Kosciół - Strona 23

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 04 lut 2007, 21:24

Goguś pisze:
Chlopaczek pisze:
franz pisze: No i wracamy do wlasciwego tematu :wink: Pogadamy o tym kto miala racje dopiero po smierci o ile wogóle pogadamy :think: .
Szukajcie mnie na San Siro.Kazdy ma po smierci to co sobie wymyslil.Ateisci niezaleznie od tego czy byli zli czy dobrzy.
Wspolczuje zlym katolikom :P
Powiedzcie mi jedno. W biblii był taki cytat "kto jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamień" - o dziwo nikt nie uderzył. Filozofując to Wasze katolickie niebo świeci pustkami, no bo zamieszkują je pan Jezus, pani Maryja, pan Duch Święty i pan Bóg - przynajmniej nie ma korków na ulicach.
Jak już chcesz pisać na jakiś temat to dowiedz się czegoś więcej. Ale dobrze, powiem Ci. W kościele katolickim są sakramenty. Jednym z nich jest sakrament pokuty. Wówczas człowiek spowiada się przed kapłanem i zostaje oczyszczony z grzechów.

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 04 lut 2007, 21:28

Jak już chcesz pisać na jakiś temat to dowiedz się czegoś więcej. Ale dobrze, powiem Ci. W kościele katolickim są sakramenty. Jednym z nich jest sakrament pokuty. Wówczas człowiek spowiada się przed kapłanem i zostaje oczyszczony z grzechów.
Oczyszczony ... ale czy do końca? Nie, bo istnieje pokuta. Wasz Jezus mówił o rozgrzeszeniu apostołom, ale czy wspominał o instytucji pralni ... czyśca? Nie! Dowiedziałem sie właśnie, że mogę chrzcić ludzi, jak będe się chciał na kimś zemścić, to go ochszcze, gitarowo. :lol:

Awatar użytkownika
Cris7
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 7

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Cris7 » 04 lut 2007, 21:32

Goguś pisze:Oczyszczony ... ale czy do końca?

Tak. Do końca. O ile spełnił warunki spowiedzi.
Goguś pisze:Dowiedziałem sie właśnie, że mogę chrzcić ludzi, jak będe się chciał na kimś zemścić, to go ochszcze, gitarowo. :lol:
Możesz rozwinąć? Bo według tego co ja wiem tylko kapłani mogą chrzić. [/img]

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Krzysztof Jarzyna » 04 lut 2007, 21:37

Goguś Twoje pseudoironizowanie na temat spraw o ktorych nie masz bladego pojecia a wydaje Ci sie, ze pozjadales wszystkie rozumy jest doprawdy zenujace. Dyskusja z Chlopaczkiem o sprawach wiary i Kosciola jest o tyle sensowna, ze mozna czasem wymieniac argumenty. "Dyskusja" z Toba sprowadza sie do ironizowania na poziomie poczatkujacych kabaretow gimnazjalnych. Powaznie, odpusc sobie momentami. Jezeli jestes choc w niewielkim procencie tak inteligentny i tak obeznany z zyciem za jakiego sie uwazasz to zdajesz sobie sprawe, ze negowanie jest najlatwiejsze. A w sprawach czegos tak niewymiernego jak wiara szczegolnie. No ale co tam, antyklerykal i antywogolewszystko, to takie modne dzisiaj. Przynajmniej nie jestes moherem, zazdroszcze Ci troche.

Przepraszam za OT.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 lut 2007, 21:59

Chlopaczek pisze:W Kosciele wszystko jest dobrowolne.Chrzest slub itd. Co laska ale nie mniej niz...
Niektore koscioly dobrowolnie staja sie zabytkami i dziedzictwem kultury w momencie ich budowania.
Chlopaczek pisze:40 milionow na Swiatynie Opatrznosci Bozej.Jak wiadomo dofinansowywanie z budzetu budowli sakralnych jest w naszym kraju niezgodne z konstytucja wiec w sprytny i zalosny sposob poslowie konstytucje obeszli.
Nadal nie widze związku. Zabytkiem w Polsce jest obiekt wpisany na liste zabytków. Nie można na liste wpisać czegoś co jeszcze nie powstało. Więc nie ma Świątyni Opatrzności Bożej na liście zabytków polskich.

Żeby nie było wątpliwści nie popieram budowania kościołów z podatków. Tyle, że z innych pobudek niż Wy. Ja jestem przeciwny wydawaniu podatków na inne niż niezbędne rzeczy (policja, wojsko, służba dyplomatyczna, administracja, etc.).

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 04 lut 2007, 22:08

Miedzy innymi po to do Swiatyni wlozono ksiedza Twardowskiego (wbrew woli jego rodziny) zeby SOB mogla niejako stac sie dziedzictwem kultury narodowej.
Sejm oficjalnie nie przeznaczyl tej kasy na sama swiatynie tylko na jakies muzemu ktore bedzie tam zbudowane.Innymi slowy na sile przyklejono budowli Glempa latke dziedzictwa narodowego aby moc ominac zapisy konstytucyjne i z budzetu przeznaczyc na nia kase.
Stad tez moja ironiczna wypowiedz ze niektore koscioly staja sie zabytkami i dziedzictwem kultury juz w momencie ich wznoszenia.Dobrowolnie.

Moze Cie zdziwie ale jestem temu przeciwny z podobnych wzgledow co Ty.Moja niechec do Kosciola jest tutaj na drugim planie.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 04 lut 2007, 22:48

Chlopaczek pisze:Stad tez moja ironiczna wypowiedz ze niektore koscioly staja sie zabytkami i dziedzictwem kultury juz w momencie ich wznoszenia.
No to, żeby już było całkiem jasne: zabytkami lub dziedzictwem kultury.

Nie no spoko, też mi się nie podobało pochowanie Twardowskiego wbrew jego woli. Zastanawiam się, czy zbyt daleko nie wyduwasz domysłów - co do celu tego pochówku. Jednak przyznaję, że dość rozsądnie brzmi twoja teoria. Już w bardziej spiskowe terie przyszło mi uwierzyć.

Chlopaczek pisze:Moze Cie zdziwie ale jestem temu przeciwny z podobnych wzgledow co Ty
No to się w czymś zgadzamy. Fakt, nie spodziewałem się takiej hierarchii powodów.

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 04 lut 2007, 23:20

Możesz rozwinąć? Bo według tego co ja wiem tylko kapłani mogą chrzić.
Dowiedziałem się, że w sytuacji zagrożenia życia ochrzcić może nawet ateista. Istotne jest jednak wypowiedzenie formułki "Ja ciebie chszcze w imię ojca i syna i ducha świętego" po zym niezwłocznie należy zgłosić to do najbliższej parafii.

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3328

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Chlopaczek » 05 lut 2007, 0:01

bellus pisze: No to, żeby już było całkiem jasne: zabytkami lub dziedzictwem kultury.
Nazewnictwo tutaj - chyba sie zgodzisz - jest najmniej istotne.Niewazne w jaki sposob usprawiedliwiaja to poslowie (oficjalnie jak napisalem kasa jest lozona na muzeum ktore ma tam powstac pod przykrywka dziedzictwa kultury narodowej - chociaz glowy nie dam ze dokladnie tymi slowami uargumentowano fakt dotacji) bo jakby tego nie nazwali caly proceder jest sprzeczny z prawem.

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 05 lut 2007, 9:54

Chlopaczek pisze:
bellus pisze: No to, żeby już było całkiem jasne: zabytkami lub dziedzictwem kultury.
Nazewnictwo tutaj - chyba sie zgodzisz - jest najmniej istotne.Niewazne w jaki sposob usprawiedliwiaja to poslowie (oficjalnie jak napisalem kasa jest lozona na muzeum ktore ma tam powstac pod przykrywka dziedzictwa kultury narodowej - chociaz glowy nie dam ze dokladnie tymi slowami uargumentowano fakt dotacji) bo jakby tego nie nazwali caly proceder jest sprzeczny z prawem.
Przyznaje, jeżeli to będzie muzeum, czy inna forma przekazu kultury, to to już sprzeczne z prawem nie jest. Dotyka mnie wszakże to, że rozwija się kulturę religijną - katolicką, a innych nie. Dotacje powinny pójść na szpitale i inne ważne inwestycje, no ale skoro już inwestujemy w kulturę, to stawiając na rozwój tolerancji i globalizację, wartoby rozwinąć dziedzictwo innych kultur, prawosławia czy nawet Islamu. Ile jest miejsc w Polsce świadczących o katolickim dziedzictwie - oj, bardzo wiele. Czy to nie wystarczy? Wystarczy, bo nasze społeczeństwo jest coraz bardziej wielokulturowe. Ja naprawde poszedłbym do muzeum, powiedzmy Buddyzmu, chciałbym się czegoś dowiedzieć o ich religii, jednak w Polsce, mogę zgłębiać wiedzę tylko o katolikach. Mówie oczywiście o realnej wiedzy, dostępnej dla wszystkich, o ilości miejsc (i co za tym idzie dostępności dla Polaków) etc.

kostek
szara strefa pilka.pl

Post Wyświetl pojedynczy post autor: kostek » 05 lut 2007, 10:00

'Inwestujmy w kulturę stawiając na globalizację.'

:heft:

Awatar użytkownika
Goguś
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Goguś » 05 lut 2007, 10:14

kostek pisze:'Inwestujmy w kulturę stawiając na globalizację.'

:heft:
:roll: Globalizacja nie może być wyłączenie ulepszaniem i ułatwianiem zdobywania dóbr materialnych. Stawiając na nią, nie możemy zapominać o wartościach kultury narodu, dodatkowo musimy sprawić, żeby nasz naród był tolerancyjny, bo przy otwarciu granic, przyjedzie do nas czarnoskóry Amerykanin i dostanie w papę od bandy skinów. I co to za globalizacja? Otwieranie granic to nie tylko przejechanie taranem wszystkich szlabanów na przejściach granicznych ale też nauka tolerancji, a to zadanie wymaga rozwoju kultury.

Awatar użytkownika
bellus
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: bellus » 05 lut 2007, 10:17

Goguś pisze:Przyznaje, jeżeli to będzie muzeum, czy inna forma przekazu kultury, to to już sprzeczne z prawem nie jest. Dotyka mnie wszakże to, że rozwija się kulturę religijną - katolicką, a innych nie. Dotacje powinny pójść na szpitale i inne ważne inwestycje, no ale skoro już inwestujemy w kulturę, to stawiając na rozwój tolerancji i globalizację, wartoby rozwinąć dziedzictwo innych kultur, prawosławia czy nawet Islamu. Ile jest miejsc w Polsce świadczących o katolickim dziedzictwie - oj, bardzo wiele. Czy to nie wystarczy? Wystarczy, bo nasze społeczeństwo jest coraz bardziej wielokulturowe. Ja naprawde poszedłbym do muzeum, powiedzmy Buddyzmu, chciałbym się czegoś dowiedzieć o ich religii, jednak w Polsce, mogę zgłębiać wiedzę tylko o katolikach. Mówie oczywiście o realnej wiedzy, dostępnej dla wszystkich, o ilości miejsc (i co za tym idzie dostępności dla Polaków) etc.
Chcesz czy nie to nie Buddyzm czy Islam tworzył historie tego kraju tylko ktolicyzm. O ile jeszcze Islam tak - Impierium Osmańskie miał jakiś wpływ (jakkolwiek to katolicy wygrali) to już przyklad Buddyzmu jest wręcz komiczny. Kup sobie książkę, czytanie nie boli. A jeśli boli to włącz sobie National Geografic i oglądaj. Jeśli Ci się spodoba (daj Boże) to granice na szczęście są otwarte i mógłbyś wemigrować - ponznał byś kulturę innych krajów, stałbyś się jeszcze lepszy - jeszcze bardziej "globalistyczny".
Twoje pretensje są mniej więcej na takim poziomie jak czepianie się, że w Barcelonie nie można jeździć na nartach latem.

Kostek -> jak prawie zawsze się z Tobą zgadzam.

CO do muzeum, nie wiem jaki teraz jest plan. Jednak kiedyś muzeum miało upamiętniać triumf Polaków nad Bolszewikami. Jednak tego pewny nie jestem.
Globalizacja nie może być wyłączenie ulepszaniem i ułatwianiem zdobywania dóbr materialnych. Stawiając na nią, nie możemy zapominać o wartościach kultury narodu, dodatkowo musimy sprawić, żeby nasz naród był tolerancyjny, bo przy otwarciu granic, przyjedzie do nas czarnoskóry Amerykanin i dostanie w papę od bandy skinów. I co to za globalizacja? Otwieranie granic to nie tylko przejechanie taranem wszystkich szlabanów na przejściach granicznych ale też nauka tolerancji, a to zadanie wymaga rozwoju kultury.
Nie mylisz czase pojęcia globalizacji z tolerancją? Zwróć też uwagę na to, że jak we Wrocławiu przejdziesz przez miasto z szalikiem Lecha to też raczej nie spotkasz się z milym przyjęciem. Więc podawanie tutaj przykładu o Afroamerykaninach nie do końca ukazuje sprawę. To jest raczej oglny problem przemocy a nie ściśle nietolerancji. Na pewno nie ma to takiej formy jak w Petersburgu. Co do tolerancji to Kościół Katolicki naucza jej.

Awatar użytkownika
Pisakk
Wraca do meritum

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Pisakk » 09 mar 2007, 0:26

dziennik.pl pisze:Znaleziono szczątki Jezusa i jego rodziny?

Autorzy filmu dokumentalnego twierdzą, że znaleźli szczątki Jezusa i całej jego rodziny. James Cameron i grupa izraelskich archeologów o szczegółach, prawdopodobnie najważniejszego odkrycia archeologicznego w historii, mają poinformować w poniedziałek, na konferencji w Nowym Jorku.

Archeolodzy twierdzą, że odkryli dziesięć sarkofagów, w których znaleźli szczątki Jezusa i jego rodziny. Film dokumentalny wyreżyserowany przez twórcę "Titanica", nakręcony we współpracy z Simchą Jacobovicem, nagrodzonym statuetką Emmy dokumentalistą, może wstrząsnąć światem chrześcijańskim.

W poniedziałek, podczas konferencji w Nowym Jorku po raz pierwszy zostaną pokazane sarkofagi z, jak uważają twórcy dokumentu, szczątkami Jezusa z Nazaretu, jego matki Marii i Marii Magdaleny. Dokument opowiada historię drogi archeologów od odkrycia sarkofagów do ustalenia autentyczności zawartych w nich szczątków.

Historia zaczyna się w 1980 roku w Jerozolimie, w dzielnicy Talipiyot, gdzie odkryto liczącą 2 tys. lat jaskinię, w której znaleziono dziesięć sarkofagów. Na sześciu widniały inskrypcje z imionami: Jesua syn Józefa, Maria, Maria, Mateusz, Jofa (Józef, określany w filmie jako brat Jezusa) oraz Juda, syn Jezusa (filmowcy twierdzą, że to rodzony syn Jezusa z Nazaretu)

Film dokumentujący etapy prac archeologicznych jest rezultatem trzech lat badań. Film ma być pokazany jednocześnie na kanale Discovery, brytyjskim Channel 4, kanadyjskim Vision i izraelskim Channel 8. Każda z telewizji współprodukowała dokument.

Wedle informacji podanych przez autorów filmu, jest on wynikiem bliskiej współpracy ze znanymi na całym świecie naukowcami, archeologami, statystykami i specjalistami od DNA.
Czekam na dalszy rozwój wypadków :P . Ciekawe czy zrobi się z tego większy szum... :think:

Awatar użytkownika
czeher
Nałogowy hazardzista
Nałogowy hazardzista
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: czeher » 09 mar 2007, 1:18

Pisakk pisze:Czekam na dalszy rozwój wypadków
Obawiam sie, ze mozesz sie nie doczekac :!: Wspomniane wyzej wydarzenie mialo miejsce jakies 2-3tyg temu - ukazli wtedy te sarkofagi (takie malenkie skrzynie) - pokazli to nawet na informacjach z komentarzem jakiegos badacza czy archeloga, ktory podhcodzil do tego sceptycznie - podal kilka pkt , ktore podwazaly to
:arrow: dlaczgeo tak daleko od miejsca urodzenia
:arrow: Imiona te byly bardzo popularne w tamtych czasach (tak na marginesie w Polsce tez jest kilku Jasiow Kowalskich :lol: czy bardziej z pilki Jackow Zielinskich badz Tomaszow Sokolowskich)
:arrow: dlaczego nie zostal pochowany w pozycje kleczacej jak przystalo Zydawi
:arrow: pochodzil z ubogiej rodziny
:arrow: dlaczego skoro zadano by sobie tyle trudu z ewentualna mistyfikacja pochowano by go w grobowcu, sarkowagu z wygraberowanymi inicjalami skoro moglby go ktos latwo znalezc, zas cialo dluzej by sie zachowalo
:arrow: wspanialy sposob na promocje filmu jak w przydku :Kodu.."
itp.

Pisakk pisze:Ciekawe czy zrobi się z tego większy szum...
Pewnie taki sam jak poruszany tutaj temat goscia, ktory pozwal kogos do sadu za (chyba nawet do Strasburga :think) ... juz nie wiem za co ale jest to kilka stron wstecz - tez niby mial byc wielki szum i poruszyc calym swiatem chrzescijanskim

W sumie dziwi mnie, ze dopiero teraz tutaj zaczynacie na ten temat rozmowe bo fakt juz troche stary - wiec jak widac nie znalazlo to wogole wiekszego echa wsrod ludnosci
Ostatnio zmieniony 09 mar 2007, 1:33 przez czeher, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”