Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Michał M
Bawarski Krzyżak
Reputacja: 168

Re: Bayern Monachium (zbiorczy)

Post autor: Michał M » 30 kwie 2014, 9:20

Jak już pisałem tuż po meczu, na podsumowania i analizę przyjdzie czas po sezonie.

Jednak - oprócz tego co napisał wyżej EnJoy - nasuwa mi się jedna centralna myśl. W Bayernie nie potrzeba dwóch takich samych zawodników, jakimi są Schweinsteiger i Kroos (to znaczy oczywiście obydwaj są przydatni, ale nie jednocześnie w pierwszym składzie, na co oczywiście obydwaj mają ambicje i chęć). W pierwszej jedenastce powinien grać tylko jeden z nich, mając obok siebie dobrego DM-a (Martinez, względnie Lahm, choć jego wolę oglądać na prawej obronie), a z przodu dynamicznego ofensywnego pomocnika typu Goetze lub Thiago. Dlatego nie zdziwię się, jak latem Bayern opuści jeden z wymienionych - naprawdę trudno mi teraz wskazać, który, zresztą to nie moja decyzja.

Za pozostaniem Schweiniego przemawia fakt spędzenia przez niego całej kariery w Bayernie (choć paradoksalnie, może być to też powód odejścia, żeby przed końcem kariery posmakować np. gry w zagranicznym klubie) i bycia jedną z jego legend (7 tytułów mistrzowskich i 6 pucharów Niemiec!). Za pozostaniem Kroosa przemawia jego wiek i perspektywa rozwoju, z drugiej strony kontrakt kończy mu się już za rok, więc teraz może być ostatnia szansa na dobre (czy też jakiekolwiek) pieniądze za niego.

Jednego jestem pewien - Bayern nie może grać tą dwójką razem. Obydwaj grają z głębi pola, jednocześnie żaden z nich nie daje stabilizacji defensywnej.

Wróć do „Niemcy”