RoRo pisze:Wielkie dzieki Smitu![]()
![]()
![]()
![]()
Male sprostowanie .. mam 15 a nie 16 lat, ale to malo wazne
Wszytko mi ladnie wytlumaczyles, ale mam jeszczejedna ytanie. Czy w wieku 15 lat mam trenowac cos silowo ?? No a jak mam trenowac sile to jak i jak najbezpiecniej ze by sie jakies kontuzji nie nabawic![]()
Czekam neicierpliwie na pomoc![]()
POZDRO
temat jakby dla mnie stworzony
a co do wieku zgadywalem
co do silowni, to owszew mozesz sie pobawic by raz w tygodniu wybrac sie na silowni jezeli znajdziesz czas, jak sie domyslam chcialbys sie wzmocnic ogolnie, ale glownie na nogi, najpierw tak z 4 wejscia na silke, zaplanuj sobie trening dosyc spokojny, wybierz takie obciarzenia ktore tylko z lekkim oporem bedziesz podnosil, nie szalej i nawet za namowami nie bierz wiecej, jak sie domyslam nie miales nigdy z tym do czynienia wiec najpierw musisz przystosowac miesnie, po kilku razach zwiekszaj obciarzenie ale w dalszym ciagu nie szalej, nie chodzi o to by miec jak najwieksze muly oraz to nie zawody na wyciskanie, chodzi tylko o to by poprawic prace miesni, co do bezpieczenstwa, wszystkie cwiczenia sa bezpieczne przy odpowiednim podejciu czyli nie szalej
jezeli chodzi o inne czesci ciala daj sobie spokuj, jako pilkarz nie potrzebujesz byczej klaty ani bicepsa vel pudzian
pozdro
no wlasnie do 15 lat a roro niedlugo bodajrze bedzie mial juz 16 wiec powoli moze wprowadzac trening silowy, co do treningow kondycyjnych takich typowych zgadza sie nie sa potrzebne, ale delikatne elementy treningow kondycyjnych sa wskazane, organizm dorasta i potrzebuje przyzwyczajac sie do olbrzymiego wysilku a jedynie cwiczenia typowo silowe moga pojsc na marnebobi pisze:Treningi silowe powinno sie zaczynac w wieku 16-17 lat, zalezy to od dorastania. Jesli jestes juz wyrosniety i wiesz ze wyzszy juz nie bedziesz mozesz spokojnie zaczynac cwiczyc na silowni. Do 15 lat powinno cwiczyc sie technike poniewaz mlody organizm szybko zapamietywuje i uczy sie cwiczone na treningach triki itp. Kiedy pilkarz jest mlody nie potrzebuje treningow silowych ani kondycyjnych poniewaz organizm dorasta i wszystkie cwiczenia pojda na marne. W mlodym wieku kondycja pilkarza szybko sie regeneruje.