AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post autor: mete » wczoraj, 12:45

Seba82 nasz scouting jest slaby, bardzo słaby. Oczywiście to nie jest tak, że stał się słaby teraz. On był za czasów Maldiniego słaby, przed nim i jest po nim. To był sektor klubu bardzo zaniedbywany przez długi czas. Nie ma dzieła przypadku w tym, że od lat te wszystkie wielkie talenty sprowadzane do młodzieżówki z zagranicy zanikały bardzo szybko. Natomiast jak już byli jacyś piłkarze, którzy robili coś dobrego dla Milanu lub mieli solidne kariery w najwyższych rozgrywkach ligowych to byli to gracze ściągani z pobliża Mediolanu szkoleni od młodych lat w Milanie. Co mniej więcej pokazuje, że mimo wszystko w tych rejonach wyglądało to ok mimo olbrzymiej konkurencji o talenty - Inter czy Atalanta.

Problem jest taki, że w ostatnich latach wydajemy dość dużo na “talenty”,‘które ostatecznie są tak słabe, że ich kariery poważne kończą się w wieku 20 lat. Co jasno pokazuje, że sama identyfikacja talentu jest słaba - bo to nie jest tak, że Milan ich zjadł ale w innym klubie jednak dają radę. I tak jak pisałem nie były to tanie zakupy jak na standardy młodzieżowe.

I tak jeśli kupisz gościa za 6 baniek i okazuje się, że jest za słaby nawet na 4 ligę i nie jest to jeden przypadek to jest to problem. I to duży problem.

I teraz tak - ja nie neguje, że ten nowy napływ “talentów” (choćby z twitta którego wrzuciłeś) to kolejne beztalencia. Życzę im jak najlepiej. Jednak bazując na ostatnich latach i gdzie te same osoby odpowiadają za rekrutację tych piłkarzy nie widzę wielkiego optymizmu względem ich. Mam nadzieję, że jestem w błędzie.

Wróć do „Włochy”