Filmy - Strona 68

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Daaaamian
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 0

Re: Jakie nowe filmy polecacie :)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Daaaamian » 12 gru 2010, 12:37

Jak zwykle bardzo dużo zniosłeś do tematu. Dziękuję za bardzo przyjemną lekturę.

Jeszcze tak z ciekawości zapytam, dla Ciebie DiCaprio to wciąż jedynie śliczny chłopczyk biegający po pokładzie statku?

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator
Reputacja: 30

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 12 gru 2010, 12:40

ulynif bardzo konstruktywny bełkot. Jak tak postrzegasz Di Caprio, to znaczy, że z Ciebie dupa a nie znawca kinematografii...

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 gru 2010, 12:42

ulynif i bartbuks
Teraz w tym temacie będziecie robić :ot: wycieczkami osobistymi ? Nie radze.

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 12 gru 2010, 13:05

Jak ktoś oglądał Di Caprio tylko w ZTitanicu, to trudno się dziwić, że ma takie zdanie.

A zostając w temacie to polecam Maczetę. Naprawdę fajnie się to ogląda. Co prawda po pierwszej scenie bałem się, że cały film będzie opierał się na wielkiej napierdalance i odcinaniu głów, ale nie jest aż tak źle. Faktycznie krew leje się litrami, ale jest też dużo humoru i dobrej gry aktorskiej. Warto obejrzeć, bo choć może nie jest to film dla wybrednych, czyli szczególnie ambitny, ale myślę, że można się nim dobrze bawić. Ja przynajmniej nie żałuję pieniędzy wydanych na bilet.

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 12 gru 2010, 13:15

To jak już jesteśmy przy filmach, które charakteryzuje zamierzona kiczowatość.

Don McKay
Obrazek
filmweb pisze:Bohaterem filmu jest mężczyzna, który doświadczywszy tragedii postanawia wyjechać z rodzinnego miasta. Powraca po 25 latach, gdy dowiaduje się, że kobieta, którą niegdyś kochał, umiera. Na miejscu zostaje wplątany w sieć kłamstw, zdrady i zbrodni.
Film może nie zachwyca grą aktorską lub zdjęciami, lecz na pewno trzyma w napięciu i co najważniejsze nie zdradza tajemnicy do finalnej sceny. Polecam jak ktoś ma dość banalnego kina.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 12 gru 2010, 13:18

fieldy
Hehe, taa, a później bart będzie pisał znów coś w stylu że czasem ma wrażenie że specjalnie mu odpisuje, chociaż to On odpisał na mój komentarz.
Odnosząc się do określenia "bełkotu", znów pobił mnie doświadczeniem krótkim zdankiem o bełkocie właśnie.

Jeszcze wracając do postaci filmowych, to że filmy ze znakomitym scenariuszem są obsadzane drugorzędnymi aktorami, z tych aktorów nie robi znakmitości, za to z filmu owszem, przeciętny a dobrze zagrany może być solidnym obrazem. Chociażby "red", ot zwykła historyjka o jakimś gościu i jego psie, klimatem z hallmark'u a seansik przyjemny. No ale teraz jak w boksie w wadze ciężkiej, lepszych wykonwców na tą chwilę po prostu nie ma.

Awatar użytkownika
Dr.Football1
I Don't Need No Doctor
I Don't Need No Doctor
Reputacja: 1668
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Dr.Football1 » 12 gru 2010, 13:28

ulynif

Kilka obowiazkowych pozycji dla Ciebie :P Infiltracja,Gangi Nowego Jorku,Co gryzie Gilberta Grape'a,Krwawy diament,Wyspa tajemnic,Incepcja,Aviator.

Ogladal juz ktos,oprocz orua,'Devil' ? Warte grzechu ?

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 12 gru 2010, 13:31

ulynif ja rozumiem, że przez tytanika DiCaprio został przez wielu znienawidzony, ale jeśli mówimy o warsztacie aktorskim to mało kto z jego pokolenia ma takie umiejętności jak on. Nie robię sobie jaj. Leo jest naprawdę świetnym aktorem. Nie jestem jego fanem, po prostu zauważam fakt.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 12 gru 2010, 13:32

Di Caprio w "Co gryzie Gilberta..." zagrał genialnie. Majstersztyk. A był tam przecież jeszcze dzieciakiem, to było jescze przed Titanikiem

Lewan90
Skład C
Skład C

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Lewan90 » 12 gru 2010, 13:46

Fieldy, radzę obczaić "basketball diaries". 21 lat, też bardzo młody, a już grał jak mistrz. To jak on grał naćpanego, mam wrażenie że parę działek wciągnął przed scenami :wink: I co do ogólnego warsztatu aktorskiego, to jeden z najlepszych w swoim fachu na świecie. Z każdym kolejnym filmem nabiera coraz więcej doświadczenia. Jak dla mnie jego idealnym dziełem była "Infiltracja". W 100% zerwał z wizerunkiem jakiegoś lalusia. I sorry, ale jak ktoś myśli inaczej to albo oglądał tylko Titanica, albo tak gada bo jest "modny". "Złap mnie, jeśli potrafisz", "Krwawy diament", "W sieci kłamstw" i dwa najnowsze, "Wyspa tajemnic" i "Infiltracja". Kto uważa że zagrał tutaj słabo, a same filmy z nim to kicha, nie zna się na filmach za grosz 8)

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 12 gru 2010, 13:52

Infiltracja, Wyspa tajemnic jak najbardziej tak. Tylko nie z tą obsadą... pozostałe znośne. Nie oglądałem Incepcja, Aviator. A o tytaniku w ogóle nie ma co mówić bo to tylko szczyt dna.

(L)oczkerson
Zgadzam się w 90% z tym co napisałeś (wyjątkiem jest ta jego świewtność aktorska), dlatego wyżej nawiązałem porównawczo do wątku, który był niedawno omawiany w temacie bosku.

No ale cóż, widząc dużą popularność niektórych aktorów nie ma co się dziwić że jest coraz mniej filmów wartych obejrzenia a kino schodzi na równie popularne kreskówki Shrekowate.

Kiedyś podobno w "Poszukiwacze zaginionej arki" miał zagrać Tom Sellek (czy jakoś tak), przypadek sprawił że zagrał Harrison Ford. Aż strach co by było gdyby później przez tamto zagrał Tom w np. "Ścigany", "Czas Patriotów", "Frantic" :stop:

Awatar użytkownika
bartbuks
Administrator
Administrator

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bartbuks » 12 gru 2010, 13:53

fieldy pisze:Di Caprio w "Co gryzie Gilberta..." zagrał genialnie.
To jest strasznie niedoceniany film. LdC dostał za niego nominację do Oscara i Złotego Globu. Do dziś nie wiem jakim cudem gra aktorska nastoletniego Leo przegrała z Tommy Lee Jonsem (Ścigany).

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 12 gru 2010, 13:58

Po Gilbercie wiele osób pytało czy w filmie naprawdę zagrał niedorozwinięty chłopiec. Kapitalna rola.
(L)oczkerson
Zgadzam się w 90% z tym co napisałeś (wyjątkiem jest ta jego świewtność aktorska), dlatego wyżej nawiązałem porównawczo do wątku, który był niedawno omawiany w temacie bosku.
Czyli z czym? Bo ja napisałem tylko, że wiele osób go nie lubi po tytaniku, a facet ma duże umiejętności.

ulynif
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ulynif » 12 gru 2010, 14:03

bartbuks pisze:To jest strasznie niedoceniany film. LdC dostał za niego nominację do Oscara i Złotego Globu. Do dziś nie wiem jakim cudem gra aktorska nastoletniego Leo przegrała z Tommy Lee Jonsem (Ścigany).
Ja wolałbym być "...jak Tommy Lee Jones, w ściganym" :D

(L)oczkerson
W tym że wielu mogło go nie polubić przez tytanika. Później też napisałem o innym filmie i przypadkowości związanej z innym aktorem który zagrał w tymże filmie, a jakby wyglądał ten obraz zagrany przez własnie pierwotnie planowanego na odtwórcę aktora pozostawiam wyobraźni user'ów.

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!

Post Wyświetl pojedynczy post autor: (L)oczkerson » 12 gru 2010, 14:07

W tym że wielu mogło go nie polubić przez tytanika.
chyba ktoś cię musi procentów w takim razie nauczyć.

Ogólnie to jesteś niezdrowo uprzedzony do bardzo dobrego aktora i krytykujesz go mimo tego, że nie obejrzałeś go w większości jego najważniejszych ról. Taki Aviator to też pokaz aktorstwa, w szczególności, gdy bohater popada w paranoje. Ja tam nie darzę go żadną sympatią, ale jak w filmie gra to wiem, czego się mogę spodziewać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”