Re: Kibice, ultras, oprawa meczowa

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Re: Kibice, ultras, oprawa meczowa

Post autor: Wilmore » 21 lut 2009, 21:59

:lol:
Aż się chce z komikami dyskutować :lol: Jeden lepszy od drugiego :lol:
Skoro tacy chętni się znaleźli, to jak wytłumaczyć panikę kibiców Legii przed ich przyjściem spowodowaną brakiem chętnych i rosnącymi długami?
Nie masz pojęcia o sponsorowaniu klubu, kiedy ITI odejdzie, to długi będą spore dzięki obecnym inwestycjom Legii - Edson (miał, dziękuję za poprawkę, chciałem napisać inne nazwisko, ale nie znalazłem wysokości nowego kontraktu Radovica) czy Roger nie mają kontraktów za czapkę gruszek, a ich kontrakty są w dużej mierze finansowane przez ITI, które liczy, że w przyszłości im się to zwróci. Usunięcie - wymarzone przez niektórych kibiców i bydło - ITI oznacza ogromne długi. To samo było z Pol-Motem.
Nigdzie nie napisałem, że dopiero za ITI są puchary. Poprosiłbym Cię o nauczenie się czytania ze zrozumieniem, ale straciłem nadzieję na to, że się tego nauczysz, 09.01.2008. Ale to dzięki ITI są teraz puchary - zadłużenie Legii przed ich przyjściem i brak zainteresowania w przejęciu klubu zapowiadał rychłą wyprzedaż i sprowadzenie piłkarskie Legii na krótki (prawdopodobnie) czas do piłkarskiego poziomu ówczesnego Górnika Polkowice.
Polonia miała więcej kibiców w Warszawie przez długie lata, o tym wie chyba każdy, kto piłką w Warszawie się choć trochę interesuje. "Do przerwy 0:1" nie czytałeś? Choć pewnie nie, przecież w czasach Twojego dzieciństwa na szczytach list bestsellerów był Harry Potter. Jego ostatnia część. Legia ma teraz mnóstwo kibiców, ale stwierdzenie, że przez lata nie było inaczej, to przekłamywanie historii. Zresztą - o faktach się nie dyskutuje, nie ja Cię będę tego uczył.
Polonia też przez lata była w czubie, dzięki temu zyskała kibiców. W równej mierze dzięki temu, że Legia wtedy nie istniała. Fakt jest jednak faktem - większość kibiców >40 lat w Warszawie to kibice Polonii - podobno. Im starszy kibic, tym większe do tego prawdopodobieństwo. To młodzi-gniewni wychowani na Kowalczyku i Janasie są za Legią. Co nikogo nie obraża, absolutnie, napisałem to jakiś czas temu jako wtrącenie, nie myśląc nawet o tym, że znajdzie się ktoś, kto nie będzie o tym wiedział. :shock:
Bydło zyskało metkę bydła po ataku na Starówkę, Wilnie i burdach w Bełchatowie. Nigdzie nie napisałem, że tak samo się prezentowali X lat temu. Czytaj ze... Eh, marzenia.
Ja też słyszałem, jak Wisła przekrzykuje tamtych kibiców. "Ch**mi", "ku***mi", "sku****lami" i innymi słowami z pięknych czasów polskiego renesansu. Czasem - tylko czasem... - zdarzało im się dopingować bez wulgaryzmów. Pisałem jednak już kiedyś - jako człowiekowi siedzącemu w futbolu od lat i któremu leży na sercu dobro klubu wolałbym widzieć na trybunach 50 tysięcy ludzi z rzadka krzyczących i płacących kokosy na klub, niż 5 tysięcy łysych łbów wyzywających wszystko i wszystkich od własnych matek.
Ty byś wolał niewielką grupę z Żylety na Old Trafford (gdzie doping jest mniej żywiołowy niż na Łazienkowskiej) czy cotygodniową publikę?
Podpowiem - ta pierwsza grupa nie utrzyma Cristiano Ronaldo i Rooneya.
Zico - widzę, że kibicem jesteś niedzielnym - jedno słowo: race. Uchylenie wyroku było formalnością, to jest standard w polskim chorym prawie. Ale wyrok - sprawiedliwy - zapadł.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2009, 22:06 przez Wilmore, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Polska”