Ogólna dyskusja o polityce - Strona 98

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.

Kto zna się lepiej na polityce?

czarny samael
11
22%
Kamil232
23
46%
Nie wiem. Carlo to Carlo.
16
32%
Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 17 lis 2007, 10:58

http://wiadomosci.onet.pl/1643088,11,item.html

:lol2: :lol: :lol: :lol: :lol2:
Krecimy film :?: scenariusz juz mamy :P
A tak poza tym słyszałem że geodeta będzie ministrem skarbu
pffffff, a superwomenowski urzad do spraw korupcji objela ...... polonistka

Jestem ciekawy co urodzi sie z tego calego zamieszania wewnatrz Pisowskiego :think:
Widac ze jest to juz walka prawie ze na noze, rozlam bliski :think:

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout
Reputacja: 100

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 17 lis 2007, 13:42

bellus pisze:Pan Bartoszewski (z niego taki profesor jak z Lepper doktor) wielki autorytet...
Bez przesady z tymi porównaniami do Leppera bo to jednak mocna przesada. Choć faktem jest, że Bartoszewski nie jest profesorem ani autorytetem. Ci, którzy mówią o autorytecie Bartoszewskiego gadają o jego zasługach i osiągnieciach ale jak przychodzi co do czego to nic konkretnego z tych zasług nie potrafią wymienić a jest ich podobno tak wiele. Bartoszewsk jest to "profesor" Bawarski, zaś Lepper to "doktor" Ukraińsko-Rosyjski.

bellus pisze:czemu Polak ma się zajmować diasporą żydowską w Polsce. Następna sprawa - nawet jeśli uznać, że to miała być mniejszość to dlaczego specjalnie wydzielać tą grupę społeczną?
Na prawdę nie wiesz? (Żarty pewnie sobie robisz)

czeher pisze:Krecimy film scenariusz juz mamy

No własnie nie kręcimy bo nie mamy. Link nie działa i pojawia się "Przepraszamy, ale takiej strony tu nie ma." Seba wez to popraw albo choć napisz czego to dotyczy bo chce zobaczyć jakie wydarzenie polityczne wywołało u ciebie taką fale "śmiechowych" emotek.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 17 lis 2007, 13:58

Bez przesady z tymi porównaniami do Leppera bo to jednak mocna przesada. Choć faktem jest, że Bartoszewski nie jest profesorem ani autorytetem. Ci, którzy mówią o autorytecie Bartoszewskiego gadają o jego zasługach i osiągnieciach ale jak przychodzi co do czego to nic konkretnego z tych zasług nie potrafią wymienić a jest ich podobno tak wiele. Bartoszewsk jest to "profesor" Bawarski, zaś Lepper to "doktor" Ukraińsko-Rosyjski.
Ani jeden ani drugi nie ma w świetle polskiego prawa / zwyczajów, etc. tytułu naukowego - profesora czy doktora. Więc czemu mówi się "profesor Bartoszewski", ale już "doktor Lepper" nie?
Mój kolega słusznie ostatnio zauważył profesorów w tym kraju jest dwóch: Bartoszewski i Geremek. Ludzie bez imion - Andrzej Lepper jest zaproszony, ale już profesor Bartoszewski. Dwóch profesorów = dwa autorytety.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 17 lis 2007, 14:17

bellus pisze:Ani jeden ani drugi nie ma w świetle polskiego prawa / zwyczajów, etc. tytułu naukowego - profesora czy doktora.

Ale ja tego faktu nie neguję, zgadza się Bartoszewski podobnie jak Lepper(choć w jego przypadku chodzi o doktora) nie jest profesorem (autorytetem zreszta też nie jest).
bellus pisze:Więc czemu mówi się "profesor Bartoszewski", ale już "doktor Lepper" nie?
Dziwi mnie to dlaczego po raz kolejny w temacie zadajesz pytania na, które świetnie znasz odpowiedz. Rozumiem, że to taki zabieg stylistyczno-językowy.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lis 2007, 14:55

Mam nadzieje Franz ze o tym iz Bartoszewski nie jest autorytetem (co podkreslasz juz w drugim poscie) mowisz tylko w swoim imieniu bo brzmi to jakbys mowil za wszystkich.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 17 lis 2007, 15:10

Chlopaczek pisze:Mam nadzieje Franz ze o tym iz Bartoszewski nie jest autorytetem (co podkreslasz juz w drugim poscie) mowisz tylko w swoim imieniu
Nie tylko w swoim, powiem więcej zdecydowanie nie tylko w swoim!

Wbrew poglądowi jaki głoszą pewne grupy społczne nie wszyscy jeszcze na szczęście dali się ogłupić. Oczywiscie za wszystkich nie mówie bo wszystkich i większość to ja mam tam gdzie gdzie Gałkiewicz miał Słowackiego czyli w du... żym poważaniu

Ty Chłopaczku oczywiście "jednego z dwóch profesorów w tym kraju" Władysława Bartoszewskiego za autorytet uważasz? Czy może nie?

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lis 2007, 15:39

Ja nie mam autorytetow.Przynajmniej nie w osobach ktore jeszcze zyja.

Chodzi o to ze nie mozesz mowic za wszystkich o czym doskonale wiesz.Nie wiem dlaczego zatem to zrobiles.Podejrzewam ze dla wielu ludzi Bartoszewski jest autorytetem.Moze nawet nie wiedza dlaczego ale jednak jest.Nie mozesz napisac ze faktem jest iz nie jest autorytetem zaraz obok stwierdzenia ze nie jest profesorem (co akurat prawda jest).

Ja na przyklad nie neguje ze dla kogos Wojtyla moze byc autorytetem.Dla mnie nie jest i protestuje tylko wtedy gdy ktos mowi iz Karol jest autorytetem dla wszystkich - kiedys nawet pojawil sie taki tekst na stronie glownej pilka.pl po smierci JPII co uznalem za zdrowe przegiecie.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 17 lis 2007, 16:25

W kwestii autorytetów mam podobnie jak ty.

Czyli nie posiadam ich wsród osób, które jeszcze żyją (mój autorytet z dziedziny ekonomii Milton Friedman zmarł 16 listopada 2006 roku) i na pewno nie w takim znaczeniu jak wiekszość (tfu). Ogólnie słowo autorytet jest ostatnio mocno nadużywane jako "słowo wytrych" i bardzo straciło na wartości. Nie chciał bym zaczynać dyskusji o autorytetach bo to nie ten temat a nowego nie chce mi się zakładać(choć warto by było), zresztą moje zdanie w tej kwestii jest jak zwykle "nie poprawne politycznie' i nie chce się narażać po raz kolejny na publiczną chłoste(vide przypadek Antonio Puerty)

Wracają do legendarnego już meritum czyli sprawy pana Bartoszewskiego to faktycznie masz racje mój błąd. Powinienem dodać do "nie jest autorytetem" słowa "dla mnie i wielu innych ludzi". Następnym razem bede o tym pamiętać aby nie popełnić błędu ze strony głownej pilka.pl czyli generalizacji bo to zjawisko jest fatycznie "zdrowym przegięciem".

Swoja drogą jaki z Bartoszewskiego autorytet skoro wielu ludzi uznaje go za autorytet choć nie wiedzą dla czego. Zresztą wielu ludzi uznaje się za autorytety bo tak wypada i ktoś tak mówi. W przypadku pana Władysława Bartoszewskiego za autorytet uznawać go trzeba bo tak głosza pewne media i grupy, z kolei za Karolem oprócz mediów stoi jeszcze KK.

Kwestie autorytetów dobrze obrazuje wybitny pisarz rosyjski Lew Tołstoj:

"Wiara w autorytety powoduje że błędy autorytetów przyjmowane są za wzorce."

Awatar użytkownika
pippen
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: pippen » 17 lis 2007, 16:46

franz pisze:Bartoszewsk jest to "profesor" Bawarski, zaś Lepper to "doktor" Ukraińsko-Rosyjski.
ot znakomite ujęcie sprawy.
franz pisze:Zresztą wielu ludzi uznaje się za autorytety bo tak wypada i ktoś tak mówi.

Nic dodać nic ująć. Media usilnie promują takich jakich chcą, a gdy ktoś tylko zająknie się na rzekomego p. profesora to jest osądzany od czci i wiary. Zawsze mnie śmieszyło jak np. Bartoszewski przechwalał się znajomościami z największymi politykami Europy - szczególnie w Niemczech, że oto wygłosił jako jedyny Polak tam przemówienie. Choć wiadomo, dlaczego akurat do tego doszło. Z kolei jego sukcesy w MSZ są...... no właśnie jakie?
Mówiąc 2 lata temu o Polsce jako o brzydkiej pannie, sam zdemaskował się, delikatnie przedstawiając się jako człowiek bez większego pomysłu na prowadzenie polityki zagranicznej, która zgoła polegałaby na kłanianiu się w pas.

Jednak najbardziej boli, jak się robi z Geremka autorytet. Facet, który pełnił wysokie funkcje w PRL - w najgorszym stalinowskim okresie jest nazywany autorytetem!!!???

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lis 2007, 16:55

Wielu ludzi potrzebuje jakiegos autorytetu albo idola (tak jak wielu potrzebuje dobrego ojca ktory jest gdzies tam i uspokaja ich swiadomosc ze zawsze moga sie do niego zwrocic - moze pomoze).Trudno ich znalezc - osobiscie nie widze zadnego Polaka ktory sie nadaje - dlatego wyreczaja nas media.Starczy przypomniec malyszomanie czy dudkomanie.

Bartoszewskiego lubie.Zawsze mialem slabosc do ludzi bedacych ofiarami wojennych represji.Mam nawet jego dwie ksiazki co samo z siebie czyni mnie znawca tematu :P

Wracajcie do meritum.

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 17 lis 2007, 17:55

pippen pisze:Z kolei jego sukcesy w MSZ są...... no właśnie jakie?

Żadne!
pippen pisze:Facet, który pełnił wysokie funkcje w PRL - w najgorszym stalinowskim okresie jest nazywany autorytetem!
Faktycznie Berele wstapił do PZPR w najgorszym okresie zwanym czasem tow. Josifa Wissarionowicza Dżugaszwiliego. Wstępując w (1950) pełne "autorytetów" szeregi PZPR Lewartow pokazał, że jest zwyczajną swinią nie boje się użyć tego słowa. Wstapił do wysoce zbrodniczej organizacji, która stała za terrorem i mordami na masowa skale. Jednak nie pełnił on w tym czasie żadnych wysokich funkcji był zaledwie II sekretarzem POP PZPR na Uniwersytecie Warszawskim. To nie zmienia oczywiście faktu, że Berele to taki sam autorytety jak trio Doda, Rubik i Rysio z Klanu choć mogli by oni mieć do mnie pretensje (całkiem słuszne zresztą), że stawiam ich w jednym rzędzie z "kimś" takim jak Bronek.
Chlopaczek pisze:Trudno ich znalezc - osobiscie nie widze zadnego Polaka ktory sie nadaje - dlatego wyreczaja nas media.
Media nie wyręczają ciemnego ludu w szukaniu autorytetu dlatego, że cieżko go wsród Polaków odszukać ale po to aby przy pomocy tego szeregu "medialnych autorytetów" sprawować iście Miczkiewiczowski "rząd dusz" i niszczyć ich "powszechnie uznawanym autorytetem" wszystkich swych oponentów/wrogów. Konrad w "Dziadach" (cz. III) prosi Boga o rząd dusz aby wyzwolić naród i uratować ojczyzne, zaś media nikogo ani niczego nie muszą prosić oni przy pomocy sztucznie wykreowanych "autorytetów" mogą realizować swoje często ciemne interesy i intersy ich mocodawców oczywiście. Tak jest nasza smutna rzeczywistość, że Żakowski jest autorytetem zaś jego autorytet wspiera autorytet Geremka a autorytety Gieremka wspiera swoim autorytetem (też autorytet naturalnie) pan Bartoszewski.
Chlopaczek pisze:Bartoszewskiego lubie.Zawsze mialem slabosc do ludzi bedacych ofiarami wojennych represji.Mam nawet jego dwie ksiazki co samo z siebie czyni mnie znawca tematu
Mieć słabość do miliardów ludzi w całej historii ludzkości ciężkie brzemie przyznaje. Ja zaś zawsze miałem słabość do dezerterów, dekowników i maruderów, którzy jak ognia unikali wojennych represji a z całej tej wojennej zawieruchy wychodzili nie dość, że bez szwanku to na dodatek z dużym zyskiem. Na pohybel bohaterom!

Tak swoją drogą to masz beznadziejny gust literacki(to tylko moja wysoce subiektywna opinia) no chyba, że te książki to tylko masz a nie uwielbiasz. Ja oboiście wole czytać coś innego (lepszego!) niż twórczość "prof." Bratoszewskiego. Pozdrawiam znawce tematu "Moja Jerozolima, mój Izrael"

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 17 lis 2007, 18:46

Od razu miliardy.To ze mam slabosc do nastolatek to nie znaczy ze do wszystkich.Tak samo jest tutaj.Zatem moze uscisle - mam slabosc glownie do ofiar represji wojennych narodowosci polskiej z okresu II Wojny Swiatowej.

Masz racje jezeli chodzi o moj gust literacki.Jest fatalny.Moja kolekcja sklada sie z dwoch pozycji "Dni walczacej stolicy" oraz "Dzienniki z internowania".Obie Bartoszewskiego.I obie czytales skoro wiesz ze sa fatalne.

I nie popadajmy w jakas paranoje z ciemnymi interesami mediow i rzadem dusz.

Awatar użytkownika
Yukasz
Basket fan hooligan
Lokalizacja: Muzeum Ziemi Podlaskiej, ul. Alternatywy 4, Wiórkowo

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Yukasz » 17 lis 2007, 20:24

franz pisze:To przy całym szacunku dla ciebie Yukasz porównywanie mnie (na forum powszechnie wiadomo, że moje poglądy na gospodarke są bardzo liberalne) i pana Waldemara Pawlaka to wręcz idiotyzm. Już tłumaczę dla czego. Ja i pan Pawlak mamy skrajnie odmienne poglądyna gospodarke i nie można porównywać liberalizmu do przepraszam za wyrażenie "społecznej gospodarki rynkowej" (a tfu).
Trochę znam Twoje poglądy i Pawlaka i dzięki temu 'idiotycznemu' porównaniu nie dziwię się dlaczego tak 'cieszysz' się z jego 'gospodarowania' i dlatego nie nazwałbym go 'idiotycznego' bo wiem o co kaman :P
czeher pisze:A tak poza tym słyszałem że geodeta będzie ministrem skarbu

pffffff, a superwomenowski urzad do spraw korupcji objela ...... polonistka
Co 'pfff' :?: Ja jego nie oceniam tylko podaję fakty, a o polonistce też pisałem :glass: Tak samo jak była już Minister Sportu Jakubiak jest pedagogiem z wykształcenia, sekretarką i niedoszłym wojewodą i ze sportem nie miała nic wspólnego a nie wiem jak dla was ale dla mnie jeśli chodzi o samo Euro dorzuciła swoją cegiełkę w przeciwieństwie do chodziarza, bandyty i koksiarza Lipca. I tak jeszcze w sprawach Euro liczę że buźki Pitery i Waltzowej nie będą się otwierały a ten nowy minister będzie kontynuował jej robotę nawet jeśli można było to zrobić lepiej - to takie moje przemyślenia niezwiązane z tematem :wink:

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 18 lis 2007, 10:35

franz

Nie przymierzając Platon też znał odpowiedzi na pytania, które zadawał. Jestem ciekaw czy Ty tak samo jak ja widzisz te dwa problemy?

Ogólnie to tak temat taki brunatny się stał, tudzież czarny nawet. Żadnego obrońcy autorytetu Geremka nie ma. Coś pogromcy "mowy nienawiści", "dyplomatouków", etc zamilkli. Szkoda...

Awatar użytkownika
franz
Ki(L)gore Trout

Post Wyświetl pojedynczy post autor: franz » 18 lis 2007, 19:52

Chlopaczek pisze:Zatem moze uscisle - mam slabosc glownie do ofiar represji wojennych narodowosci polskiej z okresu II Wojny Swiatowej.

No dobra nie miliardy a miliony czyli też duża słabość :wink: Ja tam mam dużo mniej tych do, których mam słabość z tego okresu (vide mój post dekownikami i maruderami)
Chlopaczek pisze:Masz racje jezeli chodzi o moj gust literacki.Jest fatalny.Moja kolekcja sklada sie z dwoch pozycji "Dni walczacej stolicy" oraz "Dzienniki z internowania".Obie Bartoszewskiego.I obie czytales skoro wiesz ze sa fatalne.
To jedna z twoich zagrywek (specyficznej ironii można powiedzieć autoponiżającej), ktorą często stosujesz w tym temacie i pozostawia ona znaczną ryse na moim obrazie Chłopaczka... A co do twojego gustu nie nie podejmuje się go oceniać (bo zdecydowanie za mało wiem w tym temacie), choć jeśli uważasz Bartoszewskiego za twórce wybitnego to jestem bliski zdania o kipeskim guście :wink:
A co do książek z wymienionych czytałem tylko "Dni walczacej stolicy" choć inne "dzieła" danego autora też czytałem i zachwycony nie jestem.
Chlopaczek pisze: nie popadajmy w jakas paranoje z ciemnymi interesami mediow i rzadem dusz.
Zgadza się te moje wywody to paranoje ciemnogrodzianina, który wszedzie widzi spisek żydo-masonńsko-lewacki, a media kreują fałszywe autorytety dla naszego dobra i powszechnej szczęśliwości (wzorem ciebie popadam w specyficzną ironie autoponiżającą) + :*
bellus pisze: Jestem ciekaw czy Ty tak samo jak ja widzisz te dwa problemy?
Podejrzewam, ze tak samo.
Swoją drogą jak ten swiat sie zmienia zwykle miałem takie samo zdanie w tym temacie jak Chłopaczek a teraz mam takie samo jak ty eh...
bellus pisze: Szkoda...
Mi tam nie szkoda. Nawet się ciesze, że na tym forum ich nie ma.

Edyta:

POLSKA BIŁO-CZERWONI!

PIJEMY DALEJ!

:pijemy:

POLSKA HUSARIA RUSZA NA WIEDEŃ!

Zablokowany

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”