AC Milan (zbiorczy)(cz.2) - Strona 7454

Piłka nożna we Włoszech: Serie A, Serie B i Coppa Italia | Kluby (Juventus, AC Milan, Inter, Napoli | Reprezentacja Włoch) (Squadra Azzurra | Transfery | Inne wydarzenia związane z włoską piłką nożną

Kto powinien być trenerem Milanu w przyszłym sezonie?

Sérgio Conceição
3
17%
Antonio Conte
2
11%
Massimiliano Allegri
6
33%
Gian Piero Ventura
4
22%
Fatih Terim
2
11%
Inny Włoch
1
6%
Inny straniero
0
Brak głosów
Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 327

AC Milan (zbiorczy)(cz.2)

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » wczoraj, 8:36

Nikt mi nie wmówi, że nie ma białego zawodnika w Serie B na ŚO, który poziomem byłby zbliżony do tego Mbubu z Francji. Nikt. A taki z Serie B znałby już przynajmniej ligę, język, założenia taktyczne, brak aklimatyzacji.

To jest jakaś pralnia pieniędzy.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 3396

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 10:19

johny batonik pisze:
wczoraj, 8:36
Nikt mi nie wmówi, że nie ma białego zawodnika w Serie B na ŚO, który poziomem byłby zbliżony do tego Mbubu z Francji. Nikt. A taki z Serie B znałby już przynajmniej ligę, język, założenia taktyczne, brak aklimatyzacji.

To jest jakaś pralnia pieniędzy.
To już było wałkowane wiele razy w całych Włoszech. Między drużynami młodzieżowymi a pierwszym zespolem jest totalna przepaść poziomów. Jebaby włoski beton jest między innymi odpowiedzialny za to co się dzieje z kadrą narodową. Juniorzy kopią między krowami na pastwiskach a potem treningi z pierwszą drużyną. Za słaby to gdzies do Serie B i się okazuje,ze co 10ty ogarnia Serie B.

Po drugie: między szkoleniem młodzieży we Francji a Włoszech jest przepaść totalna, totalna. To tak jak patrzę na dzisiejszych 14 Latków trenujących na pięknych stadionikach i boiskach treningowych i widzę siebie 30 lat temu jadącego na mecz,5 ligi, który był przesunięty o 40 min bo gość musiał krowy pozabierać z "boiska" .

Po trzecie: cena. Pamietacie tego niby nowego wloskiego cracka Lovato (chyba) co to jak szedl do Atalanty to całe Włochy zazdrościły nowej przyszłej gwiazdy na obronie? Po serii wypożyczeń wrócił do Padovy jako wolny zawodnik. 26 lat dopiero.
Hellas wtedy chciało 15 mln w gotowce i odrzucili od nas Duarte+$$ . Więc widzisz.

Kupiliśmy jakiegoś obiecującego chłopaka za 3 mln,20 lat dopiero. Technicznie z piłką wygląda fajnie. Żaden pieniądz, małe ryzyko czy strata. Jakby był Włochem to uwierz, że cena już by była czterokrotnie wyższa.

Wracajac do Tare. No byłem w szoku, że poleciał,bo on ogarnięty jest gość. Teraz nam Mendes musi pomagać w transferach,bo obecny zarząd to się nadaje do kibicowania na hali NBA co najwyżej.
Że też nikt Cardinale nie przyjebie w pusty łeb i powie, że DS ogarnięty to postawa?

Gattuso podobno może chcieć Gimeneza.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 10:43

seba82 pisze:
23 lip 2026, 16:23
Wątpię. Dopiero co wygrał Ligue 2, był podstawowym stoperem. Po kiego grzyba zmieniałby Ligue Ę na granie w gimnazjalistami we Włoszech? Tym bardziej,ze zwinęliśmy go Rangersom jak tamci planowali już ogłaszać transfer

Jeśli GdS się nie myli to jest to logiczny transfer. On przypomina Pavlovica na boisku grą, biorąc pod uwagę charakterystyki naszych obrońców. Czy się sprawdzi? Cholera wie,no na młodzież trzeba stawiać i trzeba podejmować ryzyko a nie czekać aż Ci jakiś nowy Messi zapuka sam do drzwi.
Liczę, że Amorim będzie dawał szansę młodzieży,bo trochę tych "rokujących" ostatnio nakupili.
Niestety we Włoszech jest tendencja, że jak się gowniarza wypuści na mecz i popełni błąd to potem siada na ławie na miesiące.

Nasze zaplecze na obronie, troje z nich uchodzi na spore talenty. Nie wspominając,ze żeby odgonić konkurencję musieliśmy wywalić 10 mln na Odogu, który mial chyba tylko 2 mecze w pierwszej drużynie Wolfsburga.

Każdy z nich ma jakąś tam łatkę talentu, czas pokaże co z nich wyrośnie,ale jak Milan będzie robił tak jak robi to od lat z młodzieżą, trenerami its,to się huja dowiemy czy byli warci inwestycji czy nie.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 721

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » wczoraj, 10:45

Seba82 te wszystkie problemy włoskiej piłki ok ładnie opisane i w sedno ale jest jeszcze druga strona medalu. W Milanie nie ma know how jak wprowadzać zawodników i dopóki takie osoby jak Kirovski czy te inne przydupasy będą odpowiadać za to nic się nie zmieni. Odkąd przejęli władzę utalentowani, młodzi włoscy zawodnicy odchodzą od nas za darmo.

Nie mam aż takiego podejścia jak johny batonik, ale ma sporo racji. Od lat ściągamy (za nie małe pieniądze) masę graczy o określonej hmm charakterystyce z Francji, Belgii czy Niemiec lub Holandii. I tak naprawdę żaden się nie przebił. Ba większość z nich przepadła. A tak naprawdę jak już komuś się udało z sektora młodzieżowego to … hmm Włoch. Nie daje to do myślenia?

Oczywiście głównym problemem nie jest kolor skóry. Ale tak jak do pierwszej drużyny tak do młodzieżówki my ściągamy praktycznie najgorszy sort licząc na cud. No i później mamy efekty typu Vos czy Udogu.

Wracając do Diawara. Rok temu właśnie kupiliśmy rocznikowo Udogu i co mamy z tego? Teraz przychodzi gość, który ma 20 lat i w kraju gdzie 17 latkowie biegają w pierwszym składzie gość ma 14 występów na poziomie drugiej ligi. Może to jakiś wielki talent i życzę tego Milanowi ale to śmierdzi kolejnym Vosem czy Udogu. Na kilometr. Gość jest za słaby na pierwszy skład i jeżeli gość idzie grać do 4 ligi z amatorami w wieku 20 lat to sorry ale nie widzę tu potencjału.

My przepalamy masę kasy na takich graczy i to najbardziej boli. A później tracimy Liberalego, Lontaniego czy Longoriego.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 11:00

mete pisze:
wczoraj, 10:45
W Milanie nie ma know how jak wprowadzać zawodników i dopóki takie osoby jak Kirovski czy te inne przydupasy będą odpowiadać za to nic się nie zmieni
Nie wypowiem się na temat jego pracy,bo za bardzo nie wiem jak się do niej odnieść. Do mlodziezoetch drużyn są ściągani rokujący piłkarze, przynajmniej tak twierdzą internety. Potem no niestety,trenerzy Milan Futuro, zmiany taktyk,zmiany trenerów pierwszego zespołu,brak szans,niedopasowanie. Za dużo tu zmiennych, bo w tym klubie jest jebany burdel od lat.
mete pisze:
Wracając do Diawara. Rok temu właśnie kupiliśmy rocznikowo Udogu i co mamy z tego?
No właśnie cholera wie, bo Allegri szans to młodzieży nie dawał. Milan Futuro swoją drogą. Jak ja czytam, że trener wystawiał syna Zlatana żeby się przypodobać kosztem Liberaliego no to mówi mi to wszystko. Ani trenera już nie ma ani synka Zlatana w tym klubie.

Ileż to ja już razy czytałem że Futuro będzie grało taktyką pierwszego zespołu żeby tranzycja była łatwiejsza. Za Polego już probowali,potem się rozjechało. Amorim powiedział, że znów to wraca. No zobaczymy.
mete pisze:
My przepalamy masę kasy na takich graczy i to najbardziej boli. A później tracimy Liberalego, Lontaniego czy
No ciężko się nie zgodzić. Niestety jak masz możliwość wzięcia piłkarza ukształtowanego lepiej we Francji, Holandii itd niż Włocha, który coś tam potrafi to kluby, które mają pieniądze raczej wybiorą opcję pierwszą.
Liberali to odszedł z wiadomych względów i dlatego uważam, że Zlatan powinien polecieć na pysk za to. Jeśli Kirovski maczał w tym palce to również on.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 11:02

Hej @acmilan mam prośbę

I co młodzieży to jeszcze dodam jedno.
Jeśli ja mam oglądać kolejny dupiaty sezon i męczyć oczy grą Saele czy Estupiniana to ja naprawdę chciałbym żeby Amorim wrzucał tam gowniarzy z Futuro. Gorzej nie będzie a może przynajmniej wykluje nam się cos przyszłościowego, czego raczej już nie można się spodziewać po piłkarzach typu Saele,Estupi,RLC czy kilku innych.

Awatar użytkownika
johny batonik
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 327

Post Wyświetl pojedynczy post autor: johny batonik » wczoraj, 11:12

seba82 pisze:
wczoraj, 10:19
Po drugie: między szkoleniem młodzieży we Francji a Włoszech jest przepaść totalna, totalna. To tak jak patrzę na dzisiejszych 14 Latków trenujących na pięknych stadionikach i boiskach treningowych i widzę siebie 30 lat temu jadącego na mecz,5 ligi, który był przesunięty o 40 min bo gość musiał krowy pozabierać z "boiska" .
Zapomniałeś o najważniejszym. Serie A to liga gdzie się stoi i mądrze ustawia. I tutaj nic się nie zmieniło. Dlatego we Włoszech drugą młodość przeżywają stare gwiazdy z lig angielskich czy hiszpańskich. Tutaj nie ma dynamiki, nie potrzebujesz szkolenia w kiwaniu się, gonieniu piłki i tiki sraki. Gdyby te Twoje wyliczenia w lepszym szkoleniu młodzieży, lepszych ośrodkach treningowych, podgrzewanej murawie, przekładały się na rzeczywistość, to dlaczego te murzyny zawalają w co drugim meczu bramkę bo są spóźnieni, nie trzymają linii spalonego albo podaja do przeciwnika? A jak jakiś piłkarz daje wywiad po pół roku grania w Milanie to zawsze jest "zaskoczyło mnie, że we Włoszech jest taki nacisk na taktykę, zupełnie inaczej niż w innych ligach ugabuga"

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » wczoraj, 11:25

Seba82 stawianie na młodych tylko dlatego by stawiać, bo ktoś z pierwszego składu jest słaby to bardzo złe podejście, które przyniesie więcej szkód graczom i Milanowi. Młody zawodnik oczywiście musi popełnić błędy, ale musi być gotowy do gry a nie grać ze względu na wiek.

Jeżeli ten cały Diawara idzie do pierwszego skladu to popatrzmy jak to wygląda. Kupiliśmy rok temu rocznik 2006 Udogu. Przesiedział na ławce cały sezon. I teraz rok później kupujemy kolejnego stopera rocznik 2006 z 14 meczami w drugiej lidzie. To ma jakikolwiek sens czy oni po prostu grają w grę, że w końcu się uda? Bo ja jestem pewien, że to drugie. I to nie jest dobre ani dla klubu ani dla młodych i długoterminowego korzystania z młodych graczy.

I teraz popatrzmy na naszą obronę na przyszły sezon - Tomori, De Winter, Gila, Gabbia, Pavlovic, Udogu, Diawara. Mamy 7 graczy na 3 pozycję. Gdzie na siłę mamy dwóch dobrych starterów (Gila i Pavlovic (osobiście aż tak go nie cenię, ale załóżmy że starter) plus solidny zmiennik (Gabbia) i grupę graczy za słabych na Milan albo bez doświadczenia w piłce. I teraz by jakkolwiek wzmocnić tą formacje potrzeba dwóch odejść, bo na ten moment startowa obrona chyba się szykuje tak: Gila - Gabbia - Pavlovic. No i jeśli popatrzymy na kto co oferuje z tych graczy to … hmm woda na młyn dla johny batonik 😊.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » wczoraj, 11:30

Kirovski dostał Milan Futuro. Największy budżet w 3 lidze. Spuścił ich do 4 kupując masze szrotu. W 4 lidze grając przeciwko bankierom, murarzom itp. klub nie wywalczył awansu. Przez 2 lata nikt nawet nie zachaczył o pierwszy zespół a straciliśmy kilku utalentowanych graczy. Serio nie wiadomo jak się odnieść do jego “pracy”?

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 11:40

johny batonik pisze:
wczoraj, 11:12
Gdyby te Twoje wyliczenia w lepszym szkoleniu młodzieży, lepszych ośrodkach treningowych, podgrzewanej murawie, przekładały się na rzeczywistość
Niestety się przekładają,bo włoskie kluby od lat dokonują więcej transferów z poza kraju. Raz, że szkolenie w wielu topowych ligach Europy jest lepsze (o czym świadczą wyniki drużyn młodzieżowych tych krajów,na arenie międzynarodowej) to dwa podatki! Sami Włosi zjebali,bo klubom opłaca się finansowo bardziej.

Zapaść kadry Włoch też nie wzięła się z nikąd, długo pracował na to system piłkarski we Włoszech. Żadna z utytuowanych włoskich drużyn nie ma drużyny na poziomie Serie B co sie przekłada potem na start młodzieży w dorosłej piłce. Wiele lat włoski beton w Federacji nie chciał podjąć tematu.
Podczas gdy 16-17 latkowie we Francji czy Holandii/Belgii/Hiszpanii/Niemczech potrafią grywać w pierwszej lidze bądź być ważnymi ogniwami w ligach drugich,to we Włoszech co 30 gówniarz ma taką szansę a 80% z nich kopie się na poziomie takim, że mecz ze najsłabsza drużyną Serie B to przepaść dla tych młodych piłkarzy.
johny batonik pisze:
dlaczego te murzyny zawalają w co drugim meczu bramkę bo są spóźnieni, nie trzymają linii spalonego albo podaja do przeciwnika?
Ty masz na to jakaś statystykę? XD a biali co ile meczy zawalają bramki we Włoszech?
Jakby we Włoszech był zespół, który na półmetku nie stracił gola i miałby samych białych na obronie to twierdził byś, że biali są lepszymi stoperami od czarnych?
Logika rodem z NBA, murzyn zawsze będzie lepszym koszykarzem od białego.
Chłopie to nie jest argument. A jak jest dwóch białych i czarny na obronie?(Gabia, Pavlovic, De Winter) to jak Milan tracił gole to zawsze wina murzyna była?

Żeby było jasne,ja ubolewam nad tym, że włoska pilka kuleje. Niestety to wina samych Włochów i klubu dziadów wzajemnej adoracji w Federacji. Oskarżenia te były od lat. Gravina i spółka zrobili to co zrobili a efektem ich działań kumilujactch się przez lata jest stan włoskiej kadry narodowej.
Ja chciałbym więcej Włochów w Milanie, szczególnie wychowanków. No ale jak się nie przebijają to klub szuka rozwiązań gdzie indziej. Niestety. Piłką przestaly rządzić sentymenty,to nie era Baresich, braci Baggio itd. Z drugie strony my nie Bilbao żeby opierać kadrę na wychowankach,bo potem wejdziesz tu i będziesz płakał, że Milan nie ma ambicji.

Czekam z utęsknieniem na jakiegoś cracka z Futuro,Comotto czy którykolwiek, Camarda, żeby odpalił i cieszył grą kibiców Milanu.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 11:44

mete pisze:
wczoraj, 11:30
Kirovski dostał Milan Futuro. Największy budżet w 3 lidze. Spuścił ich do 4 kupując masze szrotu. W 4 lidze grając przeciwko bankierom, murarzom itp. klub nie wywalczył awansu. Przez 2 lata nikt nawet nie zachaczył o pierwszy zespół a straciliśmy kilku utalentowanych graczy. Serio nie wiadomo jak się odnieść do jego “pracy”?
Nie śledziłem ostatnich dwóch sezonów nawet pierwszego zespołu. Ze 2 mecze pod wodzą Allegriego obejrzałem, wcześniej może 3. Więc tym bardziej nie miałem pojęcia co się dzieje niżej i jak to wygląda. Pewnie dlatego.
Tego napastnika niemieckiego to zobaczyłem na boisku (Fullkruga) i dopiero w necie sprawdziłem kto to i co tu robi,przy okazji jak włączyłem jakiś mecz.
mete pisze:
wczoraj, 11:25
Młody zawodnik oczywiście musi popełnić błędy, ale musi być gotowy do gry a nie grać ze względu na wiek.
Ja nie mówiłem że ma grać że względu na wiek. Po prostu z tych oscylujących między grą w Milan Futuro a treningami z pierwszą drużyną, dawać im szansę szczególnie w momentach kiedy nie widać poprawy na niektórych pozycjach w pierwszej drużynie.

Awatar użytkownika
mete
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: mete » wczoraj, 11:46

Seba82 sprawdź sobie wyniki włoskich młodzieżówek. One nie są aż tak złe jak to malujesz. Problem leży gdzie indziej.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 11:53

mete pisze:
wczoraj, 11:25
Jeżeli ten cały Diawara idzie do pierwszego skladu to popatrzmy jak to wygląda. Kupiliśmy rok temu rocznik 2006 Udogu. Przesiedział na ławce cały sezon. I teraz rok później kupujemy kolejnego stopera rocznik 2006 z 14 meczami w drugiej lidzie. To ma jakikolwiek sens czy oni po prostu grają w grę, że w końcu się uda? Bo ja jestem pewien, że to drugie. I to nie jest dobre ani dla klubu ani dla młodych i długoterminowego korzystania z młodych
No właśnie. Jakbym był takim Odogu to bym się wkurwił, bo awansowalem sobie do Bundesligi, byłem podstawowym stoperem,w Niemczech łatka duże talentu. Pewnie byłby warty,jakby został, więcej albo już by grał w lepszej drużynie. Trafił na takiego Allegriego i caly sezon siedział. Kibic,o ile nie mieszka w Mediolanie, nie ma mozliwo oglądania treningów. Jak mamy ocenić piłkarza,skoro on nie gra?
Może faktycznie jest za słaby,tu trzeba udać trenerowi, może nie jest tylko Allegri(jak każdy trener z resztą) ma swoje upodobania i niekoniecznie lubi dawać młodym grać za często (zresztą jednym z powodo jego zwolnienia był właśnie brak możliwości rozwoju młodzieży). Nie wiem.
Jakby dostał z 3-4 mecze pod rząd to wtedy jako kibice mielibyśmy łatwiej,tak musimy liczyć na to, że dany trener jest obiektywny a nie kieruje się ciśnieniem na wynik czy personalnymi wyborami.

Matrixxx
Pierwszy Skład
Pierwszy Skład
Reputacja: 199
Kibicuję: Inter

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Matrixxx » wczoraj, 11:53

johny batonik pisze:
Zapomniałeś o najważniejszym. Serie A to liga gdzie się stoi i mądrze ustawia. I tutaj nic się nie zmieniło.
Prawda. Największym problemem włoskiej piłki są dinozaury, które wciąż pewnie w tak minimum 90% stanowią o tym jak ta liga wygląda. Nie chodzi o jakość szkolenia ( choć ewidentnie jest niższe niż lata temu), nie chodzi o boiska czy inne tego typu rzeczy. Nie ma przypadku że De Zerbi ze swoim ofensywnym stylem gry od lat jest poza liga, że Farioli stawia kolejne kroki w karierze w innych ligach, że młody Ancelotti zaczyna karierę jako pierwszy trener we Francji. Nie ma przypadku, że coraz więcej Włochów ucieka w bardzo młodym wieku do innych lig. W BVB jest zdaje się trzech młodych chłopaków wyciągniętych z młodzieżowych drużyn serie a i powoli się przebijają do pierwszej drużyny, zaczynają tam grać. We Włoszech przede wszystkim brakuje kompetencji na poziomie właścicielsko - dyrektorskim, trenerzy nawet jeśli trafia się jacyś młodzi ( ostatnie lata to delikatny dopływ tych młodych trenerów) to przede wszystkim mają robić wynik, przegra kilka meczów i leci, więc nie ma szans na jakąkolwiek wizję sięgająca dalej niż jakieś 2-3 miesiące. Typowa krótkowzroczność, albo wręcz niekompetencja.

Potem wpada Fabregas z Como i po wydaniu 200 mln w dwa lata ( czy to jest dużo ? ) od serie b robi top4 i LM. Robi to grając nowoczesny futbol, robi to grając 20 letnimi chłopakami, robi to mając zdaje się top3 obrony w lidze i nie stając we własnym polu karnym niczym taki Allegri, który wciąż ma swój kościół w wielu miejscach we Włoszech.

Dopóki dinozaury nie wymrą, nie zostanie wpuszczone świeże powietrze do włoskiej piłki to nie ma szans na jakąś systemowa zmianę. Tutaj wbrew pozorom pieniądze nie są największym problemem. Problemem jest brak kompetencji, krótkowzroczność i zamknięte łby starych capów.

Awatar użytkownika
seba82
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu

Post Wyświetl pojedynczy post autor: seba82 » wczoraj, 11:57

mete pisze:
wczoraj, 11:46
Seba82 sprawdź sobie wyniki włoskich młodzieżówek. One nie są aż tak złe jak to malujesz. Problem leży gdzie indziej.
Jak grają ze swoimi rocznikami? Ja mówię trochę o czym innym. Albertini swego czasu jak kandydował na szefa FIGC ładnie punktował bolączki włoskiej piłki. Zresztą nie tylko on się na ten temat wypowiadał.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Włochy”