Niggaz ale chyba zgodzisz sie ze mną ze tego typu gra w defensywie [wysoko] jest też zależna od rywala - linie obrony wyznaczają stoperzy i czesto wiele zależy od tego jakimi rywal dysponuje pikarzami [np strzydłowymi] i jaki gra systeme - wiemy że z regóły kluby przyjeżdzające na Camp Nou grają zachowawczo. Czesto wyczekując błąd - wiec taka gra wysoko zależy od rywala.
A co ciekawe i o czym wspomniałemś to własnie gra wysoko daje jeszzce jeden plus który może sie odbijać w ustawieniu - mianowicie gdy Puyol i Mazquez sa wysoko Edmilson ma też wiecej udział w grze piłka itd. A to powoduje i i duet Xavi - Deco wypełnia tą wolną strefe o której wcześniej było mowa.
W obecnej piłka boczny obrońca musi mieć zakodowane dublowanie pozycji bocznych pomocników - standart - ale podobnie jak stoperzy musza miec zdolnośc wprowadzanie piłki w gre. Bo nie zawsze stoper może odrazu zagrac do rozgrywajacego i wtedy musi sam zaczać
Bardzo mi sie podoba gdy Terry grając np. z Gallasam od nogi do nogi na 30 metrze nie mając komu zagrać nadle rusza do przodu z piłka i swoim ruchem powoduje że np. rywal schodząc do niego przestaje kryć Lamparda. To jest naprawde dobre
W Barcelonie nie ma też z wprowadzeniem piłki w gre problemu - Marquez stoper i DM w jednym a Puyol na flance troche już grał
To tak samo jak Ancelotti zmienił w popszednim sezonie pozycje Kakhy Kaladze z lewej strony defensywy na środek i ja mam wrażanie że go nie znam - bo tak jak ocenie sie bocznego obrońce po rajdach do lini i td tak teraz jemu to co grał na lewe stronie daje możliwośc wprowadzenia piłki w gre gdy Pirlo ma plaster itd.