Wydawało mi się że Lech będzie walczył o coś więcej w tym sezonie niż tylko o środek tabeli...ale jeszcze nie wszystko stracone! Głównymi błędami Smudy i całego zarządu były przede wszystkim: zaciąg zagranicznych piłkarzy i nieuzupełnienie obrony Lecha. Ale z tymi obrońcami to tak było zawsze.
Oto skład Lecha:
GK: Kotorowski, Dolha
O: Djurdjević, Kucharski, Dymkowski, Tanevski, Bosacki, Wojtkowiak, Szałek, Midzierski, Henriquez
P: Wilk, Zając, Scherchen, Quinteros, Murawski, Injać, Kikut, F.Burkhardt, Cueto
A: Pitry, Reiss, Rengifo, Micanski, Florian
Jeśli chodzi o bramkarzy to myślałem że Dolha potwierdzi swoją klasę i zacznie być powoływany do reprezentacji Rumuni...ale się myliłem, Kotorowska i gra i chyba jak na razie robi to dobrze.
Obrone trzeba zimą wzmocnić. Moim zdaniem Djurdjević okazał się świetnym defensorem i Smuda powinien robic wszystko zeby go zostawić. Henriquez, Szałek i Midzierski to zawodnicy którzy są melodią przyszłości Lecha. Boscki i Wojtkowiak kontuzjowani są wiec nic nie można o nich powiedzieć, zaś Tanevski, Kucharski i Dymkowski grają bardzo słabo. Kikut z przymusu gra na prawej obroń i robi to bardzo dobrze, ale jak złapie kontuzje to kto go zastąpi?
Pomoc to chyba najśilniesza formacja Lecha: Zając - Quinteros - Murawski - Wilk, ta 4ka radzi sobie bardzo dobrze, ale murawski nie ma konkurenta i gra coraz słabiej. Scherfchen moim zdaniem powinien dostawać więcej szans a Injać - dopiero teraz, ostatnio się przebudził. o młodym Burym nic specjalnie nie wiem a Cueto....już jest w Lechu? Podobno go kupili? Niewiem.
Atak też jest dobry: Reiss, Rengifo i Pitry bardzo dobrze sobie radzą, Florian to zawodnik na przyszłość a Micanski jest kiepski.
Jeśli chodzi o wzocnienia to przede wszystkim obrona!
Tutaj widze dwóch świetnych zawodników do wyjęcia ze swoich klubów: Arboleda z Zagłębia i Branimir Bajić z 2.Bundesligi z Koblenz! Obaj utworzyliby świetną parę stoperów.No niestety znów są to gracze zagraniczni! Ewentualnie możnaby sprowadzić Bieniuka z Turcji. Wilkowi i Murawski potrzebują poczuć oddech na swoich plecach więc kogoś trzebaby było sprowadzic. Marcin Burkhard zapewne z chęcią zagrałby w Lechu i stworzyłby konkurencje dla Murawskiego, możeby się odrodził. Dla Wilka sprowadziłbym Zasade z Poloni. Atak? Żurawski Maciek....wypożyczyć go z Celticu!
Jedno jest pewne - nie czekać z dużymi transferami do lata....kupować/wypożyczać już zimą!!
podstawowy skład:
Kotorowski
Kikut - ARBOLEDA - BAJIĆ - Djurdjević
Zając - Quinteros - Murawski - Wilk
Rengifo - ŻURAWSKI
rezerwowa 11:
Dolha
Szałek - Bosacki - Kucharski - Wojtkowiak
Florian - Scherfchen - BURKHARDT - ZASADA
Reiss - Pitry