FC Barcelona (zbiorczy) (cz.2) - Strona 1365

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Co wygra w przyszłym sezonie Barcelona?

1. Mistrzostwo
7
23%
2. Mistrzostwo i CdR
2
7%
3. Ligę Mistrzów
0
Brak głosów
4. CdR
2
7%
5. Mistrzostwo i Ligę Mistrzów
4
13%
6. Puchar Gampera, czyli nic :)
15
50%
Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Re: F.C. Barcelona (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 cze 2011, 2:31

Trudno Cię zrozumieć pasza. Trzeba mieć styl życia paszy czy jak? :lol: :wink:

Ja nic o przebieganych kilometrach nie wspominałem ani o tym nie czytałem. Natknąłem się natomiast gdzieś (tylko nie wiem gdzie) na wypowiedź lekarzy, którzy są uradowani końcem sezonu bo mięśnie Xaviego wymagają konkretnego odpoczynku. Zapomniałeś już jak w pierwszej części sezonu Creus musiał się kurować zastrzykami z krwi, jak lekarze apelowali, aby nie grał po 90 minut w kolejnych meczach z rzędu? Ja nie wróżę jakiegoś schyłku Xaviego. Oczywiste jest dla mnie po prostu, że prędzej czy później ktoś go będzie musiał zastąpić i pewnie dobrze by było gdyby Xavi nie musiał zapierdalajć 90 minut w każdym meczu tylko dlatego, że nie ma zmiennika. Ile sezonów na najwyższym poziomie może zagrać przy takim eksploatowaniu? Nie wiem, ale przy rozsądniejszym pewnie więcej i o to mi chodzi.

Drugi akapit to melanż jakichś obcych języków. Czekam na przekład.

Douglas
Skład C
Skład C
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Douglas » 03 cze 2011, 7:24

Xavi mimo, że jest bogiem, czy Iniesta nie sprzedadzą tylu gówna co Cristiano, Kaka, czy inna kupa. [...]Pieniędzy pewnie mnie zarobili niż gówno wcześniej wymienione.
Ktoś tu powinien dostać bana... No ale to kibice Barcelony :)

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 03 cze 2011, 8:38

Bana? por que? :lol:

Pasza ma racje z tym bieganiem, ale to chyba nic odkrywczego dla kazdego kto trenowal pilke nozna. Dodam ze Xavi spokojnie powinien jeszcze ze 3 lata grac na wyjebanym poziomie.

Podoba mi sie polityka transferowa Rosella. Jezeli prawda jest 20 baniek za Rossiego to nic a cieszyc sie z nowej wladzy. Musimy skonczyc z drogim kupowaniem a potem oddawaniem za friko zawodnikow. Rossi 20 baniek plus 5 w klauzulach to jego realna cena.

Awatar użytkownika
Keres
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1528
Kibicuję: FC Barcelona

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Keres » 03 cze 2011, 10:42

http://www.fcbarca.com/index2.php?goto=kom&news=36940
Héctor Bellerín odchodzi do Arsenalu

Kolejny młody talent zdecydował się na transfer do Arsenalu. Jak donosi kataloński Sport rozstrzygnięta została sprawa przyszłości trójki młodych piłkarzy.

Héctor Bellerín, jeden z najbardziej obiecujących zawodników wśród kadetów Barçy, zdecydował się zasilić szeregi Arsenalu. Z klubem z Londynu młody piłkarz podpisał czteroletni kontrakt.

Dużo szczęśliwiej dla kibiców Dumy Katalonii zakończyła się kwestia dwóch innych, również obserwowanych przez Arsenal zawodników; Pol Ballester oraz Iván Romeo zdecydowali się pozostać w szeregach Barcelony.
nc...

Awatar użytkownika
Bienias
Vamos Blaugrana
Reputacja: 677

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bienias » 03 cze 2011, 13:54

A potem wyskoczy Magnum ze maja swietnia akademie ktora wyksztalcila min Héctora Bellerín.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 124

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 03 cze 2011, 14:07

Barcelona nie sciaga utalentowanych zawodników z innych klubów?Jak np 17 letniego Puyola? Mentalnosc kalego,a pozniej sie czyta ze Carlse to wychowanek Barcelony,radze troche przystopowac bo sami zgarniac zawodnikow z innych klubów.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 03 cze 2011, 14:09

Z tych wszystkich graczy ze szkółki Barcelony, którzy wyjechali po większe pieniądze(Pacheco, Merida, Cesc, Pique, Iago, Assulin i pewnie było jeszcze jakiś) tylko Fabregas poza Barceloną zrobił karierę. Pique dopiero po powrocie wskoczył na wielki poziom. Pokazuje to, że chyba nie tędy droga.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 03 cze 2011, 14:10

mete pisze:Z tych wszystkich graczy ze szkółki Barcelony, którzy wyjechali po większe pieniądze(Pacheco, Merida, Cesc, Pique, Iago, Assulin i pewnie było jeszcze jakiś) tylko Fabregas poza Barceloną zrobił karierę. Pique dopiero po powrocie wskoczył na wielki poziom. Pokazuje to, że chyba nie tędy droga.
a może pokazuje to, że to właśnie Arsenal potrafił z niego coś zrobić :P

ale nie mam zamiaru się wdawać w dyskusje, swoje zdanie na ten temat (czyim wychowankiem jest Cesc) już pisałem wielokrotnie ;)

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » 03 cze 2011, 14:12

Jeszcze zapomniałem dodać, że UEFA powinna iść śladem Brazylii i zakazać transferów graczy poniżej 18 roku za granice. Skończy się wtedy wyławianie graczy na większą kasę i profesjonalny kontrakt.
a może pokazuje to, że to właśnie Arsenal potrafił z niego coś zrobić :P
A Merida :)

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 03 cze 2011, 14:16

mete masz racje oczywiscie, tak samo Dos Santos ktory dopiero teraz w Santander cos ruszył z forma bo w Angli grał żenujaco(a podobno wielki talent) Pique to samo w MU grał bardzo slabo. Mnie tylko ciekawi dlaczego jest tyle jadu na Wengeram gdzie fani Barcy szczyca sie wychowankiem Puyolem gdzie ten przyszedł do klubu pozniej niz taki Fabregas czy bohater ostatniego transferu do Arsenalu.
Wenger ich nie kradnie, jesli młody gracz woli $ od walki o miejsce w drugiej druzynie i ostatecznej walki o gre na CN to jego decyzja oraz jego rodziny.Przepraszam Panowie,jesli zawodnik X woli hajs od kariery na CN to powinniscie to uszanować....nie każdy jest tak cierpliwy jak Xavi Iniesta.

Mete-co rozumiesz pod słowem transfer? :P bo jesli rozumiemy tez przejscie 10,11 latka to moze sie okazac ze w samej Barcelonie az tak duzo wielkich talentow nie ma :wink:

Awatar użytkownika
Emerald
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Emerald » 03 cze 2011, 14:20

Co do drogi to Pique wrocil do Barcy wlasnie dla tego, ze duzo dal mu pobyt w MU, no Fabregas to oczywista sprawa, a co do reszty to albo trzeba jeszcze poczekac (jak w wypadku Iago i Assulina) albo to nie ta skala talenu...

Akurat Pep mocno stawia na wychowankow i mam wrazenie, ze taki Pedro czy Busquets by tak szybko na gwiazdy nie wyrosli w innym klubie, ale rownie silne jest wrazenie, ze gdyby Fabregas zostal to nie bylby taka gwiazda jak jest teraz, bo nie dostawalby tylu minut (przeciez w ostatnich latach na ta pozycje zawodnikow wielkiej klasy w Barcy jest sporo...).

Takze wydaje mi sie, ze kazdy przypadek nalezy traktowac indywidualnie...

Co do sprowadzania talentow to wydaje mi sie, ze jednak szkolka Barcy ma cos w sobie skoro tylu zawodnikow zostalo przez nia wyksztalconych (no chyba, ze uznamy, ze wszyscy przyszli jako uksztaltowani gracze), natomiast jesli chodzi o szkolke Arsenalu to ciezko mi znalezc jakies perelki (poza Fabregasem gdzie sprawa jest dyskusyja, chociaz jak juz pisalem powyzej jest tam gdzie jest bo Wenger bardzo wczesnie mu zaufal i Wilshere).

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 03 cze 2011, 14:33

MGiggs pisze:Barcelona nie sciaga utalentowanych zawodników z innych klubów?Jak np 17 letniego Puyola? Mentalnosc kalego,a pozniej sie czyta ze Carlse to wychowanek Barcelony,radze troche przystopowac bo sami zgarniac zawodnikow z innych klubów.
Gdzie Puyol grał wcześniej? W jakim klubie występował wcześniej na szczeblach juniorskich?
fieldy pisze:a może pokazuje to, że to właśnie Arsenal potrafił z niego coś zrobić :P
Przecież Cesc zapowiadał się na wielką gwiazdę kiedy odchodził do Arsenalu. To nie był po prostu jeden z wielu utalentowanych dzieciaków tylko juniorska gwiazda.

Nie oznacza to oczywiście, że neguję rolę Arsenalu w jego rozwoju czy coś takiego. Tak tylko przypominam w ramach uzupełnienia bo czym innym było odejście Cesca a czym innym jest teraz transfer jakiegoś młodzika o którym wiemy tyle co nic.
mete pisze:Jeszcze zapomniałem dodać, że UEFA powinna iść śladem Brazylii i zakazać transferów graczy poniżej 18 roku za granice. Skończy się wtedy wyławianie graczy na większą kasę i profesjonalny kontrakt.
I odebrać wielu utalentowanym dzieciakom możliwość szkolenia na najwyższym poziomie. Wymiatasz w Nigerii, jesteś lepszy o kilka klas od swoich rówieśników, ale musisz czekać na skończenie 18 lat i dopiero wyjazd, ale wtedy Twoi rówieśnicy w Europie mogą już mieć przewagę.

To nie takie proste mete. Nie należy moim zdaniem zabraniać zupełnie takich transferów a jedynie ustalić jakąś uniwersalną formę kontraktu, aby przed ukończeniem 18 roku życia nie dało się podpisać profesjonalnej umowy opierającej się na pieniądzach.

miguel indurain
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: miguel indurain » 03 cze 2011, 14:44

kto czyim jest wychowankiem to najlepiej moze okreslic nie uefa i jej przepisy, ale sam pilkarz. czy jak spytacie szczesnego o to za wychowanka jakiego klubu sie uwaza odpowie: arsenal? watpie, zgaduje ze powie: agrykola. A cesc co odpowie? chyba latwo sie domyslic. natomiast puyol zawsze uwazal sie za wychowanka barcelony, podkreslal to wielkrotnie w wywiadach. wiec my tu se mozemy dowodzic, 17 lat, blabla.

arsenal robi co roku potezny odsiew wsrod swoje mlodziezy, taki vela zapowiadal sie na mega grajka, co z niego jest widzimy - czy to "reka wengera"? teraz skupuja znowu 5-8 mlodych graczy - ktos bedzie musial odejsc, z tych poprzednich "gwiazdeczek". nalezy tez dodac slowo klucz- arsenal nie sciaga nastolatkow nieznanych, oni sciagaja pilkarzy ogranych na najwyzszym poziomie w swojej kategorii wirekowej, wszyscy sa czolowymi postaciami swoich reprezentacji krajowych. jak chcemy porownac do barcelony, to taki pedro,messi,iniesta, czy busquets, zostali wylowieni z anonimowych boisk. wenger tak umie?
MGiggs pisze:Barcelona nie sciaga utalentowanych zawodników z innych klubów?Jak np 17 letniego Puyola? Mentalnosc kalego,a pozniej sie czyta ze Carlse to wychowanek Barcelony,radze troche przystopowac bo sami zgarniac zawodnikow z innych klubów.
otoz wlasnie nie - bo o puyolu nikt nigdy nie slyszal. nik nigdy. dopiero barcelona wniosla go na poziom wyzej. puyol przed transferem do barcelony byl nikim. natomiast o tych dwoch mlodzikach co poszli do londynu slyszal kazdy kto operuje w swiecie juniorkiego futbolu.
Ostatnio zmieniony 03 cze 2011, 14:49 przez miguel indurain, łącznie zmieniany 1 raz.

MGiggs
Gwiazda
Gwiazda

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MGiggs » 03 cze 2011, 14:46

Mentor nie chce mi sie prowadzic polemiki na ten temat bo wszystko kiedys zostało powiedziane.Zadziwia mnie tylko prosta logika, Puyol jest wychowankiem Barcelony choc do 17 roku zycia grał w innym klubie(obojetne jakim), Fabregas w wieku 16 odchodzi do Arsenalu i przez fanów Barcelony jest uznawany za wychowanka.Występuje tutaj swoiste prawo kalego bo argument taki ze Cesc był gwiazda w wieku juniorskim nie am tutaj nic do rzeczy.
Dodam jeszcze ze Stec gdzies wyczarował że Fabregas to wg przepisów fifa czy Uefa wychowanek Arsenalu. Ja też chetnie bym chciał poznać dokładną definicje wychowanka bo jest duzo dla mnie niejasnosci.

Mentorze....jesli gracz x zamiast kariey na CN ma oferte od Arsenalu i chce tam isc to jego sprawa jesli pieniązki przysłaniaja pewne wartosci którymi powinien sie kierowac, jesli młody gracz łasi sie na kase a nie na mozliwosc gry na CN to dla mnie jest coś nie tak.Wszystkiemu winny jest Wenger/Arsenal...przypomne ze nikt młodemu zawodnikowi i jego rodzinie pistoletu nie przeklada.To ich decyzja,takie sa prawa rynku, jesli Barcelona nie potrafi im zapewnic odpowiedniej kasy ktora stawiaja wyzej od barw klubowych to problem jest jedynie barcelony.Barcelona zgarnia 15,16 latkow wiec niech sie nie dziwia ze zgodnie z prawem ktos im zgarnie ich.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”