AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 7455

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 327

AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » wczoraj, 11:58

Już dyskutowałem o tym kilkanaście stron temu. Milan, Inter, Juventus (więcej nie chciało mi się szukać) z ostatnich 10 lat bodajże, na ŚO nie było murzyna, który tworzyłby trzon obrony w tych klubach. I nie muszę szukać jakichś statystyk z dupy od chata gpt, bo oglądam ligę włoską i widzę, że silny murzyn to sobie może biegać na skrzydle albo w ataku, ale nie na środku obrony. Tak samo jest w pomocy. Murzyna sobie weź jako przecinak, ale piłkę rozprowadzać będzie zawsze lepiej biały. Dlatego gramy 80 letnim Modriciem.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » wczoraj, 12:03

Seba82 pisałeś o słabych wynikach włoskich młodzieżówek. One nie są słabe. Są solidne. I tak o wynikach w swoich roczniakach. Przecież to normalne, że juniorzy grają przeciwko juniorom jeżeli rozmawiamy o wynikach osiąganych przez młodzieżówki.

O ile mnie pamięć nie myli to Allegri dał szansę debiutu dość sporo młodym graczom w Juve (pewnie trochę z musu, ale dał). Allegri dawał grać bardzo dużo Bartesaghiemu czy Anthekame. Ale jeżeli założymy niechęć Allegriego do Udogu a nie brak umiejętności Niemca to przed Udogu były inne wynalazki tego zarządu u innych trenerów i też nie grali. I teraz będą kolejni. Więc jak pisałem - problem jest większy i leży gdzie indziej.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 12:04

Matrixxx pisze:
wczoraj, 11:53
Potem wpada Fabregas z Como i po wydaniu 200 mln w dwa lata ( czy to jest dużo ? ) od serie b robi top4 i LM. Robi to grając nowoczesny futbol, robi to grając 20 letnimi chłopakami, robi to mając zdaje się top3 obrony w lidze i nie stając we własnym polu karnym niczym taki Allegri, który wciąż ma swój kościół w wielu miejscach we Włoszech
I właśnie to jest ta różnica. Niestety. Fabregas w Como presję miał żadną,zaufali mu,dali wolna rękę,powoli budował. W Milanie żądają wyników na wczoraj, zmieniając pod każdego trenera pół kadry co okienko.
Jak było widać światełko w tunelu z Piolim to się zaczęły wojny na górze czyja racja jest większa. I znów wpadliśmy w błędne koło.
Niestety tu trener nie ma [k****] kiedy dawać zbytnich szans młodzieży,bo albo gra o wyniki albo gasi pożar. Za dużo żyjemy przeszłością i tą Ligą Mistrzow do wygrania. Tu trzeba siąść na dupie,cierpliwie budować zespół, który będzie gotowy za 3-4 lata, tylko najpierw trzeba trafić z trenerem, który tu tyle wysiedzi.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » wczoraj, 12:07

A jeżeli nie ma młodzieży do stawiania, bo te cracki ściągnięte do niczego się nie nadają? Seba82 Pellegrino, Vos, Abanda, Coli, Romero, Lazetic zrobili jakiekolwiek kariery? Na bank o kimś z ostatnich lat zapomniałem.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 12:16

mete pisze:
wczoraj, 12:03
Ale jeżeli założymy niechęć Allegriego do Udogu a nie brak umiejętności Niemca to przed Udogu były inne wynalazki tego zarządu u innych trenerów i też nie grali. I teraz będą kolejni. Więc jak pisałem - problem jest większy i leży gdzie indziej.
Nie,ja mówię o tym, że mi ciężko z roli kanapowego kibica ocenić skoro go (czy ich) nie widzę. Dlatego ufasz ocenie trenera.
Pewnie bijesz w stronę skautingu. Oczywiście, że to ma zawsze wpływ,bo jakżeby inaczej.
Jak wcześniej wspomniałem,na papierze i w ocenie kibiców czy też siedzących w tych małolatach kontach fanowskich, kilka transferów ciekawych zrobiliśmy. Natomiast zastanawia mnie to, że wygląda jakby (niezależnie kto zarządzał skautingiem) 100% tych decyzji było złych w kontekście transferów do Milan Futuro.
No kurde tu Kononowicz przynajmniej raz by trafił będąc naszym DS. To mnie zastanawia. I nawet Maldini z Leonardo czy Massarą też potrafili odjebać maniane z drużyną młodzieżową.

Zresztą, zaczynamy "nowy" rozdział. Po sezonie przygotowawczym będzie już trochę jaśniej czy szykować się na styczeń na kolejnego trenera. O ostatnich sezonach w kontekście tego klubu chcę zapomnieć.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 12:21

mete pisze:
wczoraj, 12:07
A jeżeli nie ma młodzieży do stawiania, bo te cracki ściągnięte do niczego się nie nadają? Seba82 Pellegrino, Vos, Abanda, Coli, Romero, Lazetic zrobili jakiekolwiek kariery? Na bank o kimś z ostatnich lat zapomniałem.
No to jak nie ma młodzieży do stawiania to młodzież sie wymienia, łatwiej to zrobić niż przemeblowywać pierwszą kadrę. Nie wiem czy oni przypadkiem, za Leonardo, nie zrobili tak, że wyjebali 80% i przerzucili rocznik z dołu. Skończyło się to chyba spadkiem xD

A jak to nic nie zmienia to cały pion odpowiedzialny za skauting młodzieżowy leci. No ale my niedawno go wymienialiśmy w sumie. Burdel w [ch**].
Tych co wymieniłeś wyżej, część z nich,to byli ściągnięci jako rezerwowi do pierwszego składu, za ery Piolego,o ile się nie mylę. A nie do Milan Futuro. Zresztą mniejsza o większość, rozumiem co masz na myśli i się zgadzam co do założenia,ale jakos z tego trzeba wyjść a nie dowiesz się jak młodzież nie dostanie szans na boisku.
Nie można też zakładać z góry, że jeśli kogoś nie znamy z nazwiska to nie umie znaleźć młodych piłkarzy czy, że zawsze sprowadza gówno. Nawet za czasow Ancelottiego były narzekania na dawanie szans piłkarzom Primavery i że taki Aubameyang poszedł w pizdu,nie tylko on. Ktoś się wtedy interesował kto zarządzał sciaganiem graczy do Primavery?
Jak to ma funkcjonować na zasadzie, że żaden młody się nie przebija tylko jest mielenie pieniędzmi co sezon to rozwiązać to w pizdu i ściągać tylko do pierwszej drużyny. Bo na cholerę cała ta sieć jak wysra raz na 10 lat jakiegoś Calabrie.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » wczoraj, 12:45

Seba82 nasz scouting jest slaby, bardzo słaby. Oczywiście to nie jest tak, że stał się słaby teraz. On był za czasów Maldiniego słaby, przed nim i jest po nim. To był sektor klubu bardzo zaniedbywany przez długi czas. Nie ma dzieła przypadku w tym, że od lat te wszystkie wielkie talenty sprowadzane do młodzieżówki z zagranicy zanikały bardzo szybko. Natomiast jak już byli jacyś piłkarze, którzy robili coś dobrego dla Milanu lub mieli solidne kariery w najwyższych rozgrywkach ligowych to byli to gracze ściągani z pobliża Mediolanu szkoleni od młodych lat w Milanie. Co mniej więcej pokazuje, że mimo wszystko w tych rejonach wyglądało to ok mimo olbrzymiej konkurencji o talenty - Inter czy Atalanta.

Problem jest taki, że w ostatnich latach wydajemy dość dużo na “talenty”,‘które ostatecznie są tak słabe, że ich kariery poważne kończą się w wieku 20 lat. Co jasno pokazuje, że sama identyfikacja talentu jest słaba - bo to nie jest tak, że Milan ich zjadł ale w innym klubie jednak dają radę. I tak jak pisałem nie były to tanie zakupy jak na standardy młodzieżowe.

I tak jeśli kupisz gościa za 6 baniek i okazuje się, że jest za słaby nawet na 4 ligę i nie jest to jeden przypadek to jest to problem. I to duży problem.

I teraz tak - ja nie neguje, że ten nowy napływ “talentów” (choćby z twitta którego wrzuciłeś) to kolejne beztalencia. Życzę im jak najlepiej. Jednak bazując na ostatnich latach i gdzie te same osoby odpowiadają za rekrutację tych piłkarzy nie widzę wielkiego optymizmu względem ich. Mam nadzieję, że jestem w błędzie.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 14:44

Mi to właśnie tego zawsze w Milanie brakowało. Za dużo było kupowania na już i za mało troszczenia się o zaplecze. Woleli potem kwoty z dupy wydawać na pierwszy skład zamiast inwestować w młodzież i szykować do pierwszego zespołu (mówię o starych dobrych czasach).
Potem przyszła odmiana i jak robią inwestycje to tak jakby się nic nie zmieniło xD
Chciałbym takiego sezonu w którym 2-3 piłkarzy zapuka do pierwszego zespołu a wręcz wejdzie z buta.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 15:45

Nkunku nie leci do Szkocji bo czuje dyskomfort mięśniowy :pogrzeb: już???
Estupian też nie leci bo dopiero przyjechał,to na cholerę go nadal trzymają zamiast sprzedać.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » wczoraj, 15:58

Czyli nadchodzi kluczowy element przygotowań do sezonu i Amorim nie ma ani jednego gracza za napastnikiem na prawą stronę i lewą. Dodać do tego inne braki to muszę przyznać że stworzono mu komfortowe warunki … do flopa sezonu. Mam nadzieję, że jestem w błędzie ale to samo miałem z Fonseca. I nie chodzi mi o jakoś trenera a raczej stworzenie mu warunków do osiągnięcia sukcesu.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 16:04

Ossola to podobno został na specjalne życzenie Amorima. Zobaczymy co on takiego ma.
Z dotychczasowych treningów to podobno on i Kostic zrobili najwieksze wrażenie na trenerze. Cisse wraca po kontuzji a liczę że on się właśnie wybije.

Macie swojego Włocha z Serie B, tylko że czarny 😜

Tu porównanie Cisse vs pomocnicy Serie B

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 16:08

mete pisze:
wczoraj, 15:58
Czyli nadchodzi kluczowy element przygotowań do sezonu i Amorim nie ma ani jednego gracza za napastnikiem na prawą stronę i lewą
No na lewą i prawą na ten mecz ma Ossole i Cisse właśnie 😅 docelowo Pulisic/Nkunku no ale nie ma żadnego w tej chwili z tej dwójki.
Ciekawi mnie jak to Amorim ustawi i co oni z tych treningów wynieśli,kilku bo kilku ale moze jakiś zalążek będzie widać.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » wczoraj, 16:11

Ja gdzieś od 20 lat czytam, że ten czy tamten się super pokazał na treningu przed sezonem. A później zaczynał się sezon i Ci ludzie znikali i nikt później o nich nie słyszał.

Ja temu Ossoli życzę jak najlpiej i każdemu innemu młodemu co dostaje teraz szanse ale wstrzymałbym się ze stawianiem na nich w kontekście sezonu. Już przerabialiśmy to. Liczymy bardziej na jakiś cud niż realną szansę w tym momencie.

Imho jak ktoś z młodych będzie użyteczny to Comotto w tym roku. Może Camarda, ale on ma sezon z głowy.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » wczoraj, 16:12

No para Pulisic i Nkunku średnio pasuje do wizji trenera. On potrzebuje kogoś innego na prawej stronie. A jak w zanadrzu mamy jeszcze Ossole i Cisse… to powodzenia.

W tym co chce grać Amorim Pulisic i Nkunku to maks ta sama pozycja a nie razem. Dodatkowo obaj są po fatalnym sezonie.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 16:18

mete pisze:
wczoraj, 16:11
Ja temu Ossoli życzę jak najlpiej i każdemu innemu młodemu co dostaje teraz szanse ale wstrzymałbym się ze stawianiem na nich w kontekście sezonu
Ale ktoś tu napisał, że na nich stawia? To młodzież, którą trener chce przetestować. To dobrze. Ja nawet nie liczę, że 70% z nich zostanie z pierwszym zespołem na ten sezon. Jak udowodnią trenerowi, że warto to ich zostawi a jak nie to pewnie pójdą na wypożyczenie.
Nie ma co ich zsyłać do Futuro nawet, wypożyczenie do Serie B będzie lepszą ścieżką rozwoju.

Jak Comotto,Camarda czy ktokolwiek kogo Amorim zostawi ma zagrać jeden mecz albo 2x 20 minut przez cały sezon to lepiej niech idą na wypożyczenie. Bez sensu ich trzymać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”