El Clásico // FC Barcelona - Real Madrid CF - Strona 51

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.
ODPOWIEDZODP

Jakim wynikiem zakończą się najbliższe Gran Derby?

Zwycięstwem Barcelony
65
49%
Remisem
19
14%
Zwycięstwem Realu
48
36%
Awatar użytkownika
mistyk
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Re: Gran Derby // FC Barcelona - Real Madrid CF

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mistyk » 29 lis 2009, 10:41

Wstrzymywalem sie z wypowiedziami tutaj, bo wole dyskutowac juz po meczu, a nie przed, ale cos tam skrobne.

Po meczu z Osasuna naprawde nie bylem optymista, jednak to co zobaczylem w meczu z mistrzem Włoch znowu napawa mnie optymizmem. Mam nadzieje, ze Real zagra ofensywnie tak jak mowi Benzema i Iker, bo to bedzie zapowiedzia swietnego meczu. Real pewnie wyjdzie jednym napastnikiem i podczepionymi za nim Ronaldo i Kaka, trzeba wiec bedzie bardzo uwazac na tyly, bo wiadomo jak szybcy to sa pilkarze.

Chcialbym taki sklad :

Valdes - Alves, Pique, Puyol, Abidal - Toure, Xavi, Iniesta - Henry, Ibra, Messi

Wiem, jednak ze tak sie nie stanie. I podobnie jak Mentor nie zdziwie sie jesli Ibra badz Messi zacznie na lawce. Zreszta 11 ktora grala z Interem namieszala na pewno troche w glowie Pepa i ciezko po takim meczu z niej kogos usnac, ale trzeba bedzie.

Keita dla niektorych pewnie do konca kariery u nas bedzie defensywnym pomocnikiem, mimo ze nigdy tam u nas nie gral.

15:00 Inter - Firentina
17:00 Arsenal - Chelsea
19:00 Gran Derby

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 29 lis 2009, 11:06

Wy tu gadu gadu a ja mam jedno krotkie pytanie.

Wygra ten mecz Barcelona czy nie wygra?

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 29 lis 2009, 11:22

RealFan pisze:Co tu jest śmiesznego? Sama prawda.
Smieszne to jest, bo druzyny z lepszymi zawodnikami, ze zdecydowanie lepszymi obroncami, z lepszym zgraniem, lepszym poukladaniem taktycznym tez tak mowili. Konczylo sie w praktyce zawsze na tym samym. CZyli obrona na maksa. Bo z głosnych zapowiedzi, 6-7 zawodnikow stało w praktyce we własnym polu karnym.
RealFan pisze:Barcelona zostawia przestrzeń atakami z obroną na 40 metrze. Jeśli zabierzesz im piłkę w takiej sytuacji i dasz dobre podanie do szybkich ofensywnych graczy to są hektary miejsca. Tylko rzadko to rywale wykorzystują, bo albo nie mają wybitnego szybkiego gracza w ofensywie albo są tak głęboko cofnięci, że w ogóle nie są w stanie próbować zabrać piłkę w środkowej strefie. Ale np. Rubin zrobił na CN taką kontrę. Powiedz, że przy drugim golu nie mieli masy przestrzeni. Czym innym jest strata i szybka kontra, a czym innym pressing na rywalu rozgrywającym akcję.
Niech Real wykorzysta te 40 metrów moga tam przesunać sie całym zespolem... Nowosci nie ma w twojej teori, bo tak jakbyś powiedział, ze Barcelona lubi kontrolowac gre, wymieniac mase podań. To wszystko jest oczywiste. Rzadko to jest wykorzystywane, bo ilu ma tak dobra druga linie, badza zawodnikó, ktorzy potrafia przeciwstawic sie Xaviemu, Iniescie. Chelsea, MU. Real takich nie ma. Kto bedzie zatrzymywał gre Barcy w tym miejscu na boisku Lass. Jesli juz uda sie im nie podać do zawodnika Barcy, to trzeba miec zgranie zeby wyprowadzać te ataki. To bedzie miało sens, bo to sie moze udać, tylko jeszcze jesli chodzi o Real to ma problem w defensywie, kto pomoże Ramosowi w szczegolności, bo jesli bedzie Messi to on ostatnio lubi schodzić do środka i tam az tak zle nie bedzie. Jednak jest Ramos, gosciu, ktory w kazdym GD patrzac przez pryzmat ostatnich spotkań był najsłabszym ogniwem Realu w defensywie.
Przygotowanie planu, jaki ma wieksozsć klubów, ktore mimo wszystko nie czekaja na baty, to nie jest zwiastun sukcesu.
mistyk pisze:Wiem, jednak ze tak sie nie stanie. I podobnie jak Mentor nie zdziwie sie jesli Ibra badz Messi zacznie na lawce. Zreszta 11 ktora grala z Interem namieszala na pewno troche w glowie Pepa i ciezko po takim meczu z niej kogos usnac, ale trzeba bedzie.
Jeśli ktoś nie zagra od pierwszych minut to Messi, o Zlatanie mało sie mówi i raczej jest pewnym wystepu. Sam Messi i tak zagra, czy to od poczatku czy kilka minut w drugiej polowie w zaleznosci od wyniku.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2411
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 lis 2009, 11:29

Jarzinho pisze:Smieszne to jest, bo druzyny z lepszymi zawodnikami, ze zdecydowanie lepszymi obroncami, z lepszym zgraniem, lepszym poukladaniem taktycznym tez tak mowili. Konczylo sie w praktyce zawsze na tym samym. CZyli obrona na maksa. Bo z głosnych zapowiedzi, 6-7 zawodnikow stało w praktyce we własnym polu karnym.
Ciekawe. Cytaty i konkretne mecze. Nawet nie masz dużego wyboru, bo bardzo mało drużyn ma lepszych obrońców niż Real. Co jest dziwnego w tym, że ktoś cofnie piłkarzy, jeśli druga linia nie odbierze piłki?

Barcelonę potrafiła zniszczyć Valencia, która cudem nie wygrała. Dlaczego Real miałby nie nawiązać walki?

Ramos nie będzie miał tak ciężko. Na swojej stronie będzie miał najsłabsze ogniwo Barcelony - Abidala oraz słabo grającego od początku sezonu Heńka lub pomocnika Iniestę. Faktycznie musi się bać.

Awatar użytkownika
ycu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 67

Post Wyświetl pojedynczy post autor: ycu » 29 lis 2009, 11:39

choć współpraca pomiędzy iniestą i abidalem w tej wersji nie jest par excellence dumą barcelony, to nie wiem czemu tak minimalizujesz pracę ramosa, jaką musiałby wykonać i jakiej by (bazując na jego występach w GD) zapewne nie wykonał.

heniek ma dobry atut - wszyscy są pewni, że się wypalił. a jak błyśnie klubowy gniew, to wespół z dwójką takich napastników (z ibrą wymienność pozycji w ataku nabiera nowego znaczenia) cała obrona realu powinna się głowić, a nie jeden ramos czy arbeloa.

boję się ronaldo - alves. jeżeli dani nie wejdzie w dzień, to skopie ronaldo i się skończy na czerwonej. odsyłam do półfinału zeszłej ligi mistrzów i malouda w formie vs. alves bez dnia. wiatraki, ale rękoma.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 lis 2009, 11:44

Ja nie minimalizuję, to Jarzinho wyolbrzymia. Barcelona dużo więcej atakuje drugą stroną, a przez lewą stronę bardziej piłkę rozgrywa niż nią naciera. Sergio będzie miał trochę pracy, ale nie zdziwię się jeśli Ramos znajdzie jeszcze czas by schodzić do środka defensywy w sytuacjach średniego zagrożenia.

EDIT:
Jarzinho pisze:Kto bedzie zatrzymywał gre Barcy w tym miejscu na boisku Lass.
O tym już pisałem kilka razy. Wszyscy mają pracować - więc nie Lass tylko 6 piłkarzy. Kto z drugiej linii i ataku nie będzie pracował w destrukcji w drugiej linii dostanie za to ode mnie krytykę po meczu. :P
Ostatnio zmieniony 29 lis 2009, 11:55 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 29 lis 2009, 12:01

Mentor jak to jest z tym Keitą ? Przed chwilą wielki kibic Barcy w postaci Wojtka K, w Cafe Futbol powiedział, że Keita gra na def. pomocniku :lol: na napitego nie wyglądał :P

Zrobili krótką zapowiedź meczu. Od Franco, przez Cruyffa po Ronaldo i Messiego. Nawet się Messiemu dostało, że jest taki dobry bo go hormonem faszerowali :P

Awatar użytkownika
Jarzinho
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 16

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Jarzinho » 29 lis 2009, 12:50

RealFan pisze:Ramos nie będzie miał tak ciężko. Na swojej stronie będzie miał najsłabsze ogniwo Barcelony - Abidala oraz słabo grającego od początku sezonu Heńka lub pomocnika Iniestę. Faktycznie musi się bać.
O dziwo w ostatnich GD Barca strzeliła 4 bramki po błedach z prawej strony Realu, w meczu 3-3 gdzie juz Ronaldinho był kim był takze robil co chciał na lewej stronie. Ja zawsze pamietam, ze najwieksze zagrozenie Barca robi swoja lewa strona w tych spotkaniach, mimo, ze na prawej były takie tuzy jak chocby MArcelo.
fieldy pisze:Mentor jak to jest z tym Keitą ? Przed chwilą wielki kibic Barcy w postaci Wojtka K, w Cafe Futbol powiedział, że Keita gra na def. pomocniku na napitego nie wyglądał
Mowił chyba, że jest defensywnym pomocnikiem, a nie ze gra na tej pozycji.

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Mentor » 29 lis 2009, 13:09

Chlopaczek pisze:Wygra ten mecz Barcelona czy nie wygra?
Wygra.

Fieldy - naprawdę klepią mnie opinie tych 'znafców'. Może (a nawet na pewno) nie mają czasu śledzić dokładnie wszystkich spotkań Barcelony więc idą na łatwiznę. Keita w pomocy zastępuje Iniestę, ale skoro gra zupełnie inaczej (bo to inny typ piłkarza) to Ci sobie tłumaczą, że gra jako defensywny pomocnik. Według nich zatem Barcelona gra dwoma defensywnymi pomocnikami :lol: Nie zdziwiłbym się nawet gdyby uważali, że gramy jednym napastnikiem.

Niech sobie włączą dowolny mecz Barcelony z tego czy ubiegłego sezonu i porównają co i gdzie robi Keita a co i gdzie robi Toure/Busquets. To naprawdę łatwe.

Blazze
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Blazze » 29 lis 2009, 13:17

Ja mam tylko jedną nadzieje,że mecz będzie naprawdę ładny,szybki i zobaczymy sporo bramek. :)

Awatar użytkownika
fieldy
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2090

Post Wyświetl pojedynczy post autor: fieldy » 29 lis 2009, 13:19

Wiem, że cie to klepie, napisałem do ciebie, bo ty zawsze to poprawiasz :P
Kowalczyk występuje jako wielki kibic Barcy, a gada takie rzeczy.
Jarzinho pisze:owił chyba, że jest defensywnym pomocnikiem, a nie ze gra na tej pozycji.
mówił w kontekście gry Barcy, o podaniach - że Keita i Busquets jako def. pomocnicy świetnie grają piłką i że nie przeszkadzają Inieście i Xaviemu i takie tam.
Dyskusja widzę o Lassanie, ostatnio jeśli dobrze pamiętam ten "jeden z lepszych transferów Realu" zawalił chyba z 2, czy 3 gole w Madrycie w spotkaniu z Barcą. Może na wyjeździe lepiej pójdzie.

Awatar użytkownika
Kamil232
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 262

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kamil232 » 29 lis 2009, 13:51

Kowalczyk na pewno ogląda wszystkie mecze Barcy. Ja mam pytanie inne na jakiej pozycji grał Keita w Sevilli i Lens?

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 29 lis 2009, 14:53

W Sevilli był na boisku jednym z dwójki DM.

PS.

Obrazek

oby 8)

Awatar użytkownika
BarcaQzYN
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 92

Post Wyświetl pojedynczy post autor: BarcaQzYN » 29 lis 2009, 15:34

A nie słyszeliście nigdy oglądając Ligi Mistrzów na Nsport, że kiedy Barca grała z przodu ustawieniem Iniesta-Messi-Pedro, bądź Iniesta-Henry-Messi, bądź inne kombinacje z Iniestą z przodu, komentatorzy zgodnie twierdzili, że Barca gra dwoma napastnikami oraz dwoma bocznymi pomocnikami?

Awatar użytkownika
SiKor
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: SiKor » 29 lis 2009, 18:32

Ibra na ławce, Messi gra. Mam nadzieje, że Zlatan pojawi się w II połowie :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”