiotyzmu tej wypowiedzi ? Czli Jarzębowski to chyba w szatni butami rzuca w kolegów, bo przecież jest z Warszawy i Bełchatowa nienawidzi. :lol:
Zaza pisze:A jak napisałe wygrywaja z Legią na Łazieńkowskiej co jest jeszcze ważniejsze z Wisła na Reymonta,
Nie wiem czy to taki wielki wyczyn ograć Legie w Warszawie. W poprzednim sezonie na przykład Łęczna tu wygrała i nie przypominam sobie aby ktoś mówił o jakiejś nienawiści. Wcześniej też dość regularnie wygrywały tu Groclin czy Amica. Wisła natomiast u siebie nie przegrał w lidze meczu od 5 lat, więc pokonanie ich w Krakowie to chyba jednak większy wyczyn.
Zaza pisze:No Lenczyk to też skomentował mówiąc że to dziwne ze znów trzeba jechac do Warszawy
A co w tym dziwnego ? Chyba lepiej grać rewanż na własnym stadionie. A Legia i w lidze i w PE rewanże będzie grała w Bełchatowie. Dziwne nie ?

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 16 lis 2006, 12:49

Ale nie rozumiecie chyba :roll: To kim są dla Reisa fani Legi jak go podniecają ? napisałem bym ale Piwus da mi wp, Bo mimo że oficjalnie to ładnie brzmi [nie obrażliwie] to moda sie to nie podoba. :wink: Reiss wie że jest pomnikiem Lecha wiec i takie sytuacje mu lataja. To taj jak Totti i mecz z Juve :P Zico chyba ostatnim klubem który pokonał Mistrza i Vice Mistrza na ich terenie w jednym sezonie była Polonia w 97 :roll: Wiec jak by nie patrzec coś dokonali, a jak dodamy kosmiczna passe Białej Gwiazdy to już całkiem. Ograć Legia na Łazienkowskiej to może nie wyczyn. Ale zwróć uwage że z nikim nie przegrali z czołówki. Ale nadal uważam że Legioniscie odbieraja to za bardzo emocjonalnie, jak takie "sierotki marysie", Na początku sezonu nie dobry Petrecsu, teraz Lenczyk, ja cenie ludzi który nie boją sie mówić co chca, a przykład z Włodarczykiem kara od klubu pokazał że np. trener Wdowczyk woli milczec w pewnych sytuacjach. To nie ataki a jak juz małe zaczepli, ale punkt widzenia zalezy od punktu siedzienia.

To tyle masz racje Deltinho że koniec bo zaraz bedzie dym :P

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 19 lis 2006, 9:42

BOT tydzień temu rozegrał mecz rundy, o którmy bedzie sie mówić jeszcze x czasu, a wczoraj ['] Wygrali bo Edi był sam, jak by było jeszcze ich 5 to kto wie :roll: Najsłabszy mecz chyba Bełchatowa w tej rundzie a 3 pkt jak z Wisłą :P ... Pozobnie Legia i Zagłebie. Miał być to mecz kolejki a tym czasem, nie był. Tylko Korona narazie utrzymała forme w poprzedniej kolejki :P Legia poległa w Lubiniu [w dupie czy w dupiu ? w dupie*] w Lubinie ale mecz był bardzo ale to bardzo przecietny, W zasadzie Legia dała bramka Chałbińskiemu. Pamietam mecz Zabłebie Wisła - i jak by wczoraj Lubinanie zagrali tak jak z Wisłą to skończyło by sie z 3:0 :P

No ale Deltinho jakie jest Twoje zdanie co do faulu za polem ? Fabiański w szatni już w pierwszej połowie ? :shock: nie wiem czym sie kierował sedzia :roll: Bo trudno Łukasza wybronic od czerwonej. Może tym sie kierował że to ostatni mecz Łukasza w Legia [?] i nie chciał mu robić przykrość :wink: no ale chyba 9 na 10 arbitrów by go odesłało do szatni, tak sie składa że ten jeden wczoraj sędziował :P

Dziś ŁKS Wisła :twisted: wiadomo że po wczorajszych wynikach Wisła powinna byc podwójnie zmotywowana, ale ŁKS u siebie gra 2 razy lepiej, Kąsali Legia że aż miło, wiec zapowiada sie dobry mecz. Oby !

* to rada on moje przyjaciołki jak odniemieć jej miasto :P :lol:

P.S. I Choto i Dick dostali żółtka wiec nie zagraja w pierwszym meczu nowej rundy :wink: Dwóch podstawowych stoperów.

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 20 lis 2006, 20:48

Ankieta. Zapraszam do dyskusji - mini-podsumowania rundy. Więcej nie mam czasu pisać :(.

Zagłębie - za czasów Michniewicza zaliczyło zero porażek. Wygrało też Legią, Koroną i GKS-em. W Lubienie już zapomniano o Klejdinście końcówka rundy świetna.
GKS. Dwóch reprezentantów, świetny trener i z drużyny walczącej w zeszłym sezonie o utrzymanie nieoczekiwany lider. Najwięcej strzelonych w lidze bramek!
Korona. Bardziej wyrównany skład od wyżej wymienionych, równie ładny dla oka futbol. Skąd plotki o zwolnieniu trenera :shock:?
Legia to Legia. Zawsze walczy o tytuł. Podnosi się po problemach z obcokrajowcami, zapowiada nastepnych. Jesień na pewno nie do końca udana, na pewno nierówna.
Wisła. Drużuna o dwóch obliczach. Do meczu przedostatniej kolejki z GKS-em Bełchatów zero straconych bramek u siebie. Za Petrescu najlepsza organizacja gry (efektowność i efektywność już mniej) i najlepsza obrona. Za Okuki rozpacz, rwanie włosów i pierwszy mecz przegrany u siebie od 73 spotkań.

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 20 lis 2006, 21:20

Piwus widze że Ty i Scyzoryk nie daliście mi i Czeherowi popracować do końca :P Bo na efekt jeszcze trzeba troche poczekać :P

Chyba najbardzie boli ta passa Wisły niż strata punktowa do lidera :? Nic tylko sie z Tobą zdodzić ale trzeba teraz zauważyć ze ta runda pokazała że mimo iz Wisła i Legia kadrowo bije inne klubu to mimo wszystko nie widać róznicy. Inna sprawa ze mistrz i wice-mistrz Polski byli wzmacniani pod kątem tez pucharów.

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 20 lis 2006, 21:57

Najelpiej zaprezentował sie oczywiscei BOT. Najwiecej punktów, najwiecej bramek i zwyciestwa na dwoch jakze waznych stadionach :arrow: mistrza i vice-mistrza Polski z zeszłego sezonu. Do tego grali mecze z najbardziej wymagajacymi przeciwnikami na wyjezdzie :arrow: Legia, Wisła, Zagłebie, Groclin, Lech i tylko brakuje Korony... Skoro grajali tak wazne mecze na tak goracych stadionach i sa liderami, zasłuzonymi liderami to nalezy im sie szacunek :wink: Najładniej dla oka grała oczywiscie Korona, tylko, ze w Kielcach było odwrotnie do Bełchatowa tu Korona podejmowała wieksza czesc czołowych zespołow.
Zagłebie tuz za GKS'em w tabeli to głownie dzieki zmianie Edwarda na Czesława. Zagłebie wreszcie po przerwie grało i efektywnie i efektownie.
Sporo namieszał takze ŁKS. Gdyby potrafil wygrywac ze sredniakami, czy tylko dowozic przewage to pewnie ŁKs byłby liderem "3" z Legia, Wisła, BOT'em i remis z Zagłebiem, czyli potrafia grać faworytami. Osobiscie zawiódł mnie... Lech, gdyby nie bledy i frajerstwo w szczególnosci obrońców zima mogłaby być radosna. Lech stracił 5 oczek z ekipami z Krakowa po jednym z Legia i Widzewem.

Legia i Wisła jednak na tym samym poziomie, wielu obcokrajowcó, ktorzy sie nie sprawdzaja. W wiekszy :arrow: Wisła czy mniejszym :arrow: Legia stopniu. Obie miały kryzys Legia poczatkowo, Wisła na koniec rundy. Jednak punktowali, ale w szczegolnosci ze sredniakami czt outsaiderami. Zadna z tych druzyn nie zasługiwała na pozycje lidera i bardzo duzo musi sie zmienic przed wiosna, bo przy takiej grze i przy tych pilkarzach mistrzostwa nie zdobeda. 8) Ile Legia zdobyła punktów z czolowa 6 :?: :arrow: 1 przeciez to moze wywołac tylko salwy śmiechu, Wisła lepiej, bo az 2 :P Na całe szczescie w lidze sa jeszcze druzyny pokroju Płocka i Odry :?

Najwieksze rozczarownie tej rundy :arrow: :arrow: Płock.
Poczatek był dobry, gra wygladała świetnie. Pozniej gdy nie było wyników nie było takze dobrego stylu i kontuzja Sobczaka. Wszystko wskazuje, ze Płock wróci do drugiej ligi.
Osobiscie roczarowała mnie Arka, bo obstawiałem, ze beda sie prezentowac przez cała runde tak jak w koncowce. :wink:
Narazie gratulacje dla BOT'u

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 20 lis 2006, 22:31

Piszecie o słowach uznanie dla trenera Oresta Lenczyka, Czesia Michniewcza czy stylu gry Korony, jak i kryzyskach na Lazienkowskiej i Reymonta, namieszał troche LKS ogrywając i Legia i Wisła ale u siebie [BOT na terenie rywala] Nowa inna Arka, pressing Wisły Płock który starczył na 3 kolejki. Itd.

Jednak podstawowe pytanie po tej rundzie powinno być takie:

Czy to tuzy ligi Wisła i Legia były tak słabe czy BOT, Zagłebie i Korona tak bardzie sie do nich zbliżył ? czyli to przypadek ze Liga tak sie zbilansowała ? Jak sądzicie ?

Bo ja jestem zdanie ze i jedno i drugie, bo z jednej Wisła i Legia zagrał ponieżej oczekiwać i potencjału, ale trójka BOT, Zagłebie, Korona zagrał max runde. I nie tylko pod względem wyników ale gry, stylu, dały coś nowego tej lidze, Jeszcze jak by Lech zacza grać swoje to masakra :P Tylko jak pisze wyżej obecnie Legia i Wisła pod wzgledem kadrowym biją reszta na głowe, i to może wyjśc w czasie sezonu, atut że taki Kryszał, Dudka [jak wróci Głowacki], Bury, Junior i inni są w każdej chwili gotowli z ławki. To może mieć znacznie...

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 20 lis 2006, 23:16

Zaza pisze:Czy to tuzy ligi Wisła i Legia były tak słabe czy BOT, Zagłebie i Korona tak bardzie sie do nich zbliżył ? czyli to przypadek ze Liga tak sie zbilansowała ? Jak sądzicie ?
Legia mocna nie jest od kilku sezonów i kryzysy przychodza jej co sezon. To Wisła obnizyła loty do poziomu Legii, bo mocna Wisła była do czasu kiedy był w niej Kasperczak. Co do Korony, Zagłebia i BOT to w ich przypadku nastepuje ogromny progres i druzyny ciagle staja sie lepsze. Zagłebie jak i Korona w zeszłym sezonei pokazały, ze maja potencjał i pod okiem dobrych trenerów moga dojsc do poziomu Wisły i Legii. Teraz takie aspiracje wykazał BOT.

Awatar użytkownika
deltinho
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: deltinho » 30 lis 2006, 10:26

Nie udzielam się ostatnio na forum bo czasu coraz mniej, ale staram się chociaż czytać posty. Dzisiejsza lektura zmusiła mnie jednak do zajęcia stanowiska w sprawie, o której niedawno dyskutowaliśmy z Zazą. A więc o panu, który dodaje kolorytu naszym rozgrywkom. Lenczyk powiedział tak:
Jeśli panowie myślicie o tym, co spotkało mnie na Legii w Warszawie, to powiem tylko, że nie jestem w stanie zrozumieć przyczyn takiego zachowania. Obrzucono mnie tak potwornym stekiem wyzwisk, widziałem te przepełnione nienawiścią ryje z pianą na ustach i myślałem sobie: o co wam do cholery chodzi, o to, że wygraliśmy z wami mecz? I w takich chwilach człowieka ściska żal, że tacy osobnicy też są odbiorcami tego pięknego sportu.
Zatem używając języka Pana Lenczyka: kolejne wypowiedzi tego człowieka utwierdzają mnie w przekonaniu, że człowiek ten ma ostro nasrane w głowie, a mając swoje 5 minut kłapie ryjem na prawo i lewo, z pianą na ustach majacząc coś o genetycznej nienawiści Warszawy do Bełchatowa i Lenczyka.

W przypadku przyjazdu Bełchatowa do Warszawy mięso leci na Lecha, za jego gesty w stronę publiki, za rzucenie się z pięściami na Wdowca. Kogo obchodził Lenczyk? Ale teraz już na pewno obchodzi. I chyba o to Lenczykowi chodziło.

Awatar użytkownika
King_of_CKM
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: King_of_CKM » 30 lis 2006, 10:45

deltinho pisze:Zatem używając języka Pana Lenczyka: kolejne wypowiedzi tego człowieka utwierdzają mnie w przekonaniu, że człowiek ten ma ostro nasrane w głowie, a mając swoje 5 minut kłapie ryjem na prawo i lewo
Czyli według Ciebie to jest ok jak obrazaja człowieka?
Nie no super,wiedze propagujesz kulture w piłce nożnej,podziwiać.
Nawet jakbyś nienawidził tego człowieka to jakiś szacuenk sie należy.
Jak pan Lenczyk poczuł się urażony to widocznie miał powód,"nie kłapie ryjem" bez powodu chyba,nie?

Zablokowany

Wróć do „Polska”