Real Madryt (zbiorczy) (cz.2) - Strona 2599

Wszystko o piłce nożnej w Hiszpanii: La Liga (Primera Division), Zawodnicy, Kluby (FC Barcelona, Real Madryt, Atletico Madryt) | Reprezentacja Hiszpanii | Transfery, Wyniki, oraz inne wydarzenia związane z hiszpańską piłką.

Największy błąd Realu po 2000?

Zwolnienie Del Bosque
0
Brak głosów
Oddanie Robbena
4
29%
Oddanie Sneijdera
1
7%
Zatrudnienie Beniteza
1
7%
Zwolnienie Xabiego
6
43%
Zatrudnienie Mourinho
2
14%
Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 393

Real Madryt (zbiorczy) (cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 25 lip 2026, 14:42

Z tym Diomande może być jeszcze ciekawie, bo widzę, że ludzie narzekają na cenę, ale z takich 'klarownych' kandydatów do wzmocnienia na skrzydła (młody, mocny sezon w top5 lidze) to chyba faktycznie najlepsza opcja, więc teraz iksowi insiderzy piszą, że jeszcze City włącza się do wyścigu. Z Alvarezem to była kiełba wyborcza, a z Olise pierdololo - z tym Diomande to tak na poważnie i nawet nie wiem kogo innego Real miałby atakować jeśli nie jego, a wygląda na to, że wzmocnienie do przodu będzie.

Mnie tam te odejścia nie martwią, ale najbardziej to mnie ciekawi Bernardo Silva, który miał wiele ofert i wybrał Realek, a tu się może okazać, że na skrzydło przyszedł talenciak za 120 milionów, a w pomocy konkurencja potężna. Jednak ta aura Realku i Barcelony czasami atakuje mózg, bo nie wiem czy to taki fun robić za zapchajdziurę w top klubie.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 2413
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 25 lip 2026, 14:49

Zależy, może dla niego na tym etapie kariery lepiej być zapchajdziurą w top klubie niż podstawowym grajkiem w Atletico. Kwestia priorytetów - trener rodak, prestiż, klepanko z Mobutu, Vinim, Belisiem, większe szanse na jakieś trofea.

Awatar użytkownika
piotrcies
Michael Carrick's Red Army
Michael Carrick's Red Army
Reputacja: 8384

Post Wyświetl pojedynczy post autor: piotrcies » 25 lip 2026, 14:53

Vinicius do Arsenalu ⏳

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 25 lip 2026, 15:00

Co jest. Ciekawe czy Vinicius wykorzystuje Ar2enal w walce o nowy kontrakt czy coś jest na rzeczy. Bardzo by im się przydał, można nie lubić Winicjusza, ale często był świetny w dużych meczach. Gotuje Ornstein swoją drogą w ostatnich dniach, Przepisywacz może tylko oglądać.

Awatar użytkownika
Leszek
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 306

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Leszek » 25 lip 2026, 15:11

piotrcies pisze:
25 lip 2026, 14:53
Vinicius do Arsenalu ⏳
Ktoś na pewno odejdzie. Jak nie on to Endrick np.

Ja uważam że Real ma od paru lat przynajmniej na papierze taki skład że zwłaszcza w ataku czy pomocy trudno znaleźć słabe punkty. Tylko każdy kij ma dwa końce. Uważam że teraz każde kolejne wzmocnienie zwłaszcza ataku czy drugiej linii nie wzmacnia już tego klubu aż tak bardzo jak się czasem to może na pierwszy rzut oka wydawać. Bo to zawsze jest kosztem kogoś kto obecnie w Realu jest.

Ktoś powie że to o czym pisze dotyczy każdego czołowego klubu. Nie każdego w takim samym stopniu moim zdaniem. Real jako jedyny przekroczył już pewien rubikon. Osiągnęli pewien sufit w kwestii siły rażenia ataku i pomocy i teraz każde kolejne wzmocnienie już aż tak nie wzmacnia drużyny jakby się mogło wydawać. Bo to zawsze jest kosztem kogoś kto albo będzie musiał odejść albo sobie nie pogra mimo że w 99% innych miejsc by sobie świetnie radził.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 25 lip 2026, 15:12

Vinicius przy tym nowym konrakcie (podobno) chce/chciał premię za podpis, a Realek takich nie daje i nie chce robić precedensu. Kwestia samego wynagrodzenia rocznego jest tu mniej istotna.

Ile w tym prawdy, nie wiadomo, ale już paru takich zasłużonych tu było, co chcieli stawiać warunki przy negocjowaniu nowego kontraktu i ostatecznie poszli kopać gdzieś indziej.

Nie sądzę by odszedł za rok za darmo. Albo przedłuży ten kontrakt albo będzie szansa na ten transfer do Anglii.

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2476
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 25 lip 2026, 15:14

piotrcies pisze:
25 lip 2026, 14:53
Vinicius do Arsenalu ⏳
Jerzu taaaak
Vini mial naprawde fajne momenty na Mundialu, w formie jest czolowka graczy na swiecie, ale moje podejscie do Brazylijczyka jest chyba znane. Jestem bardzo na tak dla takiej opcji.
Kluchman pisze:
25 lip 2026, 14:38
Zapomniałeś o 30 - Mastodont, choć on pewnie jest jednym z nazwisk do jakiegoś wypożyczenia. I w sumie też 45 - Pitarch
Specjalnie ich nie wpisalem, bo jednak zajmuja miejsce jako gracze z Castilli i w zaden sposob nie przeszkadzaja przy rejestracji nowych graczy w pierwszym zespole.

Powyskakiwaly mi highlightsy tego Diomande na TT. Jego najwiekszym atutem jest to, ze to pierwszy raz od wielu lat, gdzie laczony jest z nami zawodnik, ktore potrafi atakowac z prawej strony.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 25 lip 2026, 15:17

Leszek pisze:
25 lip 2026, 15:11
Ktoś powie że to o czym pisze dotyczy każdego czołowego klubu. Nie każdego w takim samym stopniu moim zdaniem. Real jako jedyny przekroczył już pewien rubikon. Osiągnęli pewien sufit w kwestii siły rażenia ataku i pomocy i teraz każde kolejne wzmocnienie już aż tak nie wzmacnia drużyny jakby się mogło wydawać. Bo to zawsze jest kosztem kogoś kto albo będzie musiał odejść albo sobie nie pogra mimo że w 99% innych miejsc by sobie świetnie radził.
To nie kwestia liczby I jakości zawodników tylko ich charakterysyki piłkarskiej. Real teoretycznie ma potężną pomoc, ale ta pomoc nie kontroluje meczów, bo nie ma szóstki-rozgrywającego. Są fizole-biegacze i Guler, który woli grać sporo wyżej. Real teoretycznie ma potężna atak, a atakuje ciągle lewą stroną boiska, bo nie ma żadnego dobrego prawego skrzydłowego.
Ostatnio zmieniony 25 lip 2026, 15:18 przez Kluchman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2389

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 25 lip 2026, 15:18

Obrazek

rok temu tez przyszla piatka do dominowania na najblizsza dekade. ktos ich jeszcze pamieta?

Awatar użytkownika
HMK
Toni Kroos
Reputacja: 2476
Kibicuję: Real Madryt i Urugwaj
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: HMK » 25 lip 2026, 15:22

Tak w sumie to tego okna i do tego co wyzej wstawil moody.
Znalezione na Twitterze

Gdyby tylko Ancelotti dostal takie wsparcie jakie dostal Xabi i teraz Mourinho..

Niesamowite sa te skrajnosci u Pereza, albo od 'nie, nie dostaniesz na pol roku Walkera, bo nie wypozyczamy starych dziadow' przez 'okienko pod Xabi-ball' (no prawie, bo tam wlasnie brakowalo kogos w stylu Rodriego) po aktualne wzmocnienia. Ciekawe zjawisko.

Awatar użytkownika
Kluchman
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Kontakt:

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Kluchman » 25 lip 2026, 15:41

Może po dwóch sezonach zero tituli Perez był na musiku, wybrał więc Mourinho, do którego ma sentyment. Może Mourinho nie podszedł do tego jak Carlo "jestem w Evertonie i dostałem gwiazdkę z nieba", tylko postawił dziadkowi warunki na starcie. Może.

aveiro
Rezerwowy
Rezerwowy
Reputacja: 22

Post Wyświetl pojedynczy post autor: aveiro » 25 lip 2026, 16:21

"Fiorentino dimission" na Bernabeu i solidny wynik Riquelme w wyborach zrobiły swoje.

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 25 lip 2026, 16:42

Rok temu Real kupił 4 gości, z czego poza TAA to byli 20-latek z Bornmoł, 18-latek z River Plate i 22-latek z Benfiki, nie wiem skąd stereotyp, że to było jakieś wielkie okienko. Mnie się podobały te ruchy (i dalej nie skreślałbym Huijsena czy Mastodonta), nie będę udawać, żę nie, ale było wiadomo od początku, że Real kupił jednego ogranego gracza.

Zmiana polityki transferowej Realu to dopiero obecne ruchy, tj. Cucurella, Bernardo, Dumfries - to transfery i ruchy, których jeszcze rok temu by nie było, tj. doświadczeni gracze, ale bardziej niż efekt Mourinho to IMHO po prostu fakt, że nie można non stop wrzucać na pożarcie nieogranych 20-latków. Vinicius wypalił w Madrycie, a Endrick możliwe, ze nigdy nie dostanie szansy, dlatego, że ten pierwszy dostał 2,5 roku na kopanie się po czole, a ten drugi może nie dostać nawet pół roku. Barcelona takie ruchy - tj. nie żadne młode talenty, tylko ograni, dobry zawodnicy - z powodzeniem robi od 3-4 lat i super na tym wychodzi.

Rodri i Diomande to z kolei dwaj zawodnicy na pozycje, które kuleją i gdzie ciężko znaleźć podobne alternatywy.

Awatar użytkownika
moody
Laureat Złotej Piłki
Laureat Złotej Piłki
Reputacja: 2389

Post Wyświetl pojedynczy post autor: moody » 25 lip 2026, 17:28

Bernabeu2 pisze:
25 lip 2026, 16:42
Rok temu Real kupił 4 gości, z czego poza TAA to byli 20-latek z Bornmoł, 18-latek z River Plate i 22-latek z Benfiki, nie wiem skąd stereotyp, że to było jakieś wielkie okienko. Mnie się podobały te ruchy (i dalej nie skreślałbym Huijsena czy Mastodonta), nie będę udawać, żę nie, ale było wiadomo od początku, że Real kupił jednego ogranego gracza.
zle to nie wygladalo

xabi wydawal sie miec potencjal na guardiole 2.0

arnold na papierze skrojony pod klub w ktorym wiekszy nacisk jest na ofensywe niz bronienie, najlepszy asystent wsrod obroncow w historii premier league

mastantuono nowy messi ver. 31

carreras fajnie sie pokazywal w benfice, wydawalo sie ze ma potencjal na wskoczenie do hiszpanskiej kadry

huijsen rewelacja sezonu w anglii, awaryjnie wskoczyl do reprezentacji i w momencie transferu do realu byl podstawowym obronca kadry, a cubarsi ogladal go z lawki - tego transferu to wam nawet zazdroscilem

wiadomo, ze jeszcze moga wypalic, ale no na razie wiekszosc zawiodla. w tym okienku rzeczywiscie pomysl inny i glownie sciagani sa doswiadczeni gracze - czy to lepiej, nie wiem - mi akurat taktyka realu polegajaca na sciaganiu glownie mlodych zawodnikow sie podobala, z czysto finansowego punktu widzenia ma wiekszy sens, niz sciaganie 28-32 latkow, ale pewnie najlepiej jesli w kadrze sa oni wymieszani

jak na mnie to aktualne okienko tez moze pojsc w dwie strony

o rodrim pisalem wyzej

bernardo to jest wrak, na skrzydle to juz w ogole bezuzyteczny, mozze w srodku pola cos pokopie

dumfries niby spoko, ale w interze gral na innej pozycji, wiec nie wiem jak sie odnajdzie

cucurella wyglada najsensowniej - w ofensywie dupy nie urywa, ale broni naprawde dobrze - choc glownie opieram sie na jego wystepach w kadrze. ale w sumie yamala tez w zeszlym sezonie niezle zneutralizowal na stamford bridge

diomande jesli przyjdzie - no smykalke do dryblingu ma niesamowita, odejscie na paru metrach mega. tylko trzeba bedzie przelozyc to jeszcze na gre w mocniejszej lidze, bo na kazdego dembele przypada dwoch sancho i gittensow

Awatar użytkownika
Bernabeu2
Lider Drużyny
Lider Drużyny

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Bernabeu2 » 25 lip 2026, 18:01

Obecne okienko - poza Mourinho - wypada świetnie, tj. możliwe, że nic z tego nie będzie, ale za te kwoty/patrząc na rynkowe sytuacje to tak nie bardzo można było lepsze nazwiska ogarnąć na moje oko, no i faktycznie Real zmienił politykę:

- Kukuryku za 50 mln - dobrze, że dopięte przed MŚ, bo trzeba byłoby wybulić jeszcze więcej, mocny gracz, 28 lat, spoko
- Konate za friko - rok temu mistrz Anglii, b. spoko
- Dumfries za 20 mln - nie wiem czy on się sprawdzi u Mourinho, ale do rotacji za pół-free ekstra, spoko
- Bernardo za friko - prawda, że emeryt, ale jeśli chce mu się grać jako zapachajdziurze to obstawi kilka pozycji, spoko
- Rodri - może być różnie, ale Real przez 3 lata (tzn. 3 okienka) nie wymyślił niczego ciekawego, bo generalnie 6/8-rozgrywający to towar turbo deficytowy, a ma rok do końca kontraktu, więc kwota chyba wygórowana nie będzie, spoko
- Diomande - ryzyko w opór, ale nie wiem nawet kto miałby być alternatywą - patrzę sobie na listę prawoskrzydłowych na Transfermarkt i w sumie jedyna fajna opcja z tej górnej półki, spoko

Zobaczymy czy się uda dopiąć Rodriego i Diomande, ale pierwszy raz od dawna okienko, gdzie po prostu nie ma do czego się przyczepić pod względem jakiegoś planu. No nawet jakbym chciał się przyczepić to realnych i ciekawszych nazwisk raczej bym nie znalazł, bo kto?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hiszpania”