AC MILAN. Zgodnie z przypuszczeniami Milan pozostał w Serie A. -15 pkt to dotkliwa kara ale jestem przekonany, że Rossonerri spokojnie zakwalifikują się do ChL w sezonie 06/07. O tytuł może być trudniej ale też nie przkereślałbym ich szans. Dlaczego tak piszę? Nie jestem kibicem Milanu, z ligi włoskiej kibicuję jedynie Interowi ale analizując przebieg poprzednich rozgrywek Serie A było widać, że jedynie Juventus i Milan prezentowały równy wysoki poziom. Reszta dość często gubiła punkty. Dlatego teraz pod nieobecność Juve Milan może nawet sięgnąć po tytuł. Jedynymi przeszkodami mogą być Inter i Roma.
Bardziej dotkliwszą karą jest nieobecność w Champions League. Klub straci wielkie pieniądze i kto wie czy nie jakąś gwiazdkę. Dla Kaki to może być kluczowy argument do opuszczenia Mediolanu.
JUVENTUS. Tu mamy większy problem. Mówiło się nawet o Serie C a tak Juventus został zapakowany do jednej klasy rozgrywkowej z Violą i Lazio. -30 pkt to już bardzo duża kara i niezwykle ciężko będzie wrócić w przeciągu 1 sezonu do Serie A z tak dużą ilością ujemnych pkt na starcie. Tak czy siak minimum 2 sezony bez Juve w europejskich pucharach. Zapowiada się wielka wyprzedaż. Buffon, Zambrotta, Cannavaro i Thuram (najlepsza para stoperów na MŚ), Nedved, Trezeguet. Będą wielkie zakupy w Turynie...
FIORENTINA. Szkoda tej drużyny bo po dłuższej przerwie dopiero teraz przebiła się do elity Serie A i rokowała na zespół mogący poważnie rywalizować z wielkimi potęgami calcio a takze powalczyć w ChL. A tu zimny prysznic i witamy w Serie B. W ich przypadku strata nie jest aż tak duża, choć te 12 pkt może być bardzo istotne ale w wypadku dobrego prowadzenia w przeciągu sezonu mogą powrócić do Serie A. Zapewne też stracą kluczowych piłkarzy a przede wszystkim Toniego. Szkoda potencjału tej drużyny.
LAZIO. 7 ujemnych pkt ale nie od dziś wiadomo, że Rzymianie często zmagają się z kłopotami finansowymi. To jednak też uznana firma i liczę na rychły powrót do najwyższej klasy rozgrywkowej.
Kto wie czy w sezonie 06/07 ciekawiej niż walka o scudetto nie będzie wyglądać walka o powrót do Serie A między Juve, Violą i Lazio + drugoligowcami z aspiracjami gry w Serie A.
Swoją drogą czy to prawda, że Juventusovi odebrano tytuł za 04/05 ale nie odebrano scudetto z ostatniego sezonu?
Trochę byłoby to dziwne bo świadczyłoby, że bianconerri grają w 2 lidze z -30 pkt i zarazem mogą grać....w Lidze Mistrzów. Poprawcie mnie jesli źle myślę