Książki - recenzje - Strona 144

Muzyka. Literatura. Prasa. Film. TV. Krótko mówiąc - Kultura. Wszystko co się dzieje w Polsce i na Świecie jest warte skomentowania. Polityka i wydarzenia. Dyskusje tylko na wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1247
Kibicuję: od czasu do czasu

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 23 kwie 2026, 22:00

W październiku 2024 kupiłem, w styczniu 2026 zacząłem i kilka dni temu skończyłem. Chłopki. Tematyka bardzo ciekawa, historie opisane również, ale jakoś mi się dłużyło. Momentami czytało się przyjemnie, innymi chwilami potrzebowałem na to więcej czasu. Życie kobiet na międzywojennej wsi nie było usłane różami. Niektóre historie bardzo smutne, niektóre trudne do wyobrażenia. Zupełnie inny świat, inne myślenie ludzi. To też pokazuje jak przez te 100 lat zmienił się świat. Myślę, że warto przeczytać dla samej tematyki i chociaż częściowego poznania tamtych czasów, ludzi, zwyczajów. W książce jest sporo listów pisanych przez wiejskich ludzi, więc językowo momentami też nie było łatwo i przyjemnie. Mam trochę mieszane uczucia. Z jednej strony tematyka bardzo ciekawa i warta nagłośnienia. Z drugiej - jakoś nie zaprzyjaźniłem się z tą książką. Już sam fakt, że czytałem ją ponad 4 miesiące o tym świadczy. Nie umiem jednoznacznie ocenić czy mi się podobało czy nie. Rzadko kiedy mam takie dylematy po skończeniu książki :whistle:

Awatar użytkownika
Zygmunt-1
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1247
Kibicuję: od czasu do czasu

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: Zygmunt-1 » 01 maja 2026, 10:03

Obrazek
Śledztwa Szostaka. Co się stało z Iwoną Wieczorek?
Kiedyś ostrzyłem sobie zęby na książkę o tej historii, ale w ręce wpadł mi ostatnio inny tytuł o tej tematyce. Oczywiście o sprawie Iwony słyszałem, jak pewnie każdy, ale nie zagłębiałem się w to nigdy. W książce opisany przebieg tego feralnego wieczoru i wszystko co działo się później. Są zeznania świadków, opis działania służb, zachowania otoczenia zaginionej. Wątków dużo, a jeszcze więcej zaniedbań podczas całej akcji poszukiwawczej. Książka dość krótka (280 stron), ale jakiś szerszy pogląd na całą sprawę mi dał. Chcę uzupełnić tym nowszym tytułem o tej sprawie, bo te śledztwo Szostaka ma już kilka dobrych lat.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2134
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 maja 2026, 8:13

Zygmunt-1 pisze:
01 maja 2026, 10:03
Śledztwa Szostaka. Co się stało z Iwoną Wieczorek?
Kiedyś ostrzyłem sobie zęby na książkę o tej historii, ale w ręce wpadł mi ostatnio inny tytuł o tej tematyce. Oczywiście o sprawie Iwony słyszałem, jak pewnie każdy, ale nie zagłębiałem się w to nigdy. W książce opisany przebieg tego feralnego wieczoru i wszystko co działo się później. Są zeznania świadków, opis działania służb, zachowania otoczenia zaginionej. Wątków dużo, a jeszcze więcej zaniedbań podczas całej akcji poszukiwawczej. Książka dość krótka (280 stron), ale jakiś szerszy pogląd na całą sprawę mi dał. Chcę uzupełnić tym nowszym tytułem o tej sprawie, bo te śledztwo Szostaka ma już kilka dobrych lat.
Bardzo jestem ciekawa tej sprawy i nawet kminiłam nad tą książką, ale nie byłam pewna czy wniesie coś ponad to, co dostaliśmy w mediach.
Daj też znać, jak ta druga wypada.

Mnie w tym roku czytanie idzie wybitnie słabo, ale nie nastawiałam się na nic w tym temacie :D

Jak na razie:

Obrazek
Bardzo słaba, nawet jak na to, że nie oczekuję od tej autorki niczego specjalnego. Główna bohaterka to taka ameba, że nie da się spokojnie pochłaniać historii opisywanej z jej perspektywy.

3/10

Obrazek

Tej dałam 9/10, mimo że czytałam ją na kilka razy przez dobry rok. Autorka jest poetką, więc całość jest mocno liryczna (ukłony dla tłumacza, bo wykonał zajebistą robotę!). Jest też ciężka, bo w bolesny sposób rozlicza się z tym, jaką pozycję mają kobiety w bałkańskich społeczeństwach, jak wojna zostaje w człowieku, jakim wyzwaniem jest rodzicielstwo itd.

Polecam, choć nie jest to lekka lektura.

Obrazek

Z tym Małeckim jeszcze do czynienia nie miałam, ale myślę, że przyjemnie będzie sięgać po jego twórczość. Tutaj mamy dobrze poprowadzoną historię, sporo napięcia, świetnie oddane polskie realia – da się w niej przepaść pomimo paru nielogiczności.

7/10

Obrazek

A tu moja pierwsza w życiu manga. Bardzo ładna od strony wizualnej i też bardzo otulająca treścią. Opowieść o starszym panu, który sprawia sobie kota – grubiutkiego brzydala, którego nikt inny nie chciał. Nie jestem kociarą, ale totalnie mnie to kupiło.

9/10

Awatar użytkownika
10
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 602
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: 10 » 06 maja 2026, 8:49

futbolowa pisze:
06 maja 2026, 8:13
Z tym Małeckim jeszcze do czynienia nie miałam, ale myślę, że przyjemnie będzie sięgać po jego twórczość. Tutaj mamy dobrze poprowadzoną historię, sporo napięcia, świetnie oddane polskie realia – da się w niej przepaść pomimo paru nielogiczności.
To ja Ci tylko powiem, że moim zdaniem - a wszystkie książki Małeckiego przeczytałem - ta jest jedną z najsłabszych. Więc powinno być tylko lepiej.
:)
Z jego ostatnich książek najlepiej wypada - w moim odczuciu oczywiście - druga część "Zmory". Bardzo dobra jest seria zaczynająca się od "Wiatrołomów" - z walką z uzależnieniami w tle.

Z w miarę świeżych autorów kryminałów (bo Małecki to już stary wyjadacz) zdecydowanie mogę Ci polecić Weronikę Mathię. Zwłaszcza "Szept" i świeżutki "Chłód". Dobrze napisane rzeczy, fajna wrażliwość autorki.

Awatar użytkownika
futbolowa
Czerwona Diablica
Reputacja: 2134
Kibicuję: RKS Raków + ManUTD
Kontakt:

Książki - recenzje

Post Wyświetl pojedynczy post autor: futbolowa » 06 maja 2026, 10:15

10 pisze:
06 maja 2026, 8:49
To ja Ci tylko powiem, że moim zdaniem - a wszystkie książki Małeckiego przeczytałem - ta jest jedną z najsłabszych. Więc powinno być tylko lepiej.

Z jego ostatnich książek najlepiej wypada - w moim odczuciu oczywiście - druga część "Zmory". Bardzo dobra jest seria zaczynająca się od "Wiatrołomów" - z walką z uzależnieniami w tle.

Z w miarę świeżych autorów kryminałów (bo Małecki to już stary wyjadacz) zdecydowanie mogę Ci polecić Weronikę Mathię. Zwłaszcza "Szept" i świeżutki "Chłód". Dobrze napisane rzeczy, fajna wrażliwość autorki.
Kochany jesteś, bardzo Ci dziękuję! Dorzuciłam je sobie na półkę w LubimyCzytać i Storytel, żeby na pewno nie zapomnieć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”