AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Wilmore
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 108

Post autor: Wilmore » 31 sty 2008, 18:04

myhalek_acm pisze: Piszcie moze kogos pominołem znaczącego Question
Wybrałeś chyba akurat tych, których nie ma co ściągać z powrotem.
Może Marzoratti się przyda, ale wątpię, bo ten sezon ma przeciętny, nie to, co rok temu.
Kandydatem do powrotu jest Pozzi - ładnie się rozwija w Empoli, w słabej ekipie strzelił już trochę bramek, mógłby być dobrym zmiennikiem dla Gilardino, uzupełnieniem składu - Inzaghi odchodzi na emeryturę, a naprawdę dobry piłkarz (powiedzmy taki Drogba) pewnie nie przejdzie do nas, znając prędkość działania zarządu. Jeśli mamy zostać z Ronaldo, Gilardino i Pato i 36-letnim SuperPippo, to ja chcę Pozziego, zresztą jego specjalnie nie będzie trzeba prosić.
Cała czwórka z Empoli jest na zasadzie współwłaścicielstwa tam, ale raczej nietrudno będzie ich wykupić.
Abate to miernota i stary na dodatek, Antoniniego nie znam, Abbiatti niech się kisi poza Mediolanem, jak go chcieliśmy, to się wypiął, więc nie jest nam potrzebny, kiedy wypożyczony jest Storari - lepszy i tańszy. Milan powinien w przyszłym sezonie między Marco a Kalacem wybrać pierwszego bramkarza, Didę popędzić, ale wiadomo - to marzenia, a i tak Ancelotti kumpli zostawi.
Coppola jest stary i słaby, Antonelli obiecujący, ale na razie młody - w tym sezonie niech dogra do końca w Bari lub Parmie, a później może nieźle zastąpić Cafu lub Favalliego - nie wiem, na którym skrzydle gra. Grimi jest przeciętniakiem, nie oszukujmy się - nie wiem, jak będzie grał w Portugalii, ale w Sienie nie zachwycał, choć jako rezerwowy dla Jankulovskiego może być nienajgorszy. Ale najwyżej rezerwowy.
Di Gennaro to obiecujący napastnik, może być z niego człowiek, ale nic więcej ponad to nie wiem - nie wiem, czy i jak gra w Bolonii, ale jest bardzo młody (19 lat chyba), więc dajmy mu czas.
Borriello niech spada na drzewo, Ricardo Oliveira może być ciekawym wzmocnieniem, pytanie tylko, czy się zaadaptuje do Milanu - wolę zamiast niego któregoś z napastników podawanych w spekulacjach - Drogbę czy Shevę. Ale jako rezerwowy bez wielkiej presji na sobie może zostać w Milanie, bo nie trzeba w końcu za niego płacić - tyle że na pewno Zaragoza będzie chciała go koniecznie zatrzymać, zobaczymy, co Ancelotti będzie miał do powiedzenia w tej sprawie.

Żaden z zawodników wypożyczonych, może poza Storarim, nie wniesie do Milanu zbyt wiele po powrocie do klubu - każdy z nich będzie głęboką rezerwą (4 napastnikiem, albo np. 2 obrońcą na swojej pozycji). Z nimi Europy nie zawojujemy, choć w obecnej sytuacji kadrowej - Favalli, Dida, Cafu czy Digao jako bezpośredni rezerwowi - to nawet oni mogą być niezwykle przydatni. Tyle że ja nie wierzę w to, że taki Grimi wróci w lecie i odejdzie taki Favalli.

Los całej czwórki zawodników z Empoli powinien się wyjaśnić na początku lipca - wtedy kończy się umowa współwłaścicielstwa i wątpię, żeby została przedłużona, bo żaden z tych piłkarzy nie jest młodym, zdolnym, tylko już ukształtowanym zawodnikiem - więcej z siebie w Empoli nie wydobędą, więc albo przejdą do nas w lipcu, albo wcale.

Sprawdziłem, Di Gennaro nie zachwyca - ma 19 lat, ale w bardzo mocnej na skalę Serie B Bolonii w 10 meczach zdobył dwa gole - raczej Milan go jeszcze gdzieś rok, dwa będzie wypożyczał i sprzeda za grosze do średniaka Serie A. Choć potencjał chłopak jakiś tam ma - kapitan primavery Milanu kiedyś, reprezentant Włoch U-21...

Wróć do „Włochy”