Reprezentacja Polski (zbiorczy) - Strona 115

Piłka nożna w Polsce: Ekstraklasa, 1 Liga, 2 Liga, Puchar Polski | Zawodnicy i kluby (Legia Warszawa, Lech Poznań, Wisła Kraków, ŁKS Łódź, Widzew Łódź) | Reprezentacja Polski | Polscy Kibice, Oprawa meczowa | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z polską piłką nożną.
ODPOWIEDZODP

#TeamLewandowski czy #TeamProbierz?

#TeamLewandowski
8
40%
#TeamProbierz
4
20%
Na selekcjonera Tomasz Tułacz, niech grają zawodnicy U-20 i naturalizowani Kongijczycy
8
40%
Awatar użytkownika
wiselkakrakow
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post Wyświetl pojedynczy post autor: wiselkakrakow » 04 cze 2006, 15:22

Wydaje się że nasza reprezentacja zapomniała już o nieudanym meczu, i z Chorwacją pokazała iż jest w stanie wygrywać mecze. Oby tak dalej bo atmosfera mundialowa wciąż rośnie!

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 1

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 04 cze 2006, 16:44

Zastanawia mnie czy trener Janas po wczorajszym meczu bierze pod uwage jeszcze jedno rozwiązanie gry 4-2-3-1 - mianowicie:

Gre z Maciekim Żurawskim w lini ze skrzydłowmi [fałszywego napastnika] a Rasiek czy Brożek na szpicy. Żuraw to jedyny napastnik w naszej kadrze który nie tylko umnie rozegrać akcje i wypracowac okazje ale i ja skończyć. Jednak gra głowa słabiej. A grają z Krzynówkiem i Ebi na flankach możemy liczyć na wrzutu. Co było by woda na młyn dla Rasiaka czy nawet dobrze grającego głowa Brożka.

Wtedy Szymek by stracił miejsce w składzie i to sie wydaje mało prawdopodobne ale daje Janasowi kolejny atut gry 4-2-3-1. Bo Żuraw wczoraj pełnił nie tylko role napastnika ale i typowej ściany do kontr. Często wracał w linie pomocy grając klepy do boku [na flanki] czy też wracając z akcja do defensywnych gracz i oni zaczynali akcje od którkiej gry czy też przerzutu akcji. Rasiak też tak może grać i gra lepiej głową a sądze że Maciek przeją by zadanie kreowanie gry od Szymka na luzie. Kto jak kto ale na pewno Żurawski. Co dało by Janasowi kolejny lus bo może by liczyć na gre Maćka z drugiej lini i jużnie tylko robienie gry ale strzały - bez pańskie piłki - strzałem dyskonuje nie złą technika też.

Patrząc na naszą gre 4-2-3-1 może znów zaczać wontek powołań :? Bo jeśli Janas miał w głowie taki schematy i gre naszego zespołu to tym bardzie mnie dziwi fakt braku powołanie dla Łukasza Surmy :? Oczywiście Arek Radomski wczoraj zagrał świetnie w destrukcji ale Surma też ma te walory gry w destrukcji a poza tym ma wiekszą "moc" w ofensywie i tworzniu gry. Jestem zdanie że grając w lini z Radkiem Sobolewskim mógł by wiecej zaofarować. Pełnił by role nie tylko "przecinaka w drugiej lini" ale mógł by też sie właczać w akcje ofensywne kreując gra w miejscu Szymka. Co na tej pozycji jest wymagane. Robił w Legii w tym sezonie tworzył gre od tyłu :P Burinho z przodu Surma z tyłu. Ale widocznie Radomski ma swoje wieksze plusy. To trener decyduje.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 04 cze 2006, 17:16

*_Zaza_* pisze:Gre z Maciekim Żurawskim w lini ze skrzydłowmi [fałszywego napastnika] a Rasiek czy Brożek na szpicy.

to by bylo bez sensu..;/ wedlug mnie fajnie by bylo postawic na Jelenia...wysoki...szybki zwrotny...mozna powiedziec ze takie polaczenie wysokiego Grzesia..i szybkiego Brozka..;) caly czas zaluje ze nie gral wczoraj dluzej..no ale coz...:/ mysle ze Jelen..jest obecnie najlepszym po Macku napastnikiem, jesli wezmiemy pod uwage Ebiego jako pomocnika:)... a za to ten ostatni z ato swietnie sobie wczoraj poradzil wsrod roslych Chorwackich obroncow...co nie jest chyba zaskoczeniem..poniewaz w Niemczech duzo bramek strzelil wlasnie glowa....jest strzasznie skoczy..przy swoim wzroscie:)

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 04 cze 2006, 17:33

Chyba przesadzasz Dzieciol - Jeleń ma start do piłki czy technike ale na dzień dzisiejszy nie jest lepszym napastnikiem niż Żuraw. A w opisanym przeze mnie systemie On mógł by grać tylko na flance - bo szpica w tym wypadku nie jest odpowiadzialna tylko za kończenie akcji ale tak jak to robił wczoraj Maciek za odgrywanie piłke na bocz czy w linie pomocy. Klepki itd. Ściana - a Irek nie nie ma takich plusów jak Rasiak czy Żuraw w takiej grze. Dla tego Janas mówi w prost że Jeleń jak coś może grać na skrzydle i w systemie 5-2-3-1 też by sie sprawdził [na flance] To była by altenatywa - i bardzo szkoda że nie mamy jeszcze jednego meczu przed mundialem bo mogli by zagrać 4-2-3-1 z Kosowskim i Jeleniem na flankach - Żurawiem w lini z nimi i Grześkiem Rasiakiem na szpicy. I Janas miał by całkowity przegląd sytuacji.

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 04 cze 2006, 17:56

dzieciol31 pisze:jest obecnie najlepszym po Macku napastnikiem,
przeciez napisalem ze po Macku Zurwaskim...Zaza zmien dilera;)
<joke>

Swego czasu widzialem/czytalem..o porwnaniu Irka do Henrego :shock: Dla mnie jest on swietnym napadziorem..ktory na MS moze wygrac cala swoja przyszlosc...tylko musi grac:0 bez kompleksow, bez jakis nerwow...poprostu wychodzi na murawke i robi swoje;)

wlasnie brakuje nam tego jednego meczu...:? bo ten z dolna saksonia..to jest nic... ale nie jest zle.... damy rade:]

Awatar użytkownika
Zaza
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zaza » 04 cze 2006, 18:24

A no tak :P przepraszam Dzieciol - dilera nie zmienie bo był karte stałego klienta utracił :lol: Ale przepraszam źle Cie zrozumiałem :wink:

Ja nic nie ma do Jelenie bo każdy wie co on potrafił wyprawiać w lidze. Jest jednym z tych graczy w naszej lidze który może "sam wygrać mecz" - zreszta już sie utarło powiedzenie nie ma Irka nie ma Wisły Płock :wink: I ma gośc przez soba kariere dla dobre Polskiej piłki było by dobrze jak by odszedł. Ostatnio gdzieś czytałe, że kluby Ligue 1 monitorują jego sytuacje i sadze że to był by strzał w "10" Nie ma takie presi a piłka jest na wysokim poziomie. Życze mu jakiegoś Lens bo tam by mógł pokazać co potrafi. I atak Lens Daniel Cousin - Irek Jeleń :] Dwóch sprinterów :wink:

Co do jeszcze jednego meczu to tak ja napisałem szkoda bo Janas mógł by sie przekonać jak inni sobie poradzą w tym systemie. A tak teraz juz mundial pokaże czy dadzą rade.

Awatar użytkownika
Sero
El Nerazzurro
Reputacja: 4

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Sero » 04 cze 2006, 19:54

*_Zaza_* pisze:Zastanawia mnie czy trener Janas po wczorajszym meczu bierze pod uwage jeszcze jedno rozwiązanie gry 4-2-3-1 - mianowicie:

Gre z Maciekim Żurawskim w lini ze skrzydłowmi [fałszywego napastnika] a Rasiek czy Brożek na szpicy

Kiedyś Janas grał diamentem czyli 4-3-2-1 i wtedy to kończyło się nie najlepiej. Osamotniony Rasiak nie wiedział co ma ze sobą począć, natomiast dwójka wspomagających go zawodników także nie radziła sobie najlepiej. Wczoraj co prawda wygrali, ale Żuraw jako jedyny napastnik też niewiele pod bramką rywala zdziałał. System 4-2-3-1 raczej odpada, bo skoro zabraknie miejsca dla Szymka to trener nie będzie chciał tracić muzgu drużyny. Radomski z Sobolem może i by dobrze rozbijali akcje ale kto miałby rozgrywać ? Wracający się Żuraw ? bo skoro np. Rasiak zagrałby z przodu to ktoś z trójki za nim. A Szymka naprawde nie warto tracić. Jestem za systemem 4-4-2 czyli tym który Janas grał w el.MŚ. Wtedy i Żuraw pokazał by więcej niż wczoraj i reprezentacja by na tym skorzystała. Zobaczymy jeszcze jaki wariant wybierze trener podczas ostatniego spraingu.

Kiedy mecz z Dolną Saksonia ?

Awatar użytkownika
petru
Administrator
Administrator
Reputacja: 680
Kibicuję: Konstytucja

Post Wyświetl pojedynczy post autor: petru » 05 cze 2006, 21:27

Jutrzejszego meczu z Dolną Saksonią nie będzie w TV. W ostatniej chwili utajnił go trener Janas.
Michał Listkiewicz pisze:Tak zdecydował trener i musimy to respektować. Przepraszamy kibiców, ale czasem i przedstawienia teatralne są odwoływane z powodu choroby aktora.
W tym przypadku zdaje się zachorował reżyser. Ogólnie jestem przeciwny takim magicznym zagrywkom, bo nie mają wpływu na przyszłą grę. No chyba, że faktycznie, możemy sprawić jakąś niespodziankę taktyczną... ale skoro aż trzeba utajniać cały mecz, to śmiem twierdzić, ze nagłe, szokujące zmiany teraz nie sa chyba wskazane :roll:. Jest też opcja, że to dla samopoczucia reprezentantów... też idiotyczny pomysł, nie będą wstanie wytrzymać presji kibiców podczas sparingu w Niemczech z Saksonią :|?
Prezes Listkiewicz ujawnił swoją ostatnią wypłatę: - Dostałem... 80 zł! Resztę potrącono mi za bilety na mistrzostwa świata. Dla synów, żony, teściowej...

Ciekawe, co na to tysiące polskich kibiców, którzy bezskutecznie starali się kupić w PZPN bilety na mundial
Powinni mu potrącić z pensji te 400 tys. kary dla PZPN i Canal+, może miałby odpowiedniejszy humor :lol:.

Awatar użytkownika
Alkoholiko
Grafomania zaawansowana

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Alkoholiko » 06 cze 2006, 10:27

Jeszcze kilka słow o Gorawskim który podobno jestzdrów jak ryba!

Janas mówił ze ma mało prawoskrzydłowych...tylko Smolarek w pomocy i Baszczyński w obronie! Mówił ze gdyby zdrowy był Błaszczykowski to by go wziął bo moze grać na prawej obronie i na prawej pomocy...Błaszczyk miał kontuzje to pojechał Gorawski, tylko Janas kapnął się ze wziął 10 nominalnych pomocników (Smolarek,Gorawski,Giza,Mila,Lewandowski,Radomski,Sobolewski,Szymkowiak,Kosowski,Krzynówek), a tylko dwóch środkowych obrońców (Bąk,Jop)! Wiec szybko, pod przykrywką choroby, wyeliminował Gore i powołał...o dziwo Bosackiego, środkowego obrońce....a przecie sam Janas mówił ze ma mało prawoskrzydłowych :/ Mógł powołać przecież Wasilewskiego naprzykład!!

Awatar użytkownika
MARCINNN
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MARCINNN » 06 cze 2006, 16:51

Jak dla mnie niech Janas odwołuje sobie wszystkie treningi, zamyka sparingi i wymyśla różne inne dziwactwa, byle by to przyniosło sukces na mistrzostwach świata. Chociaż fakt - można by było to ogłosić wcześniej, nie było by tych niepotrzebnych cyrków.

Janas w tych decydujących sprawach częściej posługuje się instynktem niż racjonalnymi przesłankami. Oby szczęście go nie opuściło :)

:wink: :wink: :wink:

Awatar użytkownika
Martinho
Internetowy napinacz
Kibicuję: cloner

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martinho » 06 cze 2006, 19:31

Polska - Salzgitter 12:0 (6:0)

Bramki: Smolarek (cztery), Jeleń, Rasiak i Żurawski (po dwie), Bosacki, Brożek.

Heheh jeszcze Bosacki wyjdzie w pierwszym skladzie z Ekwadorem :lol:

Awatar użytkownika
dzieciol
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: dzieciol » 06 cze 2006, 19:55

taki mecz, tylko po to zeby im poprawic Humor...cieszy strzelecka forma Ebiego..ktory strzela bramki az milo:) chcialbym miec Jelenia w pierwszej 11 na mecz z Ekwadorem... :roll: zobaczymy jak bedzie...:)

Awatar użytkownika
Martin Pellegrino
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Martin Pellegrino » 06 cze 2006, 20:19

dzieciol31 pisze:Jelenia w pierwszej 11 na mecz z Ekwadorem...
Za kogo niby? Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że zagramy 4-5-1 w składzie: Boruc - Baszczyński, Jop, Bąk, Żewłakow - Smolarek, Radomski, Szymkowiak, Sobolewski, Krzynówek - Żurawski. Sorry, ale dla Jelenia nie ma miejsca. Za kogo miałby wejść? Ebiego? Żurawskiego? Innej możliwości nie widzę, ale w tej chwili obaj zawodnicy przewyższają Wiślaka z Płocka o głowę przynajmniej.

Cieszy wysokie zwycięstwo. 12-0 nawet z amatorami robi wrażenie. Niemcy tyle nie wbili ostatnio, a grali 2x45 minut. My graliśmy jedynie godzinę i strzeliliśmy tyle bramek. Brawo. W piątek nie liczę na taki grad bramek, ale powinniśmy poradzić sobie z Ekwadorczykami. Myślę, że 2-0 jest realnym wynikiem.

Awatar użytkownika
adekk
Pomarańczowy skrytożerca
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: adekk » 06 cze 2006, 20:22

Troche lipton wyszedł z tym jawno-ukrytym meczem..nie mam na myśli tego, że ten mecz powinien być absolutnie dostępny dla wszytkich - bo moze faqtycznie lepiej jakby tak 'za piec dwunasta' zagrac cosik w spokoju, bez presji bezpośredniej, bo i tak tej pośredniej jest nie do pozazdroszczenia ;) ale chyba wystarczyło zaplanować to odpowiednio wcześnie..wyniku można się było spodziewać..nie wiadomo czy to wpłynie na morale zawodników w stopniu oszałamiającym, ale jeżeli pomoże choć jednemu to juz opłacało się go organizować..taki ostatni dzwoneczek przed Mundialem..teraz Wielki Łowczy powinien się zająć organizacją jakiegoś szamana, który to w iście magiczny sposób przyniósłby nad głowy naszych Orłów ogromne pokłady szczęścia..tylko podobno szczęście sprzyja lepszym :roll:
Nie sądzę, żeby przez pryzmat tego spotkania można by ocenić formę piłkarzy, ale na pewno pozwala to choć na chwilę odejśc od szarej rzeczywistości, rzucając się w otchłań marzeń..takie wyniki nie często dane jest nam oglądać..może i Grzegorz w siebie raz jeszcze uwierzy bezgranicznie.. :wink:
Pozdrawiam..

Awatar użytkownika
MARCINNN
Rezerwowy
Rezerwowy

Post Wyświetl pojedynczy post autor: MARCINNN » 06 cze 2006, 21:20

Jeleń - o ile nikomu nie przytrafi się kontuzja - nie ma szans na wyjście w meczu z Ekwadorem. Ale jestem pewien, że w końcu dostanie szanse w kolejnych spotkaniach, bo po prostu na to zasługuje. :wink:

Jeśli chodzi o sparing z Salzgitter to nie traktował bym tego jako wykładnik formy naszych reprezentantów. Ostatnio po wygranej 10 - 0 z amatorami przegraliśmy z Kolumbią w fatalnym stylu. Ale mimo wszystko chyba możemy być optymistami po wygranej i grze z Chorwacją, a ponoć ma być coraz lepiej...

To, że ten sparing odbył się przy zamkniętych drzwiach to chyba dobrze. W pierwszej połowie Polacy zagrali 3-5-2,a w drugiej 4-4-2. Ekwadorczycy są teraz pewnie totalnie zakręceni :lol:

:wink: :wink: :wink:
Ostatnio zmieniony 07 cze 2006, 15:14 przez MARCINNN, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polska”